Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Drahá nafta v ČR: Ministerstvo financí vyzve benzínky k hlášení cen, dopravci protestovali

Autor: ČTK - 
14. března 2022
12:38

Ministerstvo financí dnes vyzve čerpací stanice k dennímu hlášení průměrné denní prodejní ceny benzinu a nafty. Pravidelné informování začne v úterý a ministerstvo bude požadovat rozšíření dodávaných informací za každou čerpací stanici i zpětně až ke dni 15. února.

První výsledky bude mít úřad v horizontu jednoho týdne, kdy bude schopen rozhodnout, zda tržní situace umožňuje zásah státu formou cenové regulace stanovující maximální výši marží. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva Tomáš Weiss.

Vyhodnocení shromážděných dat začne obratem po obdržení prvních reportů a bude ho mít na starost přímo ministerstvo financí, sekce finanční řízení a audit, které má v případě zjištění nepřiměřeného navyšování marží v rukou nástroje cenové regulace.

Válka Rusko vs. Ukrajina
7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

7:01
Dnes

Dobré ráno, německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes zahájí dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přijme prezident Petr Pavel. Hovořit by měli o energetice či situaci na Ukrajině. 

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

Zjišťování výše marží čerpacích stanic je jedním z nástrojů vlády kvůli rekordním cenám pohonných hmot. Vláda v reakci na růst cen ve středu rozhodla také o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

Paliva v Česku se dostala na rekordní úroveň po vpádu ruské armády na Ukrajinu koncem února. Průměrná cena za litr nafty se podle posledních údajů společnosti CCS blíží 50 korunám, benzin stojí přes 47 korun. Vláda už kvůli tomu přijala některá opatření, která by měla cenu paliv snížit. Podle dopravců to ale nestačí.

Dopravci protestovali, vznikaly kolony

Na několik místech v Česku dnes dopoledne protestovali dopravci proti rekordním cenám pohonných hmot. Svými auty krátce zablokovali dopravu na některých silnicích. Největší sdružení dopravců Česmad Bohemia se od blokády silnic distancovalo. ČTK sdělilo, že roztrpčení protestujících chápe, dává ale přednost jednání s vládou.

V Ústeckém kraji policie zaznamenala dnes po 10:00 několik blokád kruhových objezdů. „Řidiči nákladních vozů stáli většinou na kruhových objezdech na několika místech v kraji, a to v okresech Most, Ústí nad Labem a Děčín a také na 74. kilometru dálnice D8,“ řekla ČTK mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová. Blokáda podle ní trvala vždy okolo půl hodiny, zajištěna přitom byla průjezdnost pro záchranné složky. „Při dotazech policie na důvody stání se řidiči odkazovali na poruchu,“ dodala.

Krátce se dnes po 10:00 zastavila doprava také v Praze na Jižní spojce a ve Kbelské ulici. Podle policejní mluvčí Violety Siřišťové blokovalo několik aut provoz poblíž Barrandovského mostu zhruba 15 minut. Před místem se vytvořila dlouhá kolona.

Dva krátké protesty řidičů kamionů dopoledne zaznamenala policie v Královéhradeckém kraji. V Trutnově řidič s kamionem na několik minut zablokoval čerpací stanici na výjezdu směrem na Hradec Králové. V Jaroměři na Náchodsku řidič kamionu na několik minut zablokoval výjezd z kruhového objezdu, řekla ČTK mluvčí policie Lucie Konečná. Policie řidiče zkontrolovala, případ z Jaroměře řeší jako podezření z přestupku.

S protestem dopravců kvůli drahým pohonným hmotám zřejmě souvisely kolony, které se před 11:00 tvořily na silnici I/38 u nájezdu na dálnici D1, ve směru od Havlíčkova Brodu na Jihlavu. „Byla tam kolona stojících vozidel až k nájezdu na D1, byla to většinou nákladní auta,“ řekla ČTK mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Po příjezdu policejní hlídky se vozidla začala rozjíždět. Auta v koloně podle ní na sobě neměla žádná upozornění na protest.

Ceny ropy klesají kvůli mírovému jednání

Ceny ropy přitom dnes výrazně klesají. Investoři vkládají naděje do diplomatického jednání mezi Ukrajinou a Ruskem o ukončení konfliktu. Trhy však vyděsil prudký nárůst počtu nových nákaz koronavirem v Číně.

Čína je druhým největším dovozcem ropy na světě a druhým největším konzumentem po Spojených státech. V zemi nyní roste počet nových případů nemoci covid-19 kvůli vysoce přenosné variantě omikron, která se šíří do dalších měst.

Kolem poledne cena severomořské ropy Brent klesala o 3,9 procenta na 108,32 dolaru za barel. Cena lehké americké ropy WTI se snižovala o 4,7 procenta na 104,19 dolaru za barel. 

Vyjednavači Ruska a Ukrajiny dnes opět jednají prostřednictvím videospojení. Po víkendových jednáních poskytli zatím nejoptimističtější hodnocení rozhovorů a naznačili, že by do několika dní mohly přijít pozitivní výsledky.

Video  Ekonom Štěpán Křeček v Epicentru promluvil o zdražování vlivem války na Ukrajině  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Zdenek ( 14. března 2022 19:05 )

Průměrná mzda v roce 2021

Dle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně vzrostla průměrná mzda v Česku o 3,2 % na 35 285 Kč, což jsou údaje za 1. čtvrtletí roku 2021.

Průměrná hrubá mzda se tedy meziročně zvýšila o 1 089 Kč. Nicméně 2/3 zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosahují.


Průměrná mzda v Německu v roce 2020 činila 4 342 EUR, tedy 110 500 Kč, česká průměrná mzda netvoří ani třetinu průměrné mzdy německé (necelých 32 %)

Průměrná mzda v Rakousku v roce 2020 činila 4 055 EUR, tedy 103 200 Kč, česká průměrná mzda má výši přibližně 34 % té rakouské.

Zdenek ( 14. března 2022 19:01 )

jo v Cesku mate smulu . . . . . 13.3.2022 "soudruzi v NDR" se rozhodli - Německý ministr financí Christian Lindner chce zajistit občanům slevu na pohonné hmoty. Jeho cílem je, aby cena paliva klesla pod dvě eura (zhruba 50 korun) za litr. (Bild)

TAK TEPRVE muzete ocekava v cesku nejakou ZMENU !!!!


problem vidim vtom, ze nemci pobiraji 3 x vyssi mzdu nez v Cesku - takze tech 50 korun je rozhodne nezrujnuje

pakoni na koni ( 14. března 2022 14:22 )

...a právě DOPRAVCI mají takovou zbraň v ruce právě se ji i vyhnout - tomu se říká Konkurenční boj, nikoliv KARTEL !

Jirik-ta ( 14. března 2022 14:22 )

Maďarsko odstoupilo od smlouvy EU na další dávky vakcíny od Pfizeru

pakoni na koni ( 14. března 2022 14:20 )

Dopravci by měli najít mluvčího MOL - narvat ho do 1203 aby jezdil se zbožím napříč republikou Den + Noc.
Potom by měl přesednout na linkový Bus aby si začal vážit lidské práce, a ve volné chvíli ho postavte ke stojanu jakékoliv benzinky spol. MOL !

v životě - pokud tam budou takoví lidé na ni NENATANKUJI po jeho prohlášení o oleji do staré Octávie...

Zobrazit celou diskusi