Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nezůstal kámen na kameni: Strašlivé fotky PŘED zkázou a PO ní!

Aktualizováno -
25. června 2021
12:35
Autor: rix - 
25. června 2021
08:08

Děsivé tornádo se ve čtvrtek prohnalo také obcí Hrušky. Místní obyvatelé jako by se probudili do apokalyptického filmu. Jejich rodná vesnička už nikdy nebude jako dřív. Přírodní živel bral vše, co mu stálo v cestě. Tornádo rozmetalo nejen místní halu, ale i ikonu obce - místní kostelík. 

Video  Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnano se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byla mrštěna na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat,“ popsal děsivou scénu místostarosta Mark Babisz. 

Zkáza kostelu před a po. Zkáza kostelu před a po. | Palickap/aktu.cz

Kostel jako by na neštěstí symbolicky poukazoval. Obec Hrušky je srovnána se zemí právě od kostelíku dolů. „Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené," dodal Babisz. Vítr s sebou vzal i místní halu. Tu tornádo úplně zdevastovalo. 

Zkáza haly před a po. Zkáza haly před a po. | Google Maps/Malý

Místostarosta také poukázal na smutný příběh. Ačkoli Hrušky naštěstí neevidují žádné mrtvé, spousta lidí přišla o své domovy. Mezi nimi i matka s dvouměsíčním dítětem. Vír jim doslova utrhl střechu z domu. „Neměli kam jít, jsou u nás,“ uvedl Babisz. 

Kritická je situace dále především v obcích Moravská Nová Ves a Lužice. V Hruškách je v současné době situace nejvíce stabilizována a nehrozí oběti na životech. Jihomoravský kraj, především Břeclavsko s Hodonínskem, ve čtvrtek večer zasáhly velmi silné bouře s kroupami, které poničily domy, auta i zeleň. Objevilo se i tornádo.

Zkáza PŘED a PO. Zkáza PŘED a PO. | Google Maps/David Malík

Záchranáři evidují podle prvotních informací až 150 zraněných a několik mrtvých. Některé obce zůstaly odříznuté a evakuují lidi z poničených domů. Bez elektřiny je přes 40 000 míst. Kvůli spadlým elektrickým kabelům byla neprůjezdná dálnice D2 nedaleko Břeclavi.

Video  Bouře na Hodonínsku vyvracela stromy a ničila domy  - Facebook/Juwa
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
23:15
30. 6. 2021

Vážení čtenáři, online přenos pro dnešní den končí. Tým Blesk Zpráv vám děkuje za pozornost, další informace týkající se situace po řádění tornáda na jižní Moravě přineseme zase zítra. Dobrou noc.

21:48
30. 6. 2021

Víc než 11 milionů korun. Takovou částku naposílali diváci České televize na pomoc tornádem poničeným vesnicím z jihu Moravy během asi hodinu a půl dlouhého Koncertu pro Moravu.

Celková částka, která se sešla na dobročinných účtech, už ve středu během dne atakovala jednu miliardu korun. Kromě peněz ale na jih Moravy stále míří i materiální pomoc a další a další dobrovolníci, kteří jsou ochotní obětem živelné katastrofy nezištně pomoct.

21:34
30. 6. 2021

"Teď už bude každá bouřka důvod k obavám." Tak podle reportérky České televize popisují obyvatelé Mikulčic, které srovnalo se zemí tornádo, jaké pocity zažívají v posledních dnech, kdy se Česku nevyhýbají další silné bouřky.

Konkrétně v Mikulčicích navíc od čtvrtka, kdy živel udeřil, už jednou pršelo při bouřce ve středu v noci. Místním se vrátily vzpomínky na ničivé tornádo, někteří lidé se ve strachu dokonce schovali ve sklepích, popsala reportérka v živém vstupu v rámci benefiční akce Koncert pro Moravu.

Střechy většiny domů v obci navíc stále provizorně nahrazují plachty, proto se obyvatelé poškozených domů obávají, aby kvůli větru a dešti do domů nezatékalo.

21:14
30. 6. 2021

Další miliony na pomoc obětem tornáda naposílali diváci České televize v rámci vysílání benefičního pořadu Koncert pro Moravu. Kulturní akce na pražské Kampě, kde se kvůli pomoci pro postižené obce sešli hudebníci Dan Bárta, Vojta Dyk, Anna K, kapely Čechomor nebo Mňága a Žďorp spolu s Buty. Zhruba po hodině vysílání se na účtu sešlo přes osm a půl milionu korun.

19:50
30. 6. 2021

Děti z vesnic zasažených tornádem přebíraly vysvědčení většinou v improvizovaných podmínkách. Nebyl mezi nimi nikdo, koho by se následky ničivého atmosférického jevu nedotkly. Menší děti si přišly pro hodnocení celoroční práce s rodiči, větší chodily ve skupinkách.

V Mikulčicích na rozdíl od jiných míst v oblasti zkázy zůstala kupodivu budova školy nepoškozená, předávání vysvědčení tak probíhalo ve známých kulisách, ačkoli ve znatelně tísnivější všeobecné náladě. „Mám tu spoustu studentů i kolegů, kteří přišli úplně o všechno, takže se snažíme, jak jenom můžeme, ale je to složité,“ řekl pro CNN Prima News jeden z učitelů školy.    

19:21
30. 6. 2021

Organizace Člověk v tísni odeslala po dohodě se starosty na účty jihomoravských obcí, které ve čtvrtek postihlo tornádo, 25 milionů korun. Pomoc směřuje do obcí Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice, Mikulčice a do hodonínské městské čtvrti Pánov. Každá dostane pět milionů korun. Po 2,5 milionech pošle do konce týdne organizace do zasažených obcí Stebno a Blatno na Lounsku, kde dnes tým Člověka v tísni provedl průzkum škod a potřeb. ČTK o tom za organizaci informoval Tomáš Urban.

V zasažených obcích je nedostatek stavebního dřeva a spojovacího materiálu. "Do skladu v Břeclavi jsme zavezli spojovací materiál a nakoupili 45 kubiků střešních latí, které kamion doveze v pátek. Minulý týden jsme distribuovali 10.500 čtverečních metrů plachet na zakrytí zničených střech. Veškerý materiál je už rozebraný," uvedl Marek Štys, vedoucí humanitárních programu Člověka v tísni.

18:36
30. 6. 2021

Zničené sklepy, vybavení pro výrobu vína, rozbité lahve a poničené vinohrady. Tornádo minulý čtvrtek kromě obydlí lidí nešetřilo ani sklepy a vinice místních vinařů. Škody sčítají postupně, někteří mají poničený i vlastní dům a v takovém případě má bydlení před vínem přednost. ČTK to zjistila u několika dotázaných vinařů z Hrušek, Lužice, Moravské Nové Vsi i Mikulčic.

"Provoz, kde jsme víno vyráběli, prakticky neexistuje. Zničených je deset plastových nádob na 20 tisíc litrů, ale naštěstí byly prázdné. Ve stodole popadaly štíty, můj odhad je že až 1000 lahví s vínem bude rozbitých. Oba sklepy mají spadlou střechu, chlazení je rozbité i další vybavení," vyjmenoval Petr Marada, majitel Vinařství Marada z Mikulčic.

Škody sčítají mimo jiné i další mikulčické vinařství Maláník-Osička, lužické Vinařství Ambrož, Rodinné vinařství Košut z Moravské Nové Vsi nebo vinař  Jiří Šmerák z Hrušek. Škody na vinicích jsou ale i jinde na jižní Moravě, přes Břeclavsko před tornádem prošla bouře s kroupami. Jaké škody napáchala, zjistí vinaři až v průběhu roku.

18:12
30. 6. 2021

Ústecký kraj finančně pomůže obcím zasaženým tornádem či silným větrem, a to na jihu Moravy i na Podbořansku. Nabídne pět montovaných domů. Do Stebna chce poslat milion korun a stejnou částku pro jihomoravské obce. Kvůli schválení pomoci se mimořádně sejdou zastupitelé. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (ODS).

17:07
30. 6. 2021

Další obětí ničivého tornáda, které řádilo na jihu Moravy, je spisovatelka Pavla H. (+31). Potvrdila to starostka Mikulčic Marta Otáhalová. „Ženu bez známek života jsme našli v pátek ráno,“ upřesnil policista Pavel Šváb. Podle zdrojů Blesku jela mladá žena krátce před smrtí autem.

16:32
30. 6. 2021

Na pomoc jihomoravským obcím, jež ve čtvrtek poničilo tornádo, lidé ve sbírkách věnovali přes 900 milionů korun. Diecézní charita Brno vybrala necelých 202 milionů. Peníze poslouží na následnou pomoc, především na obnovu domovů, která začne v následujících týdnech.

Nadace Via vybrala přes portál darujme.cz více než 192 milionů, Karel Komárek prostřednictvím své nadace věnoval 150 milionů a organizace Člověk v tísni vybrala 120 milionů. Vyplývá to z údajů na stránkách organizací, které sbírky pořádají, a z vyjádření zástupců těchto organizací pro ČTK.

15:20
30. 6. 2021

„Máme na místě koordinátorku Elišku, která je v kontaktu s místními. Zprávy jsou velmi složité. Příběhy a osudy lidí jsou těžké. Dokonce se na místě objevují lidé, kteří chtějí využít situace a obchází domy a nabízí možnost lidem odkoupení pozemku za úplně směšnou cenu. Asi v návaznosti na to, že doufají, že ti lidé v zoufalství podlehnou a vezmou nějakou část financí, kterou teď potřebují,“ řekl pro Blesk Podcast ředitel dobročinné neziskové organizace Donio David Procházka. Celý rozhovor budeme publikovat ve čtvrtek 1.7. na Blesk.cz.

14:12
30. 6. 2021

Energetici v tornádem postižených obcích stále pokračují v obnovování dodávek elektrické energie. Bez elektřiny dnes bylo ještě asi 1500 domácností. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí skupiny E.ON Martina Slavíková. V pátek po bouři a tornádu bylo bez proudu v lokalitě asi 75 000 odběratelů.

Energetici podle mluvčí připojují odběratele k dodávkám elektrické energie tam, kde je to jen trochu možné a bezpečné. „Během včerejška (úterý) se nám například podařilo připojit větší část ulice Dolní v Moravské Nové Vsi,“ uvedla mluvčí. Doplnila, že dnes odpoledne začnou s výstavbou nového provizorního elektrického vedení v Lužicích.

Kromě Lužic bouře s tornádem nejvíce zasáhla obce Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Hodonín. Poničeno je 1200 domů, k zemi jich má jít zatím 150. Zemřelo šest lidí a desítky se zranily.

13:55
30. 6. 2021

Navaří 500 obědů: Školní jídelna v Brně na náměstí Svornosti bude denně vařit obědy pro pracovníky integrovaného záchranného systému, kteří pomáhají obětem tornáda. „Intenzivně spolupracujeme s krajským krizovým štábem. Nyní jsme dostali požadavek na každodenní zajištění 500 obědů pro složky integrovaného záchranného systému, které v regionu zasahují. S vařením začínáme 1. července a počítáme s poskytováním stravy do konce prázdnin. Veškeré náklady na přípravu jídel ve výši 1,271 milionu korun budou hrazeny z rozpočtu města,“ uvedl první náměstek primátorky Petr Hladík.

Školní jídelna v Brně na náměstí Svornosti bude denně vařit obědy pro pracovníky integrovaného záchranného systému, kteří pomáhají obětem tornáda.
13:52
30. 6. 2021

Kostel svatého Jakuba Staršího v Moravské Nové Vsi je zcela bez střechy. V jeho okolí stále probíhá úklid, dřevo na nový krov už je nachystáno. Přímo na faře živel poškodil střechu, okna a zaparkovaná vozidla. 

Kostel svatého Jakuba Staršího v Moravské Nové Vsi je zcela bez střechy. V jeho okolí stále probíhá úklid, dřevo na nový krov už je nachystáno. Kostel svatého Jakuba Staršího v Moravské Nové Vsi je zcela bez střechy. V jeho okolí stále probíhá úklid, dřevo na nový krov už je nachystáno. Kostel svatého Jakuba Staršího v Moravské Nové Vsi je zcela bez střechy. V jeho okolí stále probíhá úklid, dřevo na nový krov už je nachystáno.
13:47
30. 6. 2021

Přijel k nám Golem! Takto své nadšení sdílí poslankyně a obyvatelka Moravské Nové Vsi, Jana Krutáková (STAN). Všem děkuje za pomoc. 

 

13:30
30. 6. 2021

Tradiční Cyrilometodějská pouť se letos v Mikulčicích na Hodonínsku neuskuteční. Organizátoři ji zrušili kvůli následkům čtvrtečních bouřek na jižní Moravě. Poutě se v minulosti účastnilo každý rok několik tisíc lidí. Loni, už v době koronavirové pandemie, jich přijela asi tisícovka.

Pouť se měla konat v pondělí v areálu Slovanského hradiště u Mikulčic. Mířili tam čeští i moravští biskupové. Mši plánoval odsloužit brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který stál u zrodu mikulčických poutí v roce 1991.

13:24
30. 6. 2021

Stebno, část města Kryry na Lounsku, se po šesti dnech od zasažení živelnou pohromou proměnilo ve staveniště. Lidé upevňují plachty zakrývající střechy, které se po úterní bouři uvolnily, odklízejí popadané tašky či části zbořených zdí. Na místě je stále několik hasičů, pomáhají i vězeňkyně z nedalekých Drahonic. Lidé počítají škody a zjišťují, co všechno jev zvaný downburst poničil.

„Škody se pohybovaly kolem 80 až 100 (milionů korun), ale přiblížilo se to ke 100 milionům,“ řekl dnes ČTK starosta Stebna Miroslav Brda s tím, že nejnutnější práce se blíží k závěru.

V obci je i stan, kam si mohou místní dojít pro věci, které zrovna potřebují. S jejich výdejem pomáhají hasiči. Jde mimo jiné o jídlo, balené vody, ale i úklidové prostředky či hygienické potřeby.

Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku.
13:17
30. 6. 2021

Dědeček zemřel na místě, vnučka (†2) o pár hodin později. Tornádo zamíchalo krutě osudy dvou rodin, které trávily víkend na hájence v Pánově u Hodonína. Živel rozmetal střechu a pět lidí zavalil! Nebýt náhodného řidiče, který rukama vyhrabával jedno z dětí, a hasičů, jež přijeli na pomoc, obětí mohlo být víc.

„Vyskočil jsem z auta a hned na mě křičel nějaký pán, že jsou tam zasypaní lidé. Vlezl jsem nahoru po zborceném schodišti. Byl tam zasypaný starší pán a kousek vedle něj byl pod troskami malý kluk,“ řekl serveru Novinky.cz zachránce Ševela.

„Na klukovi ležel trám, ale naštěstí dopadl na cihly, takže ho to sice přimáčklo, ale váha byla na těch cihlách. Vyřezali jsme ho pomocí pil ven,“ popsal zásah velitel hasičů Ivan Vlasák.

Celý článek zde. 

Tento dům si muž opravoval, aby si v něm mohl užít penze.
13:10
30. 6. 2021

Ruce jsou teď v zasažených oblastech ohromně potřeba. Pokud pouze trochu můžete přes pracovní týden, přijeďte je prosím přiložit k dílu.

12:51
30. 6. 2021

V sobotu přijedou do Stebna na Lounsku, které minulý čtvrtek zasáhl silný vítr a kroupy, úředníci ze Státního fondu podpory investic. Budou místním pomáhat se žádostmi o dotace na zaplacení oprav poškozených rodinných domů. ČTK to dnes řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Lidé budou moct dostat dotaci do dvou milionů korun.

„Statici neurčili žádný dům k demolici, půjde o rekonstrukce. Tím pádem jsme se domluvili, že v sobotu od rána tady budou úředníci Státního fondu podpory investic a ti budou s lidmi vyplňovat žádosti,“ uvedla Dostálová. Lidé budou moct za úředníky chodit jak se zaplacenými, tak s nezaplacenými fakturami za práce. „My už se vyrovnáme s dodavateli, aby s tím ti lidé neměli skoro žádnou práci,“ doplnila ministryně.

 

Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku. Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku. Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku.
12:40
30. 6. 2021

Kulturní dům v Hodoníně potřebuje nákladní automobil na odvoz 20 palet střešní krytiny z Olomouce. 

 

12:26
30. 6. 2021

Na pražské Kampě dnes zazní Koncert pro Moravu. Benefici na pomoc vesnicím, které zasáhla minulý týden na jihu Moravy silná bouře s tornádem, pořádá Česká televize (ČT), přímý přenos odvysílá od 20:10. ČT pořádá koncert na podporu Charity ČR, která je největším nestátním poskytovatelem sociálních služeb a která začala v zasažené oblasti pomáhat bezprostředně po řádění živlu. 

„Role České televize je v případě takto mimořádných událostí především informační. Kromě informování ale umíme i velmi efektivně pomáhat, a proto jsme okamžitě začali připravovat benefiční koncert na podporu Charity ČR, jehož výtěžek poputuje na pomoc obyvatelům postižených oblastí,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

 

12:10
30. 6. 2021

Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) se po sítích šíří drobné požadavky na jídlo. „Vše ale máme ve skladových centrech. Když se šíří tyto zprávy, jezdí tam jednotlivá auta a navážejí drobné věci, ale ucpávají dopravu, takže potom čekáme půl hodiny na kontejner se sutí, protože se nevymotá v dopravě. Jeho naložení je přitom otázka deseti minut. A dobrovolníci pak nemají co dělat,“ uvedl Grolich.

Podle něj je potřeba nechat průjezdné cesty, aby se mohla odvážet suť a mohla projíždět těžká technika. „Pokud v obcích něco chybí, čeká se chvilku a hned se to tam ze skladů přiveze,“ řekl Grolich.

11:57
30. 6. 2021

Firma Wienerberger - výrobce keramické střešní krytiny Tondach a zdicích systémů Porotherm - je připravena dodat obcím zasaženým tornádem na jihu Moravy zdarma výrobky v hodnotě 15 milionů Kč. Poskytne také slevy na opravy střech, na stavbu nových domů a zajistí přednostní dodávky systému Tondach ze závodu Hranice. ČTK to dnes sdělila Věra Binderová z marketingu společnosti.

„Společnost Wienerberger si uvědomuje vážnost situace způsobené tornádem. Za účelem obnovení zasažených lokalit po tragické přírodní katastrofě jsme bezodkladně připraveni pomoci. Wienerberger poskytne 15 milionů korun českých ve formě materiální podpory z produkce našich výrobků,“ uvedla firma.

11:54
30. 6. 2021

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) vyzval lidi, aby v souvislosti s bouřkami a tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku nešířili na sociálních sítích dezinformace. Viděl například informaci, že kraj odmítá pomoc vojáků, což označil za lež. Podle hejtmana by lidé měli číst informace, které kraj, policisté a hasiči vydají prostřednictvím médií. Hejtman upozornil, že by lidé neměli vozit do obcí jídlo, aby se neblokovala doprava, v obcích je všeho dostatek.

Kvůli celé situaci zasedá denně krajský štáb v Podivíně. „Poprosil bych, aby lidé vnímali, co se domluví na krizovém štábu. Jsou tam hasiči, policie, záchranné složky, neziskový sektor, starostové a my víme, jaká je situace v obcích a co je potřeba,“ uvedl Grolich.

11:45
30. 6. 2021

Úředníci z Břeclavi budou mít až do konce července mobilní pracoviště v Hruškách a Moravské Nové Vsi, které spadají pod jejich úřad. V každé z obcí budou jeden den v týdnu sbírat žádosti o nové občanské průkazy a vydávat potvrzení do doby, než bude průkaz vystaven. V Hodoníně zatím sbírají informace z postižených míst, zda by o takovou službu byl zájem. ČTK to řekly mluvčí obou radnic.

„Stánek bude vždy ve čtvrtek od 9:00 do 11:00 v blízkosti info pointu v Hruškách a každý pátek ve stejnou dobu v Moravské Nové Vsi. Výroba nového průkazu trvá pět dní a lidé postižení tornádem jsou osvobozeni od poplatku 500 korun,“ uvedla mluvčí břeclavské radnice Jana Pelcová.

Jedinou podmínkou pro vydání nového průkazu je nahlášení jména, příjmení, data narození a adresy bydliště na e-maily úřednic uvedené na internetových stránkách nebo facebookovém profilu města, případně na některé z čísel mobilních telefonů uvedených na stejném místě.

11:40
30. 6. 2021

V nejpostiženějších obcích bydlí 55 zaměstnanců z břeclavského závodu Gumotexu. „Jeden přišel o dům, 22 jich má dům hodně poškozený, 18 středně a 14 má menší škodu. Poskytli jsme všem zaměstnancům, jejichž dům či byt byl zasažen ničivou bouří, mimořádné placené volno v délce šesti dnů. Volno mohou využít i zaměstnanci k pomoci na odstraňování škod na obydlí svých rodičů nebo dětí, kteří mají trvalé bydliště v zasažených obcích. Výroba už není zásadně omezená, postupně nabíháme do standardního provozu,“ řekl ředitel koncernu Gumotex František Řezáč.

11:30
30. 6. 2021

V Hodoníně je kompletně zničený i útulek pro psy při zoo a dílny Integrované střední školy v Lipové aleji, které čeká zbourání. V Brněnské ulici utrpěly škody čtyři bytové domy a několik budov místních firem. O kousek dál, v ulici Na Pískách, byl zasažen domov pro seniory, odkud bylo už ve čtvrtek nutné evakuovat 138 lidí.  

Tornádem zničený domov důchodců v Hodoníně. (26.6.2021)
11:19
30. 6. 2021

Zaměstnanci ČSAD Hodonín dostali týden dovolené navíc na vyřízení problémů spojených s tornádem. „Je jich zhruba 15. Pro provoz to není problém. Zatím mají týden dovolené navíc a dál se budeme domlouvat, podle toho, co budou potřebovat,“ poznamenal ředitel společnosti Miroslav Skřivan.

Událost se dotkla i zaměstnanců břeclavského výrobce chemikálií Fosfa. „Všichni naši zaměstnanci, které přírodní katastrofa postihla, dostali hned v prvních dnech mimořádné finanční příspěvky. Zaměstnancům a jejich rodinám, jejichž domovy byly zničeny, jsme hned poskytli náhradní firemní ubytování,“ sdělila ředitelka marketingu společnosti Klára Zemanová.

11:09
30. 6. 2021

Po tornádu, které ve čtvrtek zasáhlo část Břeclavska a Hodonínska, muselo několik firem v regionu upravit provoz. Jejich zaměstnanci často pocházejí z nejzasaženějších obcí a nyní tam potřebují pracovat. V břeclavské tiskařské společnosti Walstead Moraviapress se to týká zhruba 40 lidí z více než dvou set. V břeclavském Gumotexu 55. Společnosti jim vycházejí vstříc, chápou jejich potřeby, vyplývá z odpovědí zástupců firem, které ČTK oslovila.

Újmy na majetku utrpěli i zaměstnanci firmy Walstead Moraviapress. „Naštěstí nemáme ztráty na životech nebo vážně zraněné, ale máme rodiny, které přišly téměř o všechno. Vyhlásili jsme veřejnou sbírku na jejich podporu a zaměstnancům dali volno. Pracujeme nepřetržitě, takže směny musíme zvládat. Ostatní chodí na přesčasy, z jejich strany jsem se setkal s velkým pochopením,“ sdělil ředitel společnosti Jiří Myšík.

Rodina Sečkařova přišla o rodinného člena a střechu nad hlavou.
11:01
30. 6. 2021

V oblasti zasažené tornádem se lidi postupně připojují k plynu, mělo by zde bez něj být méně než 1000 lidí.

10:49
30. 6. 2021

Po bouřkách a tornádu na Břeclavsku a Hodonínsku se musí strhnout 150 domů, řekl dnes po jednání krizového štábu v Podivíně ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Podle něj není číslo konečné, protože se zatím nepodařilo projít všechny domy. Do konce týdne chtějí hasiči vyklidit obce od suti, trámů a rostlinných zbytků, které se neustále objevují na ulicích a komplikují dopravu. 

V Hodoníně je určeno k demolici 12 nemovitostí, v Lužicích osm, v Mikulčicích 53 a stejný počet i v Hruškách, 22 objektů má jít k zemi v Moravské Nové Vsi. „Tam jsme ale prohlédli zatím 60 procent objektů, takže číslo nemusí být konečné. Doufáme, že k demolici nebude více než 200 domů celkem,“ uvedl Pelikán.

Smutek jednoho, štěstí druhého. Nedaleko domku 443 už se opravuje střecha. Majitelé tohoto domu osudu svých sousedů unikli. Hasiči a dobrovolníci odnášeli materiál z místa, kde padl první mikulčický dům poškozený tornádem. Bagr s drapákem se opřel do zbývající zdi domu.
10:44
30. 6. 2021

V obcích zasažených tornádem hasiči nezasahovali, zhruba u 100 střech ale bude třeba opravit provizorní plachty, které byly poškozeny. 

Bouře šla vesměs mimo tornádem zasažené oblasti, hasiči ale dopoledne kontrolovali, zda vítr nepoškodil plachty na poničených střechách. Mikoška uvedl, že plachet bude třeba opravit asi 100. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) dnes po jednání krizového štábu uvedl, že noční bouřky strhly ze střech v místech jižní Moravy zasažených tornádem 70 plachet. Uvedl, že přes den se vše opraví, větší škody nejsou.

10:40
30. 6. 2021

Hasiči chtějí z jihomoravských obcí zasažených bouří do konce týdne začít odvážet skládky se sutí a stromy. Určené jsou pro to tři areály v kraji.

10:30
30. 6. 2021

Dnes už je studentka Integrované střední školy Hodonín doma z nemocnice, zotavování ze zranění, která při nehodě utrpěla, ale ještě nějakou dobu potrvá. „Mám sešitou ruku, hlavu, obě nohy pohmožděné a tu pravou ještě rozseknutou. Budu mít nařízené rehabilitace, momentálně jsem ráda, že se postavím, zkouším trochu chodit,“ řekla ČTK dívka.

 

10:26
30. 6. 2021

Osmnáctiletá Barbora Verbíková, která i přes svá rozsáhla zranění dokázala přivolat pomoc po nárazu autobusem, vypraví, jak zasáhla a přivolala pomoc. Jak se dostala ven z autobusu si nepamatuje. 

V autobuse byli v okamžiku nehody tři lidé. Kromě Verbíkové a řidiče ještě další dívka, kterou později přepravil vrtulník rakouské záchranné služby do nemocnice ve Vídni. „Když to autobus sebralo, byl to nepopsatelný pocit. Jsem ráda, že jsme to všichni přežili. Když bylo po všem, ještě jsem mluvila s tou druhou holkou. Podívala se mi do očí a řekla, že potřebuje pomoc. Byla do poloviny těla zaklíněná. Tak jsem jí řekla, že pomoc seženu,“ popsala minuty bezprostředně po nehodě.

O mobilní telefon při nehodě přišla, stejně jako o osobní doklady. Jak se dostala ven z autobusu, si nepamatuje. „Ten autobus se zastavil o budovu sklepa s přístavbou, i tam byli lidi, tři nebo čtyři, ale byli zranění a telefon neměli. Ukázali mi ale směr k silnici, sama jsem skoro nic neviděla, měla jsem hlavu celou od krve,“ dodala dívka.

Podařilo se jí dojít několik desítek metrů k silnici, kde kus od ní zastavilo auto. Volala na něj a mávala a řidič přijel blíž. „Ptal se mě, co má udělat, když viděl otevřenou zlomeninu a krev všude. Tak jsem mu řekla, že je potřeba záchranka pro několik lidí, že je tam holka ve věku tak do osmnácti let zaklíněná v autobuse a další zranění. Tak zavolal záchranku, naložil mě do kufru od auta a odvezl do hodonínské nemocnice,“ uvedla Verbíková, která je už 11 let členkou hasičského oddílu v Tvrdonicích na Břeclavsku.

10:16
30. 6. 2021

Tornádo zasáhlo i domácí mazlíčky. Osud zraněných zvířat nezůstal lhostejný ani brněnskému veterináři Jiřímu Žákovi. Ve své ordinaci se nezištně postaral o vážnější případy. „Kolegové z brněnských laboratoří mi nabídli, že zdarma vyšetří vzorky krve. Volali mi i lidé, většinou mí klienti, ale i cizí, a nabízeli finanční podporu pro léčbu zvířat, ušití pelechů a podobně,“ prozradil solidaritou potěšený veterinář. V jeho péči skončili především psi a kočky. „Odchycený pejsek, ke kterému se nikdo nehlásil, má poraněnou páteř a byl vystresovaný. Vypadá to, že s ním tornádo zatočilo,“ popsal Žák. Právě psi snáší stres ze všech zvířat nejhůře. Více čtěte ZDE

Brněnský veterinář Jiří Žák ošetřuje zvířata, která byla zraněná při tornádu nad jižní Moravou.
10:16
30. 6. 2021

V Hodoníně čtvrteční tornádo poškodilo kromě městské čtvrti Pánov také Hornickou čtvrť, část města zvanou Bažantnice a ulice Lipová alej, I. Olbrachta a U Červených domků. V těchto místech vznikly rovněž škody na veřejném majetku. Konkrétně v budově ZŠ U Červených domků, ZŠ B. Martinů, v objektu sportovní haly i na stadionu U Červených domků. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí města Petra Kotásková.

Krizový štáb zmapoval rozsah poškození všech domů v katastru Hodonína. V Pánově je významně poškozených 14 domů, z toho šest je určeno k demolici. Dva bytové domy tornádo poškodilo ze tří čtvrtin. V Hornické čtvrti je určen ke zbourání jeden dům. „Vzhledem k blízkosti lesa zde byly poškozeny především střechy domů v důsledku pádu stromů. Škody jsou nahlášeny celkem v 19 domech. V bytových domech v oblasti Bažantnice byly nejvíce poškozeny střechy, škody utrpěly i fasády a okna,“ uvedla Kotásková.

Poškozené rodinné domy v Hodoníně po čtvrteční silné bouři, krupobití a tornádu. Poškozené rodinné domy v Hodoníně po čtvrteční silné bouři, krupobití a tornádu. Poškozené rodinné domy v Hodoníně po čtvrteční silné bouři, krupobití a tornádu.
10:03
30. 6. 2021

Pomoc lidem na jižní Moravě se nedostává jen prostřednictvím materiálu, ale i hlídáním dětí nebo nabízením volných bytů, vše samozřejmě zadarmo. Pomoci se rozhodl i florbalový klub Štíři České Budějovice, který nabízí dětem od rodin postižených tornádem možnost účastnit se sportovního soustředění. 

POŠLETE K NÁM DĚTI

Rádi bychom alespoň trochu pomohli lidem zasaženým neštěstím na Moravě. Nabízíme, že mohou poslat své děti na naše soustředění v Horní Stropnici v Novohradských Horách.

 

9:44
30. 6. 2021

Pojišťovny odhadují škody z bouřek, které zasáhly zemi v minulém týdnu, na 3,6 miliardy Kč. Z toho případy za 2,3 miliardy Kč už pojišťovny řeší. Pojistných událostí to bude až 25 000, nahlášeno jich je přes 11 000. Vyplývá to z odhadů, které dnes poskytla ČTK Česká asociace pojišťoven. Škody zahrnují i řádění tornáda na jižní Moravě.

Poškozených bude i hodně motorových vozidel, asi 6000. Celková škoda dosáhne podle asociace 240 milionů Kč, v průměru 40 000 na vozidlo. V pojištění podnikatelů jde především o pojištění majetku. 

Červnové bouřky by se tak podle expertů pro pojišťovny mohly stát čtvrtou nejnákladnější živelní pojistnou událostí od vzniku ČR v roce 1993. „Odhady zatím máme jen hrubé. Ale pokud by byly pojištěné škody na majetku zhruba tři miliardy Kč, dostalo by se tornádo hned za troje rozsáhlé povodně a přeskočilo všechny orkány,“ řekla ČTK mluvčí asociace Veronika Nová.

Z domu, kde Tomáš Omasta (27) z Hrušek prožil dětství, zbyla ruina. S odklízením pomáhají rodině vojáci. Rodina Sečkařova přišla o rodinného člena a střechu nad hlavou. Poškozené rodinné domy v Hodoníně po čtvrteční silné bouři, krupobití a tornádu.
9:39
30. 6. 2021

Právě přijel plně naložený kamion s humanitarní pomocí pro postižené obce z města POLNÁ. 

 

9:31
30. 6. 2021

Desítky šatů dostala dnes s vysvědčením dívka z Mikulčic na Hodonínsku, jejíž rodina při čtvrtečních bouřích přišla o dům. ČTK řekla, že jí všechny padnou. Učitelům se v nich na chodbě předváděla. Do základní školy v Mikulčicích si přišlo pro vysvědčení asi třicet dětí ze 180.

Ředitel školy Michal Bešta uvedl, že i rodina dívenky přišla o dům a o všechno, dům je mezi těmi, které statici určili ke zbourání. Přesto si do školy přišla pro vysvědčení a učitelé jí věnovali šaty. „Je jich asi 20 nebo 30. Všechny mi pasují, nevím, jak se tak trefili,“ řekla ČTK dívka.

 

9:27
30. 6. 2021

Osmnáctiletá Barbora Verbíková jela ve čtvrtek autobusem z Hodonína do Tvrdonic, v nichž bydlí, když autobus mezi Lužicemi a Mikulčicemi strhlo tornádo ze silnice. I když měla pohmožděné obě nohy a otevřenou zlomeninu ruky, došla k silnici a přivolala pomoc pro ostatní lidi na místě nehody. „První myšlenka byla zavolat pomoc,“ řekla dnes v rozhovoru pro ČTK.

9:12
30. 6. 2021

Umělci z Národního divadla Brno odehrají v pátek pod širým nebem koncert pro jihomoravské obce zpustošené 24. června krupobitím a tornádem. Zazní kantáta Carmina burana od německého skladatele Carla Orffa. Koncert se uskuteční v 17:00 na piazzettě před Janáčkovým divadlem, oznámila ČTK Zuzana Žáková Klimplová z marketingu opery.

Na koncert je vstup volný a v případě nepříznivého počasí se odehraje v budově Janáčkova divadla. Divadelníci se připojili k veřejné sbírce Diecézní charity Brno, díky čemuž mohou zájemci do 5. července přispívat lidem z postižených obcí na portále darujme.cz. Více informací najdou na webu www.ndbpomaha.cz. Přispět lze také do kasiček při koncertu.

V Brně skončila celková oprava Janáčkova divadla. Vyžádala si téměř 770 milionů korun.
9:02
30. 6. 2021

Podle ředitele školy v Mikulčicích, kam si někteří žáci dnes přišli pro vysvědčení, dopadla škola lépe než školka. „Měli jsme několik rozbitých oken a na střeše byly problémy, které jsme ale vyřešili díky rychlému zásahu hasičů. Bez nich bychom nemohli fungovat v celé obci,“ řekl Bešta.

Podle něj si první stupeň převezme vysvědčení až v září, v jeho třídách našli provizorní ubytování hasiči, kteří v obci pomáhají. Hůř než škola dopadla školka. „Jsou tam rozbitá okna, pohnula se střecha a bylo potřeba ji sundat,“ dodal ředitel.

Žáci si odnášejí vysvědčení 30. června 2021 ze základní školy v Mikulčicích na Hodonínsku. Žáci si odnášejí vysvědčení 30. června 2021 ze základní školy v Mikulčicích na Hodonínsku. Žáci si odnášejí vysvědčení 30. června 2021 ze základní školy v Mikulčicích na Hodonínsku
8:51
30. 6. 2021

Starostka Mikulčic Marta Otáhalová Blesku řekla, že si v souvislosti s úterními bouřkami a silným větrem oddechli, že se nic závažnějšího nestalo.

8:54
30. 6. 2021

Pravidla pro dobrovolníky: 

  • nahlaste se v infocentru 
  • zaparkujte mimo obec 
  • nevozte materiální pomoc 
  • dodržujte bezpečnost 
  • nevolejte starostům

zdroj: Krajský úřad JMK

8:48
30. 6. 2021

Jan Vrána jezdí pomáhat obcím, které poničilo tornádo. Jak sám říká, nikdy nic tak hrozného neviděl. Na pomoc přijelo také 20 vězňů a několik středoškoláků. 

Obec prochází jedna ze členek organizace Adra, která zjišťuje, co všechno je potřeba zařídit a koupit. 

8:34
30. 6. 2021

Hasiči v Jihomoravském kraji v souvislosti s noční bouřkou a silným větrem zasahovali u 125 událostí. Šlo především o popadané stromy. Nejčastěji jezdili do okresu Blansko. V obcích zasažených tornádem hasiči nezasahovali, budou ale zjišťovat, zda není třeba vyměnit plachty na některých střechách, které poničilo čtvrteční tornádo. ČTK to řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

8:23
30. 6. 2021

Vysvědčení v obci poničené tornádem.

V Mikulčicích na Hodonínsku zasažených ve čtvrtek bouří si dnes přišla část žáků do školy pro vysvědčení. Převzaly ho tři desítky žáků. Ředitel Michal Bešta ČTK řekl, že škola měla poškozenu střechu a okna, ale díky hasičům se ji podařilo rychle opravit.

Pro vysvědčení si přišla i Adriana Koutná s bratrem Tomášem, jejichž dům zasáhlo tornádo. Prospěla s vyznamenáním, ale známky nepovažuje nyní za důležité. ČTK řekla, že bouřka poškodila jejich dům i střechu, ale nemusejí ho zbourat. „Je to hrozné, co se stalo,“ uvedla dívka z deváté třídy, které spadl do pokoje komín. S rodinou vyvázla bez zranění, bratr Tomáš, žák sedmé třídy, se zranil až při odklízení následků a má ovázanou ruku.

V obci šly v úterý k zemi první domy.

Video  
Video se připravuje ...
8:17
30. 6. 2021

„To je normální tornádo! Miluno! Tos neviděl.” Věty, které po minulém týdnu zná snad celé Česko. Pronesl je Radovan O., když natáčel, jak se obcí Lužice žene ničivé tornádo. Video, které neúspěšně nabízel do televize, pak předal policii. V rozhovoru se omlouvá za to, že je video natočené na výšku a ne na šířku. Sám si pak vyhodnotil, že mu během tornáda zřejmě přestal fungovat selský rozum.

„Natáčel jsem ho já, na svůj telefon. Omlouvám se všem těm, kterým vadilo, že to bylo na výšku, ale bylo to tak rychlé, že jsem to vůbec neřešil,“ vysvětluje Radovan pro web iRozhlas.cz.

Začalo pršet, potom začaly padat krůpy. Říkám partnerovi, že musíme schovat muškáty, protože v pondělí nám je to trochu pobuchalo. Z balkonu jsme sundali muškáty, obešli jsme barák. Jsme velcí zahradníci, máme… teda měli jsme velice pěknou zahradu. Pouklízeli jsme další truhlíky.

Začalo pršet víc. Chtěl jsem sousedce odnaproti Alči ukázat, jak je ten obrovský smrk před jejím domem nebezpečný. Byl krásný, na Vánoce by se vyjímal na kdejakém náměstí, ale přišel mi nebezpečný, chtěl jsem jí ukázat, že by ho fakt měla dát přeříznout, protože se nakláněl.

Tak jsem ho natáčel. A najednou se od Igle (továrna na výrobu pletacích strojů) začal hnát…

Začaly lítat první kusy věcí, potom střechy. V ten moment ve videu volám Milunu, ať se jde podívat. Můj drahý manžel mě vtáhl dovnitř. Potom se zlomil ten smrk. A než jsme stačili vyběhnout do jiného pokoje, přišli jsme o zimní zahradu, ve které byl nábytek a bazén. Odletěla. Včetně těžkých věcí, regálů.

Pak jsme doběhli do ložnice, kde to hučelo jako ve včelíně. Rozbilo se okno, vletěl tam kus plechové střechy.

Já už ani nevím… Když to zpětně vyhodnocuju, musím sebekriticky říct, že mi v tu chvíli přestal fungovat zdravý selský rozum. Ten mi měl zavelet, že je to tak nebezpečné, že bych se měl sebrat a utíkat do sklepa. Vůbec jsem si neuvědomil, jak moc by nám mohly ty létající předměty ublížit,“ popisuje Radovan běsnění tornáda.

7:30
30. 6. 2021

Dobrovolníci, kteří chtějí pomoct v obcích postižených minulý týden ničivým tornádem, se mají řídit seznamem potřebných věcí, který je zveřejněný na facebookových stránkách Dům kultury Hodonín. 

Aktuálně je největší poptávka po:

  • -KRABICE (NA TŘÍZENÍ OBLEČENÍ NA OČOV)!!!!!!!!-
  • -PRACOVNÍ KRAŤASY, OPASKY NA NÁŘADÍ-
  • -BITY DO AKU VRTAČEK-
  • -SADY IMBUSY-
  • -PODLOŽKY+MATICE (PRŮMĚR 16)-
  • -MALÍŘSKÉ POTŘEBY+PRIMALEXY-
  • -PANTHENOLY!!!!!!!!-
  • -SMAZATELNÉ FIXY NA TABULI-
  • PARTY STANY!!!!!!-
  • -BENZÍN NA MĚSTSKÝ ÚŘAD!!!-
  • -BRUSNÉ KOTOUČE -115mm!!!-
  • -DIAMANTOVÉ KOTOUČE -125mm!!!-
  • -KOLEČKA!!!

Celý seznam najdete na facebookových stránkách:

7:10
30. 6. 2021

Kvůli nočním bouřkám je v Česku ráno bez proudu asi 145 000 domácností. ČEZ Distribuce eviduje 60 000 domácností bez elektřiny, EG.D téměř 85 000.

6:52
30. 6. 2021

Zatímco na řadě míst Česka v úterý večer a v noci na středu vydatně pršelo, místům nejvíce postiženým tornádem se tentokrát srážky vyhnuly, uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Mapa srážek v Česku (údaje k 30. 6. 2021)
6:15
30. 6. 2021

Silné obavy z bouře, která se během posledních hodin přehnala přes Česko, se nenaplnily, přesto způsobilo počasí opět značné potíže. Popadané stromy zablokovaly dokonce na Vysočině dálnici D1 na zhruba dvě hodiny. Hasiči odstraňovali popadané stromy i na dalších komunikacích. Evidují stovky výjezdů kvůli počasí, nejčastěji podle údajů na webu odstraňují popadané stromy. Více o včerejší bouřce naleznete zde.

Například v Olomouckém kraji hasiči zasahovali kvůli bouřkám u 90 událostí, popadané stromy přerušily dopravu na hlavním železničním koridoru i dalších tratích. Na Vysočině pak měli od úterního večera kvůli počasí přes 200 výjezdů.

6:00
30. 6. 2021

Dobré ráno, vážení čtenáři. I dnes vám budeme přinášet zpravodajství z oblasti, kde minulý týden tornádo napáchalo neuvěřitelné škody. Ty pomáhá odklízet celá řada dobrovolníků včetně terpve 14letého Vojty, který se vzdal volna po ukončení školního roku. Z Ratíškovic, kde bydlí, odjel na kole do Pánova - právě zde tornádo zabilo dědu a jeho teprve dvouletou vnučku. Vojta trosky hájenky a celou řadu dalších pozůstatků katastrofy odklízí s dospělými lidmi. Jeho příběh si můžete přečíst zde.

Žák sedmé třídy Vojta Toman z Ratíškovic (14) pomáhá od začátku při likvidaci následků tornáda na hodonínském Pánově.

 

Ievice-je-smegma ( 25. června 2021 17:53 )

Já když vypustím plyn, to je úleva!

Zobrazit celou diskusi