Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Budou 8. května 2024 otevřené obchody? Přehled svátků, kdy musí být obchody zavřené

Jak nakoupíte 8. května na Den vítězství?
Jak nakoupíte 8. května na Den vítězství?  (Autor: Blesk:Robert Klejch)
Autor: mah, ajo - 
30. prosince 2023
00:00

Na Den vítězství si v Česku nenakoupíte. 8. květen je jedním ze svátků, během kterých platí omezení otevírací doby v obchodech s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních.

Den vítězství

8. května si připomínáme Den vítězství, tedy den, kdy bezpodmínečnou kapitulací Německa skončila druhá světová válka v Evropě. V Česku se přitom konec války dlouho připomínal až o den později 9. května.

Akt bezpodmínečné kapitulace Německa byl původně podepsán už 7. května ve francouzské Remeši, představitelé Sovětského svazu ovšem požadovali, aby byl dokument podepsán v hlavním městě Německa. Následující den proto zařídil vrchní velitel spojeneckých vojsk v Evropě Dwight D. Eisenhower převoz velitelů jednotlivých složek německé armády do Berlína, kde byl akt podepsán znovu.

Přeprava všech signatářů do Berlína zabrala velkou část 8. května. Podruhé tak byla kapitulace podepsána až před půlnocí. Vzhledem k časovému posunu bylo v tu chvíli v Moskvě krátce po půlnoci 9. května. Východní blok, včetně Československa si tak konec války dlouho připomínal právě v toto datum.

K přesunu svátku na 8. květen došlo v roce 1991 na základě návrhu, který Federálnímu shromáždění předložil dnešní prezident Miloš Zeman.

Které svátky mají obchody zavřeno

Otevírací dobu obchodů s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních upravil Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě z roku 2017. Ten určil celkem osm svátků, během nichž musí obchody omezit pracovní dobu.

Kdy zůstávají obchody otevřené?

Zákon rovněž určil, že obchody nemusí svou otevírací dobu omezovat v době, kdy je vyhlášen nouzový stav, stav nebezpečí, stav ohrožení státu nebo válečný stav. Omezení se rovněž nevztahuje na:

  • obchody na vlakových a autobusových nádražích, na letištích nebo ve zdravotnických zařízeních
  • benzinové pumpy
  • lékárny
  • velkoobchody

Svátky, kdy mohou mít obchody otevřeno

Zároveň existuje pět svátků, během kterých žádné omezení pracovní doby neplatí:

Video  Otevírací doba během svátků  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Martin Šíma ( 2. května 2023 12:59 )

Celý tento zákon je zbytečná komedie.

Zobrazit celou diskusi