Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Poslanci odvolali Lipovskou z Rady ČT: Volného blokujícího jednání musela odvést policie

Aktualizováno -
17. září 2021
16:24
Autor: ČTK, Mii - 
16. září 2021
14:14

Sněmovna dnes odvolala radní Hanu Lipovskou z Rady České televize. Odvolat Lipovskou z rady doporučil minulý týden sněmovní volební výbor, a to kvůli jejímu politickému angažmá a údajné ztrátě nezávislosti. Páteční jednání dlouho blokoval nezařazený poslanec Lubomír Volný, za jehož blok Lipovská kandiduje, dokonce odmítl opustit řečnický pult. Odvést jej musela až policie na žádost šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

Pro odvolání hlasovalo 64 z 80 přítomných poslanců. Pro odvolání byli poslanci z klubů ANO, ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Proti byli poslanci SPD, komunisté a dva nezařazení poslanci Volný a Marian Bojko.

Zákon o České televizi stanoví mimo jiné, že člen rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů. Podle navrhovatelky tohoto bodu, poslankyně z klubu TOP 09 Olgy Sommerové (LES), porušila Lipovská zákon tím, že působí ve prospěch politického hnutí.

Volný dnes nazval návrh na odvolání Lipovské fraškou na politickou objednávku, která je nedůstojná Sněmovny. Poslanec KSČM Jiří Valenta řekl, že jde o pokus o destrukci televizní rady. Předseda KSČM Vojtěch Filip s odvoláním na ústavu označil výklad, že samotná kandidatura je v kolizi, za neústavní. Poukazoval například na to, že zákondárce nemůže omezit právo někoho, aby kandidoval.

Odvolat Lipovskou doporučil poslancům sněmovní volební výbor, který má ve své působnosti média. „Paní Lipovská porušila zákon o České televizi tím, že působí ve prospěch politického hnutí, a to má jako členka Rady Česká televize zakázáno, působí ve prospěch, nemusí být členem, nemusí mít fukci,“ uvedla Sommerová. Volný to ale odmítl. „Pouhá kandidatura není působením ve prospěch té strany,“ prohlásil.

Volný také vyčetl členům volebního výboru, že neumožnili Lipovské zúčastnit se jeho jednání, kde se hlasovalo o návrhu na její odvolání. Na výbor minulý týden dorazila skupina příznivců Volného bloku včetně Lipovské, kteří si ani po výzvách místopředsedy výboru Aleše Juchelky (ANO) nenasadili roušky. Výbor proto poté přesunul své jednání do jiné místnosti. Sommerová řekla, že Lipovskou výbor řádně pozval na schůzi, kde měla 20 minut na to, aby si nasadila roušku, ale neučinila tak.

Policejní ochranka zasahovala už podruhé

O návrhu na odvolání Lipovské vedli poslanci rozsáhlé spory. Vyvrcholily tím, že Volný odmítl opustit místo u řečnického pultu a předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ho kvůli tomu nechal vyvést ochrankou. Jednání bylo přerušeno asi na půl hodiny. Po obnovení obrazového přenosu ze sálu bylo vidět, že standardní mikrofony jsou odmontovány a místo nich jsou náhradní.

„Nestojí to za komentář. Já myslím, že celý den přemýšlel, jak toho dosáhnout, a myslím si, že to snad ani nestálo za to. Ale už jsme naučení, už víme, jak postupovat, využili jsme prostředků podle jednacího řádu,“ řekl po incidentu předseda Vondráček. Opakovala se tak situace ze 7. července, kdy Volný musel být rovněž vyveden policejní ochrannou službou z jednacího sálu. I tehdy odmítal opustit řečnický pult, i když ve vyhrazených pěti minutách neřekl nic k projednávanému zákonu o hlasování v karanténě při říjnových volbách do dolní komory.

žanyn ( 18. září 2021 12:35 )

A přátelení jiných např. s p. Posseltem a sudeťáky už ostuda není? Zajímavé.

žanyn ( 18. září 2021 12:33 )

Už proto, že odvolávají jen ji. Těch co mají funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, či vystupují při výkonu své funkce v radě jejich jménem nebo působí v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů je tam totiž daleko víc. Jen by se těch návrhů musel někdo ujmout. Volný to měl dávno udělat stejně. Mohla z toho odvolání bejt zajímavá komedie....

žanyn ( 18. září 2021 12:29 )

Inu jak vidno - *** nevymřela.......

krapotkin ( 18. září 2021 09:54 )

No bóže, tak odvolali jednu ženskou. Na její flek se třese dalších 20 parazitů.

vaber ( 18. září 2021 09:06 )

ČT mediální žumpa může dál lépe vtloukat do kebulí našich občanů schválené konspirace a národ jednoduchých lidí se raduje

Zobrazit celou diskusi