Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Přípitek na pohřbu Ivana M. Havla (†82), Havlová s kyticí i za Václava a Vondrovo nebe

Aktualizováno -
10. května 2021
22:44
Autor: ČTK, rix, simao, sova, höh - 
10. května 2021
06:02

Rodina i přátelé se v pondělí rozloučili s Ivanem Havlem, smuteční obřad probíhal od 14:00 ve Velké obřadní síni krematoria v Praze - Strašnicích. Uznávaný vědec a mladší bratr někdejšího disidenta a pozdějšího československého a českého prezidenta Václava Havla zemřel v neděli 25. dubna. Bylo mu 82 let. Už před obřadem někteří ze smutečních hostů na Ivana M. Havla zavzpomínali. Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) například prohlásil: „Nebe má jisté“. Necelou hodinu po začátku pak přišel přípitek na počest Ivana M. Havla, švagrová Dagmar Havlová dorazila v klobouku a s kyticí i za bratra Václava (†75).

Syn Ivana Havla, Prokop Havel, už dříve ČTK informoval, že s ohledem na protiepidemická opatření bude obřad přenášen na obrazovku ve venkovním prostranství před smuteční síní.

Ivan Havel se desítky let zabýval informatikou, umělou inteligencí, kognitivními vědami i souvisejícími filozofickými otázkami. Publikoval, působil v akademické sféře a téměř 30 let řídil časopis Vesmír.

Pithart: Smrt přišla nečekaně, na večer měl program

„Vždycky jsem si vážil u pana Ivana Havla, že vedle svého bratra zůstal takovou osobností a přitom úplně jinou, úplně jinou. Ivan byl prostě strašně chytrej a přitom moudrej a je krásný, že mu to vydrželo až do posledních chvil života,“ řekl Blesk.cz bývalý federativní premiér Česka Petr Pithart.

Pithart uvedl, že Havlova smrt přišla naprosto nečekaně. „Na večer měl program, ale zřejmě do toho vstoupil infarkt,“ potvrdil expremiér a dlouholetý předseda Senátu.

Video  Petr Pithart na pohřbu Ivana Havla  - Hana Höschlová
Video se připravuje ...

Pafko: Odchází jméno Havel

„Pana Ivana Havla jsem znal od doby, kdy jsme operovali pana prezidenta Havla,“ sdělil Blesk.cz břišní a hrudní chirurg Pavel Pafko.

Byl to velmi inteligentní a mírný člověk. Je mi líto, že s ním odchází to jméno Havel, protože ani pan prezident ani pan Ivan Havel neměli potomky, pokud vím, a kdykoli se podívám na Barrandov, protože bydlím v Podolí, tak si uvědomuji jméno Havel,“ řekl profesor Pafko.

Video  Pavel Pafko na pohřbu Ivana Havla  - Hana Höschlová
Video se připravuje ...

Vondra: Na stará kolena se před ním klaním

„Já jsem daleko lépe znal jeho staršího bratra a s prezidentem Václavem jsem spolupracoval zejména v době kolem Sametové revoluce a po ní a to bylo v období, kdy ty jejich vztahy nebyly úplně optimální, takže o co více jsem vídal Václava, o to méně Ivana,“ svěřil se bývalý místopředseda Topolánkovy vlády a exministr obrany a zahraničí Alexandr Vondra (ODS).

„Dneska na stará kolena se hluboce klaním před tím, co nám tu jako mladší bratr Ivan zanechal. Třeba jako vědec nebo jako člověk, který kolem sebe dokázal shromáždit to nejlepší z vědecké komunity u nás," řekl Vondra a dodal, že Ivan Havel „má nebe jisté“.

„Byl člověkem pokorným a vědoucím,“ ocenil Havlovy hodnoty pražský arcibiskup Dominik Duka.

Video  Alexandr Vondra na pohřbu Ivana Havla 
Video se připravuje ...

Od bytových seminářů k akademickému centru

Ivan Miloš Havel se narodil 11. října 1938 v Praze. Od útlého mládí byl obklopen přáteli z řad vědců a intelektuálů. V této době žil Havel spokojený život. Zvrat ale přišel s komunistickým převratem v roce 1948. Jeho rodina v tu dobu přišla o rodinný majetek a Havlovi byli také vystěhováni z jejich rodné Prahy.

S bratrem Václavem patřili v roce 1989 k zakladatelům Občanského fóra. Byl také čestným členem správní rady Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové a členem správní rady Nadace Občanského fóra.

Před revolucí Ivan Havel organizoval bytové semináře, kde také přednášel o svém oboru. V roce 1990 byl spoluzakladatelem a poté prvním ředitelem Centra pro teoretická studia. Centrum je nyní společným pracovištěm Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR.

Jeho cíl je provozovat špičkový teoretický výzkum v různých disciplínách exaktních, přírodních i humanitních věd a hledat nové formy interakce mezi zavedenými obory.

Žít dalších 40 let

Ivan Havel byl skutečný myslitel, to, čemu se říká hloubavý člověk. Jaksi se nezabýval myšlenkami kvůli tomu, jaký mu mohly přinést prospěch, ale kvůli jejich vlastní podstatě a jejich vlastnímu tajemství. Po tom tajemství celý život pátral a byl to svým způsobem velmi šťastný život,“ popisuje osobnost vědce, ale i filozofa a publicisty Ivana Havla Michael Žantovský, někdejší velvyslanec v USA, Velké Británii či Izraeli. A také překladatel z angličtiny.

Video  Michael Žantovský na pohřbu Ivana Havla  - Hana Höschlová
Video se připravuje ...

„Já jsem s ním natočil několikahodinový rozhovor, když jsem připravoval knihu právě o jeho bratrovi. Právě na jeho farmě, kde nakonec zemřel,“ říká Blesk Zprávám Žantovský. A zmiňuje tak ekofarmu Košík na Nymbursku, kde bratra exprezidenta nalezli mrtvého ve vaně.

„Já jsem nemohl studovat, studoval jsem náhradně a většina věcí z toho, co jsem odborně dělal, byla náhražka za něco, co bych chtěl. Proto bych si zasloužil žít ještě dalších 40 let, abych to mohl všechno dohonit,“ řekl Havel ČTK v říjnu 2018 u příležitosti svých 80. narozenin.

Video  Zemřel Ivan M. Havel (†82), bratra někdejšího prezidenta Václava Havla  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5512537 ( 11. května 2021 15:59 )

Svatá pravda!!

zkzkz ( 11. května 2021 15:34 )

zkzkz ( 11. května 2021 15:33 )

dulin ( 11. května 2021 12:53 )

Ještě že Dášenka nepřicválala s Vašíkovou urnou v podpaží.

defakto ( 11. května 2021 10:05 )

... a kde je Kocáb, snad se nestydí za své kamarády ? Nejspíš se už doma chystá na roli prezidenta !

Zobrazit celou diskusi