Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rathova parťačka je venku z basy. Kottová si odseděla za korupci tři roky z šesti

Aktualizováno -
22. června 2021
11:43
Autor: kal - 
22. června 2021
10:55

Byla to klíčová žena v korupční kauze okolo bývalého hejtmana Davida Ratha. Za mřížemi skončila vedla Ratha právě i Kateřina Kottová (dříve Pancová), exšéfka kladenské nemocnice, a její muž, někdejší poslanec za ČSSD. Nyní je ale zpět na svobodě, jak uvedl web iDnes.cz, který ji také navštívil v jejím domě v Rudné u Prahy. Soud jí vyměřil původně šestiletý trest, podmínečně byla propuštěna už po třech letech.

Kottová je podle zjištění iDnes.cz doma v Rudné u Prahy už několik dní, „chládek“ vězení opustila zrovna ve chvíli, kdy začínala parná vedra. Verdikt o svém propuštění si měla vyslechnout minulou středu, o den později věznice dostala pokyn ženu propustit. Jak upozorňuje server, Kottová byla v tu dobu krátce po svých 51. narozeninách.

„Usnesením ze dne 16. června 2021 bylo rozhodnuto o podmíněném propuštění MUDr. Kottové na svobodu, zároveň jí byla stanovena zkušební doba v trvání sedmi let a soud vyslovil nad odsouzenou dohled,“ potvrdila pro iDnes.cz mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová. Soud podle jejích slov dospěl k podmínečnému propuštění Kottové z důvodu jejího vzorného chování a také proto, že potřebuje pečovat o nemocného otce. Pomohlo rovněž, že byla trestaná poprvé.

Milion sem, milion tam

Připomeňme si, o co v celé kauze šlo. Rathovy potyčky se zákonem jsou rozděleny do dvou větví, v obou figuruje on, Kottová a její manžel Petr Kott. Všichni byli svého času považováni za vládce středočeského zdravotnictví a podle soudu se dopustili korupce při zadávání zakázek Středočeského kraje právě v této oblasti.

V první větvi byl Rath uznán vinným z úplatků při tendru na zámek Buštěhrad, Kottová a její manžel pak měli navíc zmanipulovat výběrová řízení na rekonstrukci budovy gymnázia v Hostivici (zde měl Rath ještě donedávna trvalé bydliště, od Rudné se obec nachází co by kamenem dohodil) a nákup nového vybavení do středočeských nemocnic a kladenského domova pro seniory.

Policisté Kottovou sledovali od roku 2011, nakonec do její vily v Rudné umístili odposlechy. Vše více méně „prasklo“, když byl v květnu 2012 před tímto domem Rath přistižen se slavnou krabicí s vínem, ve které se nacházelo sedm milionů korun v hotovosti. Domovní prohlídka pak v domě odhalila dalších 30 milionů. Ačkoliv někdejší hejtman a ministr zdravotnictví vinu vehementně popíral a popírá dodnes, trojice skončila v poutech a v roce 2013 se ocitla před soudem. Kottová a Kott po letech tahanic dostali šest roků za mřížemi.  

Existuje ještě druhá větev celé kauzy, v níž měli všichni tři domlouvat úplatky na zmanipulování tendrů na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice či přestavbu části kladenské nemocnice. Tendry nebyly malé, měly hodnotu několika stovek milionů. Rozsudek týkající se této části kauzy z přelomu let 2011 a 2012 však není pravomocný.

Rath se staral o nakažené

V současnosti vilu v Rudné vlastní otec Kottové, o kterého se, jak již bylo zmíněno, potřebuje podle soudu starat. Darovala mu také další svůj majetek. Když server ženu v obci navštívil, žádost o rozhovor odmítla.

Co se týče Ratha, ten je stále ve vězení. Jelikož je ale lékařem, během letošní jarní vlny pandemie covidu vypomáhal v brněnské vězeňské nemocnici s péčí o nakažené. „Bude pracovat pod dohledem civilního lékaře jako praktický lékař. V případě potřeby bude vypomáhat na covidové jednotce,“ komentovala jeho nasazení v lednu mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová. Na stejném místě od prosince vypomáhal i Kott.

Video  Rath si užíval poslední doušky svoboy: Kolo, zubař a klidný spánek.   - Aktu.cz
Video se připravuje ...

pitomik007 ( 22. června 2021 17:58 )

🤣🤣🤣👍

kettler ( 22. června 2021 17:41 )

dyslektik, samozřejmě

kettler ( 22. června 2021 17:41 )

To není dislektik, to je obyčejná mentální zástava polský horník Saša.

rudy_hnis ( 22. června 2021 17:27 )

Měli jít do učení soudruha velkokapitalisty Babiše.

iFender ( 22. června 2021 16:51 )

Clovece stacilo malo a mohls byt miliardarem.Ty prece tak vsemu rozumis.

Zobrazit celou diskusi