Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turisté zavalili Orlické hory, policie musela zasáhnout. Plno bylo i v Jeseníkách

Aktualizováno -
24. ledna 2021
18:17
Autor: ČTK, Mii - 
24. ledna 2021
10:12

Do středisek hor v Královéhradeckém kraji dnes vyrazily stovky lidí. Turisté a běžkaři dnes do 09:00 zcela zaplnili parkoviště na Šerlichu pod hřebenem Orlických hor. V hlavních střediscích Krkonoš takový nápor nebyl, podle policie byla parkoviště v Krkonoších obsazena přibližně z 60 procent. Oproti tomu Jeseníky hlásily vysokou návštěvnost, díky vydatnému sněžení tu panují dobré podmínky pro zimní sporty. 

„Parkoviště jsou plná. Po silnici přes Šerlich je možný jen průjezd. Policejní hlídky jsou na místě,“ řekla ráno mluvčí policie Eliška Majerová. V minulosti, například 1. ledna, neukáznění řidiči na Šerlichu parkovali podél silnice a blokovali dopravu. Po silnici měli problém projet i silničáři. „Po 15:00 nápor opadl a parkoviště se začala vyprazdňovat. Hlídky policie byly na místě po celý den,“ doplnila odpoledne mluvčí. 

Horské sedlo pod Šerlichem je vyhledávaným místem nástupu na hřebenové turistické trasy. K atraktivnosti lokality přispěla i nedávno otevřená rozhledna na Velké Deštné, ke které se lze nejsnáze dostat právě ze sedla pod Šerlichem.

Posílené vlaky do Jeseníků

„Víkendová návštěvnost byla v Jeseníkách celkem vysoká. Byli tady hlavně turisté a běžkaři a také něco málo skialpinistů. Hodně lidí také vyrazilo ven se sáňkami či boby,“ uvedl dispečer Horské služby Jeseníky.

V Jeseníkách bylo o víkendu zataženo a sněžilo. V sobotu navíc foukal silný vítr. Dnes měli běžkaři k dispozici například trasy v okolí Paprsku či na Švýcárnu a dál na Praděd. „Paprsek dnes paráda. Lidí jak much, ale všude upraveno,“ komentovali dnešní návštěvnost správci facebookových stránek Běžky v Jeseníkách.

České dráhy kvůli velkému množství lidí mířících do Jeseníků od tohoto víkendu ještě více posílily vlakové spoje na trase ze stanice Zábřeh na Moravě do Jeseníku. Vlaky na této trati zastavují v turisty oblíbených obcích Branná na Šumpersku a Ostružná či Ramzová na Jesenicku. Víkendové spoje by měly být posíleny do konce února.

Kabinová lanovka na Černou horu funguje

A Krkonoše? „Návštěvnost byla nižší než minulý víkend. Kabinková lanovka Janské Lázně - Černá hora na hřebeny Krkonoš vyvezla necelé 2000 lidí. Šlo především o rodiny s dětmi, které vyrazily na čerstvý vzduch, a běžkaře,“ řekla mluvčí SkiResortu Černá hora - Pec Zina Plchová.

Na Černé hoře a v jejím okolí měli běžkaři od soboty připraveno 22 kilometrů tratí. Kromě takzvaného Malého běžeckého okruhu a Černohorské silnice byl připravený i Velký běžecký okruh. „Na víkend se také letos poprvé otevřela Černohorská sáňkařská cesta. Lidé tak mohli z Černé hory sjet po tradiční sáňkařské cestě nebo zkombinovat pěší výlet se sjezdem na saních po Černohorské silnici,“ uvedla Plchová.

Na běžecké okruhy i na sáňkařskou cestu mohou lidé podle ní vyrazit i ve všední dny. V provozu bude nadále kabinová lanovka na Černou horu a také výdejní okénko půjčovny v Janských Lázních.

Na hřebenech Krkonoš leží 70 až 100 centimetrů sněhu. Po mírném oteplení se dnes opět ochladilo a na povrchu sněhové pokrývky se vytvořila krusta. Stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. „Pod krustou je sněhová pokrývka stále vlhká až mokrá. Zde se mohou vyskytnout laviny klouzavé,“ uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý.

Video  Blatný o skiareálech: Samotné vleky problém nejsou, vyšší mobilita a ubytování načerno ano.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 24. ledna 2021 20:08 )

Už v Deštnym na křižovatce betonový zátaras a nahoru pouštět jen veřejnou dopravu a ty co tam bydlí nebo pracují. To samý z druhý strany za Neratovem. A bude klid.

Pohybovenadany ( 24. ledna 2021 14:35 )

Je mi na 🤮🤮🤮 z těch ovcí ! Typicky český národ hamťáků se nezapře .

zirioges ( 24. ledna 2021 14:28 )

Lidi sportují mnohonásobně více
a sportovní oddíly krachují jeden za druhým
Krach fotbalistů, hokejistů, plavců a atletů je velmi špatnou vizitkou české vlády, která pohřbila vše co se dalo...

Zobrazit celou diskusi