Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Komunisté tlačí na vládu kvůli Tchaj-wanu: Distancujte se od Vystrčila

Autor: ČTK - 
4. září 2020
10:48

Komunisté podporující vládu hnutí ANO a sociálních demokratů vyzvali kabinet a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), aby se jednoznačně distancovali od mise předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ANO) na Tchaj-wan. Vystrčilova cesta podle nich byla „svévolná, až rituální a zbytečná“. V usnesení výkonného výboru KSČM, který obdržela ČTK, uvedli, že by Petříček měl prohlásit cestu za „nulitní“, nebo ze své funkce odstoupit. Petříčkovo vyjádření ČTK shání.

Vystrčil dnes zhruba týdenní misi ukončí návštěvou tchajwanské banky či účastí na fóru zabývajícím se změnou dodavatelských řetězců. Jeho cesta vyvolala velkou mezinárodní pozornost mimo jiné kvůli ostré kritice, kterou na ni reagovala Čína, jež ostrovní stát považuje za svou odštěpeneckou provincii. Z Tchaj-wanu odletí dnes večer.

Podle usnesení KSČM byla Vystrčilova mise „svévolná, až rituální a zbytečná“. „Byla v rozporu s doporučeními prezidenta, vlády i ministra zahraničních věcí České republiky, ale také předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, které vláda za svoji činnost odpovídá. Neposloužila nikomu a ničemu, snad kromě sebeprezentace pana Vystrčila a jeho suity a těm, kteří ochotně nahradí české zboží na čínském trhu,“ uvádí usnesení.

Vystrčilova cesta podle mínění komunistů není prospěšná národním zájmům České republiky. „Fráze o obraně svobody a demokracie jsou pouze ubohým pokusem zdůvodnit zjevnou neopodstatněnost celé akce, mající za cíl poškodit vztahy České republiky a Čínské lidové republiky. Vměšování se do vnitřních záležitostí suverénní a nezávislé země, v rozporu s mezinárodním právem a dobrými mravy a podpora separatismu, zcela jistě vyvolají reakci, která může mít neblahé následky pro zájmy České republiky a většiny jejích občanů,“ stojí v usnesení.

Vystrčil ve středu pozval na pracovní návštěvu ČR předsedu tchajwanského parlamentu Jou Si-kchuna. Zdůraznil, že jde o pracovní, nikoli oficiální návštěvu. V minulých dnech mluvil s premiérem Su Čen-čchangem, předsedou parlamentu Jou Si-kchunem a s několika členy vlády.

MAMKA2316 ( 5. září 2020 07:25 )

VYSTRČIL !!!!! OBLÍBENEC PRAŽÁKU STEJNĚ TAK JAK PRAVICOVÝ BLOK A PIRÁTI !!!! KDYŽ SE CHCE ČÍNA S NĚKÝM VYPOŘÁDAT TAK AŽ ZASTAVÍ VEŠKERÉ INVESTICE DO PRAHY, TEPLIC A STŘEDOČESKÉHO KRAJE A JE TO VŠAK MERKL A EU JIM URČITĚ POMŮŽE !!JAKO DÁREK JIM 10000 MUSLIMU KDO VÍ ???A tak bych také ráda přispěla. Tak nějak normálně… od srdce. Protože se mi už dlouho zdá, že obsah našich životů uniká jak těm na pódiích, tak těm pod nimi. Jako by nešlo o to, proč se křičí, ale že se vůbec křičí. Bez ohledu na smysl toho křiku a bez ohledu na pravdu. A hlavně bez ohledu na zdravý rozum. V tom bezduchém překřikování všech těch part včetně té bruselské se ztrácí obyčejný člověk. Občan. Máma. Táta. Děti. Babička a děda. Obce. Města. Domov. Naše země. Naše Evropa. Ztrácíme se v tom my všichni a začínáme být bezradní a zmatení. Protože o nás na těch pódiích přestalo jít. Bez ohledu na všechny proklamace.

Přála bych si, aby se vrátil zdravý rozum. Aby byl přítomen, když budeme rušit tisíce nesmyslných právních předpisů a nařízení, kterými jsme zaplaveni, a aby byl přítomen při přijetí srozumitelných zákonů, které patří do civilizované Evropy.

Přála bych si, aby u soudů vítězila spravedlnost, ne otrocký výklad textu zákonů. Jde to - a někteří soudci to už umí. Jen tak tu vznikne důvěra ve stát.

Přála bych si, abychom zastavili obsazování Evropy lidmi, kteří tu nemají co dělat, a ti, kteří doposud nelegálně přišli, aby museli z Evropy odejít. Nemají tu právo být, nepatří sem, a jim nepatří Evropa. Nedejme si vnutit, že jsme odpovědni za jiné světadíly, protože tomu tak není.

Přála bych si, aby Evropská unie začala plnit roli, pro kterou byla založena, a pokud toho není schopna, ať raději skončí. EU nebyla zakládána proto, aby jedny státy diktovaly jiným, aby některé státy ekonomicky podváděly, nebo aby členové ztratili svou národní identitu. Od EU jsme očekávali bezpečné evropské hranice, bezpečné ulice, ekonomickou spolupráci rovnocenných států, volný pohyb a vzájemnou pomoc. N

Zobrazit celou diskusi