Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zemřel „zbrojíř“ Mašínů a odbojář Vladimír Hradec (†88). Zakusil vězení i Jáchymov

Autor: kso - 
23. února 2020
10:15

Ve věku nedožitých 89 let zemřel Vladimír Hradec, „zbrojíř“ skupiny Mašínů. Jeho parte se objevilo na facebooku, kde ho zveřejnil jeden z uživatelů. Hradec zemřel náhle ve čtvrtek 20. února.

Vladimír Hradec byl členem protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. Zatímco oni utekli ze země, Hradcova rodina byla vyslýchána a souzena za velezradu. Hradec sám dostal 22 let. Prošel věznicemi a tábory v Leopoldově, Jáchymově a na Borech. Od roku 1964, kdy ho z věznice propustili, pracoval ve Spolaně Neratovice.

Ke zbraním se dostal poprvé v roce 1945, když do země dorazila Rudá armáda. „Všichni jsme ty vojáky náramně vítali, já samozřejmě taky. Ve městě měli sídlo, a když jsme tam s ostatními kluky přišli, viděli jsme, že mají pod autem hozené německé samopaly,“ vzpomínal v rozhovoru pro web Hlídací Pes. S přáteli pak chodili za město střílet. „Zpaměti jsem uměl plány, návody, náčrtky, jak se která zbraň rozebírá a skládá…“

Pro Mašíny zajišťoval a ukrýval zbraně a přispíval například k výrobě součástek k zápalným bombám. Do akcí skupiny se však přímo nezapojoval a nebyl přizván ani k jejich útěku. To, že zatkli i Zbyňka Janatu a Václava Švédu (další členy skupiny), se dozvěděl ze zahraničního rozhlasu. Tou dobou již tušil, že ho StB sleduje. Hradce zatkli u tramvajové zastávky v Praze na Letné 25. listopadu 1953. Jeho detailní vzpomínky uchovává projekt Paměť národa.

Vladimír Hradec se narodil 30. května 1931 v Poděbradech jako syn legionáře. S bratry Mašínovými se seznámil v roce 1942. Ctirada tehdy potkával cestou do školy, ale jejich vztah se prohloubil až po válce. Po maturitě studoval vysokou školu chemickou, ale kvůli zatčení ji nedokončil. Měl zálibu v hudbě, v mládí hrál na saxofon v kapele a před svou smrtí byl varhaníkem v kostele.

Poslední rozloučení s Vladimírem Hradcem bude v úterý 25. února v kostele svatého Petra a Pavla u zámku Mělník.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině