Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Češi shánějí druhé zaměstnání, roste nebezpečí pracovních úrazů: Jak získat odškodnění?

  • Autor: Radka Růžičková - 
    30. 8. 2022
    05:00

    Jen jedna práce už řadě Čechů nestačí. Každý čtvrtý si kvůli stále rostoucím cenám zvažuje přibrat ke svému současnému zaměstnání druhou práci.

    Podle průzkumu společnosti Tymbe téměř 75 % pracujících nepovažuje v současné situaci svůj příjem za dostatečný. Nejčastěji jim měsíčně chybí 3000 – 8000 Kč a další zaměstnání by jim vytrhlo finanční trn z paty.

    Jenže zvládat dvě práce je pořádná zátěž. Snadno se pak v důsledku nepozornosti nebo únavy přihodí pracovní úraz. V kombinaci s lakomým šéfem je pak snadné o peníze naopak přijít. „V drtivé většině případů má zraněný zaměstnanec právo na odškodnění,“ vysvětluje Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia. Podle něj je však každý třetí případ komplikovaný přístupem zaměstnavatele či zmateným postupem zaměstnanců.

  • 1.Pozor na nejčastější chyby

    Průměrná částka odškodnění za pracovní úraz se zvyšuje a vloni už přesáhla půl milionu korun. „Stále se ale setkáváme s tím, že se lidé spokojí se zlomkem částky, kterou by mohli získat. Dělají totiž celou řadu chyb, kvůli kterým o adekvátní odškodnění přijdou,“ říká Beck.

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.