Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Šlágr TV má neplatnou ochrannou známku. Soud: Majitel televize ji přihlásil ve „zlé víře“

Autor: ČTK - 
16. listopadu 2021
17:40

Kombinovaná ochranná známka Šlágr TV je neplatná, společnost Česká muzika si ji v roce 2011 přihlásila ve „zlé víře“, potvrdil Nejvyšší správní soud (NSS). Zápis poškozoval práva obchodních společností z Maďarska a Rumunska. Úterní rozhodnutí NSS, které se shoduje s dřívějším postojem Městského soudu v Praze, je dostupné na úřední desce.

Podobně jako dříve Úřad průmyslového vlastnictví vzali soudci do úvahy to, že Česká muzika vedla se zahraničními partnery dlouhá jednání, která v roce 2011 vyústila v podpis o obchodní spolupráci. Zahraniční partneři přitom provozovali v Maďarsku pořad Sláger TV a měli tam zapsanou i ochrannou známku stejného znění.

Právě tehdy si Česká muzika nechala zapsat podobnou ochrannou známku kombinující obraz a text. Podle NSS to jen stěží mohl být postup v dobré víře.

„Ať již stěžovatelka chtěla spekulativní registrací známky získat nějakou materiální výhodu v závěru jednání nebo snad již v okamžiku přihlášení zamýšlela dojednávanou smlouvu nedodržet a fakticky vytlačit své maďarské a rumunské obchodní partnery z Česka, nejde o postupy, kterým by soud mohl přiznat právní ochranu,“ uvedl předseda senátu Zdeněk Kühn.

Exekuce na více než 19 milionů korun

Česká muzika podle databáze Úřad průmyslového vlastnictví nadále disponuje slovní ochrannou známkou Šlágr TV.

Krajský soud v Českých Budějovicích poslal nedávno televizi Šlágr do konkurzu. Insolvenční návrh na sebe podala sama televize. Kvůli sporu s firmami České radiokomunikace a Czech Digital Group není od půli června schopná hradit své závazky, má zablokované účty, vyplývá z insolvenčního rejstříku. Czech Digital Group chce od televize exekucí vymoci 19,3 milionu Kč.

Šlágr TV natáčí a vysílá rozhovory, hudební klipy i koncerty. Sází na lidové písně, dechovou hudbu či trampské písničky. Jejím zakladatelem je hudebník Karel Peterka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi