Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rath jde po sedmi letech sedět. Exhejtmana čeká poslední víkend na svobodě

Autor: blv - 
2. října 2019
21:12

Bývalý středočeský hejtman a ministr zdravotnictví David Rath obdržel výzvu k nástupu do výkonu trestu. Pro iRozhlas.cz informaci potvrdil jeho advokát Adam Černý. Více se nechtěl vyjádřit. Ani Rath nebyl sdílnější, řekl pouze, že až bude muset, do vězení nastoupí. Podle informací televize Nova by to ale mělo být už v pondělí. Bývalý ministr byl zadržen před sedmi lety, konkrétně 14. května 2012. Soud mu uložil sedmiletý trest.

„Ano, dostal. Dál bych to nekomentoval. Dostal to,“ řekl Černý pro iRozhlas.cz o výzvě, aby jeho klient nastoupil do výkonu trestu. „Nebudu ani potvrzovat, ani vylučovat,“ dodal pro rozhlasovou stanici sám David Rath. „Situace je taková, že rozsudek je. Až mi přijde povolání k nástupu do věznice, tak nastoupím,“ dodal. 

Pravomocný rozsudek pražský vrchní soud sepsal na konci srpna. Podle verdiktu odvolacího soudu má Rath ve vězení strávit sedm let. Soud mu zároveň uložil desetimilionový peněžitý trest a také mu na sedm let zakázal působit ve výkonných funkcích v samosprávě.

Celá kauza začala před více než sedmi roky, v květnu 2012, kdy jej policie zadržela s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Bezprostředně po svém zatčení rezignoval Rath na funkci krajského zastupitele (a tím i na post hejtmana) a vystoupil z ČSSD. 

Rathovy lepší časy

Rath má za sebou poměrně úspěšnou minulost, vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy (1990). Jako internista působil v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, ve Všeobecné nemocnici v Praze i ve Fakultní nemocnici v Motole.

V roce 1995 Rath založil Lékařský odborový klub, v jehož čele se prezentoval jako ostrý kritik situace ve zdravotnictví a organizoval několik lékařských stávek. O tři roky později se stal prezidentem České lékařské komory, kterým zůstal až do svého jmenování ministrem zdravotnictví v listopadu 2005.

Jako lídr pražské kandidátky sociálních demokratů byl Rath v červnu 2006 zvolen do Sněmovny, ve volbách v roce 2010 mandát obhájil a poslancem byl do srpna 2013. Patřil k nejviditelnějším a nejkontroverznějším zákonodárcům ČSSD; hojně vystupoval, přičemž často volil ostrá slova.

Jeho výroky se několikrát zabýval sněmovní mandátový a imunitní výbor, v minulosti ho za útočnou rétoriku a údajnou aroganci kritizovali i jeho spolustraníci. Vystřídal také řadu politických stran, začínal v ODS, poté krátce působil ve straně Svobodní demokraté-Liberální strana národně sociální a „zakotvil“ u ČSSD.

 

ErikFerky ( 3. října 2019 07:10 )

bylej rasysta de do bane mi za nej brecet nebudem romale romale

JosefKamjdu ( 2. října 2019 23:35 )

Doktor Rath je nevinen, vládne nám mafie. I Babiše chtějí zlikvidovat.

offline ( 2. října 2019 22:10 )

Nepůjde. Dá se na to někde vsadit? Sedm milionů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa