Podnik, který si zakládá na kvalitních surovinách a poctivé ruční výrobě, totiž letos dohnaly rostoucí ceny energií, surovin a nálada ve společnosti. „Od jara vidíme, že lidé začali šetřit, mají obavy, jak vše finančně zvládnou. Tolik si nedopřejí kvalitní, ale dražší věci, Dříve bylo běžné, že se tu zastavili, vzali si čtyři kousky a za týden přišli znovu. Teď jednou za měsíc a vezmou si jednu, maximálně dvě věci“ popsala Helena Macháčková.

Radši včas a bez dluhů

Podnik od začátku funguje bez dotací, neotřásl jím ani covid. „Loňský rok byl úspěšný. Díky tomu jsme také přežili doteď,“ uvedla paní Helena. Vzápětí ale dodává:

„Za současného stavu nám ani zastropování cen energií neuleví. Je tak vysoko, že bychom na zálohách stejně zaplatili měsíčně 4 až 5krát více. Provoz teď dotuji a už není z čeho. Hodně bude ještě stát, abych to tu s děvčaty dotáhla do konce roku a dala jim odstupné. Proto jsem se rozhodla činnost omezit, abych neskončila s dluhem, který bych pak horko těžko splácela,“ dodala paní Helena.

Poslední tři zaměstnankyně odejdou, provozovna s krámkem koncem roku zavře. „Aktuálně nabízíme kolem 120 druhů výrobků. Tím, že budu pokračovat dál sama v malém, abych udržela roky budovanou značku, omezím sortiment na třetinu,“ řekla paní Helena. Ze 45 druhů sirupů zůstane 25, džemů pět místo patnácti, z 23 druhů pečených čajů zbude také pět.

Ceny rostou, tržby klesají

„Letos jsme už zdražili o 40 procent. Když jsem si to ale reálně spočítala, potřebovali bychom alespoň tak o 60 procent. Přitom nám výrazně klesly tržby a to znamená při tomhle zdražení velký propad,“ řekla paní Helena.

Tristní je třeba prodej do farmářských obchodů. „Objednávají daleko méně, tam je propad až 80 procent,“ dodala.

Fotogalerie
13 fotografií