Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pláčou i chlapi: Všechno je v haj*lu, musím najít kopačky a vydělat pro rodinu! Ríšo, ale žijem

Aktualizováno -
25. června 2021
11:10
Autor: yks, jn, ČTK - 
24. června 2021
22:12

Obraz totálního zmaru! Katastrofa apokalyptických rozměrů. Něco, co Česko ještě nezažilo! Tornádo, které se přehnalo jihem Moravy, za sebou zanechalo těžko představitelnou spoušť. Pláčou i chlapi! Záchranáři mezitím oznámili, že v zasažených oblastech jsou stovky zraněných a v pátek dopoledne už je hlášeno i pět mrtvých. Objevilo se také zdrcující video, které vystihuje pocity stovek lidí, kterým čtvrteční bouře vzala střechu nad hlavou.

Stovky zraněných, zatím čtyři mrtví a ohromné materiální škody přinesla bouře provázená tornádem i krupobitím na jih Moravy. V nejzasaženějších obcích, jako jsou Hrušky u Hodonína, Moravská Nová Ves, Lužice a další místa, jsou stovky lidí bez střechy nad hlavou.

Domov mnohých z nich proměnilo tornádo ve změť trosek. Mnozí mohou mluvit o štěstí, že zachránili holé životy. Jiní bohužel neměli ani tolik štěstí.

Zkusím zachránit, co se dá

Na videozáznamu, který má Blesk.cz k dispozici, hovoří mladý muž, jménem Ríša, jehož dům větrný živel takřka úplně zničil. „Nejsem mrtvej. Být nahoře, tak prostě umřu,“ vzlyká na něm, zatímco prochází troskami místa, které ještě před několika hodinami bylo jeho domovem.

„Budu v klidu, zachovám klid. Prostě se budu něco snažit zachránit,“ říká šokovaný muž, jehož záběry dokumentují zkázu, která postihla i mnoho sousedních domů.

První patro není

Po schodech stoupá do prvního patra. Jenže to už neexistuje! Prozatímní klid, který si snažil vytvořit, je rázem pryč. To, co vidí, je jen těžko uvěřitelné! Nejen jeho dům, ale i okolní domy sousedů, i budovy obce jsou zničené, střechy rozmetané…!

Mladík se neubrání návalu dalších emocí a slz. „Teď abych si našel druhou kopačku a vydělal si fotbalem pro mou rodinu,“ naříká mladík, který i v takové chvíli myslí na své blízké.

„Ríšo, super, žijeme!," snaží se ho utěšit maminka… Z domu, který byl ještě ve čtvrtek odpoledne útulným domovem, zbyly trosky...

Video  Muž natočil svůj zdemolovaný dům bez střechy.  - YouTube: Gambo Land
Video se připravuje ...

Záchranáři hlásí první mrtvé

Ničivé tornádo vážně poranilo na Slovácku stovky lidí. Většina zranění je těžká – od zlomenin po četná polytraumata. Na pomoc 22 moravským posádkám přiletěly dva záchranářské vrtulníky z Rakouska a Slovenska.

„Na parkovišti u dálnice D2 jsme zřídili místo, odkud budeme zraněné překládat do vrtulníků na převoz do slovenských a rakouských nemocnic,“ řekla Blesk.cz mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková ve čtvrtek v noci.

V pátek dopoledne bylo potvrzeno už pět mrtvých.

Video  Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Tragické zprávy z Hodonína

Také nemocnice Hodonín zaznamenala úmrtí mezi pacienty, které přijala po silných bouřích a krupobití v kraji. Informoval o tom ředitel nemocnice Antonín Tesařík. Počet obětí ale nezná.

Nemocnice podle něj odhadem ošetřila 150 až 200 zraněných, největší nápor před půlnocí opadl. Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se dnes večer prohnala především na Břeclavsku a Hodonínsku. Bouře ničila domy, auta i zeleň.

Přesné počty nebyl Tesařík schopný říct. „Rozhodně jsme tady ale měli více než desítky lidí, možná to mohlo být odhadem i 200. Naváželi je sem záchranky, hasiči, ale i příbuzní auty. Všude byla krev a bezmocní lidé v slzách. Zachraňovali si holé životy a přišli o střechu nad hlavou," uvedl Tesařík.

Video  Záběry zkázy z Moravské Nové Vsi  - Facebook/Sjůzn Patíková
Video se připravuje ...

Další lidé jsou zavalení

Nejvíce poničené jsou Moravská Nová Ves, Lužice, a Mikulčice. „Jsou pro nás stále nedostupné, protože tam jsou popadané stromy a my se tam nemůžeme dostat,“ řekla Blesku krátce před 22. hodinou mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková. „Ve vesnicích jsou i lidé zavalení v domech,“ řekla mluvčí záchranky. Čtvrtou poničenou obcí jsou Hrušky.

Podle záchranářů došlo ve vsích na Podluží k popadání střech. Havarovalo několik autobusů. Mezi Břeclaví a Hodonínem. Na jižní Moravě je momentálně bez dodávek energie 32 tisíc domácností právě v oblasti severně od Hodonína.

Jaké je počasí v Česku? Sledujte radar Blesku
Video  Bouře na Hodonínsku vyvracela stromy a ničila domy  - Facebook/Juwa
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
23:00
4. 7. 2021

Děkujeme za pozornost našemu zpravodajství o tornádu na jihu Moravy a o tom, s čím se tu místní lidé museli a musejí potýkat. Připomeňme si ještě jednou klíčové informace.

  • Po bouřkách s krupobitím a tornádem, které se minulý týden ve čtvrtek prohnaly Břeclavskem a Hodonínskem, bylo k částečnému nebo úplnému zbourání určeno 180 domů. Poškozeno bylo 1202 budov.
  • V charitativních sbírkách se shromáždila za týden víc než miliarda korun, dosud nejvíc po přírodní katastrofě v ČR.
  • Meteorologové tornádo, které zasáhlo Moravu, zařadili do druhé nejsilnější kategorie, v Evropě bylo nejtragičtější od roku 1984.
  • Kompletní škoda v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku, tedy na majetku kraje a obcí, ale i na majetku lidí, se zatím dostala na 15 miliard korun a ještě poroste. Škody jen na majetku Jihomoravského kraje jsou kolem půl miliardy korun, stovky milionů škod hlásí některé firmy. Pojišťovny podle posledních údajů z bouřek v minulém týdnu evidují škody za čtyři miliardy korun.
  • V poškozených obcích byl po deseti dnech prakticky hotový úklid sutin a trosek.
  • Z programu Živel mohou lidé od státu získat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru.
  • Ministerstvo práce spustilo pro firmy a instituce z poničených míst dočasný kurzarbeitový program Tornádo. Zaměstnavatelé a živnostníci z poničených obcí také nebudou muset při zpoždění placení sociálního pojištění od června do listopadu platit penále. Podmínkou je, že odvody uhradí do konce roku.
  • Bouřky někde doprovodily kroupy o velikosti tenisových míčků a tornádo, které podle meteorologů způsobenými škodami odpovídá síle označované F4. V této kategorii dosahuje vítr rychlosti zhruba 267 až 324 kilometrů v hodině. Takové tornádo podle rozšířené Fujitovy stupnice dokáže zbořit dobře postavené domy a ty se slabšími základy odfouknout pryč, stejně jako automobily.
Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
22:05
4. 7. 2021

Téměř 800 000 korun vynesl dnešní benefiční koncert Večer lidí dobré vůle na Velehradě na Uherskohradišťsku. Lidé mohli posílat dárcovské SMS, koncert přenášela Česká televize i Český rozhlas. Výtěžek koncertu poputuje lidem na jižní Moravě, které zasáhlo ničivé tornádo. Postižené obce a tamní obyvatele podporují také různé sbírky, ve kterých se již vybrala miliarda korun. Peníze z velehradského koncertu získá také Nadační fond Adiuvare, který podporuje studium mladých lidi ze sociálně slabších poměrů, a také lidé, kteří kvůli koronavirové pandemii přišli o peníze nutné k zajištění základních životních potřeb.

Loni se při velehradském benefičním večeru vybralo téměř půl milionu korun, návštěvnost však byla loni kvůli pandemii koronaviru výrazně omezená. Na nádvoří před velehradskou bazilikou mohlo maximálně tisíc lidí. Letos mohlo vzhledem k epidemickým opatřením na koncert do 5000 lidí. Stanovený počet nebyl podle tajemníka Dnů lidí dobré vůle Josefa Kořenka překročen. Nádvoří bylo z větší části plné, lidé koncert sledovali a poslouchali i z okolních prostor.

Církevní slavnost Dny lidí dobré vůle na Velehradě (3. 7. 2021)
20:12
4. 7. 2021

„Odklizena je již většina území poškozených obcí. Počet zasahujících se bude redukovat. Na místě budou pokračovat v práci kromě bezmála 300 jihomoravských hasičů také hasičské odřady z krajů Středočeského, Pardubického, Vysočiny, Olomouckého a Zlínského a Záchranného útvaru HZS ČR. Celkově v rámci odřadů cca 130 hasičů,“ uvedli na twitteru jihomoravští hasiči.

18:37
4. 7. 2021
!

Nákladní auta mohou vozit stavební materiál na Břeclavsko a Hodonínsko i ve dnech, kdy jinak nesmí na dálnice. Mají výjimku, uvedlo ministerstvo dopravy.

„Zákon umožňuje z víkendových zákazů jízd výjimku v případě živelních pohrom, což je případ tornáda na Moravě. Dopravní policie se stanoviskem ministerstva dopravy souhlasí a nákladní auta dovážející potřebný materiál na obnovu poničených domů nebude pokutovat,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

17:28
4. 7. 2021

Hájkovi z Moravské Nové Vsi plánovali odjet na svatební cestu. Tu jim ale zhatilo tornádo, které je připravilo o všechno. Místo vysněných líbánek teď běhají kolem domu, který před nedávnem dostavěli.

Celý článek čtěte ZDE.

Hájkovi z Moravské Nové Vsi. Hájkovi z Moravské Nové Vsi.
15:46
4. 7. 2021

Záchytné parkoviště pro dobrovolníky nedaleko Ladné na Břeclavsku se navzdory původním plánům v pondělí a úterý otevírat nebude. Úklid polí postupuje rychle a na letišti parkovalo jen pár desítek vozů, dnes tedy krizový štáb v Břeclavi rozhodl o ukončení provozu parkoviště i hromadného svozu dobrovolníků na místa zasažená tornádem. ČTK to řekl Jiří Holobrádek z břeclavského štábu a potvrdila Alena Knotková z krajského úřadu.

Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy. Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy.
15:29
4. 7. 2021

První hodiny a dny po tornádu připomínaly obce v Podluží dystopickou krajinu z katastrofického filmu. Pahýly stromů, trosky v ulicích, střešní trámy zlámané jako sirky, auta pomačkaná jako krabičky od cigaret. Díky horečné práci místních a dobrovolníků, hasičů i armády se deset dní po živelní pohromě celkový obraz změnil k lepšímu. Návrat do normálu ale bude dlouhý.

Tři vesnice a jeden městys na Břeclavsku a Hodonínsku teď působí spíše jako jedno velké staveniště. Auta převážející suť, dřevo a stavebniny se prakticky nezastaví, na střechách je pomalu více lidí než v ulicích. Stany a provizorní přístřešky, kde se potkávají dobrovolníci u várnic s jídlem, přátelskou atmosférou trochu připomínají festivalové městečko.

I po deseti dnech přetrvává silný kontrast mezi úzkým pásem, kudy prošlo tornádo, a blízkým okolím. O pár set metrů dál rozkvétají slunečnicová pole, červenají se třešně u cest a výletníci šlapou do pedálů jízdních kol. Kolem zasažených obcí jsou však pole zplanýrovaná, stromy polámané a lidé nemají na výlety pomyšlení.

Kontrast je patrný i uvnitř obcí. Třeba část Moravské Nové Vsi je prakticky nepoškozená, u jednoho domku třeba zůstaly ozdobné hrníčky na laťkovém plotě. Na druhé straně městysu vichr rval střechy a některé ploty úplně zmizely – včetně toho u hřbitova.

Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy. Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy. Hájkovi z Moravské Nové Vsi. ...nebo dveře, které byly možná nedávno koupené.
14:38
4. 7. 2021
!

Lidé, kteří kvůli tornádu přišli o střechu nad hlavou, mají nabídky ubytování z blízkého okolí i vzdálenějších míst. Většina jich ale chce zůstat v domovské obci, kde je čekají opravy domů, případně musí stavět prakticky od základů. Jako provizorium na potřebnou dobu by mohly posloužit mobilní domy, řekl dnes novinářům hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Krajský úřad dal dohromady katalog různých možností, jako je ubytování složené z buněk nebo montované domky. „Vždy to je o ceně a kvalitě. Předali jsme obcím, co už máme zpracované, včetně kalkulací, aby si to mohly s občany řešit,“ uvedl Grolich. Po prodlouženém víkendu chce kraj přesně zjistit, kolik lidí bude potřebovat dlouhodobé náhradní ubytování.

Mobilní bydlení lze umístit přímo do zasažených obcí. Kdo uhradí náklady, není zatím jasné, bude se to podle hejtmana řešit individuálně. Hlavní slovo budou mít obce, které mají přehled o sociální situaci a možnostech svých obyvatel.

„Je to na dohodě s obcí, jestli to bude hradit, nebo jestli se to bude hradit z toho, co ty rodiny například dostanou z veřejných sbírek, to už je na řešení těch konkrétních případů,“ popsal Grolich.

Peníze ze sbírek by se nyní měly postupně dostávat k rodinám. Charitativní organizace, které vybraly dohromady přes miliardu, už obchází domy a dávají pro začátek „rychlé peníze“. V případě Nadace Via, která zastřešuje i další sbírky, jde o 150.000 korun. Diecézní charita Brno dává 50.000 až 200.000 korun podle podle stavu poškození domu. S odstupem v druhém kole budou organizace pomáhat rodinám podle toho, kolik dostaly od pojišťoven, od státu, případně jestli například získaly nějaký stavební materiál zdarma.

13:27
4. 7. 2021

Jihomoravští hasiči už nepotřebuji tak velkou pomoc jako doteď. Ze zasažených obcí proto spousta jednotek hasičů ale i odřadů odjíždí. Takto vypadá odjezd pražských hasičů. 

Pražští hasiči odjíždí z jižní Moravy. Pražští hasiči odjíždí z jižní Moravy. Pražští hasiči odjíždí z jižní Moravy. Pražští hasiči odjíždí z jižní Moravy.
12:05
4. 7. 2021

Policie podle krajského ředitele Leoše Tržila nadále počítá s kontrolami, a to i na výjezdu z obcí, aby nedocházelo k odvážení stavebního materiálu.

Před prodlouženým víkendem se krizový štáb obával nezvladatelného náporu dobrovolníků. Situace je ale klidná, dobrovolníků není tolik a jsou disciplinovaní. Ve stanových městečkách nocovalo asi 270 lidí.

„Kdokoliv má zájem přijet, bez problému může,“ řekl po krizovém štábu hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Práce se prý najde pro každého, doprava je už klidná.

Dobrovolníci například uklízejí pole a vinice, mnozí po dohodě s konkrétními rodinami pomáhají s opravami domů. Demolice už provádějí především hasiči s pomocí armády a těžkou technikou. K demolici je v celé oblasti zasažené tornádem určeno 180 domů. Asi 80 si jich majitelé zbourali sami, u dalších 27 hasiči obdrželi žádost o demolici.

Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy. Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy.
11:11
4. 7. 2021
!

Ze 180 domů určených k demolici po tornádu jich lidé 80 zdemolovali sami. U dalších 27 obdrželi hasiči žádost o demolici. Žádosti přijímají do úterý.

11:08
4. 7. 2021
!

Parkoviště pro dobrovolníky u Ladné s kyvadlovou dopravou zůstane v provozu do úterý. Od středy policie umožní vjezd do obcí. Dorovolníci jsou vítaní.

10:16
4. 7. 2021
!

„Bůh nás nezkouší víc, než dokážeme snést,“ uvedl při mši v Moravské Nové Vsi brněnský pomocný biskup Pavel Konzbul.

Kostel má sice zachovanou klenbu, ale krov a střechu tornádo zničilo. Některá okna jsou rozbitá, včetně vitráže nad oltářním nástavcem. Zmizela špička věže, hodiny se zastavily krátce před půl osmou, tedy v čase, kdy udeřilo tornádo. Pryč jsou stromy, které kostel obklopovaly. Interiér je ale zachovalý. Kolem chrámu už je také složené dřevo na nový krov.

Kostel zaplnili jak místní, mnozí ve svátečním nedělním oděvu, včetně dětí a seniorů, tak někteří dobrovolníci, kteří chtěli alespoň nakouknout do poškozeného chrámu. Farář Marián Kalina řekl, že kromě budování nových střech je potřeba myslet na budování společenství obce i farnosti.

„Co je nejdůležitější, musíme neustále budovat naše mezilidské vztahy a náš vztah k bohu. Tyto vztahy jsou možná zranitelnější, než na první pohled vypadají, škody na nich jsou často skryté,“ doplnil Konzbul. Kázání v kostele mělo věřícím dodat vytrvalost a sílu, varovalo před reptáním a závistí.

Mše ve zničeném kostele v Moravské Nové Vsi. Mše ve zničeném kostele v Moravské Nové Vsi. Mše ve zničeném kostele v Moravské Nové Vsi. Mše ve zničeném kostele v Moravské Nové Vsi.
9:52
4. 7. 2021
!

Kostel v Moravské Nové Vsi, silně poškozený při tornádu, dnes poprvé zaplnili věřící při nedělní mši. Chrám nemá krovy, střechu ani špičku věže.

Mše ve zničeném kostele v Moravské Nové Vsi. Mše ve zničeném kostele v Moravské Nové Vsi. Mše ve zničeném kostele v Moravské Nové Vsi.
8:54
4. 7. 2021
!

Zemědělci sdružení v Agrární komoře a Zemědělském svazu ČR zatím vybrali ve sbírce pro poškozené tornádem na jižní Moravě přes 1,5 milionu korun. ČTK to sdělila mluvčí komory Barbora Pánková. Sbírka potrvá do konce července, peníze potom budou předané nejvíce poškozeným obcím. Podle místopředsedy Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků a bývalého ministra zemědělství Jiřího Milka by pomoc byla rychlejší, kdyby fungoval fond těžko pojistitelných rizik.

Zemědělci se také zapojili v postižených oblastech do úklidových prací, mají k dispozici traktory s čelním nakladačem a další těžkou techniku, pomocí které mohou například odvážet suť z poničených domů.

„Od čtvrtečního večera desítky zemědělců pomáhají obyvatelům zasažených oblastí s odklízením trosek a zajištěním základních potřeb. Další stovky a tisíce z celé republiky nabízejí materiální i peněžní pomoc postiženým kolegům, aby mohli co nejdříve obnovit svá hospodářství, postarat se o plodiny na polích i trvalých kulturách a zajistit odpovídající péči o hospodářská zvířata,“ dodal předseda svazu Martin Pýcha.

22:30
3. 7. 2021

Děkujeme za pozornost našemu online přenosu o tornádu na jihu Moravy a likvidaci jeho následků. Sobota přinesla především jednání krizového štábu, po kterém hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) uvedl:

  • „Těm lidem, kteří tady makají několik dní v kuse, je vyhrožováno smrtí. Toto se děje. Musíme zajišťovat psychickou pomoc i těm lidem, kteří tady zvládají největší nápor práce,“ zlobil se.
  • Hejtman apeloval na veřejnost, aby nešířila neověřené a staré zprávy. Bylo by prý také dobré, aby lidé v zasažených obcích vznášeli konkrétní požadavky primárně na krizové štáby, většinu problémů se prý daří vyřešit na místě, případně v okresních městech nebo na krajské úrovni.
  •  Asi 90 procent území obcí zasažených tornádem je uklizeno od suti, trámů, zbytků stromů a dalšího odpadu, informovali dnes hasiči. Pokračují demolice poškozených budov v Lužicích a Hruškách, postupně by měli hasiči provádět řízené demolice také v Moravské Nové Vsi a Mikulčicích.
  • Vznikají seznamy na základě požadavků občanů a starostů, řekl novinářům ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. K zemi půjde celkem více než 180 domů. Pelikán v České televizi uvedl, že více než třetinu domů si zbourali majitelé sami. Zbývajících 120 domů by mělo být zbouráno během příštích 14 dnů. V neděli přijdou na řadu dva rodinné domky v Hruškách.
  • Hasičům se dnes v Moravské Nové Vsi podařilo vyprostit z hromady dřeva a suti živého psa. Je zraněný a vyčerpaný. Ošetřila jej veterinářka. Je to pravděpodobně knírač, řekl mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.
  • Psa objevila skupina hasičů z Prahy. Všimli si toho, že u hromady intenzivně štěká pes. Pravděpodobně tím upozorňoval na to, že je tam živé zvíře, které pak hasiči skutečně vyprostili.
21:17
3. 7. 2021

Hudebníci z České filharmonie a Filharmonie Brno spojili síly ve prospěch obcí zasažených tornádem. Na zámku ve Valticích odehráli benefiční koncert pod taktovkou Tomáše Netopila. Na úvod zazněla hymna, poté Špacírka ze Slovanských tanců Antonína Dvořáka. Hlavním bodem programu byla Novosvětská stejného skladatele.

Tornádo, které se prohnalo minulý čtvrtek obcemi na jihu Moravy, zasáhlo i některé členy Filharmonie Brno. Jeden z nich bydlí přímo v Moravské Nové Vsi, několik dalších má v oblasti příbuzné, další dobrovolně pomáhají při odklízení následků.

K hudebníkům, kteří na vlastní oči viděli spoušť v Podluží, patří violista Pavel Nikl, jeden z těch, kteří dnes vystupovali na valtickém zámku. Prý se přesvědčil, jak mocná je příroda, když se rozhodne ukázat svou sílu. „Máme jednu velkou a silnou zbraň - a to je lidské srdce, které dokáže být obětavé, pracovité, když je to potřeba,“ řekl před zahájením koncertu Nikl.

Benefičním večerem, který přenášela Česká televize, provedl diváky moderátor Marek Eben. Kromě televize jej mohli zájemci sledovat i na sociálních sítích obou orchestrů. Přispívali dárcovskými SMS nebo přímo na sbírkový účet Nadace Via, kde se pro Moravu v uplynulých dnech vybralo už přes 200 milionů korun. Během televizního přenosu koncertu přibylo dalších 2,5 milionu korun, uvedl na závěr Eben.

Živly před devíti dny silně zasáhly také zámek ve Valticích. Krupobití poničilo střechu a okna. Zatím se podařilo dát do pořádku například jízdárnu, kde se dnešní koncert konal. Pět desítek oken je zasklených, střecha má novou krytinu. Na zámku ale zůstává spousta další práce. „Nechali jsme opravit okna v místnostech, kterými prochází návštěvnický okruh, ostatní jsou zajištěná proti zatečení. Bohužel krupobití zasáhlo zámek ze západu v největší možné ploše,“ řekl v pátek kastelán Richard Svoboda.

Česká filharmonie a Filharmonie Brno společně odehrály 3. července 2021 na zámku ve Valticích na Břeclavsku koncert naděje na pomoc lidem zasaženým tornádem a jako poděkování všem, kdo pomáhají. Česká filharmonie a Filharmonie Brno společně odehrály 3. července 2021 na zámku ve Valticích na Břeclavsku koncert naděje na pomoc lidem zasaženým tornádem a jako poděkování všem, kdo pomáhají. Česká filharmonie a Filharmonie Brno společně odehrály 3. července 2021 na zámku ve Valticích na Břeclavsku koncert naděje na pomoc lidem zasaženým tornádem a jako poděkování všem, kdo pomáhají.
20:21
3. 7. 2021

Mezi obcemi po tornádu bují velké skládky, najde se na nich ledacos. Třeba jízdní kolo nebo dveře, možná nedávno koupené. Výjimkou není ani počítavý monitor.

Mezi obcemi po tornádu bují velké skládky, najde se na nich ledacos. Na skládce se válí zničené jízdní kolo... Hromada narůstá s každým příjezdem náklaďáku, tedy co tři minuty. ...nebo dveře, které byly možná nedávno koupené. Na skládce je vše, co tornádo zlikvidoval, třeba i monitor.
19:10
3. 7. 2021
!

Šéf jihomoravských hasičů Jiří Pelikán v České televizi také uvedl, že v pátek bylo v oblasti ještě zhruba 1050 hasičů, od zítřka by jich tu měla být už jen zhruba polovina.

19:07
3. 7. 2021
!

Hasiči v sobotu zbourali tři domy v obcích Hrušky a Lužice, uvedl v České televizi Jiří Pelikán, velitel hasičů Jihomoravského kraje. Zmínil také, že další demolice 120 domů potrvají zhruba 14 dní. Třetinu z celkem 180 domů určených k demolici si podle Pelikána místní zbourali sami. V neděli přijdou na řadu dva rodinné domky v Hruškách.

18:21
3. 7. 2021

Podívejte se, jak to vypadá na zámku ve Valticích, který poničily kroupy, které předcházely ničivému tornádu na jihu Moravy. I na plachtou zakrytý skleník.

lachtou zakrytý skleník zámku ve Valticích na snímku pořízeném 3. července 2021. Areál zámku poškodilo 24. června krupobití, jež předcházelo vzniku tornáda na Břeclavsku. Tašky popadané ze střechy zámku ve Valticích na snímku pořízeném 3. července 2021. Areál zámku poškodilo 24. června krupobití, jež předcházelo vzniku tornáda na Břeclavsku. Plachtou zakrytý skleník zámku ve Valticích na snímku pořízeném 3. července 2021. Areál zámku poškodilo 24. června krupobití, jež předcházelo vzniku tornáda na Břeclavsku. Tašky popadané ze střechy zámku ve Valticích na snímku pořízeném 3. července 2021. Areál zámku poškodilo 24. června krupobití, jež předcházelo vzniku tornáda na Břeclavsku. Tašky popadané ze střechy zámku ve Valticích na snímku pořízeném 3. července 2021. Areál zámku poškodilo 24. června krupobití, jež předcházelo vzniku tornáda na Břeclavsku.
17:55
3. 7. 2021

Špatná zpráva pro lidi v exekuci. Jakkoli žijí v tornádem postižených obcích, o peníze ze sbírek můžou přijít. Pro Radiožurnál to uvedla prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. „Vůbec netušili, že by ta situace mohla dopadnout takto,“ uvedla Rohanová s tím, že jde o 300 rodin - zhruba 450 lidí.

16:24
3. 7. 2021

„V uplynulých čtyřech dnech jsme se ve spolupráci s SDH Horní Měcholupy účastnili likvidačních prací v oblasti zasažené tornádem na Moravě. Práce tam bylo opravdu dost a velice rádi jsme pomohli. Doufáme, že se brzy obnoví původní život v zasažené oblasti,“ uvedli na facebooku dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup. „Dále bychom chtěli poděkovat všem lidem, kteří přispěli do sbírky pro tamní obyvatele, kterou velice rychle uspořádala naše paní místostarostka a TRIO MALÝ HÁJ. Vybrané věci byly předány na místě,“ dodali.

SDH Dolní Měcholupy a pomoc z Prahy na jihu Moravy (červenec 2021) SDH Dolní Měcholupy a pomoc z Prahy na jihu Moravy (červenec 2021) SDH Dolní Měcholupy a pomoc z Prahy na jihu Moravy (červenec 2021) SDH Dolní Měcholupy a pomoc z Prahy na jihu Moravy (červenec 2021)
15:54
3. 7. 2021

Technici v Hruškách na Břeclavsku staví obří obrazovku, na které budou moci lidé sledovat večerní čtvrtfinálové utkání fotbalového mistrovství Evropy Česká republika - Dánsko v Baku. Chtějí tak místním alespoň trochu zpříjemnit atmosféru po ničivém tornádu.

Technici v Hruškách na Břeclavsku staví obří obrazovku, na které budou moci lidé sledovat večerní čtvrtfinálové utkání fotbalového mistrovství Evropy Česká republika
15:40
3. 7. 2021

Blesk navštívil v sobotu Břeclav i obec Hrušky. Řadu zajímavých fotek najdete v galerii článků, část jich zveřejňujeme přímo zde. Do výdeje jídel se vedle místních zapojily i cateringové fimy, na pomoc přijeli i mistři kominičtí-

Na pomoc do vesnic zničených tornádem přijeli i mistři kominičtí (3. 7. 2021) Cateringová firma vaří a vydává jídlo brigádníkům přímo uprostřed zpustošených ruin Hrušek (3. 7. 2021) Brigádníci pomáhají místním v Hruškách v ulici Záhumenní (3. 7. 2021) Paní z Hrušek vydává oběd brigádníkům, kteří přijeli do vsi pomáhat po tornádu (3. 7. 2021)
15:26
3. 7. 2021

K úklidu okolí Břeclavi se přihlásily desítky dobrovolníku, do oblasti je dovezly autobusy.

15:10
3. 7. 2021

Zdravotníci ve čtyřech vesnicích postižených tornádem pečují o pacienty, kteří se zraní při stavebních a úklidových pracích. „Kromě toho řešíme také interní stavy, například kolapsy či bolesti na hrudi. Aktuální jsou stále i psychické potíže, v tomto ohledu jsou k dispozici naši interventi,“ popsala Bothová.

Zdravotníci apelují na všechny, kdo v zóně tornáda pracují, aby používali vhodný oděv a pevnou obuv. Měli by také dodržovat pitný režim a dbát na bezpečnost svou i ostatních, zdůraznila Bothová.

Pražští záchranáři v týdnu po bouřích a tornádu ošetřili v Moravské Nové Vsi 419 pacientů. Nejvíce pomáhali lidem s úrazy z úklidových prací a s problémy způsobenými chybějícími léky. Kamion pro hromadná neštěstí Golem zůstával v městysu do pátku.

15:08
3. 7. 2021

V oblasti zasažené tornádem nově pomáhají záchranáři ze Zlína. Vystřídali pražskou záchrannou službu s vozidlem Golem. Působí v Moravské Nové Vsi. Na místě je stacionární ošetřovna i výjezdová skupina, oznámila ČTK mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová.

V Mikulčicích zůstává velkokapacitní vůz brněnské záchranky, kam se mohou lidé přijít nechat ošetřit. Na místě je také traumaambulance. Stan i s vybavením zapůjčila Fakultní nemocnice Brno. K dispozici je záchranářská výjezdová skupina.

7:52
3. 7. 2021

Pět desítek oken na jízdárně zámku ve Valticích na Břeclavsku je zasklených, střecha má novou krytinu. Zámek před týdnem ve čtvrtek poničilo krupobití, které na Břeclavsku předcházelo vzniku tornáda. Postup prací popsal kastelán Richard Svoboda. Navzdory způsobeným škodám zůstává zámek otevřený pro návštěvníky sedm dní v týdnu, žádné nebezpečí lidem při návštěvě nehrozí.

„Vyměnili jsme krytinu na jízdárně a nechali jsme tam zasklít okna. Je jich asi padesát, a jen zasklení stálo 60 000 korun,“ uvedl Svoboda.

Krupobití poničilo zámek ze západní strany, opravu potřebují střechy o rozloze asi jednoho hektaru, tašky bude třeba přeskládat nebo vyměnit. Střecha je momentálně zabezpečená proti zatečení, ale oprava zatím nezačala.

„Nechali jsme opravit i okna v místnostech, kterými prochází návštěvnický okruh, ostatní jsou zajištěná proti zatečení. Bohužel krupobití zasáhlo zámek ze západu v největší možné ploše,“ poznamenal kastelán. Zasklívání oken bylo nutné přerušit, protože sklenáři došel materiál a čeká na jeho dodávku.

7:00
3. 7. 2021

Vítejte zpět u online zpravodajství o následcích tornáda na jihu Moravy a obnově regionu.

Jihomoravský kraj očekává o nadcházejícím prodlouženém víkendu příval dobrovolníků. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) je požádal, aby si zajistili vlastní ubytování mimo zasaženou oblast. V obcích sice vzniknou stanová městečka, ale jejich kapacita je minimální, řekl dnes Grolich po jednání krizového štábu.

Pomoc dobrovolníků bude o víkendu potřeba zejména mimo obce na plochách, kde tornádo zanechalo velké množství odpadu. Připravená pro ně budou odstavná parkoviště v Břeclavi nebo Hodoníně, do poničených obcí je dopraví autobusy brněnského dopravního podniku. Dopravu bude organizovat policie.

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich v obcích zasažených tornádem.
23:10
2. 7. 2021

Máme pro vás přehled, co v oblasti na jihu Moravy postižené tornádem přinesl pátek:

  • Po bouřkách s krupobitím a tornádem, které se minulý týden ve čtvrtek prohnaly Břeclavskem a Hodonínskem, je k částečnému nebo úplnému zbourání určeno 180 domů. Poškozeno je 1202 budov. V zasažených obcích začaly demolice řízené hasiči, lidé mohou zároveň začít žádat o dotace a úvěry na obnovu bydlení. V charitativních sbírkách se shromáždila již víc než miliarda korun, dosud nejvíc po přírodní katastrofě v ČR. Meteorologové tornádo, které zasáhlo Moravu, zařadili do druhé nejsilnější kategorie, v Evropě bylo nejtragičtější od roku 1984
  • Na hodonínském hřbitově se lidé rozloučili s jednou ze šesti obětí živelní katastrofy, šestašedesátiletou učitelkou z gymnázia. Přišla nejbližší rodina, kolegové z gymnázia i současní či bývalí žáci.
  • Za solidaritu v souvislosti s následky tornáda poděkoval prezident Miloš Zeman v dopisech slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, rakouskému prezidentovi Alexanderu Van der Bellenovi, dalším státníkům či papeži Františkovi, informoval Pražský hrad na webu.
  • Oblast v pátek znovu navštívil premiér Andrej Babiš (ANO). „Udělal se obrovský kus práce, je to vidět, postupuje to skvěle. Je důležité, aby lidé dostali tu pomoc rychle, aby byl dostatek materiálu, řemeslníků,“ řekl novinářům. Z programu Živel mohou lidé od státu získat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru.

Pro dnešek je online přenos u konce, s čerstvými novinkami se opět přihlásíme v sobotu ráno.

22:28
2. 7. 2021

 Před Janáčkovým divadlem v Brně se konal benefiční koncert Carmina Burana. Výtěžek z koncertu poputuje obcím, které zasáhlo tornádo.

19:34
2. 7. 2021

Hrdinsky se měl zachovat teprve desetiletý chlapec z Moravy, který při úderu tornáda chránil vlastním tělem svou tříletou sestřičku! „Když bylo po všem, sbalil sobě, sestře a mámě věci a odvedl je všechny pryč. V týmu jsme se shodli, že je to na nějaké ocenění,“ uvedl na twitteru psycholog pražských hasičů, který si na sociální síti říká PsychoHasič.

18:38
2. 7. 2021

Odstraňování škod po úderu tornáda pokračovalo i v obcích Lužice a Mikulčice na Hodonínsku. Mikulčice v pátek navštívil premiér Andrej Babiš a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Na snímku jsou (zleva) premiér Andrej Babiš a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček při jednání s vinaři 2. července 2021 v Mikulčicích. Odstraňování škod po torndáu 2. července 2021 v obci Lužice na Hodonínsku. Odstraňování škod po tornádu 2. července 2021 v obci Lužice na Hodonínsku.
18:30
2. 7. 2021

Pražští záchranáři v týdnu po bouřích a tornádu ošetřili v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku 419 pacientů. Nejvíce pomáhali lidem s úrazy z úklidových prací a s problémy způsobenými chybějícími léky. ČTK to řekla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Desítka pražských záchranářů v Moravské Nové Vsi pomáhala s kamionem pro hromadná neštěstí Golem, v pátek z obce odjeli.

Zdravotničtí záchranáři z Prahy vyrazili do postižené oblasti v noci na pátek, bouře s krupobitím a tornádem zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko ve čtvrtek večer. Vyžádaly si šest obětí, zranění desítek lidí a poničily 1200 domů. V Moravské Nové Vsi vznikne po odjezdu pražských záchranářů náhradní stanoviště, v němž se zdravotníci postarají o případné další zraněné, uvedla ve čtvrtek mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová.

Ze 419 ošetřených jen nízké desítky skončily v nemocnici, řekla Poštová. "Valnou většinu případů dokázali záchranáři vyřešit na místě," doplnila.

18:28
2. 7. 2021

Mobilní tým úředníků Státního fondu podpory investic (SFPI) v pátek v obci Hrušky přijal 50 žádostí o dotaci na obnovu bydlení z programu Živel. Lidé byli od starosty o možnosti přijít formulář vyplnit s pomocí státních úředníků dobře informováni, čekali na jejich příjezd. ČTK to řekla ředitelka odboru komunikace SFPI Karolína Smetanová. V následujících dnech mobilní tým zamíří do dalších obcí, které zasáhlo tornádo.

Úředníci SFPI měli v Hruškách podle Smetanové vytvořené pracoviště v základní škole, na místě byli od 13:00. Přijelo osm pracovníků a všichni lidem pomáhali s vyplněním žádostí. S sebou měli připravené formuláře, lidé se prokázali občanským průkazem nebo náhradním dokladem. Zároveň věděli, že mají mít v mobilním telefonu uloženou fotodokumentaci.

Nejčastějším dotazem a jakousi obavou bylo podle Smetanové to, aby se výše dotace nesnížila o pojistné. "Všechny jsme ujistili, že rozhoduje výše nákladů na obnovu," řekla. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) už dříve řekla, že program je určen pro pojištěné i lidi bez pojistky. Pokud má žadatel nemovitost pojištěnou například na dva miliony a škodu na domě má čtyři miliony, dostane k pojistce dotaci dva miliony korun. Lidé bez pojištění mají nárok na dvoumilionovou dotaci a na dva miliony korun zvýhodněný úvěr.

18:08
2. 7. 2021

 „K dnešnímu dni v 10 hodin máme nahlášeno celkem 1540 jednotlivých škod (ze smluv UNIQA i AXA, která je již součástí skupiny UNIQA) v úhrnné odhadované výši 225 milionů korun. Je z toho patrné, že škod už přibývá pomaleji,“ uvedla v oficiálním prohlášení pojišťovna UNIQA.

„Máme informaci, že naprostá většina škod našich klientů je už i prohlédnutá a předaná ke kalkulaci pojistného plnění. U některých škod klienti požadovali pozdější prohlídku, takže technici budou pracovat nadále o víkendu i o svátcích v postižené oblasti, aby prohlídky dokončili. Z tohoto počtu je 950 škod vzniklých na pojištěných autech klientů UNIQA, které se vyřizují z havarijního pojištění (od včera přibylo 50 nově nahlášených škod). Jejich celková výše činí asi 48 milionů korun. Průměrná škoda na vozidle zůstává zatím odhadem 50 000 korun,“ stojí nadále v prohlášení pojišťovny s tím, že velký podíl škod na autech je z oblastí, které zasáhlo tornádo. Nicméně pojišťovna vyřizuje škody na autech i v jiných částech České republiky, které byly zasaženy silnými bouřemi.

17:29
2. 7. 2021

O způsobu, jakým posuzují škody způsobené na jižní Moravě tornádem, chtějí znovu jednat se zástupci pojišťoven premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). V pátek navštívili postižená místa a setkali se mimo jiné s místními podnikateli. Pojišťovny by podle nich měly být v některých případech velkorysejší. Řekli to novinářům při návštěvě zasažené oblasti. Premiér Babiš  také v rozhovoru pro Rádio Impuls uvedl, že chce ještě jednat o možnosti zvýšit přímou dotaci dva miliony pro postižené obyvatele.

"Setkali jsme se s podnikatelem, který přišel o hospodu i o dům, byl pojištěný na živel do výše osmi milionů, ale na vichřici pouze do výše milionu. Podle našeho názoru by tornádo mělo být vyhodnocené jako živel, ale u něj situaci posoudili (zástupci pojišťovny) jako vichřici a vyplatí mu pouze milion korun. Se zástupci asociace pojišťoven jsme mluvili hned v pondělí a ubezpečili nás, že budou velkorysí. Na tomto případu to tak ale nevypadá, měli by být velkorysejší," poznamenal Havlíček.

Dodal, že pro všechny podnikatele je určena okamžitá pomoc do výše jednoho milionu. Vláda připravuje také investiční podporu pro poškozené nemovitosti podnikatelů do výše 35 milionů korun a zároveň spustí úvěrový program hlavně pro malé a střední podnikatele do 45 milionů korun s nulovou sazbou.

17:12
2. 7. 2021

Odstraňování škod napáchaných tornádem pokračovalo i v hodonínské části Pánov.

Odstrańování škod napáchaných tornádem v hodonínské části Pánov. (2. 7. 2021) Odstrańování škod napáchaných tornádem v hodonínské části Pánov. (2. 7. 2021) Odstrańování škod napáchaných tornádem v hodonínské části Pánov. (2. 7. 2021)
15:54
2. 7. 2021
!

Z umělého spánku se konečně probudila Silvie (14), kterou vážně zranilo tornádo! Dívenka cestovala autobusem z Hodonína domů do Moravské Nové Vsi, když jižní Moravu zasáhla tato strašná živelní katastrofa. Silvie utrpěla těžká zranění a byla vrtulníkem transportována do nemocnice ve Vídni.

Více v článku: ZDE!

Silvie (14) skončila v kritickém stavu v nemocnici ve Vídni.
14:48
2. 7. 2021

Vojáci pomáhají s odklízením odpadu a likvidací škod napáchaných tornádem ve dne i v noci. Na místo plánuje armáda vyslat další posily.

14:42
2. 7. 2021

Závistivé pohledy, klepy a špehování, kolikrát si kdo ze sousedů už byl pro vodu, jídlo nebo prášek na praní. Takovou situaci na sociálních sítích popsala obyvatelka tornádem zdevastovaných Mikulčič Eva. Stejnou zkušenost mají i další zdejší obyvatelé. A jiní už se proto bojí pro pomoc, které je připravené ohromné množství, přijít. Co na vzniklou situaci říká psycholožka Alexandra Hrouzková? To se dočtete zde.

14:26
2. 7. 2021

Škody nadělalo ničivé tornádo i v průmyslové zóně Kapřiska v Hodoníně.

Škody v průmyslové zóně
14:01
2. 7. 2021

Jihomoravští hasiči se přesouvají k dalšímu domu odepsanému k demolici. Tentokrát v obci Hrušky.

13:52
2. 7. 2021

„Firmy a OSVČ z jihu Moravy a Lounska nebudou při zpoždění odvodů platit penále, úhradu pojistného tak mohou odložit do konce roku,“ řekla ministryně práce Jana Maláčová.

13:18
2. 7. 2021

Jihomoravský hejtman Jan Grolich na Twitteru vyzval dobrovolníky, aby zaparkovali na letišti Břeclav nebo hodonínských parkovištích.

13:09
2. 7. 2021

Žádost o kurzarbeitový program budou zaměstnavatelé moci podat elektronicky i na papíře, protože v zasažených místech nefunguje internet. Podle náměstkyně ministerstva pro zaměstnanost Kateřiny Štěpánkové vysílají úřady práce do terénu mobilní týmy, které budou o kurzarbeitové podpoře informovat a pomáhat případně s vyřizováním. Elektronický systém by měl být připraven nejpozději od 12. července, dodala Štěpánková.

Firma podá žádost a úřad práce s ní podepíše dohodu. Úředníkům zaměstnavatel zašle vyúčtování výdělků a náhrad. Může ho odevzdat ještě před výplatou, peníze tak dostane předem.

12:58
2. 7. 2021

Hasiči dále demolují zničené domy v obcích na jihu Moravy, které byly nejvíce zasaženy tornádem.

Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy
12:43
2. 7. 2021

Ministryně práce Jana Maláčová ke kurzarbeitu pro lidi zasažené tornádem dodala, že ne pro všechny bude pomoc automaticky znamenat pět týdnů podpory. „Neznamená to, že automaticky budou mít všichni nárok na podporu pět týdnů. Bude se to odvíjet od náhrad mezd. Někdo bude čerpat dva týdny, někdo dva dny,“ upřesnila ministryně. Stát uhradí mzdové náklady za dobu, kdy lidé kvůli překážkám nemohou dělat svou práci.

12:22
2. 7. 2021

Tornádo, které před týdnem postihlo Hodonínsko a Břeclavsko, způsobenými škodami odpovídá síle označované F4. V předběžné zprávě o hodnocení tohoto výjimečného jevu to dnes uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V této kategorii dosahuje vítr rychlosti zhruba 267 až 324 kilometrů v hodině. Meteorologové původně odhadovali, že síla větrného víru odpovídala F3. Tornádo přesahující sílu F3 v Česku dosud zaznamenáno nebylo.

Rychlost tornáda nelze změřit, jeho síla se proto měří podle škod, které způsobí. „Na základě leteckého i pozemního průzkumu a následné konzultace mezi odborníky nad získanými materiály o způsobeném poškození byla tornádu přiřazena kategorie F4,“ konstatoval ČHMÚ.

12:12
2. 7. 2021

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) žádá dobrovolníky, kteří se o prodlouženém víkendu chystají přijet pomáhat do míst postižených tornádem, aby si zajistili vlastní ubytování někde mimo zasaženou oblast. „V obcích sice vzniknou stanová městečka, ale jejich kapacita je minimální,“ řekl dnes po jednání krizového štábu hejtman.

„Zatím vůbec netušíme, kolik lidí sem přijede. Ale i kdyby to bylo 5000 dobrovolníků, tak se to podobá návštěvnosti nějakého hudebního festivalu. Stejně jako ani hudební festival nezorganizujete za dva dny, tak ani my nemůžeme zajistit pro takové množství lidí zázemí,“ zdůraznil hejtman. Dodal, že není možné vedení postižených obcí takovými věcmi zaměstnávat víc, než je nutné.

12:07
2. 7. 2021

„MPSV spouští dnes kurzarbeitový program pro poničený jih Moravy a Lounsko,“ řekla ministryně práce Jana Maláčová. Stát z něj uhradí výdělky od 25. 6. do konce července.

11:42
2. 7. 2021

Sbírky na pomoc jihomoravským obcím, do kterých přispěli lidé už přes miliardu korun, představují podle dostupných informací nejvyšší částku, která se ve sbírkách po přírodní katastrofě v České republice vybrala.

11:19
2. 7. 2021

Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy.

Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy
11:06
2. 7. 2021
!

Podle aktuálních zjištění hasičů je po tornádu poškozeno 1202 budov, k částečné nebo úplné demolici je určeno 180 domů. Některé domy už lidé zbourali.

10:54
2. 7. 2021

Brněnská primátorka Markéta Vaňková ocenila, že téměř všechny městské společnosti zasažené oblasti na jižní Moravě pomáhají.

„Teplárny a SAKO přispěly každá půl milionem korun a zároveň obě poskytly materiální pomoc, SAKO i své dobrovolníky. Dopravní podnik hned v pátek ráno dovezl první dávku potravin a nadále potraviny dováží. Teď přes víkend a svátky bude přesunovat dobrovolníky ze záchytného parkoviště na místo určení. Lesy města Brna poskytly dřevo na nové střechy a Technické sítě Brno pomáhaly při zjišťování statiky stožárů elektrického vedení,“ řekla Vaňková.

10:26
2. 7. 2021

Na obce postižené minulý čtvrtek tornádem se k dnešku ve sbírkách vybrala miliarda. Nejvíce peněz je zřejmě na účtu Diecézní charity Brno, na který lidé dosud poslali 247 milionů korun. Například sbírkový účet Nadace Via dnes dopoledne překonal hranici 200 milionů, na účtu organizace Člověk v tísni je 136,5 milionu korun. Ke 100 milionům se blíží Český červený kříž. Vyplývá to z údajů na stránkách organizací, které sbírky pořádají, a z vyjádření zástupců těchto organizací pro ČTK.

Peníze na účtech přibývaly nejrychleji bezprostředně po katastrofě a po víkendu, kdy se načetly transakce z volných dnů. Už na začátku týdne bylo na sbírkových účtech dohromady okolo 850 milionů. Od té doby peníze přibývají pomaleji. Vybraná suma, byť po menších částkách, roste stabilně například na portálu donio.cz, jehož prostřednictvím lidé přispívají konkrétním rodinám.

10:05
2. 7. 2021

Desetimilionovou pomoc jihomoravským obcím, jež minulý čtvrtek zasáhlo tornádo, dnes na mimořádném zasedání schválili brněnští zastupitelé. Peníze magistrát odešle na účet finanční sbírky vyhlášené Jihomoravským krajem. Brno bude také zásobovat jídlem složky Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje, schválili zastupitelé. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) ocenila i pomoc městských firem a městské policie, které na místě mají vždy minimálně 16 strážníků.

Zásobování jídlem obnáší dodávku balených baget a vařených obědů. „U dodávky baget počítáme s celkovou částkou maximálně milion korun, uvidíme, jak bude potřeba. Denně dodáváme přibližně 600 kusů, ale může se to měnit. Zároveň dodáváme teplé jídlo z jedné školní jídelny, která je připravená vařit celé léto, opět podle potřeby. Počítáme s maximální částkou přibližně 1,2 milionu korun,“ řekla Vaňková.

9:48
2. 7. 2021

V Lužicích na Hodonínsku poničených bouří a tornádem dnes dopoledne začala první demolice řízená hasiči, jde o bytový dům a zdravotní středisko. Odpoledne zřejmě strhnou ještě rodinný dům v Hruškách na Břeclavsku. Novinářům to na místě řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. K demolici je v postižených obcích určeno podle mluvčího zatím kolem 170 objektů.

„Je to první demolice, kterou máme pod kontrolou a na kterou jsme vyčlenili síly a prostředky. Dostatek těžké techniky jsme byli schopni vyčlenit díky průběhu likvidačních prací,“ uvedl Mikoška. Na demolici se podílí podle mluvčího zhruba 20 hasičů a 14 kusů techniky. Je ale možné, že kvůli množství stavební sutě budou muset hasiči povolat ještě další těžkou techniku.

V Lužicích začala demolice jednoho z domů zničených tornádem V Lužicích začala demolice jednoho z domů zničených tornádem
9:38
2. 7. 2021

Český hydrometeorologický ústav vydal předběžnou zprávu k vyhodnocení tornáda na jihu Moravy.

„První supercela procházející jižní Moravou vytvořila ničivé tornádo na Břeclavsku zhruba v 19:10 místního času. Momentálně probíhá výzkum, jehož cílem je zjistit, proč jen jedna z několika supercel v dané oblasti vytvořila tornádo a zda je možné z této zkušenosti získat informace, které nám pomohou zpřesnit předpovědi nebezpečných jevů,“ píší meteorologové ve zprávě.

V dokumentu byl přiložen také snímek znázorňující mapu škod způsobených tornádem.

Mapa škod způsobených tornádem na jižní Moravě
9:25
2. 7. 2021

Bouře a tornádo v Lužicích na Hodonínsku poničilo i železniční stanici, bez střechy zůstalo pohotovostní pracoviště výpravčího. „Škody ve stanici jsou za desítky milionů korun,“ řekl dnes ČTK na místě generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

„V Lužicích jsou na železnici škody v řádu desítek milionů korun, největší právě na trakčním vedení. Spíš se ale týkají vnějšku stanice. Hlavní budova je relativně v pořádku, bez střechy je pohotovostní pracoviště výpravčího,“ popsal Svoboda.

9:19
2. 7. 2021

Ministr dopravy Karel Havlíček, premiér Andrej Babiš a generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) se přijeli podívat na železniční stanici v Lužicích na Hodonínsku, kterou minulý týden postihlo ničivé tornádo.

Ministr dopravy Karel Havlíček, premiér Andrej Babiš a generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) při prohlídce železniční stanice v Lužicích na Hodonínsku, kterou minulý týden postihlo ničivé tornádo. Ministr dopravy Karel Havlíček, premiér Andrej Babiš a generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) při prohlídce železniční stanice v Lužicích na Hodonínsku, kterou minulý týden postihlo ničivé tornádo.
8:14
2. 7. 2021

Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje poděkovala všem dobrovolníkům i okolním krajům, které vyslaly pomoc. Oblasti zasažené tornádem se nyní musí potýkat s likvidací škod a odpadu, které za sebou tornádo zanechalo.

7:17
2. 7. 2021

Kroměříž daruje obcím na Břeclavsku a Hodonínsku, které minulý týden zasáhla bouřka a tornádo, 800 000 korun. Na svém dnešním mimořádném ranním zasedání to jednomyslně schválili zastupitelé města. Peníze radnice rovnoměrně rozdělí mezi Hrušky, Moravskou Novou Ves, Mikulčice a Lužice, každá z obcí tedy dostane 200 000 korun.

„Se starosty jednotlivých obcí to bylo projednáno,“ řekl zastupitelům starosta Jaroslav Němec (Nezávislí).

Ve čtvrtek město přepravilo materiální pomoc lidem poškozeným tornádem do centrálního skladiště pomoci v Hodoníně. V autě byly věci, které věnovali obyvatelé Kroměříže. Mezi nimi například potřebné nářadí a stavební materiál, jako jsou hřebíky, vrtačky, lepidla, tmely, plachty, kolečka a obklady, dále léky, prodlužovací kabely, kýble nebo košťata. Na místě neštěstí v tomto týdnu pomáhali také kroměřížští dobrovolní hasiči.

6:47
2. 7. 2021

Ve čtvrtek se prohnalo jižní Moravou ničivé tornádo, které za sebou nechalo jenom strašlivou spoušť. Kromě zpustošených měst a poničených domů si bohužel přírodní katastrofa vyžádala také lidské životy. V domě v Pánově po zřícení střechy zemřel dědeček Milan a jeho dcera Eliška s vnoučaty zůstala pod troskami. Nejmladší dívenka později v nemocnici svým zraněním podlehla. Více zde.

21:59
1. 7. 2021

Záběry ze čtvrtečního odstraňování škod v postižených obcích.

V Moravské Nové Vsi pokračovalo odstraňování škod po bouři a tornádu (1.7.2021) V Lužici na Hodonínsku pokračovalo odstraňování škod po bouři a tornádu (1.7.2021) V Mikulčicích pokračovalo odstraňování škod po bouři a tornádu (1.7.2021) V Mikulčicích pokračovalo odstraňování škod po bouři a tornádu (1.7.2021)
21:08
1. 7. 2021

V Lužicích na Hodonínsku poničených bouří začne v pátek demolice prvního objektu řízená hasiči. ČTK to dnes řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Bourací práce by měly začít kolem 9:30. Některé domy už zbourali lidé svépomocí a na hasičskou těžkou techniku nečekali. Bouřky minulý týden zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko. Poničily 1200 domů a vyžádaly si šest životů.

Původně se počítalo s tím, že hasiči začnou strhávat poničené a nestabilní domy až příští týden. „Vzhledem k uvolnění sil a prostředků zahájíme demoliční práce na prvním objektu v zasažené oblasti v pátek ráno. Půjde o budovu v centru Lužic. Předběžné zahájení je plánováno v 9:30,“ uvedl Mikoška.

20:14
1. 7. 2021

Jihomoravští hasiči odvolali svou dopolední výzvu ohledně lednic. Potřebný počet spotřebičů totiž dobrovolníci poskytli během několika hodin. „Děkujeme, že jste rychle reagovali na naši prosbu a ozvali se nám s velkou nabídkou lednic,“ uvedli na twitteru hasiči krátce po osmé.

19:51
1. 7. 2021

Správa železnic obnovila dnes k 19:00 provoz po obou kolejích mezi Hodonínem a Břeclaví, který před týdnem přerušilo tornádo a bouřky. ČTK to řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Od úterý se jezdilo po jedné koleji. Provoz zajišťují dieselové lokomotivy.

Břeclavsko a Hodonínsko zasáhly před týdnem bouřky, kroupy a tornádo. Vyžádaly si šest životů a poničily 1200 domů, ale kromě jiného také trakční vedení na železniční trati a svršek trati. „Byly zničené brány trakčního vedení a trakční sloupy, všechno musíme teprve obnovit. Podařilo se nám ale vše odklidit a v místě je zajištěný provoz pomocí dieselových lokomotiv,“ uvedla Pistoriusová.

18:41
1. 7. 2021

Zaměstnavatelům z poničeného jihu Moravy a z Lounska by mohl výdaje na výdělky do konce července pokrýt stát. Předem by jim mohl poskytnout peníze na mzdu, plat či náhradu pro zaměstnance, kteří v zasaženém provozu nemohou pracovat, musí kvůli následkům přírodní pohromy vykonávat jinou práci či doma odklízejí škody. Počítá s tím návrh kurzarbeitového programu, který připravilo ministerstvo práce. Nazvalo ho Tornádo. Dnes by ho mohla schvalovat vláda.

18:01
1. 7. 2021

Obrovský kus práce mají za sebou lidé, kterým tornádo pobořilo domy. Týden od úderu přírodního živlu se obyvatelé postižených obcí znovu nadechují k životu. Katastrofická událost lidi semkla. Cestu k sobě dokonce našli i ti dříve znesváření.

Všiml si toho Pavel Číž (53), který v Hruškách trénuje fotbalisty. „Žádná závist. Vše zmizelo! Neskutečná věc. Vše jde bokem. I ti, kteří byli dříve znesváření nebo pohádaní, jsou dnes kamarádi. Neštěstí stmeluje. To dobro mezi lidma je vidět na každém kroku. Člověk jenom žasne,“ všiml si pan Číž.

Práce je v místech, kudy se ve čtvrtek prohnalo tornádo, stále mnoho. V Hruškách tak duní mohutné stroje a pracují dobrovolníci z celé republiky. „Kdo má ruce a nohy, ten se zapojuje. Takovou pomoc jsem nečekal. A oni nepolevují, jen žasnu,“ dodal s obdivem a vděkem pan Číž.

16:33
1. 7. 2021

Jihomoravští hasiči se na veřejnost obrátili s výzvou - shánějí lednice pro provizorní zázemí, které využívají pracovníci v postižených oblastech. Lidé, kteří by chtěli spotřebič poskytnout, se mohou přihlásit na e-mail krizovy.stab@firebrno.cz.

16:21
1. 7. 2021

Pojišťovny mají nahlášeno z bouřek, které zasáhly zemi v minulém týdnu, 31.700 škod za čtyři miliardy korun. Klientům vyplatily 193 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven.

Tornádo na Břeclavsku a na Hodonínsku způsobilo 13.400 pojistných událostí za tři miliardy korun. Pojišťovny postiženým vyplatily 136 milionů Kč. Celkem 25.000 událostí bylo po řádění živlů z pojištění občanů a 5900 z pojištění podnikatelů. Na oba typy pojištění připadá škoda po dvou miliardách korun.

16:06
1. 7. 2021

Lidé postižení na jižní Moravě tornádem žádají státní podnik Lesy České republiky (LČR) především o peněžní pomoc. Z dosud přijatých žádostí to bylo asi 80 procent. Prvních 400.000 korun podnik ve středu žadatelům proplatil. Lidé mohou žádat o dar 100.000 korun nebo až o 50 metrů krychlových dřeva na nový krov. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi.

„Přijali jsme téměř 200 žádostí a další přicházejí. Uzavíráme smlouvy a prvním čtyřem žadatelům jsme už odeslali peníze. V lesích se připravují deseti- až dvanáctimetrové smrkové klády na nové krovy. Děláme vše pro to, abychom situaci lidí postižených tornádem zlepšili,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

15:39
1. 7. 2021

U domů, které poškodilo tornádo nebo bouře a majitelé je budou opravovat, je nutné co nejdříve zkontrolovat komíny. Břeclavský krizový štáb proto sestavil seznam kominíků, které dal k dispozici poškozeným obcím, lze ho najít i na facebookovém profilu města.

„Teď samozřejmě nikdo topit nepotřebuje, problém by nastal až na podzim. Komíny na poškozených střechách ale mohou být poškozené nebo ucpané, pro lidi tak představují ohrožení,“ upozornil starosta Břeclavi Svatopluk Pěček (ANO). Krizový štáb města proto dal vedení Hrušek i Moravské Nové Vsi k dispozici seznam s kontakty na kominické firmy, které mohou komíny zkontrolovat.

15:35
1. 7. 2021

Nejen tornádo, ale i silná bouře doprovázená krupobitím škodila minulý týden v Břeclavi. Škody na městském majetku dosáhly sedmi milionů korun, zničena byla i ubytovna, ve které bydlelo 31 lidí včetně dětí, uvedl dnes na tiskové konferenci místostarosta Břeclavi Jakub Matuška (Mladí a neklidní).

„Tornádem jsou nejvíce postižené Hrušky a Moravská Nová Ves a také jedno obydlí, které je v katastru Týnce, bouře s krupobitím škodila nejvíc ve Staré Břeclavi a ve Valticích. Poškozena byla zásadně střecha kulturního domu v Břeclavi a střecha Základní školy Jana Noháče,“ uvedl Matuška.

Bouře předcházející tornádu poničila v Břeclavi také ubytovnu, kterou provozovala Oblastní charita Břeclav, v níž bydlelo 31 lidí včetně dětí. Nyní bydlí v bývalé policejní ubytovně, kterou má v majetku město.

14:38
1. 7. 2021

Do pomoci oblastem, které minulý týden poničily silné bouře, se zapojili i vězni. Odsouzení muži i ženy už pomáhají v Jihomoravském kraji či na Lounsku a vznikají i další pracovní skupiny. Na Facebooku to dnes uvedla Vězeňská služba (VS).

„Z desítek vězňů se stali dobrovolníci, kteří právě teď pracují v břeclavském meziskladu humanitární pomoci, kde vykládají kamiony. Další pomáhají rozebírat poškozené střechy,“ uvedl bezpečnostní sbor.

Jako dobrovolnice našly uplatnění i vězeňkyně z Drahonic, které pomáhají v obci Stebno na Lounsku. „V této oblasti lámala vichřice stromy i v okolí Věznice Oráčov. I tady od pátku pomáhají odsouzení muži s odklízením popadaných stromů a úklidu obce,“ sdělila VS.

13:54
1. 7. 2021

Mluvčí resortu životního prostředí Petra Roubíčková na twitteru sdílela video ze skládek, na kterých se likviduje odpad a zbytky škod způsobených tornádem. Ministerstvo finančně podpoří zasažené obce.

13:31
1. 7. 2021

Ministerstvo životního prostředí dá obcím zasaženým tornádem až 400 milionů korun. Ze speciálních dotačních výzev bude možné financovat obnovu vodohospodářské infrastruktury nebo zeleně, uvedl dnes v tiskové zprávě ministr životního prostředí Richard Brabec, který navštívil zasaženou obec Hrušky na Břeclavsku. Podle Brabce budou dotace stoprocentní a mohou být vyplacené dopředu jako záloha. Peníze ministerstvo vyčlenilo i na likvidaci dočasných skládek.

13:22
1. 7. 2021

Dobrovolníci pomáhají obyvatelům z obcí zasažených tornádem opravit zničené domy.

Dobrovolníci pomáhají obyvatelům z obcí zasažených tornádem opravit zničené domy. Dobrovolníci pomáhají obyvatelům z obcí zasažených tornádem opravit zničené domy. Dobrovolníci pomáhají obyvatelům z obcí zasažených tornádem opravit zničené domy.
12:54
1. 7. 2021

Lidé, které zasáhlo tornádo, mají v kraji možnost konzultace s psychologem. V oblasti se podle informací poskytnutých jihomoravským hejtmanem Janem Grolichem pohybuje 80 profesionálů připravených pomoci.

12:41
1. 7. 2021

Při demoličních pracích v obci Hrušky na Břeclavsku, kterou před týdnem zasáhlo tornádo, se našla zřejmě cvičná střela menší zbraně, místo je zajištěno. Na místo jede pyrotechnik, který posoudí, jak je nález nebezpečný. Nález potvrdil mluvčí policie Pavel Šváb. Uvedl, že nebylo třeba nikoho evakuovat.

Ve zničených Hruškach našli pancéřovou pěst z války. Policie uzavřela uzavřené ulice.
12:14
1. 7. 2021

Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku opravují zničené budovy a domy, do kraje by měly dorazit další autobusy s přílivem pomocníků.

V Moravské Nové Vsi na Břeclavsku pokračuje odstraňování škod, které v obci způsobily silné bouřky s krupobitím a tornádo. V Moravské Nové Vsi na Břeclavsku pokračuje odstraňování škod, které v obci způsobily silné bouřky s krupobitím a tornádo.
11:48
1. 7. 2021

V obcích na Hodonínsku a Břeclavsku, jež před týdnem zasáhlo tornádo, pracuje každý den přes 80 techniků a specialistů společnosti GasNet, která v regionu zajišťuje distribuci zemního plynu. Do konce týdne chtějí plynaři připojit zhruba 80 procent z 2341 klientů z obcí Hrušky, Lužice, Mikulčice a Moravská Nová Ves. ČTK o tom informoval za společnost Pavel Zajíc. V místě pracují také energetici ze společnosti EG.D. Bez dodávek elektrické energie je stále zhruba 1500 odběratelů, řekl ČTK její mluvčí Roman Šperňák.

Plynaři přes víkend obnovili dodávky zemního plynu pro prvních 102 odběratelů v obci Lužice. „Od té doby se nám v celé zasažené oblasti daří připojit desítky až stovky zákazníků denně. Vždy samozřejmě záleží na stupni poškození. V tuto chvíli už plyn proudí do více než 1600 domácností z původního počtu 2341 odstavených,“ uvedl Petr Koutný, ředitel provozu a údržby sítí společnosti GasNet. S ohledem na rozsah poškození je to podle něj výborný výsledek.

11:41
1. 7. 2021

V Moravské Nové Vsi na Břeclavsku pokračuje odstraňování škod, které v obci způsobily silné bouřky s krupobitím a tornádo.Do oblasti se sjíždějí dobrovolníci.

V Moravské Nové Vsi na Břeclavsku pokračuje odstraňování škod, které v obci způsobily silné bouřky s krupobitím a tornádo.
11:30
1. 7. 2021

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich uvedl, že dobrovolníci by měli jezdit do center na letišti v Břeclavi a v kulturním domě v Hodoníně, odkud je autobusy odvezou na různá místa, kde bude potřeba pomáhat. Mohou odklízet suť z poškozených domů, polámané stromy, podle Grolicha se ale i v okolí obcí stále nacházejí uvolněné plechy, které bude potřeba odstranit.

10:46
1. 7. 2021

Do obcí na Břeclavsku a Hodonínsku zasažených bouří přijíždí pomáhat 39 kusů těžké techniky z armády. Pomáhají policisté, hasiči i dobrovolníci.

10:42
1. 7. 2021

V jihomoravských obcích zasažených bouří se chystají na víkendový nápor dobrovolníků. Lidé by měli jezdit do Břeclavi na letiště a do Hodonína ke kulturnímu domu, odkud je budou do zasažených obcí vozit autobusy. Novinářům to dnes řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Podle něj se tím zabrání komplikacím v dopravě. Pro dobrovolníky by měla vzniknout i stanová městečka, snahou je, aby bylo v každé obci.

10:35
1. 7. 2021
!

Po bouřích na Břeclavsku a Hodonínsku je k demolici momentálně určeno 157 domů, řekl dnes novinářům po jednání krajského krizového štábu v Podivíně hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Číslo ale stále není konečné, protože se zatím nepodařilo projít všechny zasažené domy. Bouře jich poničily kolem 1200. Demolice řízená hasiči by měla začít příští týden, někteří lidé ale už dřív domy začali bourat na základě vlastního rozhodnutí.

10:02
1. 7. 2021

Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi pomáhají s úklidem trosek a škod způsobených tornádem.

Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi pomáhají s úklidem trosek a škod způsobených tornádem. Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi pomáhají s úklidem trosek a škod způsobených tornádem. Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi pomáhají s úklidem trosek a škod způsobených tornádem. Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi pomáhají s úklidem trosek a škod způsobených tornádem.
8:55
1. 7. 2021

V obcích na Břeclavsku a Hodonínsku postižených bouří a tornádem budou od pátku úředníci Státního fondu podpory investic. Lidé tak v nejkratší možné lhůtě získají peníze na obnovu poničených domů. V rámci až dvoumilionové dotace mohou zažádat o okamžitou zálohu na demolici nebo projektovou přípravu až 500.000 korun. V tiskové zprávě to uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Bouřky minulý týden ve čtvrtek večer poničily kolem 1200 domů, podle posledních informací jich má jít 150 k zemi, ale číslo není konečné. Bouřky a tornádo si vyžádaly také šest obětí.

8:39
1. 7. 2021

Lidé v Mikulčicích na Hodonínsku odstraňují škody po tornádu, které se obcí prohnalo 24. června.

Lidé v Mikulčicích na Hodonínsku odstraňují škody po tornádu, které se obcí prohnalo 24. června. Lidé v Mikulčicích na Hodonínsku odstraňují škody po tornádu, které se obcí prohnalo 24. června. Lidé v Mikulčicích na Hodonínsku odstraňují škody po tornádu, které se obcí prohnalo 24. června.
6:42
1. 7. 2021

Dobročinná organizace Donio funguje teprve od října 2019, ale za svou krátkou dobu existence její zaměstnanci pomohli 1608 projektům a vybrali téměř 200 milionů korun. V současnosti upínají veškeré své síly na Hodonínsko, kde tornádo zasáhlo několik obcí. Zaměstnanci jsou v kontaktu přímo s lidmi, kteří přišli o někoho blízkého nebo mají zničené domy. Z tragických příběhů jsou pracovníci otřesení a poprvé zvažují, že by v rámci své práce navštívili psychologa. Jak konkrétně Donio na Hodonínsku pomáhá, prozradil ředitel organizace David Procházka v Blesk Podcast

Video  
Video se připravuje ...
6:28
1. 7. 2021

Živel si vyžádal šest obětí, ale spustil i obrovskou vlnu solidarity:

  • Na následky zranění způsobených tornádem zemřelo šest lidí, mezi nimi bylo i dvouletá holčička. Několik dalších zraněných zůstává ve vážném stavu v nemocnicích nejen v ČR, ale i v Rakousku, kam je převezly vrtulníky. Počet ošetřených se pohybuje v nižších stovkách, kromě lidí zraněných přímo při tornádu jsou mezi nimi i ti, kteří se zranili při odklízení trosek.
  • Už bezprostředně po tornádu se začaly objevovat první nabídky pomoci, kromě té materiální se už o uplynulém víkendu do postižených obcí začali sjíždět dobrovolníci, který pomáhají zejména s odklízením trosek. V místě je také nasazeno několik stovek hasičů i vojáků s technikou.
  • Tornádo vyvolalo téměř bezprecedentní vlnu solidarity, srovnatelnou snad jen s povodněmi v letech 1997 a 2002. V několika sbírkách, vyhlášených na pomoc lidem postiženým řáděním tornáda, se do pondělí 28. června, tedy za první čtyři dny, sešlo přes 700 milionů korun. Ve středu 30. června už to bylo přes 900 milionů korun, více než při záplavách v roce 1997. Lidé mohou posílat peníze i konkrétním postiženým rodinám, přispívají také podnikatelé.
  • Pro postižené lidi, ale také obce nebo Jihomoravský kraj, jsou připraveny i vládní programy finanční pomoci. Obyvatelé z oblastí zasažených tornádem budou moci získat dotaci na obnovu bydlení až dva miliony korun a další tři miliony korun formou zvýhodněného úvěru. Dotaci dostanou majitelé všech poškozených domů, i když neměli nemovitost pojištěnou.
  • Vláda rovněž připravila dotační titul pro obce, připraveno v něm bylo 420 milionů korun. Obce budou moci získat dotace až do 90 procent skutečně vynaložených nákladů, kraje až 50 procent. Pokud výše vlastních nákladů všech akcí obce přesáhne pětinu obecního rozpočtu za letošní rok, může obec požádat o výjimku a dostat až sto procent.
  • Podpory se dočkají i zemědělci, a to v rámci krizového programu, který se již v minulosti použil při suchu nebo jarních mrazech. Podpora by mohla dosáhnout až sta procent prokázaných škod. Dalším podnikatelům v oblastech zasažených tornádem stát uhradí 80 až 100 procent výdajů na pořízení nového majetku. Maximální výše podpory činí jeden milion korun. Podniky budou moci navíc získat bezúročnou půjčku až 45 milionů korun.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) také požádal šéfy institucí Evropské unie o pomoc pro oblast zasaženou ničivými bouřemi a tornádem. ČR může získat pomoc z unijního fondu solidarity, který země využívají v případech živelních pohrom. Peníze mohou dostat státy, v nichž škody způsobené živelní pohromou dosáhnou nejméně 1,5 procenta HDP zasaženého regionu nebo 0,6 procenta HDP členského státu. V případě Jihomoravského kraje je to podle Babiše 11,6 miliardy korun.
Video  
Video se připravuje ...
6:20
1. 7. 2021

Škody po tornádu jsou značné:

  • Výše materiálních škod se jen odhaduje, v pondělí náměstek jihomoravského hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL) řekl, že se v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku zatím dostala na 15 miliard korun. Částka obsahuje škodu na majetku kraje a obcí, ale i na majetku lidí. Podle Zámečníka však není konečná a bude stoupat. Poničeno bylo na 1200 domů, nejméně 150 z nich bude nutné zbourat. Kromě budov tornádo zasáhlo například také zemědělské plochy, kde škody dosáhly 1,5 miliardy korun.
  • Poškozeno bylo například i vysokého napětí na hranicích mezi Českou republikou a Slovenskem, kvůli spadlým vodičům byla přibližně na jeden den uzavřena dálnice D2 u Břeclavi. Dlouhodobější potíže způsobilo tornádo na železnici, kde živel zdemoloval sloupy a trakční vedení na trati mezi Břeclaví a Hodonínem. Zatím se podařilo odstranit trosky, vlaky ale mohou místem projíždět jen tažené dieselovými lokomotivami.
  • Podle expertů by se tornádo pro pojišťovny mohlo stát třetí až čtvrtou nejnákladnější živelní pojistnou událostí od vzniku ČR v roce 1993. „Pokud by byly pojištěné škody na majetku zhruba tři miliardy Kč, dostalo by se tornádo hned za troje rozsáhlé povodně a přeskočilo všechny orkány,“ řekla ČTK v pondělí mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Nová.
Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
6:12
1. 7. 2021

Dnes je to týden od chvíle, kde tornádo na jižné Moravě udeřilo. Pojďme si připomenout, co všechno se od odehrálo v kritický den i ve dnech následujících.

  • Tornádo, které se zformovalo krátce před půl osmou večer 24. června, zasáhlo oblast zhruba mezi Břeclaví a Hodonínem, kde se u Ratíškovic přibližně po půlhodině rozpadlo. Stopa po tornádu na jihu Moravy je podle Petra Münstera z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) 26 kilometrů dlouhá a 500 metrů široká. Nejvíce zasažené byly obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku, značné škody napáchal živel i v hodonínské části Pánov.
  • Škody způsobené tornádem na jihu Moravy podle ČHMÚ odpovídají síle F3, kdy se rychlost větru pohybuje od 219 do 263 kilometrů za hodinu. Ústav však nevyloučil ani vyšší stupeň. Při F4 je rychlost až do 324 kilometrů za hodinu. Tornádo přesahující sílu F3 v ČR zatím zaznamenáno nebylo, uvedl ústav. Podle serveru Severe Weather bylo nejtragičtějším tornádem na evropském kontinentu od června 2001.
6:00
1. 7. 2021

Dobré ráno, vážení čtenáři. Dnešní online přenos z událostí kolem ničivého tornáda na jižní Moravě začneme smutným příběhem rodiny pana Miloslava Belky. Jeho manželce osudný den lékaři diagnostikovali rakovinu prsu. Pouhých patnáct minut poté přišla do obce Mikulčice, kde žijí, větrná smršť, která jim rozmetala dům. Celý příběh si můžete přečíst v zde.

Z domu Belkových v Mikulčicích nezbylo nic, jen piano. Na to Miloslav Belka v zoufalství dlouho hrál, je ale odhodlaný postavit dům znova.
21:34
30. 6. 2021

"Teď už bude každá bouřka důvod k obavám." Tak podle reportérky České televize popisují obyvatelé Mikulčic, které srovnalo se zemí tornádo, jaké pocity zažívají v posledních dnech, kdy se Česku nevyhýbají další silné bouřky.

Konkrétně v Mikulčicích navíc od čtvrtka, kdy živel udeřil, už jednou pršelo při bouřce ve středu v noci. Místním se vrátily vzpomínky na ničivé tornádo, někteří lidé se ve strachu dokonce schovali ve sklepích, popsala reportérka v živém vstupu v rámci benefiční akce Koncert pro Moravu.

Střechy většiny domů v obci navíc stále provizorně nahrazují plachty, proto se obyvatelé poškozených domů obávají, aby kvůli větru a dešti do domů nezatékalo.

19:50
30. 6. 2021

Děti z vesnic zasažených tornádem přebíraly vysvědčení většinou v improvizovaných podmínkách. Nebyl mezi nimi nikdo, koho by se následky ničivého atmosférického jevu nedotkly. Menší děti si přišly pro hodnocení celoroční práce s rodiči, větší chodily ve skupinkách.

V Mikulčicích na rozdíl od jiných míst v oblasti zkázy zůstala kupodivu budova školy nepoškozená, předávání vysvědčení tak probíhalo ve známých kulisách, ačkoli ve znatelně tísnivější všeobecné náladě. „Mám tu spoustu studentů i kolegů, kteří přišli úplně o všechno, takže se snažíme, jak jenom můžeme, ale je to složité,“ řekl pro CNN Prima News jeden z učitelů školy.    

19:21
30. 6. 2021

Organizace Člověk v tísni odeslala po dohodě se starosty na účty jihomoravských obcí, které ve čtvrtek postihlo tornádo, 25 milionů korun. Pomoc směřuje do obcí Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice, Mikulčice a do hodonínské městské čtvrti Pánov. Každá dostane pět milionů korun. Po 2,5 milionech pošle do konce týdne organizace do zasažených obcí Stebno a Blatno na Lounsku, kde dnes tým Člověka v tísni provedl průzkum škod a potřeb. ČTK o tom za organizaci informoval Tomáš Urban.

V zasažených obcích je nedostatek stavebního dřeva a spojovacího materiálu. "Do skladu v Břeclavi jsme zavezli spojovací materiál a nakoupili 45 kubiků střešních latí, které kamion doveze v pátek. Minulý týden jsme distribuovali 10.500 čtverečních metrů plachet na zakrytí zničených střech. Veškerý materiál je už rozebraný," uvedl Marek Štys, vedoucí humanitárních programu Člověka v tísni.

 

Ievice-je-smegma ( 25. června 2021 17:19 )

To je jen tvá touha. Když jste vyvraždili a vypálili Lidice, tak měly být vymazány z mapy. Jenže jsou tam dál, to tě jistě po proběhlých letošních pietách ničí. Němci jsou němci, ale vy přeběhlíci k Němcům, to je stoprocentní hnus.

wenzel trousil ( 25. června 2021 15:32 )

Malacova na Hrad!

wenzel trousil ( 25. června 2021 15:30 )

Tornado zavinil Babis a sam se pred nim ukryl do Bruselu...Rikal Kalousek u silence Soukupa! Ti dva se nasli!

Ruda_uderka ( 25. června 2021 13:57 )

Tornádo zavinila opozice!
Čest práci!

ANO_nam_bude_lip ( 25. června 2021 10:35 )

Nedělejte z toho tragédii, Babišova řepka zraje v pohodě.

Zobrazit celou diskusi