Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Češi platí za zdravotní péči nejméně v EU: Nejvíc za zubaře, miliardy jsme dali i za brýle

Autor: ČTK - 
19. února 2020
17:35

Výdaje na zdravotní péči v Česku byly v roce 2018 téměř 431 miliard korun, meziročně se zvýšily o 11 procent. Zdravotní pojišťovny vydaly na jednoho pojištěnce průměrně 27.365 korun, meziročně o zhruba 4000 korun více. Češi si doplácejí na zdravotní péči téměř nejméně z obyvatel Evropské unie, v roce 2017 to bylo 2,5krát méně, než byl průměr unie. Každý Čech vydal 4100 korun, o rok později 5400 korun. Nejvíce peněz dáváme zubařům, pojišťovny naopak nejvíce platí za léčbu infarktu či mrtvice.

„Zdravotní pojišťovny financovaly dvě třetiny zdravotní péče. Meziročně jejich výdaje vzrostly o 32 miliard korun. Na nárůstu se nejvíc podílely náklady na ambulantní péči, které se zvýšily o 23 procent,“ uvedla dnes vedoucí oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ Helena Chodounská. Důvodem byly změny úhrad ambulantní péče, zejména u lékařů specialistů.

Na ambulantní péči šla čtvrtina všech nákladů na zdravotnictví, přes polovinu lékařům specialistům, 22 procent praktikům a 18 procent zubařům. Devatenáct procent byly výdaje na dlouhodobou lůžkovou péči v domovech pro seniory, léčebnách dlouhodobě nemocných a podobných zařízeních. Asi 18 procent se vydalo na léky a zdravotní pomůcky a 14 procent na lůžkovou zdravotní péči. Deset procent stojí práce laboratoří a diagnostika.

Češi si doplácejí z EU nejméně

Češi si doplácejí na zdravotní péči téměř nejméně z obyvatel Evropské unie, v roce 2017 to bylo 2,5krát méně, než byl průměr unie. Každý Čech vydal 4100 korun, o rok později 5400 korun.

V podílu výdajů vynaložených na zdravotní péči vůči hrubému domácímu produktu (HDP) byla ČR na 17. místě mezi osmadvaceti zeměmi EU.

„Podobně jsou na tom domácnosti na Slovensku a v Polsku. V Německu zaplatily domácnosti na jednoho obyvatele téměř třikrát více než v České republice,“ sdělila vedoucí oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ Helena Chodounská.

Čtyři miliardy za brýle

Nejvíc si Češi připlácejí za léky a zdravotnické prostředky, ať už volně prodejné nebo doplatky k těm na lékařský předpis. Předloni každý vydal přes 2600 korun, téměř 1500 korun za volně prodejné léky. Pětinu částky lidé vydali za ošetření od zubního lékaře. Od roku 2010 se tato částka na každého zvýšila ze zhruba 700 korun na více než 1000 korun. „Lidé si často připlácejí za nadstandardní ošetření a materiály, ale také je vidět, že si hradí ošetření sami, když lékař nemá smlouvu se zdravotní pojišťovnou,“ dodala Chodounská. Zhruba čtyři miliardy Češi zaplatili za brýle a další produkty oční optiky.

Nejdražší je léčba infarktu a mrtvice

Nejvíce zdravotní pojišťovny vydaly na léčbu nemocí oběhové soustavy, jako jsou infarkty nebo mrtvice (28,5 mld. Kč), rakoviny (27,9 mld. Kč) a nemoci svalové, kosterní a pojivové tkáně (18,2 mld. Kč). Průměrné náklady jsou vyšší u žen, podle statistiků je za tím jejich delší dožití a také vyšší náklady v souvislosti s těhotenstvím a porodem.

Spolu se stárnutím populace rostou také výdaje na dlouhodobou péči, která kombinuje zdravotní a sociální služby. Počítají se do ní jak příspěvky na péči hrazené ze státního rozpočtu, tak domácí nebo lůžková péče. Od roku 2016 tvoří tyto náklady 18 procent celkové částky vydané na zdravotní péči, rostou hlavně u lůžkové péče.

Částka vynaložená na léky tvoří asi pětinu nákladů na zdravotnictví. Zhruba třetinou se na ní podílejí domácnosti. Z 88 miliard vynaložených v roce 2018 stály 14 procent částky volně prodejné léky, 38 procent léky na předpis a 30 procent léky spotřebované v nemocnicích. Nejmodernější léčiva předepisovaná jen ve specializovaných centrech stála 18 miliard, od roku 2014 náklady na ně stouply 1,5krát a tvoří zhruba pětinu výdajů na léky.

Video  Studio Blesk: Někteří lékaři kritizují nové e-neschopenky  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi