V pražských hotelech, penzionech a kempech se minulý rok ubytovalo 8,029 milionu hostů. Stejně jako v předchozích letech výrazně převažovali zahraniční turisté, kterých do hlavního města přijelo loni 6,79 milionu.

Za minulý rok dosáhl počet nocí strávených v pražských ubytovacích zařízeních bezmála 18,46 milionu, což je o 1,1 procenta víc než předloni. Noclehů zahraničních turistů byla většina – přes 16,3 milionu, meziročně o 1,3 procenta víc. Zbytek připadá na domácí návštěvníky, jejichž počet loni stagnoval.

Nejvíc turistů z ciziny přijelo do Prahy minulý rok tradičně z Německa, skoro 900 000. Američanů loni přenocovalo víc než půl milionu, Britů přes 432 000. Hranici 300 000 překročili také turisté z Ruska, Itálie a Číny.

V samotném čtvrtém čtvrtletí, na které připadá i období Vánoc a konce roku, se v Praze počet turistů meziročně zvýšil o 1,4 procenta. Do hlavního města jich v posledních třech měsících minulého roku přijelo přes dva miliony, z toho tvořili hosté ze zahraničí 1,7 milionu. Počet přenocování se zvýšil o 2,4 procenta, přičemž u zahraničních turistů stoupl o 3,2 procenta, zatímco u českých návštěvníků metropole klesl počet noclehů o 3,4 procenta.

Praha je dlouhodobě a s velkou převahou turisticky neoblíbenějším krajem v Česku. Celkem se loni v českých hotelech, penzionech či kempech ubytovalo rekordních téměř 22 milionů hostů, což bylo o 3,5 procenta více než předloni. Počty hostů rostly již sedmým rokem za sebou.

Hoteliéři nejen v Praze si ale stěžují na sdílené ubytování prostřednictvím aplikací typu Airbnb. Vedení metropole usiluje o zákonnou regulaci těchto platforem.

Fotogalerie
8 fotografií