Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi mají „hlad“ po cestování. Zájezdů kupují víc než před covidem, rekordní rok ale asi nepokoří

Autor: ČTK - 
11. května 2022
13:23

Cestovní kanceláře (CK) mají podle ERV Evropské pojišťovny za první čtyři měsíce asi o deset procent více klientů než před koronavirovou krizí. Celý trh CK by letos mohl dosáhnout až 80 procent roku 2019. Tržby za prodané zájezdy by mohly přesáhnout 25 miliard korun. Novinářům to dnes řekl Štěpán Landík, ředitel obchodu a marketingu ERV, která se zaměřuje na cestovní pojištění. Kvůli šíření koronavirové nákazy a souvisejícím opatřením CK první rok pandemie evidovaly propad prodejů zájezdů proti roku 2019 až o 90 procent, loni se pokles pohyboval mezi 60 a 70 procenty.

U Čechů je podle Landíka po dvou letech omezení znatelný „hlad“ po cestování. Pandemie ale změnila spotřebitelské chování. Zájezdy na léto v předprodejích lidé podle něj dříve kupovali už od září, loni kvůli obavám z restrikcí nákupy odkládali na dva až tři týdny před odjezdem. Letos CK podle Landíka zaznamenaly extrémní poptávku začátkem roku. „Vidíme tedy, že obava z nákupu dlouho dopředu u lidí opadá,“ uvedl. Doplnil, že důvodem jsou i flexibilnější podmínky smluv CK v podobě změny termínu cesty nebo destinace krátce před zahájením dovolené.

Před pandemií se lidé podle dat ERV vydávali do zahraničí na několik kratších cest v průběhu roku, v současné době plánují delší dovolené v nižším počtu. Průměrná délka delší zahraniční cesty loni stoupla ze 7,8 dne na 8,5 dne, což je podle Landíka nejvyšší hodnota za posledních deset let. Ze všech pobytů v cizině tvořily delší, tedy na čtyři a více nocí, 84 procent. Podíl cest na osm až 14 dní dosáhl 35 procent, v roce 2019 činil 29 procent.

Landík dále upozornil, že se více koncentruje trh CK - velké přebírají klienty menších, které v důsledku pandemie přerušily nebo ukončily činnost. Pět největších CK drží podle něj nyní asi 75 procent trhu, dříve to byly zhruba dvě třetiny. Momentálně v ČR podle Landíka funguje 556 CK, před koronavirovou krizí jich bylo kolem 850. Jejich počet by mohl ještě klesnout, uvedl dále Landík. Doplnil, že pravděpodobně se ale na počet před pandemií už nedostane.

„Nemá cenu konkurovat velkým cestovním kancelářím, ale mohou vznikat nové specializované. Získat pojištění pro případ úpadku pro ně bude těžší než před pěti, šesti lety. Fakt, že cestovní kanceláře stále představují pro pojišťovny riziko, ale neznamená úplný ,stop stav‘,“ řekl generální ředitel ERV Libor Dvořák.

Landík dodal, že podporou, jež se státu vyplatila, byla záruka na pojištění proti úpadku. Program připravilo ministerstvo pro místní rozvoj s Národní rozvojovou bankou. Banka letos vyřídila žádosti 133 CK za 200 milionů korun. Vyčleněné peníze jsou nyní vyčerpané, resort je ale podle Landíka informován, že by bylo dobré, aby tato pomoc pokračovala ještě alespoň na pojištění pro příští rok.

Video  Dovolená v Chorvatsku 2021 covidu navzdory: Rajská pláž na ostrově Rab a Plitvická jezera  - Blesk - Jaroslav Šimáček, hudebnibanka.cz / Mushrush, Dietrich, Kersting - Croatian vacation
Video se připravuje ...

Hana Mareckova ( 11. května 2022 22:27 )

Ani Amerika nema dostatek benzinu/ ropy. Dieselgeddon...

http­s://ww­w.ze­rohed­ge.co­m/com­modi­ties/­major-trucking-firms-prepare-imminent-diesel-shortage-eastern-half-us-freightwaves-says

Hana Mareckova ( 11. května 2022 16:01 )

Co na to rict? Alespon dnes si to uziji...

Zobrazit celou diskusi