Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Léto vyhrály hotely u vody, do nevytopeného pokoje nikdo nepojede,“ bojí se předseda hoteliérů

Autor: amb - 
13. září 2022
05:00

Hotely u vody letní sezónu vyhrály, řekl Blesk Zprávám prezident České hotelové asociace Marek Boura. „Trochu se obávám, zda si ještě lidé nechtěli užít normálních podmínek. Například sezóna 1937 prý byla také silná," připomněl. Hotely se na podzim bojí úbytku zákazníků kvůli nízkým teplotám v pokojích. „Jet na romantický výlet do lednové Prahy do vymrzlého pokoje, na to se vám každý vykašle," varuje majitel hotelové sítě Czech Inn Jaroslav Svoboda. 

Na chování Čechů, kteří v létě zamířili do českých hotelů, měla letos vliv i předpověď počasí. Týdenní předpověď hýbala s cenami pokojů a vyhrály to hotely, které jsou umístěné blízko vody. Čím bylo tepleji, tím více hostů měly. Kromě toho se lidé víc rozhodovali na poslední chvíli.

„Žádné oficiální statistiky vzdálenosti od vody se sice nevedou, ale každý hoteliér například na Lipně nebo na Mácháči potvrdí rostoucí letní zisky s rostoucí teplotou,“ sdělil Blesk Zprávám prezident České hotelové asociace Marek Boura.

Dřív podle něj počasí ovlivňovalo spíš návštěvníky horských letovisek, kam lidé nejezdili při deštích.

Přestože lidé podle Boury v zimě obecně méně cestují, letos hotely čeká těžké období. „Například v Praze je od listopadu do února naprostá mimosezóna, z hlediska obsazenosti i cen,“ připomněl, přičemž tento rok se hoteliéři obávají problémů s energiemi. Zvlášť pokud by došlo na regulované teploty.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.