Káva s cukrem i bez něj snižuje riziko předčasného úmrtí, tvrdí studie. Co na to čeští lékaři?
Má káva blahodárné účinky na naše zdraví, nebo nám naopak škodí? Otázka, kterou si vědci kladou už roky. Nyní přišli čínští vědci s další studií, která tvrdí, že lidé, již denně pili příměřené množství kávy - ať už s cukrem, nebo bez - měli po dobu sedmi let nižší riziko úmrtí než ti, co kávu nepili. Odborníci ale také upozorňují, že to nemusí být způsobeno samotnou kávou. Čeští lékaři, které Blesk Zprávy oslovily, potvrzují, že káva má skutečně dobrý vliv na lidské zdraví. Nicméně nám může i uškodit.
Portál The Guardian uvedl, že podle Britské asociace kávy se ve Velké Británii denně vypije asi 98 milionů šálků kávy, přičemž Národní asociace kávy uvádí, že v USA je to asi 517 milionů šálků.
Průzkum Instant Research agentury Ipsos ze září 2021 ukázal, že život bez kávy si neumí představit 6 z 10 Čechů, 88 % Čechů vypije alespoň jeden šálek denně. Nejraději si kávu dopřáváme po probuzení a během dopoledne, pro téměř třetinu Čechů je neodmyslitelnou součástí pracovního dne.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.