Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Předražené medy za 1000 Kč a víc ze zahraničí: Superpotravina? Odborník kroutí hlavou

Autor: Markéta Mikešová - 
26. října 2020
05:20

Možná už jste na ně někdy narazili. Vypadají jako klasické medy, jen mají v názvu nějakou neobvyklou přísadu a jedna jejich sklenice stojí jako návštěva luxusní restaurace. Řeč je o exotických medech z dovozu, které se i v Česku stávají stále populárnějšími. Vévodí jím tzv. manukový med, který má podle zastánců ještě větší antibakteriální účinky než ten klasický, český. Dalibor Titěra, vedoucí laboratoře Výzkumného ústavu včelařského, ale tato tvrzení odmítá. Podle něj je med nejlepší tak, jak ho včely vytvoří a další úpravou už se může jen kazit. Problém vidí také v tom, že exotické medy k nám putují z daleka.

Konzumovat a dále používat med, který pochází z českých keřů a stromů, je už v některých kruzích „out“. Hodně lidí se poslední dobou uchyluje k medům z dovozu, které pochází z exotických pylů, například mají avokádovou, tymiánovou nebo koriandrovou příchuť. Nejpopulárnější je v tomto ohledu manukový med, který se dováží z Nového Zélandu. A u něj se zastavíme.

Manukový med vzniká opylením stálezeleného keře s bílými či narůžovělými květy, který se v češtině nazývá balmín metlatý (v maorštině manuka). Rostlina roste právě na Novém Zélandu a Austrálii a je vzdáleně příbuzná kajeputu střídavolistému, ze kterého získává tea tree olej. Ten je známý pro své antibakteriální účinky a podobné má mít i manuka.

Tyto antibakteriální účinky – údajně velmi silné – se proto podle některých názorů objevují i v manukovém medu. Zastánci vyzdvihují nejen jeho chuť, ale i právě léčebný potenciál. Manukový med doporučují do kosmetiky, například proti akné a dalším kožním problémům, nebo na ošetření ran pro jejich lepší hojení.

„Med je od pradávna brán za tekuté zlato. Manukový med se navíc vyznačuje výraznými dezinfekčními účinky, má silnou kořeněnou chuť a mnoho cenných látek. Podobně jako tymiánový med nebo med z vřesu je velmi hodnotným druhem medu,“ uvádí například jeden z prodejců.

„Med manuka pojmenovali Maorio pro léčbu zánětů i vyhánění zlých bakterií z lidského těla. S nástupem vědy a chemicko-potravinářských laboratoří vědci objevili, že obsahuje přírodní enzymy, které díky keři manuka a práci místních včeliček úspěšně bojují se záněty a bakteriemi v těle lidí,“ nešetří chválou další.

Manukový med? Odborník v něm výjimečnost nevidí

Cena jedné sklenice je pak stejně mimořádná jako tvrzení o schopnostech manukového medu, 250 gramů vyjde na internetových obchodech v Česku v rozmezí 1000 korun – 1700 korun. Pro porovnání, stejné množství „klasického“ medu od českého včelaře vyjde zhruba na 150 korun. Je opravdu med z manuky desetkrát lepší než česká alternativa, aby byla jeho cena opodstatněná?

Titěra je přesvědčen, že ne. „Med je nejlepší tak, jak ho včely pro sebe připravují. Pak už může jen kazit zpracováním, skladováním, dopravou,“ komentoval odborník pro Blesk Zprávy. Právě dlouhá cesta a fakt, že není jasné, od koho přesně exotický med pochází, zvyšuje riziko, že nebude v ideálním stavu. A pak už je celkem jedno, že včely kvůli němu opylovaly údajný „superstrom“. „Vzhledem k nejasným podmínkám, za jakých se dovozové medy získávají a dopravují, bych vždy upřednostnil med přímo od včelaře,“ říká odborník.

Zdůrazňuje navíc, že schopnost bojovat s bakteriemi mají i české medy, není to žádná specialita toho manukového. Osobně se účastnil výzkumu, který tuto skutečnost potvrdil. „Antimikrobiální účinky u medu jsou důležité, pokud se použije na hojení ran. V experimentech, které jsme dělali společně s lékaři na oddělení urologie Vinohradské nemocnice, se české medy uplatnily úplně stejně dobře,“ vysvětluje Titěra a dodává: „Konzumaci manukového medu jakožto ‚dezinfekce' nerozumím, nemyslím si, že to má význam.“

Alternativa k antibiotikům

Použití včelích produktů k léčebným účelům má svůj odborný název – apiterapie. Může to být například kontroverzní aplikování včelího jedu, konzumace propolisových kapek, medová masáž nebo právě užití medu pro hojení ran. To je praktika známá stovky let, ale v poslední době se jí dostává i pozornosti lékařů. Med je totiž dostupný a zároveň se ukazuje, že může fungovat velmi dobře.

„Med vytváří vhodné prostředí pro hojení ran. Svými antimikrobiálními účinky zabraňuje růstu patogenů a jeho viskozita působí jako bariéra pro další infekci. Široké spektrum aminokyselin, vitaminů a stopových látek napomáhá k regeneraci tkání,“ stojí v závěrech výzkumu, kterého se účastnil Titěra. Použit byl přitom český med, žádný exotický zástupce.

Vědci tuto metodu hojení ran ocenili i proto, že může být alternativou či doplňkem k běžné léčbě, při které se obvykle používají antibiotika. U nich je problém jednak ten, že někteří lidé jsou na určité druhy alergičtí a jednak celosvětově se zvyšující rezistence proti nim. Med by tak mohl být použit v případech, kdy nelze přistoupit k antibiotikům.  

Falšují se i exotické medy. A možná ještě víc

Ale zpět přímo k manukovému medu. Výrobci se mnohdy předhánějí ve vyzdvihování jeho skvělých účinků, ale realita je někdy dost odlišná. Nizozemská spotřebitelská organizace Consumentenbond v roce 2014 provedla test exotických medů a zjistila, že výrobci dost často na obalech uvádí klamavé údaje. Zkoumala u toho manukové, tymiánové a akáciové medy.    

Podvod organizace zjistila v osmi z jedenácti případů. Nejzávažnější byl případ jednoho manukového medu, který neosahoval ani stopu manukového pylu. Byl to obyčejný květový med, jen s přemrštěnou cenovkou. Podobný prohřešek pak Consumentenbond odhalila i o dva roky později.

Falšování medů je obecně velký problém, Češi si jistě pamatují rozsáhlou kauzu, kdy společnost Včelpo míchala české medy s ukrajinskými, které obsahovaly antibiotika. Odhalování pančovaných medů už patří ke koloritu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), naráží na ně pravidelně. Obvykle nicméně jde o medy z dovozu, respektive děje se to u nich častěji – letos například inspekce upozornila na dva falšované rozmarýnové medy ze Španělska.

Pokud tedy chcete získat kvalitní a chutný med, který bude mít léčivé účinky, nejlepší je najít si lokálního českého včelaře. Platilo to vždy a platí to i v dnešní době. A exotické medy? Stále mohou být zajímavým zpestřením jídelníčků. Jen nečekejte, že vás vyléčí ze všech neduhů, navíc drobné riziko spojené s jejich cestováním existuje.

jdi-se-bodnout ( 26. října 2020 07:42 )

U nás má monopol na med do obchodů firma Medokomerc.

Zobrazit celou diskusi