Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Neplýtvejte zbytečně elektřinou a plynem, ušetříte tisíce korun: 5 rad, jak šetřit hned...až o 8,27 MWh ročně méně!

  • Autor: Adam Jaroš,lig - 
    28. 10. 2022
    05:00

    Rekonstrukce bydlení či nákup nového kotle a spotřebičů je sice dobrý způsob, jak ušetřit energie, ale stojí to i hodně peněz a času. Ve spolupráci s portálem Šetřím.cz, který vytvořil ČEZ a odborníci z TZB-Info, jsme připravili rady, jež vám pomůžou šetřit teď hned. A nemusíte za ně utratit ani korunu.

  • 1.Stáhněte topení: –3,9 MWh ročně

    Obyčejné papuče, ponožky a tepláky vám doma v zimě můžou ušetřit desetitisíce korun. Především v noci nebo když nikdo není doma, je topení na vyšší teploty úplně zbytečné. Teplota snížená o 3 °C snižuje spotřebu až o 3,90 MWh ročně. Vyplatí se i důsledně zavírat interiérové dveře, nevytápět zbytečně všechny místnosti na stejnou teplotu. Okolo 24 °C udržujte jen v koupelně, v ostatních místnostech stačí mezi 18 a 20 °C a v ložnici klidně i o dva stupně méně. Na chodbách a schodištích udržujte jen okolo 10 – 15 °C.

    ilustrační foto

  • 2.Pečujte o lednici: –0,15 MWh ročně

    Lednice běží bez ustání a jakákoliv chyba může mít v ročním zúčtování velké následky. Pamatujte, že každý stupeň navíc v okolí lednice zvýší její spotřebu energie až o 4 %. Dejte ji proto daleko od topení, trouby či sporáku. Pravidelným odmrazováním mrazáku snížíte její spotřebu až o 0,05 MWh ročně a dvakrát tolik, když nastavíte vnitřní teplotu na 5 – 7 °C.

    ilustrační foto

  • 3.Šetřete teplou vodou:  –1,52 MWh ročně

    Bojler neustále přihřívá vodu. Když teplotu snížíte na 50 – 60 °C, můžete snížit spotřebu až o 0,62 MWh na osobu ročně. Až 0,90 MWh na osobu ročně uspoříte, když si místo denní vany plné teplé vody vystačíte s čtyřminutovou sprchou. Výrazně uspoříte i mytím nádobí v myčce.

    ilustrační foto

  • 4.Starejte se o radiátory:  –0,4 MWh ročně

    Za radiátor si nainstalujte odraznou hliníkovou fólii, díky níž spotřebujete až o 0,20 MWh ročně méně energie. Radiátory také ničím nezakrývejte, aby se do místnosti dostávalo všechno teplo z nich. Tím ušetříte dalších 0,20 MWh energie.

    ilustrační foto

     

  • 5.Větrejte krátce, ale efektivně: –2,3 MWh ročně

    Ventilačku v chladných měsících vůbec nepoužívejte. Větrejte několikrát denně naplno otevřenými okny na 5 – 10 minut, během nichž se všechen vzduch v místnosti vymění, ale zdi nestačí vychladnout. Tímto způsobem můžete ušetřit až 2,30 MWh ročně.

    ilustrační foto

  • 6.Tip: Šetřím.cz

    Každý bydlíme trochu jinak a univerzální rady neexistují. Na internetových stránkách www.setrim.cz si ale můžete zadat parametry vašeho bydlení, stránka vám hned spočítá optimální spotřebu a nabídne úsporná opatření přímo na míru.

    ilustrační foto

    Video  Jak rostla cena elektřiny?  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 7.Růst cen potravin

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bullshit ( 28. října 2022 12:15 )

Již se hodně ušetřilo vyhozením trojslepence KSČ-ČSSD-ANO od vesla

bullshit ( 28. října 2022 12:15 )

Přesně, rady pro joudy kteří neví která bije.

bullshit ( 28. října 2022 12:14 )

mnoho mých známých se sprchuje v "práci"...

radimf ( 28. října 2022 11:42 )

Manželka začla chodit do práce a mám menší spotřebu o 7mwh

BobyNo1 ( 28. října 2022 08:47 )

Už šetřím dávno. Jo, a barák takhle nefunguje, že si ukážete na místnost, chodbu a řeknete si, tak, tady chci mít 10°, tady 15, tady bude teda 20°C... Tohle doporučení může dávat nějaký mamánek, který je doma slepým pasažérem a možná ani neví, kde fotr zapíná kotel.

Zobrazit celou diskusi