Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rathovi „kumpáni“ zamířili za mříže: Manželé Kottovi nastoupili do jiné věznice než Rath

Autor: ČTK - 
21. října 2019
12:06

Manželé Petr a Kateřina Kottovi dnes nastoupili do vězení, kde si bude každý z nich odpykávat šestiletý trest za ovlivňování tendrů Středočeského kraje, uvedl ČTK důvěryhodný zdroj. Exposlanec za ODS a bývalá ředitelka kladenské nemocnice podle rozsudku zmanipulovali zakázky na rekonstrukci zámku Buštěhrad a hostivického gymnázia, přijali na úplatcích téměř 17 milionů korun a sedm milionů předali tehdejšímu hejtmanovi Davidu Rathovi (dříve ČSSD).

Kottovi, kteří mají oba lékařské vzdělání, byli podle rozsudku hlavními organizátory manipulování tendrů. Kott působil jako náměstek některých středočeských nemocnic, Kottová, tehdy ještě pod jménem Pancová, byla jeho partnerkou.

Za Rathova vědomí i aktivní podpory přizpůsobovali krajské veřejné zakázky „velkým hráčům“, kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali „křoví“.

Podle informací ČTK se manželé dostavili zhruba půl hodiny před polednem do ruzyňské věznice.

Podle verdiktu žádali Kottovi úplatky v celkové výši 26 milionů korun. Součástí trestu je to, že každý z nich musí zaplatit státu 15 milionů korun. Sedm milionů, které předali Rathovi, si hejtman v květnu 2012 odnášel z jejich domu v krabici od vína. Právě tehdy jej zadržela policie. Všichni tři aktéři kauzy následně putovali do vazby. Kott v ní strávil 18 měsíců, jeho žena o dva měsíce méně.

Video  Rath si užíval poslední doušky svoboy: Kolo, zubař a klidný spánek.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Rath nastoupil do vězení před dvěma týdny, zvolil si k tomu věznici v Teplicích. Odsouzení se totiž mohou dostavit do kterékoliv z 12 nástupních věznic v Česku, musí však dodržet nařízenou dobu nástupu.

Kottovi a Rath figurují i ve druhé části korupční kauzy, kterou začal soud projednávat letos v lednu. Podle obžaloby si domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. Obžalováni jsou i další podnikatelé, manažeři a několik firem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 21. října 2019 18:54 )

Dědická daň se neplatí mimo jiné když peníze přecházejí z rodičů na děti. Jinak ničemu z Vašeho příspěvku nerozumím. Ptám se, jestli jim peníze nalezené při domovních prohlídkách nebo zajištěné na účtech propadly, nebo jim byly vráceny, to je celé. A propuštění po polovině trestu je při dobrém chování nárokové, takže udělené tresty jsou automaticky poloviční, bohužel...

sorgedoktor ( 21. října 2019 18:09 )

Vase postrehy jsou vskutku zajimave.Onom kdyz byl tentatinek od Dr Ratha na zemreni, penize meli doma/po tom otci/.Tim se jaksi vyhybaji dedicke dani z desetzi milionu...
Ovsem ze toho bratra chce vzit doktor Rath na hul, to je z lidskeho hlediska nejhorsi ze vseho..

offline ( 21. října 2019 13:16 )

Půlku půlky mají odsezenou, takže na příštího Ježíška jsou doma, stejně jako Rath. Nikde nepsali, jestli zaplatili ty peníze (2x15), a co se stalo s těmi sedmi z krabice a dalšími deseti, co našli u Ratha doma. Propadly, nebo mu je vrátili?

Zobrazit celou diskusi