Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak zdražilo domácí pečení cukroví: Mouka, cukr, máslo či ořechy nás stojí víc i přes akce

Autor: ČTK, lig - 
5. prosince 2022
20:37

Balení surovin na domácí pečení vánočního cukroví stojí letos v akci 1131 korun, což je o 11 procent více než loni. Balík surovin v akci, jako je například hladká mouka, cukr nebo vejce, zdražil o 112 korun. Zdražily téměř všechny ingredience, například cukr moučka na více než dvojnásobek toho, co stál loni. Vyplývá to z analýzy akčních letáků sedmi obchodních řetězců společnosti Česká distribuční na přelomu listopadu a prosince.

Balení surovin, která společnost analyzovala, obsahuje například mouku, cukr, vejce, vlašské ořechy nebo máslo. Oproti loňsku v akčních letácích nejvíce zdražil cukr moučka, průměrná cena za jeden kilogram je letos 29,73 Kč, což je meziroční nárůst o 122 procent. Akční ceny za kilogram hladké mouky jsou o 93 procent vyšší.

Výrazně zdražil také tuk na pečení, 250 gramů je letos v akčních letácích průměrně o 81 procent dražší než loni. Máslo v akci je v průměru o 40 procent dražší. Plato vajec o deseti kusech je letos v akci o 57 procent dražší.

„Máslo lze v cukroví nahradit třeba tukem na pečení, kde je zdražení taky velmi výrazné, vzhledem k nižší ceně ale jde určitě o menší zátěž,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Jaroslav Staněk s tím, že průměrná sleva na celý balík surovin v akci je letos 27 procent.

Několik položek v balíku surovin na pečení meziročně zlevnilo. Například pět kusů vanilkového cukru je v akci o pětinu levnější. O 15 procent se snížila akční cena vanilkového lusku.

Jak zdražily jednotlivé komponenty vánočního cukroví? Jak zdražily jednotlivé komponenty vánočního cukroví? | Infografika ČTK / Česká distribuční

Prodraží se vanilkové rohlíčky i rumové kuličky

Společnost analyzovala také ceny surovin na pečení konkrétních druhů cukroví. Za suroviny na linecké cukroví lidé v akci zaplatí v průměru 213 Kč, což je stejně jako loni.

O 30 procent více meziročně stojí balík surovin na vanilkové rohlíčky, za který zákaznici řetězců v akci zaplatí 287 Kč. O 20 procent zdražily suroviny na rumové kuličky, které stojí 361 Kč.

Česká distribuční analyzovala 229 položek z letáků. Podle průzkumu agentury STEM/MARK přibližně čtvrtina Čechů letos využívá slevové akce mnohem více než v minulosti, přičemž každý desátý dříve slevové akce nevyužíval, ale v poslední době nově začal. Nejvíce je to patrné mezi muži a věkovou skupinou do 30 let.

Video  Drahé Vánoce, i cena cukroví stoupá! Detaily bitky u Dary a Nedvěda a krutá zima na Ukrajině  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Regína Slabá ( 13. prosince 2022 09:51 )

My jsme se kvůli zdražování letos rozhodli nepéct. Nebo tedy koupíme si krabičku z http­s://ww­w.va­sepe­karna­.cz/ .Kolegyně mi od nich cukroví dost chválila, a navíc i vypadá hezky. Stejně ale pár druhů nejde neupéct. Například perníčky nebo rohlíčky určitě nesmí chybět. Aspoň na provonění domova. Hned to pečení navodí atmosféru Vánoc.

žanyn ( 6. prosince 2022 15:47 )

Tabulka 32021 ku 2022, Což takhle od r. třeba 2018?

JaNat ( 6. prosince 2022 02:32 )

Cukr je jed, roztočí rakovinové buńky, proto nepečte a cukroví nejezte, dejte si salát, ne bramsalát, ale zelenej. Po cukru se tloustne, tlustý se rovná demenci. Cukr zacpe uvnitř všechno jako lepidlo. Jezte raději salát, maso být nemusí, pijte jen vodu, popřípadně večer štamprle vodky. Zdraví vás zdraví.

Zobrazit celou diskusi