Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rath nastoupil do vězení na překvapivém místě. Exhejtman stihl kolo i zubaře

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. října 2019
18:00
Autor: ČTK, ula, vei - 
7. října 2019
05:45

David Rath nastoupil do vězení v pondělí odpoledne v Teplicích, uvedla Česká televize, i když na něj novináři čekali v Praze-Ruzyni. „Pak se bude o mě úplně starat náš úžasný stát,“ uvedl odsouzený bývalý hejtman Středočeského kraje, který si v pondělí užíval poslední doušky svobody. V Hostivici, kde již předal svou ordinaci, si vyrazil zařídit několik věcí  na kole. Rath dostal 7 let za „sedmičku vína“, krabici se sedmi miliony, se kterou ho před sedmi lety zadrželi. Ve vazbě si již část trestu odseděl.

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath nezaplatil sankci deset milionů korun, kterou mu uložil soud za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku.

„V České republice je celkem dvanáct nástupních věznic. Je na odsouzeném, které zařízení si k nástupu vybere. Nemusí striktně dodržet věznici, kterou má uvedenou v rozhodnutí o nástupu trestu. Klíčové je dodržet čas,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

Rath: Je to politický proces

„To vůbec je nereálné, kde seženete 10 milionů? Nic takového jsem nesehnal, že jo. Ten dotaz musí být adresován na soud, jestli to mysleli vážně, nebo je to nějaká z jejich strany taková legrace,“ řekl dnes Rath novinářům k částce, kterou měl složit. 

„Já mám termín dnes do 18 hodin a od 18 hodin už nadále pak se bude o mě úplně starat náš úžasný stát,“ říkal Rath s úsměvem a ke svému odjezdu do vězení podotkl: „Zatím to ještě řeším, abych tam na tu šestou nejpozději byl. Mohu vás ubezpečit, že od šesti už jsem plně chovancem českého státu.“

Celou záležitost vnímá od počátku jako „politický proces plný různých nestandardností, manipulací, faulů“. Proces označil za chaotický, věří, že do toho může zasáhnout ještě Nejvyšší soud či jiná instance. „V mezičase se může udát ještě celá řada překvapivých věcí. A začnou se mnou zase hrát takovou tu hru: pustit, zavřít, pustit, zavřít, kterou jsme i zažili u jiných přede mnou. Čechy jsou stran právního řádu, stran nebývalých možností a nebývalé kreativity ze strany soudů, soudců, prokurátorů,“ míní Rath.

Poslední noc na svobodě: Spalo se mu dobře. A pak k zubaři

Rath prozradil, jak poslední den na svobodě strávil. „Byl jsem u zubaře, tam to naštěstí dopadlo docela dobře, takže aspoň mám zuby na pár týdnů tak nějak provizorně opravené. Pak jsem musel zařizovat některé věci tady v okolí, to znamená udělat nějaké schůzky, předat nějaké věci související s podnikáním atd.,“ říkal Rath.

Zařizovat si vše potřebné vyrazil na kole. „Dneska je sice chladno, ale krásné počasí, tak proč toho nevyužít. Poslední příležitost. Bůh ví, kdy se na kolo dostanu,“ podotkl. A na dotaz, jak se mu na dnešek spalo, odpověděl stručně: „Dobře“.

Jako lékař Rath úspěšně rozjel kariéru, nepřehlédnutelný byl také v roli politika. Byl ministrem zdravotnictví, zasedal ve Sněmovně, zastával i funkci středočeského hejtmana. Právě působení v čele kraje se mu ale stalo osudným. Za korupční kauzu, spojenou s Rathovým působením v hejtmanské funkci, dostal letos v červnu někdejší vysoce postavený politik sedmiletý trest vězení.

Stíhání přitom Rath od začátku označuje za nespravedlivé a přes pravomocný rozsudek odmítá, že by se dopustil něčeho nezákonného. Po vynesení verdiktu řekl, že trest považuje za nepřiměřeně tvrdý a exemplární. Vrchní soud, který se kauzou na základě odvolání zabýval a trest Rathovi dokonce mírně snížil, podle něj podlehl tlaku veřejnosti a politiků.

David Rath si užíval poslední doušky svobody před nástupem do věznice, vyrazil v Hostivici na kolo (7. 10. 2019). David Rath si užíval poslední doušky svobody před nástupem do věznice, vyrazil v Hostivici na kolo (7. 10. 2019). | Aktu.cz

Za nestandardní označil Rath i nynější povolání do věznice, které podle něj přišlo nezvykle rychle a „potvrzuje, že je soud podjatý“.

Krabice na víno se sedmi miliony

Celá kauza začala před více než sedmi roky, v květnu 2012, kdy Ratha policie zadržela s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Podle vyšetřovatelů to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravu buštěhradského zámku. Rath podle obžaloby dostal úplatky i za zasahování do soutěže na nákup vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Spolu s nyní manželi Kottovými si do svého zatčení stihli rozdělit 38 milionů korun, z toho Rath dostal 16 milionů.

Bezprostředně po svém zatčení rezignoval Rath na funkci krajského zastupitele (a tím i na post hejtmana) a vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát, jehož se ale odmítl vzdát, mu zůstal až do rozpuštění dolní komory na konci srpna 2013, později se ale ještě snažil domoci se poslaneckých náhrad. Žalobci v kauze obvinili kromě exhejtmana dalších deset lidí.

Rath se po propuštění z vazby, kde strávil rok a půl, vrátil k práci ve své lékařské ordinaci ve středočeské Hostivici.

Organizátor stávek a ministr zdravotnictví

Rath se narodil 25. prosince 1965 v Praze, kde vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Karlovy (1990). Jako internista působil v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, ve Všeobecné nemocnici v Praze i ve Fakultní nemocnici v Motole. Byl odborným asistentem na Interní klinice 2. lékařské fakulty UK v Motole a pracoval v záchranné službě Asociace Samaritánů v Kralupech nad Vltavou. Rovněž působil v rodinné firmě a vykonával i soukromou praxi.

V roce 1995 Rath založil Lékařský odborový klub, v jehož čele se prezentoval jako ostrý kritik situace ve zdravotnictví a organizoval několik lékařských stávek. O tři roky později se stal prezidentem České lékařské komory, kterým zůstal až do svého jmenování ministrem zdravotnictví v listopadu 2005. Na ministerstvo Rath nastoupil v říjnu 2005, kdy se stal prvním náměstkem s pověřením řídit tento úřad. V čele resortu stál politik do září 2006.

Muž ostrých slov

Jako lídr pražské kandidátky sociálních demokratů byl Rath v červnu 2006 zvolen do Sněmovny, ve volbách v roce 2010 mandát obhájil a poslancem byl do srpna 2013. Patřil k nejviditelnějším a nejkontroverznějším zákonodárcům ČSSD; hojně vystupoval, přičemž často volil ostrá slova. Jeho výroky se několikrát zabýval sněmovní mandátový a imunitní výbor, v minulosti ho za útočnou rétoriku a údajnou aroganci kritizovali i jeho spolustraníci.

Do zastupitelstva Středočeského kraje byl Rath zvolen v říjnu 2008, v listopadu téhož roku se stal hejtmanem. Jeho působení v čele kraje často kritizovala nejen opozice (především z řad občanských demokratů), ale i například starostové středočeských měst a obcí. Kritika na Ratha mířila například kvůli systému přidělování dotací (mimo jiné proto, že řada dotací putovala do Hostivice, kde žije) nebo kvůli populismu a zneužívání krajských peněz ve prospěch ČSSD.

 

Neúspěšný pokus ve volbách do europarlamentu

Rath, který byl v období 2006 až 2012 členem zastupitelstva v Hostivici, prošel několika stranami. Začínal v ODS, kde byl v letech 1991 až 1994. Poté krátce působil ve straně Svobodní demokraté-Liberální strana národně sociální (SD-SLNS; byl i místopředsedou).

Nakonec zakotvil v ČSSD, jejímž členem byl v letech 2006 až 2012. Loni se pokoušel za Českou Suverenitu o zastupitelský mandát v Hostivici a senátorský mandát, za stranu bez úspěchu kandidoval i ve volbách do Evropského parlamentu.

Je ženatý, s manželkou Evou, která je rovněž internistka, mají syna. Rath má ještě nemanželského syna s přítelkyní Renatou Horkou; podle médií žil střídavě u manželky a přítelkyně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Martina indelov ( 7. října 2019 20:51 )

Komunistobijec a starý čuňas Pavel Novotný nadává na Vondráčka a přitom se vyžral z peněz co jeho tatík nosil od komoušů, když se nima kamarádil.

verka1 ( 7. října 2019 20:39 )

opr. s Nečasem

verka1 ( 7. října 2019 20:34 )

Rath je ve vězení, Zeman dal od něho ruce pryč. Nagyova kobyla s Necesanym leze do zadku Zemanovi a proto kobyla nepůjde do vězení.
Zase když byl Rath ministrem zdravotnictví byl pro lidi, byl úspěšný. Měl hodně milenek a tak potřeboval peníze.

Miroslav Rdlo ( 7. října 2019 20:20 )

Dobro došli... neměl kolozi... dojel... nepadl... nedokulhal...snad dospěl...

bibijana ( 7. října 2019 19:06 )

Teplice - není to to vězení, o kterém byl nedávno dokument, kde mají umělecky založeného ředitele, umělecký výtvor od vězně tzv. vzkazovník a o kterém se zasvěcení, včetně bachařů, vyjadřují, že je tam pohoda a klídek? Ale Rath je malá ryba - horší jsou miliardové podvody třeba okolo solární energie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa