1.    Větrejte intenzivně, ale krátce

Ten, kdo tráví hodně času doma, by měl pravidelně větrat. Aby se člověk dobře soustředil, potřebuje přísun čerstvého vzduchu. Energeticky nejefektivnější je vyvětrat plně otevřenými okny a rychle. Postačí vám k tomu 5 až 10 minut. Stěny vašeho bytu tak zůstanou teplé, čímž nepřijdete o teplo, které se do nich dostalo vytápěním.

2.    Sušičku ne, myčku ano

Pokud přemýšlíte o tom, jaký spotřebič se v domácnosti vyplatí používat a jaký už ne, měli byste vědět, že sušička je v tomto ohledu zbytečná. Prádlo vám dobře proschne i na sušáku. Vyplatí se naopak myčka. Ušetříte jak za vodu, tak za elektrickou energii potřebnou pro její ohřev.

3.    Spotřebiče zapínejte až po jejich naplnění

Když už víte, že používáním myčky ušetříte, myslete také na to, že byste ji neměli zapínat s každou špinavou skleničkou. Počkejte, až ji naplníte, a zapněte ji až poté. Totéž platí u pračky. Věděli jste, že patnáctiminutový prací program spotřebuje až 20 litrů vody? 

4.    Pozor na lednici

Je to nenápadný, ale přesto velký žrout energie. Lednice. Pokud ji pravidelně neodmrazujete, může se vám její spotřeba pěkně prodražit. Vrstva ledu v lednici i v mrazáku navýší výdaje až o několik stovek ročně. Její spotřeba také stoupá, pokud je tam, kde je teplo. Ujistěte se tedy, že stojí na chladném místě. Lednici nastavte na nejslabší stupeň. Ten vám zaručí teplotu 7 °C, která je pro úschovu chlazených potravin dostatečná.

5.    Vsaďte na úsporné spotřebiče

Pokud plánujete koupit nový spotřebič, zvolte ten úsporný. Pračku a myčku s energetickou třídou A, kombinovanou chladničku pak s energetickou třídou A, B nebo C.

6.    Vařte chytře

Jestli chcete vařit jen v malém hrnci, postačí vám malá plotýnka. Pokud ho postavíte na plotýnku větší, velká část tepla unikne bokem. Úsporné je také vařit s vodou předem ohřátou v rychlovarné konvici. Značně ušetříte i ve chvíli, kdy přípravu jídla budete lépe plánovat. Trouba a sporák hřejí ještě nějakou dobu po jejich vypnutí, jídlo tak můžete nechat „dojít“, aniž byste spotřebovávali více energie. A když už vaříte – co si udělat i porci na zítra? Díky tomu bude  následující den vaše spotřeba z vaření na nule.

7.    Zhasínejte

To nejjednodušší, co můžete udělat, je po odchodu z místnosti zhasnout. Dětem to opakujeme stále dokola, ale možná je načase si sáhnout do vlastního svědomí. Nesvítíme náhodou v ložnici a na chodbě, když jsme v kuchyni?

8.    Sviťte LED žárovkami

Velkým žroutem elektřiny je osvětlení. Žárovky tak vyměňte za úspornou LED variantu. Investice do nich se vám rychle vrátí. Navíc mají násobně vyšší životnost.

9.    Topte na nižší stupeň

Nemusíte celou zimu strávit ve dvou svetrech a k tomu ještě zabalení v dece. Stačí, když sami vyzkoušíte, jaká minimální teplota je pro vás ještě příjemná. I snížení o pouhé 3 °C vám ročně ušetří několik tisíc.

10.  Dvoutarifní distribuční sazba

Máte doma bojler nebo přemýšlíte o investici do tepelného čerpadla? Zkontrolujte si ve svém vyúčtování, zda spadáte pod správnou, tedy dvoutarifní distribuční sazbu. Ta umožňuje čerpat elektrickou energii ve vysokém a nízkém tarifu.

Pokud máte například tepelné čerpadlo, můžete čerpat elektrickou energii v nízkém tarifu 22 hodin denně. Tím výrazně ušetříte a také se vám počáteční investice rychle vrátí.