Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

David (33) trpí revmatoidní artritidou: Bolestí nespal, rozpadaly se mu kyčle

Autor: ula - 
26. července 2020
05:20

David (33) se probudil s oteklým kolenem, když mu bylo pouhých 12 let. Záhy přišla i diagnóza: revmatoidní artritida. Velmi brzy tak musel  mladý muž začít bojovat s nemocí, která nepostihuje jen starší lidi. David se musel vzdát svých koníčků, snů a začít brát kortikoidy. Nemoc na delší dobu zmizela, ale pak se vrátila v plné síle. David měl tak silné bolesti, že nemohl spát anebo si vyčistit zuby, rozpadaly se mu kyčle. Se svým příběhem se svěřil Blesk Zprávám.

„Když mi bylo 12 let, probudil jsem se s nateklým pravým kolenem. Na ortopedii mi odsáli vodu, ale ta se druhý den objevila zas. Punkci kolene jsem podstoupil asi 25x, než mi byla diagnostikována revmatoidní artritida,“ řekl David s tím, že tuto nemoc měl v rodině.

V jeho rodném městě se nikdo na tuto nemoc nespecializoval, tak se začal léčit v Praze v Motole. „Než mi oteklo koleno, byl jsem normální dítě, sportoval jsem, tančil, hrál divadlo a snil o tom, že budu hercem. Toho jsem se musel vzdát. Tahle nemoc byla razantním zásahem do života,“ říká David smutně.

Mladík se začal léčit kortikoidy a trvalo přibližně rok, než se jeho stav zlepšil. „Chodil jsem stále do školy, měl jsem berle, musel jsem být často doma, protože když vám natečou klouby, nemůžete bolestí spát, byl jsem unavený, vzpomíná David na své dětství.

David: Bolestí jsem nespal

Po kortikoidech jeho nemoc usnula na dlouhých 12 let. David neměl žádné komplikace, vystudoval vysněnou školu, začal pracovat a velmi záhy získal manažerský post, kdy měl na starosti 6 poboček.

„Jenže když mi bylo 25 let a byl jsem na vrcholu profesní kariéry, nemoc se znovu ozvala. Možná to bylo tím, že jsem pracoval 12 hodin denně,“ myslí si David.

Ráno se opět začal David budit ztuhlý, měl otoky kloubů a začaly ho bolet kyčle. Revmatoložka radila zvýšení dávky kortikoidů a léků. Nic nezabíralo. „Musel jsem navýšit léky na bolest, nemohl jsem celou noc spát bolestí, ráno jsem si ani nedokázal vyčistit zuby, musel jsem se půl hodiny rozcvičovat,“ popisuje David své trápení. 

Rozpadající se kyčle

Rozhodl se proto změnit lékaře, ale to už byl ve fázi, kdy mu oznámili, že ho čeká operace, protože se mu rozpadají kyčle. Bylo mi 29 a věděl jsem, že jestli se budu takto léčit dál, že ve 40 letech budu na vozíku a budu mít nepohyblivé ruce a celé tělo, pokračuje mladý muž.

Shodou okolností se dostal k lékařce, která ho léčila, když mu bylo 12. „12. 4. 2017 jsem si poprvé aplikoval biologickou léčbu. To datum si pamatuju z toho důvodu, že od 1. 1. 2017 jsem ani jednu noc bolestí nespal,“ přiznává David. Do týdne se jeho stav zlepšil.

„Nemoc extrémně ovlivnila můj život - jak pracovní, tak soukromý. Byl jsem nevyspalý, protivný, měl jsem deprese, ale jakmile jsem nasadil biologickou léčbu, začal jsem fungovat normálně,“ říká k biologické léčbě David, který má voperované titanové kyčle. Díky tomu se David odhodlal splnit si sen a vydal se na cestu kolem světa.

Jak prožíval David pandemii koronaviru? A co vzkazuje ostatním lidem, kteří trpí revmatoidní artritidou? Podívejte se na rozhovor:

Video  Pacient s revmatoidní artritidou  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Co je revmatoidní artritida?

Revmatoidní artritida (RA) je chronickým zánětlivým (autoimunitním) onemocněním postihujícím pohybový aparát. Zasáhnout však může i mimokloubní orgány, jako jsou oči, srdce nebo plíce. Onemocnění častěji postihuje ženy než muže a objevuje se obvykle mezi 40. a 60. rokem života. Výjimkou však nejsou ani mladí pacienti a děti, u nichž se diagnostikuje jako juvenilní idiopatická artritida (JIA). Onemocnění zatím nelze zcela vyléčit.

Časté projevy onemocnění:

  • teplota, únava,
  • úbytek na váze, nechutenství,
  • ranní ztuhlost kloubů,
  • otoky kloubů, bolestivost v okolí kloubů,
  • záněty šlach a mazových váčků v oblasti kloubu,
  • deformity,
  • omezení hybnosti nemocného

Jak pomáhá nová biologická léčba?

V České republice žije podle studie Inovace pro život přibližně 91 tisíc lidí s revmatoidní artritidou. Onemocnění významně omezuje život pacientů a může vést k trvalé invaliditě a plné závislosti pacienta na okolí. Proto je velmi důležitý včasný přístup k účinné léčbě.

„Na trh byly uvedeny nové orální cílené syntetické léčivé přípravky DMARD, díky kterým už není nutné aplikovat léčivou látku pomocí injekční stříkačky. Zvyšuje se tak pacientův komfort během léčby. Věříme, že další převratné objevy budou následovat,“ říká k novinkám v léčbě Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), a doplňuje: „Ve vývoji je dalších 50 nových moderních terapeutik určených k léčbě revmatoidní artritidy, které mohou pacientům dále pomoci.“

Včasné zahájení biologické terapie u pacientů s RA je doprovázeno poklesem pracovní neschopnosti z 19,4 % na 5,6 % již po 3 měsících léčby, produktivita práce se v důsledku kratší délky pracovní neschopnosti zvýšila.

Pacienti tráví méně času v nemocnicích

„Přínosy včasného zahájení biologické terapie u pacientů s revmatoidní artritidou pozorujeme například v poklesu pracovní neschopnosti, konkrétně z 22 na 10 dní. Zároveň dochází ke zkrácení doby, kterou pacienti tráví v nemocnicích, a navzdory rostoucí prevalenci klesá počet pacientů, jež je nutné hospitalizovat. V roce 2018 vyžadovalo hospitalizaci méně než procento nemocných,“ uvedl prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D., ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS).

Léčba za 200 tisíc

Ačkoliv biologické léky prokazatelně výrazně zlepšují léčbu autoimunitních onemocnění u indikovaných pacientů, jejich nákladnost představuje překážku jejich širokému uplatnění. V ČR činí náklady na léčbu pacienta zhruba 200 tisíc korun ročně. Náklady je však nutné vnímat v kontextu přímých úspor (tj. úspory, které účinná léčba přinese zdravotnímu systému tím, že udrží pacienta déle bez potřeby další zdravotní péče) a také úspor nepřímých (tj. úspor generovaných v rámci sociálního systému tím, že udrží pacienta déle práceschopného). Vstupem biosimilárních léků na trh se navíc snižuje cena celé lékové skupiny, tj. i původních originálních léčiv, čímž se léčba stává dostupnější.

„Podle studie Inovace pro život vygenerovaly kratší pobyty pacientů v nemocnicích a nižší počet invalidních důchodů jen v období 2010 až 2017 významnou úsporu ve výši 399 milionů korun,“ uvádí finanční benefity Dvořáček. Včasné zahájení biologické léčby, která zvyšuje práceschopnost pacientů, může podle dat Revma Ligy ČR a Ústavu lékového průvodce přinést dodatečných 40,9 mil. Kč za rok v podobě odvodů státu.

janapi ( 26. července 2020 15:58 )

Ale to jste pochopila trošku jinak....Davidovi nakonec pomohla biologická léčba....ty titanové kyčle mu pomohly splnit si sen-cestu kolem světa.

Zobrazit celou diskusi