Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nezůstal kámen na kameni: Strašlivé fotky PŘED zkázou a PO ní!

Aktualizováno -
25. června 2021
12:35
Autor: rix - 
25. června 2021
08:08

Děsivé tornádo se ve čtvrtek prohnalo také obcí Hrušky. Místní obyvatelé jako by se probudili do apokalyptického filmu. Jejich rodná vesnička už nikdy nebude jako dřív. Přírodní živel bral vše, co mu stálo v cestě. Tornádo rozmetalo nejen místní halu, ale i ikonu obce - místní kostelík. 

Video  Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnano se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byla mrštěna na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat,“ popsal děsivou scénu místostarosta Mark Babisz. 

Zkáza kostelu před a po. Zkáza kostelu před a po. | Palickap/aktu.cz

Kostel jako by na neštěstí symbolicky poukazoval. Obec Hrušky je srovnána se zemí právě od kostelíku dolů. „Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené," dodal Babisz. Vítr s sebou vzal i místní halu. Tu tornádo úplně zdevastovalo. 

Zkáza haly před a po. Zkáza haly před a po. | Google Maps/Malý

Místostarosta také poukázal na smutný příběh. Ačkoli Hrušky naštěstí neevidují žádné mrtvé, spousta lidí přišla o své domovy. Mezi nimi i matka s dvouměsíčním dítětem. Vír jim doslova utrhl střechu z domu. „Neměli kam jít, jsou u nás,“ uvedl Babisz. 

Kritická je situace dále především v obcích Moravská Nová Ves a Lužice. V Hruškách je v současné době situace nejvíce stabilizována a nehrozí oběti na životech. Jihomoravský kraj, především Břeclavsko s Hodonínskem, ve čtvrtek večer zasáhly velmi silné bouře s kroupami, které poničily domy, auta i zeleň. Objevilo se i tornádo.

Zkáza PŘED a PO. Zkáza PŘED a PO. | Google Maps/David Malík

Záchranáři evidují podle prvotních informací až 150 zraněných a několik mrtvých. Některé obce zůstaly odříznuté a evakuují lidi z poničených domů. Bez elektřiny je přes 40 000 míst. Kvůli spadlým elektrickým kabelům byla neprůjezdná dálnice D2 nedaleko Břeclavi.

Video  Bouře na Hodonínsku vyvracela stromy a ničila domy  - Facebook/Juwa
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
18:30
22. 6. 2021

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, pro tuto chvíli náš online přenos končí. Počasí v Česku tým Blesk Zpráv dál sleduje, to nejnovější a nejdůležitější vždy najdete na našem webu. 

18:21
22. 6. 2021

Ještě jednou se vrátíme do Dolních Bojanovic, které bouřka ničivě zasáhla v pondělí navečer.

Dolní Bojanovice zpustošila silná bouřka. Dolní Bojanovice zpustošila silná bouřka. Dolní Bojanovice zpustošila silná bouřka. Dolní Bojanovice zpustošila silná bouřka.
18:10
22. 6. 2021

Napilno měli i hasiči v Kudlovicích na Uherskohradišťsku. Bouřka tady lámala stromy, silnice byly pokryté nánosy bahna.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Hasiči Kudlovice (@hasici_kudlovice)

17:30
22. 6. 2021

Podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost se dnešní bouřky projevují i na jejich zařízení.

„Pozorujeme je i na naší Síti včasného zjištění (SVZ). Při velkých deštích se vyplavují přírodní radionuklidy a dávkové příkony kolem staniček SVZ mírně vzrostou,“ napsal úřad na twitter.

17:05
22. 6. 2021

Takhle vypadá aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. Bouřky hrozí v noci na na středu hlavně v jižní čási Čech a také v Moravskoslezském a části Olomouckého kraje.

16:23
22. 6. 2021

Hasiči v Dolních Bojanovicích evidovali za pondělní odpoledne a večer 43 z více než 200 událostí. Čerpali tam vodu ze zatopených sklepů, garáží a domů. Na místě zasahovali až do 03:00 a na místě jsou i nyní. „Stále tady zasahují čtyři jednotky, pořád volají lidé, že mají vodu nebo bahno ve sklepech. Musíme postupovat obezřetně, vše kontrolují statici. Lidé se snaží navzájem si pomáhat, rozdáváme pytle na odpad, které poté mohou dát před dům a pracovníci úřadu je vyvezou,“ sdělila starostka.

16:05
22. 6. 2021

Obec Dolní Bojanovice na Hodonínsku se i po několika hodinách vypořádává s následky pondělní bouřky. Voda tam zaplavila sklepy a kroupy poničily také několik střech a rozbily střešní okna. Zasažené jsou přes dvě třetiny obce. Podobné dopady počasí její starostka Eva Rajchmanová nepamatuje.

15:48
22. 6. 2021

Tropické teploty vystřídaly prudké deště, které způsobily na mnohých místech nemalé škody. Bouřkové přívaly vody se však vyhnuly vinicím, na kterých právě kvete réva. „Naše vinice v okolí Velkých Bílovic, Sedlece u Mikulova, okolí Pavlova i na Bzenecku silné deště nezastihly, bouřková průtrž nás těsně minula. Napršelo kolem 15 až 20 mm, což bylo pro révu po minulých horkých dnech naopak přínosné,“ říká Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT. „Déšť také pročistil vzduch, což rozhodně po vlně veder zpříjemnilo práci našim vinařům,“ dodává Josef Svoboda.

15:37
22. 6. 2021

V brněnském Komíně bouřka poškodila několik střech.

V brněnském Komíně bouřka poškodila několik střech.
15:09
22. 6. 2021

Jihomoravský hejtman Jan Grolich zrušil svůj program na zítřek, plánuje cestu do Dolních Bojanovic.

14:56
22. 6. 2021

Kvůli silným bouřkám, které se prohnaly celou Českou republikou, evidovala podle mluvčího Romana Šperňáka v úterý ráno distribuční firma eg.d 25 poruch na vedení vysokého napětí a zhruba 9 000 domácností s omezením dodávek elektrické energie. Nejčastější příčinou byly pády stromů do vedení. Od rána poruchy opravuje a dodávky obnovuje. Odpoledne už bylo omezeno posledních několik desítek domácností na jižní Moravě v oblasti Hodonína a zhruba 600 odběratelů na jihu Čech v oblasti Vyššího Brodu. Tam práce komplikoval spadlý strom přes řeku Vltavu a nepřístupný terén.

Během dnešního odpoledne by měly být všechny dodávky elektrické energie obnoveny.

14:33
22. 6. 2021

V brněnském Králově Poli vyvrátila bouřka několik stromů. Některé poškodily osobní auta.

V brněnském Králově Poli vyvrátila bouřka několik stromů. Některé poškodily osobní auta. V brněnském Králově Poli vyvrátila bouřka několik stromů. Některé poškodily osobní auta. V brněnském Králově Poli vyvrátila bouřka několik stromů. Některé poškodily osobní auta.
14:09
22. 6. 2021

V Drnovicích na Vyškovsku přívalový déšť zaplavil silnici.

V Drnovicích na Vyškovsku přívalový déšť zaplavil silnici.
13:06
22. 6. 2021

V Olomouckém kraji zaměstnala pondělní bouře hasiče zhruba ve čtyřiceti případech. Řešili popadané stromy, zatopené garáže i utrženou stechu.

V Olomouckém kraji zaměstnala pondělní bouře hasiče zhruba ve čtyřiceti případech. Řešili popadané stromy, zatopené garáže i utrženou stechu. V Olomouckém kraji zaměstnala pondělní bouře hasiče zhruba ve čtyřiceti případech. Řešili popadané stromy, zatopené garáže i utrženou stechu. V Olomouckém kraji zaměstnala pondělní bouře hasiče zhruba ve čtyřiceti případech. Řešili popadané stromy, zatopené garáže i utrženou stechu. V Olomouckém kraji zaměstnala pondělní bouře hasiče zhruba ve čtyřiceti případech. Řešili popadané stromy, zatopené garáže i utrženou stechu.
12:42
22. 6. 2021

Lovci bouřek využívali včerejšího počasí, fotografie pořízené ze všech koutů republiky sdíleli na facebooku.

 

11:50
22. 6. 2021

Jihomoravští hasiči od rána vyjížděli k dalším 18 případům spojeným s bouřkami.

11:25
22. 6. 2021
!

Distribuční firma eg.d ze skupiny E.ON za dnešek neeviduje žádné nové poruchy. 

„Od rána nové poruchy nepřibývají, naopak se nám daří ty stávající opravovat a dodávky obnovovat. Aktuálně evidujeme zhruba 5800 domácností bez dodávek elektrické energie,“ uvedl mluvčí firmy Roman Šperňák.

11:16
22. 6. 2021

Silné bouřky s přívalovým deštěm a kroupami mohou od dnešních 22:00 do středečních 05:00 postihnout také jižní část České republiky. Kromě Jihočeského a Jihomoravského kraje se varování týká také celé Vysočiny a jihovýchodu Plzeňského a Středočeského kraje. I v jejich případě meteorologové varují před ojediněle silnými bouřkami s přívalovým deštěm a nárazy větru. Napršet může kolem 35 litrů vody na metr čtvereční.

11:06
22. 6. 2021

Na severu Moravy a ve Slezku mohou být dnes odpoledne místy silné bouřky provázené přívalovým deštěm i kroupami. Navíc bude i silně foukat, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Od dnešního večera do středečního rána bude stejné riziko hrozit také na jihu Čech, na Vysočině a na jižní Moravě.

Varování před možností silných bouřek platí pro celý Moravskoslezský kraj spolu s okresy Jeseník a Šumperk od dnešních 15:00 do 21:00. Bouřky může provázet přívalový déšť, při kterém spadne kolem 30 litrů vody na metr čtvereční. Ojediněle nelze podle meteorologů vyloučit rozvodnění potoků nebo zaplavení podjezdů a sklepů. Bouřky mohou na sever Moravy přinést také krupobití a nárazy silného větru s rychlostí zhruba 70 kilometrů v hodině.

9:56
22. 6. 2021

Středočeští hasiči od půlnoci do 08:00 zasahovali u 35 událostí souvisejících s deštěm a bouřkami. Převážně odklízeli stromy spadlé na komunikace, řekla ČTK jejich mluvčí Dagmar Zemanová. V Praze hasiči odstranili dva stromy, které se kvůli podmáčení vyvrátily do ulice. „Bouřka Prahu tentokrát nepotrápila,“ napsali na twitteru.

9:34
22. 6. 2021
!

Během pondělního odpoledne pršelo a bouřilo zejména ve východních Čechách a na Moravě a ve Slezsku. „Bouřky byly doprovázené jak krupobitím, tak přívalovým deštěm – např. na stanici Vilémov u Olomouce spadlo 48 mm, na stanici Staré Hutě u Uherského Hradiště 50 mm a do třetice silným větrem, který v nárazech dosahoval rychlosti kolem 80 km/h,“ přiblížila meteoroložka Dagmar Honsová.

9:28
22. 6. 2021

„Další silné bouřky očekáváme během noci na středu, a to zejména na Plzeňsku, v Jihočeském kraji a na Vysočině – opět se může jednat místy o velmi silné bouřky doprovázené nebezpečnými jevy, tj. krupobitím, přívalovým deštěm o intenzitě kolem 40 mm a silným větrem,“ sdělila Blesku Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

„Zřejmě nejsilnější bouřky zaznamenáme na našem území v noci ze středy na čtvrtek. Vzhledem k předchozímu nasycení půdy vodou bude docházet při přívalových srážkách na více místech k rozvodnění toků,“ varovala Honsová.

9:27
22. 6. 2021
!

25 tisíc blesků nad Českem!

„Brzy ráno silné bouřky hlásilo Brněnsko a Prostějovsko – doprovázené krupobitím a hodinovými srážkovými úhrny až 25 mm, celkem v nich spadlo až 40 mm. Během noci rozzářilo oblohu přes 25 tisíc blesků,“ uvedla meteroložka Dagmar Honsová a dodala: „Nyní srážky opouštějí naše území a postupují dále k severu – bouří v Moravskoslezském kraji. Srážky a bouřky budou ustávat během dopoledních hodin úplně.“

9:26
22. 6. 2021

„Během noci na úterý se srážkové a bouřkové pásmo přes naše území pozvolna přesouvalo od jihozápadu dále k severovýchodu – ojediněle přineslo velmi silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm - v Železné rudě spadlo 75 mm (z toho 50 mm za hodinu), Prášily hlásí 67 mm. Vzhledem k vydatným srážkám došlo k vzestupu řeky Křemelné na stanici Stodůlky (povodí Otavy) na 2. SPA (nyní klesl na 1. SPA) a na Otavě v Rejštejně na 1. SPA,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

9:06
22. 6. 2021

Češi využili krupobití po svém, kusy ledu si chladí i alkohol.

8:48
22. 6. 2021

Jihomoravští hasiči upřesnili počet výjezdů, do úterních ranních hodin šlo o 290 případů. Nejčastěji se jednalo o popadané stromy a čerpání vody ze zatopených objektů. Z Dolních Bojanovic na Hodonínsku se poslední jednotky vrátily tři hodiny po pondělní půlnoci. Ranní pás bouřek si vyžádal dalších dvacet výjezdů. V Brně a jeho okolí je aktuálně už modrá obloha a slunečno. Na řadě míst ve městě ale zůstávají vodní laguny..

Vodní laguny v úterý ráno v Brně. Vodní laguny v úterý ráno v Brně.
8:45
22. 6. 2021

Během jedné hodiny vyjížděli hasiči Středočeského kraje k 14 novým případům spojeným s počasím.

8:15
22. 6. 2021

Lijáky zatopily části Pardubického kraje, hasiči na twitteru varovali před dalšími, ještě silnějšími bouřkami.

8:05
22. 6. 2021

Ve Středočeském kraji zasahovali hasiči od půlnoci do sedmé ráno u 10 případů popadaných stromů na silnicích.

8:02
22. 6. 2021

Podle mluvčího společnosti EG.D Romana Šperňáka je nyní na Vysočině pět poruch na vedení vysokého napětí. Poruchy museli energetici odstraňovat i v pondělí večer, v jeden okamžik bylo bez dodávek až 7000 odběrných míst.

7:41
22. 6. 2021

Energetici z EG.D evidují v současné době devět tisíc domácností bez elektrického proudu. „Nejsložitější situace je na Hodonínsku, kde bouřky způsobily výpadek už v pondělí večer,“ uvedl mluvčí EG.D Roman Šperňák.

V Jihomoravském kraji je bez proudu 4 800 domácností, 2 000 domácností nemá proud v Jihočeském kraji, a to v oblasti Vyššího Brodu, Olšiny a Chýšek. Ve Zlínském kraji je bez proudu 1 600 domácností a na Jihlavsku 600.

Bez proudu je v ČR aktuálně devět tisíc domácností. Ilustrační foto.
7:37
22. 6. 2021
!

Hasiči odklízeli následky bouřek na jižní Moravě. Nejpostiženější obcí jsou Dolní Bojanovice na Hodonínsku. Hasiči v pondělí ve 23 hodin pomáhali odklízet zaplavené sklepy. Starostka Eva Rajchmanová (KDU-ČSL) potvrdila, že obec zasáhl silný přívalový déšť s kroupami. „Ty přívalové deště přišly dva, ulicí přímo před obecním úřadem se valil asi metr vody,“ řekla České televizi starostka. V obci je zaplavena asi stovka sklepů a několik domů má rozbitou střechu. V obci zasahovalo asi 20 hasičských jednotek.

„V noci již další události téměř nepřibývaly a jednotky řešily následky odpoledních bouřek. Celkem zasahovaly přibližně u 270 událostí. V Dolních Bojanovicích byla naše činnost ukončena kolem 3. hodiny ráno,“ uvedli pak hasičí Jihomoravského kraje.

7:33
22. 6. 2021
!

Kvůli silným bouřkám eviduje E.ON 25 poruch na vedení vysokého napětí a 9000 domácností s omezením dodávek elektrické energie, nejvíce na jižní Moravě.

7:12
22. 6. 2021

Prší i v Praze, pražští hasiči v souvislosti s počasím však zatím zasahovali u jediného případu - pádu větví stromu na osobní vozidlo na Vinohradech, informoval jejich mluvčí Martin Kavka. 

6:24
22. 6. 2021

Během úterý budou bouřky přechodně slábnout, ale znovu se mohou objevit i v dalších dnech tohoto týdne.

6:15
22. 6. 2021

Nejsilnější a nejvíc nebezpečné měly být podle meteorologů ty, které zasáhly západní polovinu Česka v noci na úterý. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro všechny české kraje a Vysočinu od úterní půlnoci do 12:00, vyplývá z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, nárazy větru zhruba 80 kilometrů v hodině a s kroupami. Tyto intenzivní srážky mohou lokálně zvednout hladiny zejména menších vodních toků,“ upozornili meteorologové. Nárazy větru mohou lámat větve či vyvracet stromy, nebezpečné mohou být také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice i problémy v dopravě. Lidé by měli zabezpečit okna, dveře, skleníky či volně položené předměty, neměli by vstupovat ani vjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce by motoristé měli snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

6:07
22. 6. 2021
!

Obec Dolní Bojanovice se během několika desítek minut ocitla pod vodou a nánosy bahna. Zasahovali v ní hasiči. Potíže jsou i na dalších místech. Hasiči mají v terénu přes 70 jednotek se skoro stovkou kusů techniky. Nejčastěji čerpají vodu ze zatopených domů, garáží a sklepů. „V Drnovicích na Blanensku se opět museli vypořádat s nánosem bahna a množstvím vody, které vniklo i do rodinných domů,“ doplnil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Drnovice přitom postihl přívalový déšť už před 11 dny.

Bez proudu jsou tisíce lidí. „Z důvodu silných bouřek, které se prohnaly Krajem Vysočina a Jihomoravským krajem, evidujeme v tuto chvíli zhruba 6 tisíc domácností bez dodávek elektrické energie. V drtivé většině případů se jedná o poruchy způsobené pádem stromů a větví do vedení,“ řekl mluvčí e.gd Roman Šperňák. Nejvíc poruch mají energetici hlášených právě na Hodonínsku.

Na Znojemsku také spadl strom do kolejí, hasiči z vlaku evakuovali osm lidí.

6:05
22. 6. 2021
!

Už během pondělního odpoledne dorazily bouřky na Moravu a do Slezska. Provází je místy krupobití. Bouře smetla Dolní Bojanovice na Znojemsku, kroupy podle místních měly velikost až pět centimetrů.

Kroupy v Dolních Bojanovicích.
6:00
22. 6. 2021

Pěkné ráno, Česko má za sebou noc plnou bouřek, které v části republiky pokračovaly i v úterý nad ránem. Kde ještě blesky řádí a co napáchaly bouřky i přívalové deště, to budeme na Blesk Zprávách sledovat online.

 

Ievice-je-smegma ( 25. června 2021 17:53 )

Já když vypustím plyn, to je úleva!

Zobrazit celou diskusi