Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hrozí teror i Česku? Džihádisté utečou do Evropy, 12 věznic je bez dozoru, varují Rusové

Aktualizováno -
21. října 2019
11:09
Autor: ČTK - 
21. října 2019
10:30

V Sýrii je kvůli turecké ofenzivě bez dozoru 12 věznic s islámskými radikály, řekl dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ostrahu těchto věznic je podle něj třeba naléhavě vyřešit. Panují obavy z útěku džihádistů do Evropy, odkud ostatně řada z nich pochází. A z dalšího teroru v ulicích evropských měst. O přímé teroristické hrozbě pro ČR v současné době  nemá česká BIS informace.

Ankara 9. října zahájila ofenzivu na severu Sýrie proti kurdským oddílům, které do té doby věznice a tábory se zajatci z teroristické organizace Islámský stát (IS) zajišťovaly. Od čtvrtka jsou boje na pět dní přerušeny.

Ruská armáda spolu se syrskou začala obsazovat posty, z nichž se Kurdové stáhli. Šojgu dnes řekl, že ve věznicích, které jsou teď bez ostrahy, jsou i zahraniční radikálové, kteří by se mohli pokusit dostat se do zemí svého původu. 

BIS nemá informace o hrozbě teroru

Shodou okolností dnes Bezpečnostní informační služba (BIS) uvedla, že nemá v současné době informace o přímé hrozbě teroristického útoku v Česku. Islámský terorismus ale považuje za největší z krátkodobých hrozeb, uvedl na konferenci ve Sněmovně ředitel BIS Michal Koudelka.

Z dlouhodobých hrozeb vidí jako nejvážnější zpravodajskou činnost právě Ruska a také Číny. „V České republice je situace stále relativně klidná, v tuto chvíli nemáme informace o přímé hrozbě v České republice,“ řekl Koudelka.

Česko podle něj je spíš tranzitní než cílovou zemí pro migranty, tuzemská muslimská komunita je malá a není radikalizovaná. Upozornil ale na to, že se objevily i snahy o radikalizaci, připomněl případ imáma Samera Shehadeha, kterého policie navrhla obžalovat z podpory terorismu.

Obavy z osamělých vlků přetrvávají, útoků je méně

Podle Koudelky se zlepšila i bezpečnostní situace v Evropě a teroristických útoků tam ubylo. Důvodem je podle šéfa BIS právě vojenská porážka Islámského státu a oslabení migračního proudu do Evropy. Koudelka ale upozornil, že většinu útoků v Evropě měli na svědomí takzvaní osamělí vlci, kteří se na kontinentu narodili, radikalizovali se a zaútočili bez koordinace s ústředím nějaké teroristické organizace. Předcházet takovým útokům je podle Koudelky velmi obtížné.

Rovněž Koudelka však upozorňuje, že pro evropské země představují jejich občané, kteří se zapojili do bojů na Blízkém východě v řadách Islámského státu a budou se snažit vrátit domů. V Česku je ale podle něj tento problém okrajový, protože Čechů odjelo do bojových oblastí jen malé množství a ti, kteří nezahynuli, se nyní nepohybují na území Evropské unie.

Erdogan míří za Putinem do Soči

Mezi členy IS byli i lidé z postsovětských států. Ruský ministr obrany Šojgu podle agentury Interfax řekl, že IS rozšiřuje svůj vliv v jihovýchodní Asii. Koordinovaný postup Ruska, Turecka a USA v Sýrii podle ministra může pomoci zajistit regionu stabilitu a bezpečnost. V úterý se mají k jednáním o Sýrii sejít prezidenti Turecka a Ruska Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin.

Spojené státy nyní stahují ze severu Sýrie své vojáky, kteří dosud byli spojenci syrských Kurdů a pomáhali jim zabezpečit syrský sever. Turecko chce, aby se kurdské oddíly stáhly od hranice, kde podle Ankary vznikne prostor pro bezpečný návrat syrských uprchlíků z Turecka.

Příměří vyprší v úterý

Kurdové v neděli odešli z pohraničního města Rás al-Ajn. Stažení z pohraničí mají stihnout do úterý, kdy vyprší 120hodinové příměří dojednané mezi Tureckem a USA.

Ankara kromě jiného oznámila, že Turecko u hranice na syrském území zřídí 12 pozorovacích postů.

Proti tureckým stanovištím je i Írán

Spojencem Damašku je v syrské válce vedle Ruska také Írán. Ten dnes oznámil, že je proti zřizování tureckých stanovišť v Sýrii. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí řekl, že je třeba respektovat územní celistvost Sýrie.

„Jsme proti tomu, aby Ankara v Sýrii zřizovala vojenská stanoviště. Mělo by se to řešit diplomatickou cestou, měla by se respektovat územní celistvost Sýrie,“ prohlásil mluvčí před novináři. Írán se už dříve nabídl jako prostředník jednání mezi syrskými Kurdy, syrskou vládou a Tureckem o zajištění bezpečnosti na jižní turecké hranici.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

urim ( 21. října 2019 13:03 )

Nepřeješ si to zažít. Píšeš tu blbosti co svědčí o tvé tuposti a omezenosti.

zlymikes ( 21. října 2019 12:54 )

On může být ještě větší teror než ten stávající od úředníků z Práglu?

Zobrazit celou diskusi