Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Naděje pro všechny kardiaky: »Budík« bez drátů! Stimulátor se sám rozpustí v těle

Autor: pk - 
1. července 2021
05:00

Tradiční kardiostimulátor má miniaturní generátor s baterií a váží až 50 gramů. Těm může být brzo konec. Američtí vědci totiž vyvinuli »budík« bez baterie, který je z biomateriálů a po určité době se prostě rozpustí v těle!

Společný projekt dvou amerických univerzit nabízí stimulátor, který bude ultralehký a zcela miniaturní. Energii bude získávat z vnější antény. Přístroj se navíc po 5-7 týdnech zcela »vsaje« do těla a stane se nedílnou součástí organismu.

Rozpustný a chytrý

Zatímco dnešní »budíky« je třeba zpod kůže odstranit chirurgicky, ty nové lze nastavit tak, aby se v okamžiku, kdy už je pacienti nepotřebují, během několika málo dní rozpustily. „Napájení z antény je stejná technologie, jaká je využita u chytrých mobilních telefonů,“ vysvětluje John Rogers, jeden z vedoucích projektu.

Vědce nejvíc těší, že se vyhnou traumatizujícímu chirurgickému zákroku na vyjmutí stimulátoru. „Sníží se riziko infekce a ubude jizev,“ říká Rogers. Právě infekce označil za veliký problém, který by nový hlídač srdce mohl odstranit. Navíc bude tak malý, že by mohl být do těla vložen skrz tepny, chirurgický zákrok by tak zcela odpadl. Zatím nicméně neproběhly testy na lidech a známa není ani cena nového stimulátoru.

Elektrokardiografie (EKG) je základní vyšetřovací metoda v kardiologii, která snímá elektrické aktivity srdce. Kdo sestrojil první přístroj, jímž se tato aktivita měří?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi