Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ČNB zveřejnila nový odhad: Inflace se vyšplhá na 16,5 procenta! A kam se hrne česká ekonomika?

Autor: ČTK, for - 
4. srpna 2022
16:48

Česká národní banka (ČNB) dnes zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, pro příští rok ho naopak zhoršila. Letos čeká růst hrubého domácího produktu (HDP) o 2,3 procenta a příští rok o 1,1 procenta. V předchozí květnové prognóze banka letos počítala s růstem o 0,8 procenta a příští rok o 3,6 procenta. Na tiskové konferenci po dnešním jednání bankovní rady o tom informoval nový guvernér ČNB Aleš Michl. Loni ekonomika stoupla o 3,3 procenta.

Centrální banka zvýšila také odhad inflace, letos podle ní vystoupá na průměrných 16,5 procenta. V květnu odhadovala růst na 13,1 procenta. V příštím roce ČNB počítá s poklesem spotřebitelských cen na 9,5 procenta, v květnu odhadovala snížení na 4,1 procenta. Na rostoucí inflaci bude mít vliv zdražování elektřiny a plynu. Právě cenami energií je podle Michla tlumena spotřeba domácností. Nezaměstnanost ale zůstává nízká, dodal.

V nové prognóze ČNB předpokládá v letošním roce průměrný kurz koruny 24,80 koruny za euro. Příští rok by měl kurz být 25,70 koruny za euro. V květnu odhadovala letošní kurz na 24,20 koruny za euro a pro příští rok 24,30 koruny za euro. Michl dnes několikrát zopakoval, že ČNB bude bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Ministerstvo financí v posledním dubnovém odhadu počítalo s růstem ekonomiky v letošním roce o 1,2 procenta. V lednu resort předpokládal zlepšení o 3,1 procenta. Zároveň úřad předpokládá proti lednovým odhadům vyšší průměrnou inflaci za celý letošní rok, a to 12,3 procenta. V lednu uváděl pro letošní rok inflaci 8,5 procenta.

Je téměř jisté, že meziroční růst cen do konce roku dosáhne 20 procent. V předmluvě ke Zprávě o měnové stabilitě to uvedl guvernér České národní banky Aleš Michl. To už ale podle něj v tuto chvíli centrální banka ovlivnit nemůže. „Nacházíme se v období extrémní nejistoty. Válka na Ukrajině a s ní spojené rostoucí ceny energií mohou inflaci dále přiživit,“ dodal.

Současná inflace je podle Michla výsledkem nákladových i poptávkových tlaků. „S dovezenými nákladovými inflačními tlaky žádná centrální banka nic moc nezmůže. Nedokážeme měnovou politikou zlevnit ceny plynu nebo elektřiny. Můžeme však bránit jejich přelití do domácí ekonomiky. V prostředí klesající poptávky již nebudou moci obchodníci zvyšovat ceny tak snadno jako dříve,“ uvedl.

Video  Jmenování nových členů bankovní rady ČNB na Pražském hradě. (8.6.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

frantacizek ( 5. srpna 2022 16:38 )

proto radím i všem kamarádům zakonzervovat stavby a odložit jejich dostavbu na příští rok, kdy ta inflace spadne min. na polovinu hodnoty, teď to potvrdila i ČNB s tím číslem 8,5-9%. Nyní se nevyplatí stavět, přestavovat, zkrátka nic a nevyplatilo se to ani před půl rokem, kdy to ještě pár ekononů radilo, coby jedno z úložišť peněz před znehodnocením inflací. Znehodnotíte je v tom taky a nejsou to drahé kovy, čiže majetek se opotřebovává.
Kamarádka se nyní dozvěděla, že nemůže prodat pozemek jako stavební parcelu, protože část je a bude sice dle obecního katastru stavebními parcelami, ale s tou druhou částí se počítá i do budoucna jako s ornou půdou. A kdyby chtěla prodat, musí tam na své náklady přivést cestu, která by stála cca 200tis. Tak už to chtěla realizovat. Já ji říkám - nyní jsi na tom nejlíp, když to necháš ležet, máš v tom uloženy peníze, které neklesají totiž..Jakmile kopnou do země, už proděláváš v dnešních cenách..a nemusíš to dostat zpět ani pak při zápočtení do kupní ceny novému majiteli, protože to prostě nikdo v tom navýšení na dnešní ceny realizovaných prací a technologií prostě nekoupí..a čím déle ti potrvá hledání kupce, tím ty ceny půjdou za půl roku, rok dolů a bude to méně reálné, tzn. nakonec zjistíš, že to sice můžeš prodat, ale novému zájemci si zafinancovala hezkou příjezdovou cestu..

BobyNo1 ( 5. srpna 2022 06:27 )

Naprosto neřešená dvojciferná inflace je známkou současné vlády. Samozřejmě na ní mají podíl i bývalé vlády, nejvíc ta Burešova, avšak problém je tady a teď a NENÍ nikterak ŘEŠEN. Lidi budou skučet.

Zobrazit celou diskusi