Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Léčivá síla pampelišek: Připravte si čaj, kávu či »med«

/
  • 27. května 2020 ● 14:51

    Na hýčkaném trávníku a vymazlených záhoncích jde o nechtěný plevel. Ale jak napovídá její druhové jméno – pampeliška lékařská – je to výborná léčivá bylina! A pochutnat si můžete nejen na jejích květech, ale i na listech či kořenu.

    O tom, že pampeliška lékařská je léčivá bylina, svědčí i její latinský název taraxacum officinale. »Taraxa« znamená onemocnění a »acos« je lék. Český pojem pampeliška je odvozován ze slova »pléška«. Když se totiž z odkvetlé pampelišky sfoukne chmýří, zůstane na stonku lysá hlavička připomínající mnišskou tonzuru.

    Autor: iStock

  • 1.

    Lepší než listová zelenina

    Rostlina je kromě vitaminů A, B, C a D výborným zdrojem betakarotenu, draslíku, vápníku, železa, fosforu či hořčíku. Dokonce obsahem zmíněných vitaminů a minerálních látek konkuruje zelené listové zelenině.

     

    Dále má pampeliška příznivé účinky na trávicí systém, osvědčuje se při cukrovce a pomáhá při chronické únavě, nemocech kostí a chrupavek či při zánětech močového ústrojí. Také napomáhá odstranit škodliviny z těla a nadbytečnou vodu.

    Autor: iStock

  • 2.

    Všestranné využití

    Z mladých listů pampelišky můžete připravit jarní salát s vysokým obsahem »céčka«. Pražené kořeny se zase používají jako náhražka kávy. Z květů se připravuje pampeliškové víno nebo med.

     

    Kořenová káva

     

    Kořeny upečte (opražte) v troubě, rozemelte najemno a použijte místo instantní kávy. Takový nápoj neobsahuje kofein a spolehlivě zbaví tělo a mysl únavy.

     

    Pampeliškový ocet

     

    Nasbírejte si zhruba 20 listů a 10 květů pampelišek. Omyjte a zalijte 1 litrem vinného octa. Nechte 3 týdny louhovat.

     

    Pampeliškový »med«

     

    Pod tekoucí vodou omyjte 400 kusů květů a dejte je do hrnce. Zalijte 2 litry vody. Přidejte 2 omyté a na kolečka nakrájené citrony (bez pecek). Přiveďte k varu a vařte 15 minut. Poté nechte směs louhovat do dalšího dne. Proceďte přes plátno do čistého hrnce, přidejte 2 kilogramy krystalového cukru a vařte 1,5 hodiny, dokud se směs nezačne táhnout.

    Autor: iStock

  • 3.

    Pampeliškový čaj třikrát jinak

    Květinový

    Potřebujete: ✔ 8 květů pampelišky ✔ 350 ml vroucí vody ✔ med na dochucení

     

    Postup: Květy přelijte vroucí vodou a nechte 5 minut louhovat. Poté květy vyjměte (nebo můžete ponechat) a doslaďte medem.

     

     Z kořene

     

    Potřebujete: ✔ 1 lžíci nasekaného kořene ✔ ½ lžíce nadrobno nasekaného zázvoru ✔ špetku mletého kardamomu nebo 1 semínko ✔ 350 ml vody ✔ med na dochucení

     

    Postup: Všechny ingredience kromě medu smíchejte. Přiveďte k varu a vařte 5 – 10 minut. Sceďte a doslaďte medem. 

    Autor: istock.com

    Z listů

     

    Potřebujete: ✔ hrst mladých pampeliškových listů ✔ 350 ml vody ✔ šťávu z ½ limetky ✔ med k dochucení

     

    Postup: Listy pampelišky natrhejte nebo nakrájejte na malé kousky. Přelijte vroucí vodou a louhujte 5 minut. Sceďte, vmíchejte šťávu z limetky a dochuťte medem.

Dnešní horoskopy