Trojici učitelek, které ve středu krátce před polednem hnaly malé děti přes koleje v pražských Řeporyjích v momentě, kdy byly spuštěné závory a blikala výstražná světla, už policisté ztotožnili. „Ženy byly v průběhu včerejšího dne k případu vyslechnuty. I nadále probíhají standardní úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti,“ řekl Blesk.cz bez bližších podrobností policejní mluvčí Jan Rybanský. Za to hrozí až dvouleté vězení nebo zákaz činnosti.

Šokující video zveřejnila ve středu internetová televize Mall.tv, která po dohodě s řeporyjským starostou Pavlem Novotným (ODS) nainstalovala na řeporyjskou radnici, jež stojí hned u přejezdu, kamery. Ty 5. února v 11:56 zachytily tři učitelky, jak přes koleje převádějí 13 svých malých svěřenců.

Na videu je vidět, že se skupina vydá na koleje poté, co projede vlak zleva. Nejspíš chtěli stihnout vlak stojící ve stanici hned u přejezdu, jenž měl v 11:59 odjíždět směrem na smíchovské nádraží, a tak přes přejezd přeběhli i přesto, že svítila výstražná světla a byly spuštěné šraňky. Případem se po zveřejnění videa začali zabývat policisté.

Celá situace vyvolala bouřlivé diskuse. Někteří lidé se učitelek zastávají s tím, že děti nemohly ohrozit – jeden vlak už projel a druhý, který mířil na opačnou stranu směrem do Prahy, čekal ve stanici právě na přibíhající děti s učitelkami. Závory ale zůstávají dole, dokud neprojedou oba vlaky, na přejezdu tak nejspíš nastala paradoxní situace. „Ze záznamu je také vidět, že učitelka pravděpodobně komunikuje s průvodčím (nebo jinou osobou) a vlak na děti čeká, aby mohly nastoupit,“ komentoval pod videem Dominik a i další mu dali za pravdu - podle některých na skupinku nejspíš mával průvodčí nebo strojvedoucí.

Novotný připustil, že v tomto případě o ohrožení života nešlo, pro děti je to ale nicméně podle něj velmi špatný příklad. „Učitelek mi není líto. Kdyby to byla řeporyjská škola, už by měly na stole výpověď,“ řekl Blesk.cz. Podle mluvčí Správy železnic Radky Pistoriusové nelze spoléhat na to, že už žádný vlak nepojede – na kolejích se totiž může objevit nákladní vlak nebo vozidlo údržby, s nimiž chodec nepočítá. „Je to bezprecedentní porušení pravidel silničního provozu,“ komentovala incident. 

Kamery pomohou?

Kamera zachytila od pondělí podobných prohřešků víc než 30, je ale možné, že se situace právě díky ní zlepší. Podle Pistoriusové se u podoboných přejezdů po nainstalování kamer počet přestupků rapidně snížil, jako příklad uvedla Úvaly. Jisté zlepšení pozorovali po zveřejnění videí už i v Řeporyjích. „Závory tu padají asi každých 19 minut, svádí to k přebíhání, když lidé vidí jeden vlak projet a další stojí ve stanici. Teď je tu ale od rána klid,“ pochvaloval si v pátek kolem poledne Novotný.

Fotogalerie
25 fotografií