Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Náhodný jaderný konflikt s Čínou je stále pravděpodobnější, varuje bezpečnostní expert

Autor: Jic - 
29. července 2022
12:33

Západ a Čína se velmi rychle mohou dostat do jaderného konfliktu, varuje poradce pro národní bezpečnost Velké Británie Stephen Lovegrove. Stačí několik neuvážených rozhodnutí, zejména v této „nebezpečné nové době“. Vyzývá k opatrnosti v souvislosti s pozměněnou bezpečnostní situací ve světě a technickými pokroky v oblasti vojenské techniky. Varuje také před tím, že „strategická stabilita NATO je v ohrožení.“

Dnes nestojíme na stejných základech, jako ti, kteří nám vyhrožují, zejména Čína, upozorňuje Lovegrove. Musíme vytvořit prostor pro dialog, abychom vybudovali důvěru mezi sebou a zvrátili dezinformace, nabádá. Ujistil přitom, že Britové stojí za návrhem prezidenta Bidena na společný dialog s Čínou a považují to za důležitý krok.

„Máme obavy z modernizování čínského jaderného programu, který rozšíří množství i spektrum jaderných systémů v arsenálu Číny, kombinace obojího je skličující vyhlídka,“ vysvětluje Lovegrove. Ve svém příspěvku popsal 150 dní od ruské invaze na Ukrajinu válku jako „projev širšího mocenského boje o mezinárodní uspořádání po studené válce“.

„Rozhodne, zda žijeme ve světě, ve kterém mohou regionálně agresivní mocnosti jako je Čína a Rusko, nekontrolovaně prosazovat agendu ‚mocné je správné‘, nebo ve světě, ve kterém si všechny státy mohou zajistit svou suverenitu a konkurence se nepřelije do konfliktu, kde spolupracujeme společně na ochraně planety,“ uvedl Lovegrove.

Vyzývá členy NATO a jejich spojence k „posílení červených linií proti neférovému jednání i k rozšíření dialogu včetně tradičních velmocí tak, aby zahrnoval všechny země.“ Vyzval též k „podniknutí včasných kroků k obnovení a posílení opatření posilujících důvěru“.

Zmiňoval i rozdělení světa před pádem železné opony: „Monolitické bloky NATO a SSSR byly schopny dosáhnout společného porozumění. To nám dalo větší jistotu, že si nepřivodíme cestu k jadernému konfliktu.“ 

11:28
Dnes

Na ukrajinské frontové linii nastala patová situace, jsou proto příhodné podmínky pro zahájení mírových rozhovorů, míní běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

10:40
Dnes

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“. Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

10:10
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Prezident Zeman zdravil čínské přátele. Mluvil o blízkosti České a Čínské lidové republiky.  - Twitter - Čínská ambasáda v ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi