Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nasbírejte si bylinky! Víme, které léčí bolavé nohy nebo klouby a pomáhají proti pocení

/
  • (iStock)
    14. července 2020 ● 06:00

    Teď je ta správná doba na přípravu nejrůznějších léčivých tinktur, nálevů, čajů nebo koupelí z čerstvých bylinek. Poradíme vám, které bylinky si teď nasbírat a co z nich připravit.

    Nejprve si připravte mělký proutěný košík na květiny nebo látkové sáčky, aby se vám čerstvé bylinky nezapařily. Pokud budete sbírat volně rostoucí v přírodě, vydejte se dál od města. Nať stříhejte zahradnickými nůžkami a vždy jen tolik, aby rostlina dokázala znovu obrůst. To samé platí pro sklizeň kořenů. Pokud budete nať, kořeny nebo květy sušit, vždy je přeberte (kořeny důkladně očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou) a pak je nechte rozložené na čistém bílém papíru sušit. Na přípravu tinktur si pořiďte líh z lékárny na přípravu vonného oleje kvalitní slunečnicový nebo mandlový olej, na masti vyškvařené domácí sádlo bez soli nebo masťový základ.

  • 1.

    Na drobné ranky

    bylinky
    Autor: iStock

    Na drobná poranění, ale i spáleniny nebo na bolavé svaly a klouby můžete vyzkoušet domácí měsíčkovou mast. Na její přípravu budete potřebovat 100 g čistých suchých květů měsíčku lékařského a 400 g domácího vepřového nesoleného sádla. Sádlo dejte do vodní lázně a zahřejte na mírném ohni, až se rozpustí. Květy měsíčku pokrájejte nadrobno a zamíchejte do rozpuštěného sádla. Pak směs rozlijte do malých, vysterilizovaných skleniček, nechte ztuhnout a pak uzavřete víčky. Mast skladujte v chladničce, postižená místa potírejte nebo masírujte alespoň dvakrát denně.

  • 2.

    Pro chvíle uvolnění

    bylinky
    Autor: iStock

    Po dlouhém dni se můžete cítit unavení. Je tedy čas na osvěžující koupel a pak na lehkou masáž vonným olejem. Do koupele si přidejte třeba dávku mořské soli s levandulovou vůní, a až se osušíte, dopřejte si lehkou masáž vonným levandulovým olejem. A jak si ho připravit? Natrhejte si 50 g levandulových květů a naložte si je do uzavíratelné karafy s kvalitním slunečnicovým olejem, dejte na světlé místo a nechte čtrnáct dnů louhovat. Při masáži unavených svalů vám postačí pár kapek oleje. Ten můžete přidávat i do teplé relaxační lázně.

  • 3.

    Když vás bolí nohy

    bylinky
    Autor: iStock

    Bolí vás nohy po celodenním shonu? Nejlepší lék je koupel v teplé vodě s výluhem z přesličky rolní. Natrhejte si 200 g natě této bylinky, zalijte ji ve velkém hrnci 3 litry studené vody a nechte pod pokličkou do dalšího dne odstát, pak nálev ohřejte, sceďte přes jemné sítko a tekutinu přidejte do teplé koupele. Ideální doba koupele je 30 minut, pak nohy lehce promasírujte měkkým ručníkem.

  • 4.

    Vůně, která léčí hlavu

    bylinky
    Autor: iStock

    Pokud trpíte častými bolestmi hlavy, které se občas mění až v těžké migrény, připravte si vonné oleje. K nim můžete při potížích přičichnout nebo s nimi můžete potírat bolavé spánky. Do kvalitního oleje si naložte pár rozkvetlých snítek rozmarýnu, levandule, bazalky a meduňky a nechte alespoň čtrnáct dnů louhovat na světlém místě. Z nabídky účinných léčivek si vždy vyberte takové, které jsou vám příjemné, zkusit můžete kombinaci bylinek nebo třeba jen jednu z nich. Olej si můžete přidávat do večerní koupele nebo nalít do aromalampy.

  • 5.

    Listy na klouby

    bylinky
    Autor: iStock

    Na bolavé klouby zkuste docela obyčejnou hlávku červeného nebo bílého zelí. A vyberte si tu z domácí zahrádky – zde máte jistotu, že není chemicky ošetřená. Hlávku rozeberte na listy, košťál a tvrdší části listů vyřízněte a pak listy lehce naklepejte paličkou. Tak, aby se z nich uvolnila šťáva. Listy rozložte na bolavá místa a obalte ručníkem. Listy nechte působit alespoň 2 hodiny, ideálně třeba i celou noc. Obklady opakujte alespoň týden.

  • 6.

    Proti pocení

    bylinky
    Autor: iStock

    Proti nadměrnému pocení, nejen teď v létě, vám pomůže čaj z šalvěje lékařské. Natrhejte si menší svazek bylinky, zalijte ho litrem vody a nechte na mírném ohni vařit asi 15 minut, pak nechte odvar ještě 10 minut louhovat. Tekutinu přeceďte přes jemné sítko a popíjejte během dne, ideální jsou až 4 šálky během za den. Odvar také můžete přidat večer do relaxační teplé lázně. Pomáhá i při zánětech a drobných poraněních v ústech, při bolestech v krku ho můžete kloktat.

  • 7.

    Síla kořenů

    bylinky
    Autor: iStock

    Ve volné přírodě najdete lopuch větší. Tato dvouletka má silný kulovitý kořen, který obsahuje účinné látky na léčbu ekzémů. Funguje také na podporu růstu vlasů a proti nadměrné tvorbě kožního mazu. Vykopané kořeny důkladně očistěte a omyjte, pak je nakrájejte na kolečka. Hrst zalijte 500 ml studené vody a vařte na mírném ohni asi 15 minut, pak nechte 20 minut odstát. Odvar slijte přes jemné plátno a potírejte s ním postižená místa, případně ho přidejte do koupele. Očištěný čerstvý kořen můžete také naložit na 3 týdny do oleje a nechat louhovat. Olej pak použijte k masáži pokožky.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním čísle se dozvíte také například, co všechno potřebuje vaše zahrada v červenci a podíváte se na návštěvu ke zpěvačce Heidi Janků. Poradí vám také, jak vybrat elekrokolo. S časopisem dostanete navíc šestnáctistránkovou přílohu. Ta je také plná informací o krásných a léčivých květinách, které stojí za to pěstovat. Nechybí ani dlaší zázračné bylinkové recepty. Časopis koupíte ve všech trafikách nebo z pohodlí domova a to ZDE

    Blesk hobby
    Autor: archiv

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy