Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čínská ambasáda využila přání českého generála k propagandě. „Nespolupracujeme,“ ujišťuje armáda

Autor: tsv - 
6. srpna 2022
14:01

Generálmajor Ivo Střecha poblahopřál za český generální štáb Čínské lidové osvobozenecké armádě k jejímu 95. výročí, armáda je přitom napojena na tamní komunistickou stranu a zodpovídá za několik tragických událostí včetně vyvraždění desetitisíců Tibeťanů. Ačkoli se mělo ze strany generálního štábu jednat o pouhou formalitu, čínská ambasáda dopis využila k vlastní propagandě, píše Aktuálně.cz.

Zástupce náčelníka štábu Karla Křehky poslal v půlce července dopis, ve kterém osvobozenecké armádě gratuluje k jejímu výročí. „Jménem příslušníků českých ozbrojených sil a jménem svým bych rád poblahopřál vám a členům Lidové osvobozenecké armády k příležitosti 95. výročí Lidové osvobozenecké armády,“ píše Střecha v zaslaném dopise.

„Uvědomuji si důležitost tohoto výročí a přeji Lidové osvobozenecké armádě úspěchy při podpoře misí OSN a posilování globálního míru a stability,“ pokračoval generálmajor. Dopis následně zveřejnila čínská ambasáda na sociálních sítích spolu s oslavnými projevy čínských funkcionářů. K výročí se vyjádřil mimo jiné šéf diplomatické mise v Česku Čang Mao-ming.

„Lidová armáda vždy bojovala a jednala pod vedením Komunistické strany Číny, překonávala překážky a přinášela velké oběti, získávala jedno slavné vítězství za druhým, činila velké historické úspěchy pro stranu i lid a významně přispívá k udržení světového míru,“ uvedl chargé d’affaires Čang.

Nic než formalita

Střechův dopis při svém projevu promítl vojenský přidělenec Miao Čuang. „Čínská armáda nikdy sama nevyprovokovala válku, ani neobsadila jediný metr cizího území. (…) Čína nebude nikdy usilovat o globální dominanci, expandovat a nikdy nebude vytvářet sféru vlivu,“ pronesl a dodal, že se Čína snaží o posílení vztahů s českou armádou. Český generální štáb ale ujistil, že armáda s Čínou v tuto chvíli nijak nespolupracuje.

„V současné době s Čínskou lidovou armádou neprobíhá žádná spolupráce,“ řekla pro server Aktuálně mluvčí štábu Magdalena Dvořáková. Generálmajorův dopis měl být pouhou formalitou.

„Výměna zdvořilostních gratulací mezi zeměmi je součástí diplomacie, včetně vojenské. Armáda ČR zasílá gratulace k hlavním svátkům (a vojenským výročím) zemím, jejichž vojenští přidělenci jsou v Praze akreditováni. V daném případě byla gratulace zaslána k výročí 95. založení Čínské lidové osvobozenecké armády, což je jejich hlavní armádní svátek,“ vysvětlovala Dvořáková.

„Je to standardní diplomatická praxe. Nevíme, proč právě letos čínský přidělenec armády toto přání zveřejnil a od kterých dalších zemí,“ doplnila mluvčí.

Masakr v Tibetu a napětí kolem Tchaj-wanu

Čínská lidová osvobozenecká armáda v minulosti odstartovala okupaci Tibetu a vyvraždila 90 tisíc Tiběťanů, upozornil server. Na místě dále násilně potlačila povstání a v roce 1989 střílela do davu studentů na náměstí Nebeského klidu. Čínské ozbrojené jednotky v minulých dnech obklopily Tchaj-wan a na místě zahájily vojenská cvičení. Stát ostrov považuje za své území a odmítá jeho nezávislost, před potenciální invazí už několik měsíců varují západní odborníci i samotné vlády.

„Čínská lidová osvobozenecká armáda a její letecké a námořní síly zaujímají v posledních letech výrazněji konfrontační postoje, ať už jde o Jihočínské a Východočínské moře, nebo o čínsko-indickou hranici v Himálaji. V posledních dnech narůstá téměř hmatatelné napětí kolem Tchaj-wanu, které by mohlo potenciálně přerůst v celosvětový konflikt,“ řekl pro Aktuálně předseda spolku Sinopsis Martin Hála.

„Zejména po zkušenostech s ruským postupem na Ukrajině by proto bylo záhodno při jakékoliv komunikaci s čínskými vojenskými představiteli signalizovat, že řešení územních sporů ozbrojenou silou je v dnešním světě nepřijatelné,“ doplnil.

Video  Ve Vlkoši na Hodonínsku vznikla v Military muzeu expozice novodobých misí Armády ČR.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Lomikel ( 6. srpna 2022 18:23 )

jen si postěžuj, poplač a zaremcej, návrhy na lampárnu podávej.
Stejně to bude všechno akorát na exkrement......

frantacizek ( 6. srpna 2022 16:36 )

a ještě masakr odpůrců režimu na Náměstí NEBESKÉHO KLIDU, mají soudruzi z lidově osvobozenecké grupy na svědomí..proč tedy soudruhům gratulujeme?? z článku jsem tomu nepo­rozu­měl.­.gra­tulu­jeme i armádě Laosu, Džibuti nebo Myanmaru k výročím? Stíhá štáb čs. armády vůbec něco víc než gratulovat a tohle po celém světě evidovat??

Tomasj ( 6. srpna 2022 16:17 )

Vy si to asi nepamatujete, vojákem z povolání ČSLA či studentem vojenské školy mohl být jen ten kdo schvaloval vládu KSČ a přítomnost sovětských okupačních vojsk. Takže pokud nepoletí soudružka politručka , dnes generálka a vrchní náborářka a ostatní takoví nepříjdou o flek a renty tak je třeba ihned zrušit profi armádu

Zobrazit celou diskusi