Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vojtěch trestá za zpackaná opatření, soudy jich zrušily 25. Náměstek přijde o část platu

Autor: ČTK - 
16. září 2021
08:22

Po auditu na ministerstvu zdravotnictví zadanému kvůli přípravě protiepidemických opatření rušených soudy budou mít odpovědní úředníci snížené platy, výpověď nikdo nedostane, uvedl server iROZHLAS.cz. Kontroloři vedle nerespektování nejvyšších soudních autorit identifikovali tři hlavní pochybení. Úředníci mají vše napravit do konce října. Koronavirová opatření vydávaná ministerstvem zdravotnictví bude nově přezkoumávat Legislativní rada vlády. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tak nastaví nový proces ohledně schvalování.

Postih se bude týkat náměstka pro legislativu Radka Policara, který je formálně zodpovědný za přípravu opatření. „Bude mu sníženo jeho služební ohodnocení, což má dopad na jeho odměňování a plat,“ uvedl Vojtěch. Podle serveru ministr Policarovi snížil hodnocení ze stupně vynikající na stupeň dobrý, což povede ke snížení platu zhruba o dvacet procent. Jak dlouho bude mít náměstek snížený plat, není jasné.

Policar se trest dozvěděl v pondělí večer, stejně tak jeho kolegové. Kolika dalších úředníků se postih dotkne, ministr neupřesnil. Náměstek ale na ministerstvu zůstává. „Probrali jsme to spolu, já jsem mu v pondělí sdělil mé výtky a bavili jsme se o auditu, on s tím nesouhlasí,” uzavřel ministr. Policar na žádost o vyjádření nereagoval.

Soudy zrušily více než 25 mimořádných opatření, které ministerstvo v době boje proti epidemii covidu-19 vydalo. Často argumentovaly tím, že nebyly dobře odůvodněné. Vojtěch proto po svém návratu do čela resortu zadal v červnu audit, aby prověřil, zda a kteří jeho podřízení chybovali.

„V rámci auditní akce bylo navrženo jedno doporučení střední míry závažnosti a dvě vysoké míry závažnosti,“ stojí v jednapadesátistránkovém auditu. Prvním zjištěním kontrolorů bylo, že chybí „nastavení procesů do vnitřních metodických postupů spojených se zpracováním a vydáváním mimořádných a ochranných opatření v rámci pandemických situací“. Druhé zjištění spočívá v tom, že v organizačním řádu ministerstva chybí nastavení pravomocí jednotlivých úředníků. „Jedná se o věci týkající se nedostatečného procesu tvorby opatření, respektive, kdo co má zajišťovat v rámci tvorby toho opatření,“ podotkl ministr. Poslední problém je podle auditorů v tom, že ani po roce se ministerstvu nepodařilo plně obsadit tým, který má bojovat s pandemií.

Ministr řekl, že závěry auditu nepodceňuje a chce, aby na jeho odborný aparát bylo spolehnutí. „Potřebuji, aby ta opatření byla potvrzena a verifikovaná i ze strany právní sekce. Dále potřebuji vědět, že je vše v pořádku, a tady se zdá, že ne vždy se právní přezkum prováděl a nedocházelo k upozornění, že by ta opatření byla dostatečně odůvodněná, a to se musí změnit,“ uzavřel.

Video  Plošný test školáků se vrátí možná na podzim, připustil Vojtěch. Kolik je nakažených dětí?  - ČTK
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 18. září 2021 17:53 )

imunita je jen po očkování. Jiná není.

Jirik-ta ( 16. září 2021 21:16 )

Desterz ( 16. září 2021 17:30 )

Slovo "zpackaná" mi přijde hodně směšným synonymem ke slovu "protiprávní". Ale možná se mýlím, a lidé si z toho naopak vezmou příklad, a odteď tu nebudou žádné trestné činy, jen "zpackané" události, no a ty se přece odbydou srážkou ze mzdy.

Jirik-ta ( 16. září 2021 14:51 )

jenže kdo tohle pochopí, kdo si dá práci to takto nastudovat? A proč se např. Hitler dostal k moci? Je to pořád dokola. Ty příběhy se opakují.

Jirik-ta ( 16. září 2021 14:48 )

avenier-cz , "Očkování: „Těhotné riskují zdraví. I dítěte. Mladí? Pozor.“ Imunoložka varuje" (parlamentnilisty) Pokud bych covid prodělal, mám nějaké zdravotní riziko v případě, že se rozhodnu pro očkování?

Osoby, které se ještě s infekcí nesetkaly, mají reakci na očkování zpravidla mírnější. Osoby s imunitou po nemoci reagují zejména na druhou dávku bouřlivěji a může dojít k tomu, že se imunita „vzbouří“. V klinické studii, ve které se porovnávaly protilátky a nežádoucí zdravotní účinky u vakcinovaných osob, bylo zjištěno, že nežádoucí účinky po očkování mělo 46 procent lidí, kteří infekci neprodělali, ale 89 procent lidí, kteří covid měli. Navíc množství protilátek se u lidí po infekci dostaly „na strop“ už po první dávce, po druhé se jen obrovský nárůst zopakoval. I naši odborníci – například prof. Bartůňková, prof. Šedivá a prof. Beran – na problém s očkováním lidí po prodělání covidu upozorňovali. Žádali, aby lidé s protilátkami nebyli očkovaní vůbec nebo byli očkovaní jen jednou dávkou, aby nebylo tolik nežádoucích reakcí při druhé dávce. Jenže názor odborníků opět nebyl akceptován.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa