Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Jak na energiích ušetřit tisíce korun: Šetříme pokoj po pokoji

/
  • Neplýtvejte zbytečně elektřinou a plynem, ušetříte tisíce korun. (ilustrační foto)
    Neplýtvejte zbytečně elektřinou a plynem, ušetříte tisíce korun. (ilustrační foto) (Pražská energetika, Shutterstock)
    27. října 2022 ● 13:13

    Neplýtvat zbytečně elektřinou a plynem se letos vyplatí více než kdy dřív. Ve spolupráci s portálem Šetřím.cz, který vytvořil ČEZ a odborníci z TZB-Info, jsme připravili rady, jak šetřit od ložnice až po kuchyň.

  • 1.

    Žrouti energie

    Každá místnost v domě má jiné žrouty energií. A nejde jen o zbytečné přetápění chodeb nebo ložnic. Podceňovaným energetickým otesánkem je třeba taková lednice, jejíž hlavní nevýhodou je, že běží 24 hodin denně. A samostatnou kapitolou je i osvětlení.

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak rostla cena elektřiny? Videohub

  • 2.

    Topte chytře

    Máte-li v domácnosti dveře, zavírejte je a topte v každé místnosti jinak. Nejteplejší udržujte koupelnu, kde se doporučuje okolo 24 °C, ale stačí to jen v době sprchování, po zbytek dne může být chladnější. V obýváku 20 °C, v kuchyni 18 °C (dohřívá se zbytkovým teplem z vaření či pečení) a v ložnici okolo 16 – 18 °C. Na chodbách a schodištích pak stačí okolo 10 – 15 °C. Pamatujte, že každý stupeň nahoru může zvednout spotřebu až o 6 %.

  • 3.

    Vyberte ty nejúspornější spotřebiče

    Když vyměníte starou myčku za moderní s úspornou třídou B nebo C, ušetříte až 0,06 MWh elektřiny ročně. Lednice s třídou C oproti staré kombinované ušetří až 0,13 MWh elektřiny ročně.

  • 4.

    Přejděte na LED

    Vyměníte-li všechny žárovky za úsporné LED, sníží se vám spotřeba až o 0,23 MWh ročně.

  • 5.

    Zhasínejte

    Nesviťte tam, kde nikdo není. Ročně spotřebujete o 0,05 MWh elektřiny méně.

  • 6.

    Měřte spotřebu

    Zjistěte, která zařízení spotřebovávají v domácnosti nejvíc energie, a omezte jejich používání. Všímejte si i pohotovostního režimu, především u přístrojů na dálkové ovládání. Ročně ušetříte až 0,10 MWh.

  • 7.

    Využívejte plnou kapacitu spotřebičů

    Myčku, pračku či sušičku zapněte, až když je naplněná. Tím se ušetří až 0,11 MWh ročně. U moderních spotřebičů využívejte přednostně úsporné či eko programy.

  • 8.

    Posuňte lednici

    Každý stupeň navíc v prostředí okolo lednice zvyšuje její spotřebu zhruba o 4 %. Posunutím co nejdál od topení, trouby či sporáku uspoříte při rozdílu 5 °C zhruba 0,40 MWh ročně.

  • 9.

    Odmrazujte

    Pravidelným odmrazováním klesá roční spotřeba lednice a mrazáku až o 0,05 MWh.

  • 10.

    Zvolte správnou plotnu

    Rozdíl mezi velkou a malou plotnou může být až 1800 W. To při hodinovém vaření jednou týdně dělá rozdíl zhruba 0,09 MWh a pětkrát týdně 0,45 MWh ročně. Až 30 % energie uspoří, když hrnec vždy zakryjete pokličkou.

  • 11.

    Tip: Šetřím.cz

    Každý bydlíme trochu jinak a univerzální rady neexistují. Na internetových stránkách www.setrim.cz si ale můžete zadat parametry vašeho bydlení, stránka vám hned spočítá optimální spotřebu a nabídne úsporná opatření přímo na míru.

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 10

Mirka Nová: Taky se snažím, co nejvíce ušetřit za energie, a tak investuji do moderních technologií. Tou poslední je rekuperace, kterou jsem si objednala na internetových stránkách https://rekuperace-aldes.cz/. Ta mi pomáhá efektivněji hospodařit s teplem a snižovat náklady za vytápění. Tahle investice se mi dlouhodobě vyplatí a společně s dalšími opatřeními, jako je izolace domu, výměna oken ušetřím dost peněz.

(24. 04. 2024 18:39)

koliaska: Podle mě se takové rady v dnešní době hodí. My se taky na vytápění snažíme šetřit jak jen to jde. Samozřejmě ale stejně jako spousta dalších lidí šetříme i jinde. Třeba na potravinách nebo i na nákupech přes internet. Tam to většinou dělám tak, že se snažím maximálně využívat slevové kupony z http­s://sl­evovy­kupon­.net/

(01. 12. 2022 02:51)

dr.x.crement: Tipy:­podře­zat,za­tepli­t,vý­měna oken za 3-skla,výměna dveří;efektivní topení;nová lednička;zrušit více mrazáků v domě.............. Kdo nepotřebuje ,zrušit mrazák...........

(30. 10. 2022 19:45)

krapotkin: Co kdybychom vyhodili všechny žárovky a večer si svítili nakradenými loučemi (z lesa si můžete přivézt dřevo do průměru 7 cm). No a jakej byl Edison ?

(29. 10. 2022 11:07)

Prema M: A led žárovky A utratte 100000 Kč a pak jste strašně ušetřili. Možná k tomu dodejte kupte si to všechno na splátky pak budete šetřit příkladně

(28. 10. 2022 14:23)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy