Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po Bohemia Energy končí i menší dodavatel elektřiny a plynu. Jak zní rada pro 28 tisíc klientů?

Aktualizováno -
16. října 2021
17:10
Autor: ČTK - 
15. října 2021
22:27

Po Bohemia Energy končí v Česku s dodávkami elektřiny a plynu další dodavatelé. Dnes konec dodávek elektřiny a plynu oznámil Kolibřík energie s 28 000 klienty, ve čtvrtek se rozhodla ukončit dodávky plynu firma A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy. Vyplývá to z oznámení společností a informací na webu Operátora trhu s elektřinou (OTE). Kolibřík energie dnes oznámila pozbytí možnosti dodávat elektřinu a plyn od úterý 19. října. Dodávky plynu od společnosti A-PLUS se zastaví od pátku 22. října. Zákazníci firem bez energií nezůstanou, dodávky jim zajistí takzvaný dodavatel poslední instance.

Kolibřík energie jako důvod ukončení činnosti uvedla stávající energetickou krizi v Evropě, kterou symbolizuje raketový růst cen. Krize je pro firmu extrémně složitá. „Kolibřík energie byl založen coby komunitní projekt, který preferuje společenskou odpovědnost nad ziskem. Za stávající situace na energetických trzích nejsme schopni zajistit dodávky elektřiny a plynu za sjednaných podmínek,“ uvedla firma ne webu.

Kolibřík byl dodavatelem projektu Skautská energie, který kolektivně vyjednával nejvýhodnější podmínky pro téměř 30 tisíc zákazníků, jak uvádí.

„Pokud se rozhodnete jednat na vlastní pěst, pochopíme to. Nebuďte ale prosím ukvapení a u každé individuální nabídky důkladně zvažte cenu, důvěryhodnost dodavatele i délku fixace. Několik týdnů v režimu poslední instance je z dlouhodobého hlediska výhodnější, než zafixování extrémně vysokých cen na neúměrně dlouhou dobu,“ dozvěděli se zákazníci.

„Alternativním řešením pro Vás může být také uzavření smlouvy na dobu neurčitou s jiným dodavatelem a následný návrat ke Skautské energii, pokud budete s nově vyjednanými podmínkami spokojeni,“ stojí dále v listu odběratelům.

Ve středu oznámila rozhodnutí o ukončení dodávek plynu a elektřiny zákazníkům skupina Bohemia Energy, která je největším uskupením alternativních dodavatelů energií v Česku se zhruba 900 000 odběrných míst.

Odpojení od plynu hrozí stovkám firem

Konec Bohemia Energy otřásl Českem a má i další dopady. Kromě konce některých menších dodavatelů hrozí i odpojení od plynu podle Agrární komory až stovkám firem, které mají velkou odběrovou kapacitu. ČTK to dnes sdělila mluvčí komory Barbora Pánková.

Jde o společnosti, jejichž roční spotřeba přesahuje 630 megawatthodin, a nevztahuje se tím pádem na ně institut dodavatele poslední instance (DPI), tedy povinnost jiné firmy jim plyn dodat. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) dnes ČTK řekl, že jde o 250 odběrných míst. Většina z dotčených firem už podle něj jedná s novými dodavateli.

Pánková uvedla, že záležitost se týká například chovatele prasat Proagro Nymburk nebo velké společnosti chovající vodní drůbež. Podle pražské energetické burzy mohou mít problémy i města a obce, které dosud nenakoupily dodávky energií na příští rok.

„Hledáme nového dodavatele, ale jsme pod velkým časovým tlakem a jsme tím nuceni přistoupit na méně výhodné podmínky. Při odpojení dodávek plynu hrozí úhyny selat na porodně a také velké problémy při odchovu nosných kuřic a také při výkrmu brojlerových kuřat,“ sdělili ČTK zástupci Proagro Nymburk.

Velká chovatelská společnost, která si nepřála být jmenována, začala odbírat plyn od firmy DPI. Smlouvu na příští rok uzavřela s novým dodavatelem. „Pokud bychom byli odpojeni od plynu v současné době, tak budeme mít veliký problém a pravděpodobně zavřeme středisko,“ uvedli její zástupci.

Agrárníci spolu s Hospodářskou komorou ČR začali ve čtvrtek mapovat mezi svými členy, kolika z nich odpojení od plynu hrozí. Vyzvali také ministerstvo průmyslu a obchodu k neodkladnému řešení situace.

Havlíček dnes ČTK řekl, že distributoři energií mají přes Operátora trhu s elektřinou (OTE) informace o tom, koho se v tuto chvíli institut DPI týká a koho ne. „Jsou s odběrateli v kontaktu a informují je, že je třeba změnit dodavatele, aby měli plyn k dispozici i nadále. Většina z dotčených firem již s novými dodavateli jedná,“ dodal.

Video  Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí?  - Videohub
Video se připravuje ...

Pavel Grochál, mluvčí největšího dodavatele plynu v ČR, firmy innogy, dnes ČTK řekl, že podobně jako u domácností se na innogy ve větší míře v těchto dnech obracejí také firemní zákazníci. „Energie jsme schopni pro ně zajistit, ale výhradně za tržní ceny. Ty se však mění i v řádu hodin. Jednáme operativně a snažíme se těmto zákazníkům být poradcem v této komplikované situaci,“ dodal.

Středoevropská energetická burza Power Exchange Central Europe (PXE) dnes uvedla, že ukončení dodávek elektřiny a plynu společností Bohemia Energy neohrožuje stabilitu velkoobchodního trhu s energiemi v Česku. Problémy však podle ní mohou mít města a obce, které doposud nekoupily dodávky energií na příští rok.

„Řada klientů si doposud nezajistila dodávku energií na příští rok. Znamená to tedy, že pokud se ceny na velkoobchodním trhu do konce roku nesníží, budou muset realizovat fixaci na stávajících cenových hladinách, což pro tyto subjekty bude pochopitelně znamenat značné zvýšení nákladů na energie,“ uvedl generální sekretář burzy David Kučera.

Oznámení o ukončení činnosti se kromě samotné Bohemia Energy týká společností Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu přes 600 000 zákazníků, plyn téměř 300 000. Jako důvod ukončení činnosti Bohemia Energy uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Dnes Bohemia Energy uvedla, že svým závazkům vůči zákazníkům, zaměstnancům, bankám i dodavatelům dostojí.

Video  Havlíček o zdražování energií, konci Bohemia Energy i volbách. Má být Babiš prezidentem?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi