Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko ničila Sabine: Dva mrtví, děti v nemocnici, hromadná otrava a vesnice zkázy

Aktualizováno -
11. února 2020
23:00
Autor: ČTK, simao, blv, trm, for, kal - 
9. února 2020
13:40

Orkán Sabine udeřil v pondělí plnou silou na Česko. Silný vítr lámal stromy a omezil dopravu, bez elektřiny byly statisíce lidí, kalamitní stav v úterý odpoledne platil ale už jen na jihu Čech. V pražských Klánovicích spadl strom na děti (14 a 15), obě skončily v nemocnici. Na Karlovarsku došlo ke smrtelné dopravní nehodě kvůli počasí. Při srážce osobního auta s hasičskou cisternou u Pňovic na Olomoucku pak zemřela řidička (†45) osobního auta. Šest lidí se v pondělí večer v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku otrávilo oxidem uhelnatým, když řešilo výpadek proudu. Dění kolem orkánu Sabina, kterému Britové říkají Ciara, sledovaly Blesk Zprávy online.

  • Vítr zesílil během noci, nad ránem už měl sílu orkánu, na Sněžce naměřili v nárazech rychlost 198 km/h. Situace se uklidnila večer a v noci na úterý.
  • Kalamitní stav platil v pondělí v 10 ze 14 krajů, v úterý odpoledne už jen jihu Čech. Vichr tvrdě zasáhl obec Rohozná na Jihlavsku, kde poškodil zhruba 50 nemovitostí.
  • Ve Velké Británií se bouře, kterou tam nazývají Ciara, vyřádila. Způsobila lokální záplavy, na půl milionu odběratelů bylo bez elektřiny, voda natekla do domů i aut, řadu řidičů uvěznila. V Německu bouři nazvali pro změnu Sabine - a také zde omezila i leteckou a také pozemní dopravu, hlavně vlaky.
  • V Praze spadl na dvě děti strom, skončily v nemocnici. K dvěma umrtím došlo na Sokolovsku a Olomoucku. V Přibyslavi se po výpadku proudu otrávilo šest lidí.

Jak postupují srážky? Sledujte radar Blesku.

Orkán Sabine
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
22:05
9. 2. 2020

Chaos v britské dopravě dokládá i tohle foto z odletové haly na londýnském letišti Euston.

22:00
9. 2. 2020
!

"Počasí nad střední Evropou ovlivňuje hluboká tlaková níže Sabine, na níž se váže frontální systém, který se přes Německo blíží k českým hranicím. Již během noci očekáváme silnější vítr, který by měl nadále sílit,"

uvedli pro Blesk Zprávy čeští "lovci bouřek" Matěj Hrabánek a Robin Duspara (Czech Thunderstorm Research Association). "V ranních a dopoledních hodinách by měl frontální systém přejít přes naše území. S největší pravděpodobností bude na čele doprovázen lineárním konvektivním systémem. Tento systém by měly doprovázet velice prudké nárazy větru, přívalové srážky a ojediněle i blesková aktivita. Vyloučit nelze ani lokálně působící povětrnostní jevy. Za frontou by měl vítr ještě postupně plošně zesilovat. Slábnout by měl až k večerním hodinám," dodali.

21:43
9. 2. 2020

Britský železniční dopravce Networdk Rail Kent and Sussex zveřejnil fotky trampolín, které na koleje odnesl orkán. Registroval nejméně tři případy.

21:30
9. 2. 2020

Podle nejčerstvějších informací v Británii výpadky postihly 539 000 odběratelů, přičemž ve 421 000 případů byly díky tisícům pracovníků v terénu dodávky elektřiny později obnoveny.

Orkán Ciara udeřil ve Velké Británii (9.2.2020) Orkán Ciara udeřil ve Velké Británii (9.2.2020) Orkán Ciara udeřil ve Velké Británii (9.2.2020)
21:14
9. 2. 2020
!

„Ještě se klepu, právě jsme se podruhé narodili,“

vzkázala Blesk Zprávám Češka Klára, která žije v Belgii a ve volném čase je "lovkyní bouřek". „Situace se brutálně změnila. Teď jsme s mužem málem přišli o život. Ještě se klepu. Šli jsme zrovna do auta … Plechová střecha letěla přímo na nás a naštěstí se zachytila o zeď baráku. Málem nám to urazilo hlavy, nebýt té zdi. Kousek od nás má síla větru už 100 km/h,“ podotkla.

Video  
Video se připravuje ...
21:03
9. 2. 2020
!

Podívejte se na záplavy v Británii. Voda zatopila silnice, vichr polámal stromy, které padaly na zaparkovaná auta. A kvůi rozbouřenému moři se zastavila i vodní doprava.

Video  
Video se připravuje ...
20:43
9. 2. 2020

Voda se valila také ulicemi Hebden Bridge ve Velké Británii.

Bouře Ciara způsobila povodně v Hebden Bridge ve Velké Británii (9.2.2020) Bouře Ciara způsobila povodně v Hebden Bridge ve Velké Británii (9.2.2020) Bouře Ciara způsobila povodně v Hebden Bridge ve Velké Británii (9.2.2020)
20:35
9. 2. 2020

S výpadkem prakticky všech letů až do odpoledních hodin počítá v pondělí letiště v Mnichově, kde se už dnes neuskutečnilo kolem 100 startů a přistání. Na severu Německa je kvůli Sabine přerušené lodní spojení s řadou ostrovů. Zrušeny jsou i některé pondělní spoje z Německa do Prahy. 

Kolaps v dopravě kvůli orkánu Sabine: Kolín nad Rýnem (9.2.2020)
20:29
9. 2. 2020
!

Zrušeny jsou dnes večer i přímé železniční spoje mezi Berlínem a Prahou. Cestující, kteří se nedostanou tam, kam potřebují, dostanou poukazy na hotel nebo budou mít možnost přenocovat ve speciálních vlacích na nádražích.

Spadlé stromy blokují i některé regionální tratě. V Hamburku do stromu narazila zdejší nadzemní dráha. O zraněných německá média neinformují.

Kolaps v dopravě kvůli orkánu Sabine: Nádraží v Berlíně (9.2.2020) Kolaps v dopravě kvůli orkánu Sabine: Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem (9.2.2020)
20:00
9. 2. 2020
19:53
9. 2. 2020

"Lanovka na Lysou Horu má garáž, takže my všechny sedačky na lanovce máme přes noc v garáži, tam nic nehrozí,"

řekl ČTK Vít Pražák, ředitel skiareálu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, který je největším zimním střediskem v Libereckém kraji. V areálu Horní domky jsou podle něj sedačky napevno, takže je pak bude nutné vyčistit. "Největší nebezpečí je tam, kde je les, kdyby se vyvrátil větší strom. Brzy ráno tam vyrazí čety, a pokud by k něčemu takovému došlo, tak to hned budeme odstraňovat. Jen se modlíme, aby k tomu nedošlo," dodal Pražák.

19:41
9. 2. 2020

Hasiči, silničáři i provozovatelé v horských střediscích v Libereckém kraji se připravují na příchod vichřice. Meteorologové očekávají, že vítr může dosáhnout v nárazech rychlosti až 110 kilometrů v hodině, na hřebenech hor až 125 kilometrů. Podobnou vichřici zažil Liberecký kraj v lednu 2007, kdy zůstaly po orkánu Kyrill škody za 320 milionů korun, z toho 90 procent v lesích.

"Máme připravené značky pro uzavření komunikací, i motorové pily. Dokud se ale vítr neuklidní nepočítáme s tím, že bychom silnice zablokované popadanými stromy uklízeli. Nejsme na to vybaveni, navíc by to bylo velmi nebezpečné," řekl ČTK Petr Šén, ředitel krajské společnosti Silnice LK, která má na starosti údržbu silnic druhých a třetích tříd i část hlavních tahů.

19:33
9. 2. 2020

"Neberme to prosím na lehkou váhu. Tady ve městě mohou být nebezpečím především padající větve či vyvrácené stromy v parcích (...) Je třeba, abychom všichni dbali zvýšené opatrnosti a svoje chování přizpůsobili aktuální situaci. To platí jak pro ty, kteří se budou pohybovat na ulici, tak i pro ty, kterým by například mohlo něco odlétnout z balkonu, parapetu či terasy," uvedl na facebooku starosta Prahy 3 Jiří Ptáček.

19:20
9. 2. 2020

Před silným větrem varovali vzhledem k dnešnímu večeru také meteorologové v Dánsku. Letiště v Kodani podle AP rušilo odlety a dánské úřady odrazovaly motoristy od jízdy po větších mostech včetně toho na dálnici z hlavního města do Odense. Další vývoj ohledně Ciary vyhlíží i Norové.

Bouře se nebojí: Dmitrij a jeho pětiletý syn Daniel v přístavu Moss v Norsku (9.2.2020)
19:05
9. 2. 2020
!

V Belgii vítr o rychlosti až 130 kilometrů v hodině vyvrátil desítky stromů a na několika místech přerušil elektrické vedení. V centrální části Bruselu spadla na ulici část fasády ze dvou poschodí osmipodlažního domu, nikoho však naštěstí nezasáhla.

V belgické metropoli zakázaly úřady vstup do všech parků, nejezdí část veřejné dopravy, v celé zemi nabírají velká zpoždění vlaky. Policie vyzvala řidiče, aby se na silnice pouštěli jen v nejnutnějších případech.

18:59
9. 2. 2020

Už během odpoledne severozápad Francie bičovaly nárazy větru o rychlosti přesahující 100 kilometrů v hodině a na pobřeží se vyskytly vlny vyšší než pět metrů. V přístavu v Calais přerušili provoz stejně jako na druhé straně Lamanšského kanálu v Doveru. Francouzská meteorologická služba očekává v noci vichřici s větrem o síle až 130 kilometrů v hodině a varuje před "záplavovými vlnami".

Kromě Paříže se na orkán připravovaly také úřady v Lille na samém severu Francie, přičemž uzavřely parky a hřbitovy. Předčasně byly ukončeny trhy pod širým nebem.

18:55
9. 2. 2020

Ve 42 severofrancouzských departementech včetně Paříže a jejího okolí platí oranžový, tedy druhý nejvyšší stupeň meteorologické výstrahy.

I přímo v Paříži už zanechal silný vítr stopy, neboť zde vpodvečer poničil park ve čtvrti Buttes-Chaumont nebo cirkusový stan na západě metropole, z něhož byli následně návštěvníci evakuováni. Oficiální twitterový účet pařížských letišť předtím varoval, že kvůli extrémním povětrnostním podmínkám je i zde třeba počítat se zpožďováním letů.

18:52
9. 2. 2020

Společnost Eurowings zrušila téměř všechny lety z Berlína, Hamburku, Hannoveru, Dortmundu, Düsseldorfu, Kolína nad Rýnem a Stuttgartu. Zrušeny jsou i některé pondělní spoje. I přes bouřlivé počasí se podařilo stávajícím spojům přistát, byť ne všem na první pokus.

Letadlo přistávající ve Frankfurtu za bouřlivých povětrnostních podmínek v důsledku bouře Sabine (9.2.2020) Letadlo přistávající ve Frankfurtu za bouřlivých povětrnostních podmínek v důsledku bouře Sabine (9.2.2020)
18:45
9. 2. 2020
!

Bouře, které se v Německu říká Sabine a v Británii Ciara, si už vyžádala také jednu železniční nehodu. Vlak z Amsterdamu směřující do Berlína krátce za německými hranicemi narazil do spadlého stromu. Nacházelo se v něm mezi 300 až 350 cestujícími. O žádných zraněných ale německá média neinformují. Spadlé stromy blokují i některé regionální tratě.

18:44
9. 2. 2020

Pražská zoo pro případ, že by se do Česka dostal orkán Sabine, preventivně zavřela výběhy a zvířata umístila do jejich ubikací. Blesk Zprávám to sdělila mluvčí Lenka Pastorčáková.

18:41
9. 2. 2020

Orkán Ciara už způsobil výpadky proudu i na severu Francie, úřady v Paříži vyzvaly místní i turisty, aby nevycházeli ven. Letiště ohlásila prodlevy.

18:33
9. 2. 2020
!

Zatímco řada pilotů dál bezmocně krouží nad Británií a snaží se vystihnout nejvhodnější okamžik pro přistání - či alespoň o něco méně nebezpečný - tenhle pilot dokázal přistát napoprvé. Letadla, která jsou ve vzduchu, však mají kvůli vichřici velké problémy.

Video  
Video se připravuje ...
18:25
9. 2. 2020

V britském hrabství Cambridgeshire byla v obou směrech uzavřena dálnice M11 poté, co hrozilo, že na dálnici bude odfouknuta poničená střecha hangáru na Duxfordském letišti.

Hasiči v Cumbrii vyzvali motoristy, aby se nepokoušeli projet povodňovou vodou, uvězněných aut přibývá. 

Orkán Ciara způsobil ve Velké Británii lokální záplavy (9.2.2020) Orkán Ciara způsobil ve Velké Británii lokální záplavy (9.2.2020) Orkán Ciara způsobil ve Velké Británii lokální záplavy (9.2.2020)
18:16
9. 2. 2020

"ČHMÚ upozorňuje od neděle 9. 2. 18.00 do úterý 11. 2. 18.00 na vysoký stupeň nebezpečí kvůli velmi silnému jihozápadnímu až západnímu větru místy s nárazy kolem 90 km/h. V této souvislosti zvažte pohyb zejména v Ďáblickém háji, kde je mnoho stromů napadených, tudíž oslabených kůrovcem!" vzkázala lidem MČ Praha - Ďáblice. Na vichřici se připravuje i české hlavní město. Více čtěte ZDE

18:03
9. 2. 2020

Londýnské nádraží Euston odpoledne potenciálním pasažérům vzkázalo, aby se vůbec nevydávali na cestu, protože bylo "čím dál těžší zajišťovat spolehlivé" spoje. V budově nádraží se přes den nahromadilo tolik lidí, že jej vedení muselo na půl hodiny uzavřít.

Vážné komplikace způsobují na řadě míst nové přívaly vody. Železniční tratě v Anglii místy zablokovaly spadlé stromy, ale také třeba nepřipevněné trampolíny vyzdvihnuté vichrem ze zahrad, informovala zpravodajská společnost BBC.

Britové se vypořádávají se záplavami, které přinesla bouře Ciara (9.2.2020) Britové se vypořádávají se záplavami, které přinesla bouře Ciara (9.2.2020) Britové se vypořádávají se záplavami, které přinesla bouře Ciara (9.2.2020)
17:59
9. 2. 2020

Pozor na padající stromy. Tahle výstraha je univerzální napříč zeměmi evropského západu - bouře Ciara je lámala i v Londýně.

Bouře Ciara lámala stromy i v Londýně (9.2.2020)
17:56
9. 2. 2020

Deutsche Bahn kvůli orkánu Sabine postupně zastavuje veškerou dálkovou železniční dopravu v Německu. Aerolinky Eurowings zrušily skoro všechny lety.

17:40
9. 2. 2020
17:36
9. 2. 2020

Vysoké vlny ochromily přístavy na obou stranách Lamanšského průlivu, jak v anglickém Doveru, tak ve francouzském Calais.

Bouře Sabine (Ciara) se řítí i na Francii: Foto z Wimereux
17:33
9. 2. 2020

Kromě větru o síle přes 100 kilometrů v hodině provází orkán Ciara dál i přívalové deště. Britské úřady na dnešek vydaly přes 250 výstrah kvůli hrozbě povodní a varování se už naplnila na řadě míst na severu Anglie. V Mytholmroydu v regionu Yorkshire se vylila z břehů řeka Calder a voda v ulicích sahala až po okna zaparkovaných automobilů.

Na severu Anglie byl například poprvé kvůli špatným povětrnostním podmínkám zcela uzavřen dálniční most přes řeku Humber postavený v roce 1981, v Londýně zase přestal jezdit přívoz přes Temži na východním předměstí Woolwich. 

Orkán Ciara (v německu Sabine) způsobil ve Velké Británii záplavy i mohutné výpadky proudu a problémyv dopravě (9.2.2020) Orkán Ciara (v německu Sabine) způsobil ve Velké Británii záplavy i mohutné výpadky proudu a problémyv dopravě (9.2.2020) Orkán Ciara (v německu Sabine) způsobil ve Velké Británii záplavy i mohutné výpadky proudu a problémyv dopravě (9.2.2020)
17:19
9. 2. 2020
!

Orkán Ciara na britských ostrovech způsobuje záplavy, výpadky proudu a chaos v dopravě. Podle televize Sky News kvůli bouři přišlo o dodávky elektřiny skoro 140 000 britských domácností. V Irsku výpadky postihly kolem 14 000 domácností.

Na ostrově Isle of Wight na jihu Británie naměřili maximální rychlost větru 156 kilometrů za hodinu, píše Sky News.

Orkán Ciara (v německu Sabine) způsobil ve Velké Británii záplavy i mohutné výpadky proudu a problémyv dopravě (9.2.2020) Orkán Ciara (v německu Sabine) způsobil ve Velké Británii záplavy i mohutné výpadky proudu a problémyv dopravě (9.2.2020) Orkán Ciara (v německu Sabine) způsobil ve Velké Británii záplavy i mohutné výpadky proudu a problémyv dopravě (9.2.2020)
16:53
9. 2. 2020

"Když je silný vítr, tak padají stromy na dráty elektrického vedení a dochází k přerušení dodávky elektrické energie. Takže si dobijte mobil a připravte si svítilnu. Vy, co máte zahradu, tak se po ní projděte a zajistěte hlavní zahradní nábytek,"

vzkazuje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

16:16
9. 2. 2020

Na pražské Letiště Václava Havla dnes doposud nepřiletělo pět spojů, zřejmě kvůli silnému větru. Letiště v Praze problémy kvůli počasí zatím nemá.

16:11
9. 2. 2020

Záplavy během bouře Ciara zasáhly i městečko Brighouse v hrabství Yorkshire. Bouře Ciara již vtrhla i do Skotska, zbytek ostrovního království vydal hned několik varování před extrémním vichrem.

Bleskové povodně během bouře Ciara zasáhly i Brighouse v britském West Yorkshiru (9.2.2020) Bouře Ciara bičující anglický přístav Newhaven (9.2.2020) Bouře Ciara bičující anglický přístav Newhaven (9.2.2020) Bouře Ciara bičující anglický přístav Newhaven (9.2.2020)
16:01
9. 2. 2020

"V souvislosti s výstrahou ČHMÚ na silný vítr se HZS ČR připravuje na výrazný nárůst mimořádných událostí, posílili jsme všechny směny,"

uvádí Nicole Studená, tisková mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. "Záchranný útvar HZS ČR je v pohotovosti a připraven okamžitě reagovat, zvýšili jsme i počet operátorů tísňových linek 112 a 150. Přesto, vzhledem ke zkušenostem s likvidací následků podobných meteorologických jevů na území ČR, se na vás obracíme s prosbou o pečlivé zvážení všech okolností dříve, než se rozhodnete zavolat na některou z tísňových linek," vzkázala.

"Ohlášení událostí, jako například popadané větve na zahradách a podobně, pokud není bezprostředně ohrožen život, jistě snese odkladu. Děkujeme," dodala.

15:47
9. 2. 2020

Stovky letů se startem nebo cílem na některém z evropských letišť byly zrušeny. Řada letadel má v Británii problém s přistáním a na první pokus se to ne vždy zadaří. Co se letů do Prahy týče, zrušili dva i Němci - z letišť v Kolíně a Düsseldorfu.

Kvůli bouři v Británii má řada letadel problémy s přistáním (9.2.2020) Kvůli bouři v Británii má řada letadel problémy s přistáním (9.2.2020)
15:35
9. 2. 2020

"Silný vítr, který dnes zasáhne naše území, zesílí v pondělí na extrémní. Sledujte aktuální situaci, zajistěte okna a dveře, odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty a omezte pohyb venku i jízdu autem,"

napsala na twitteru vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která bude od pondělí v případě potřeby zastupovat ve Strakově akademii premiéra Andreje Babiše (ANO), který opustil Česko - vyrazil totiž s rodinou na dovolenou do francouzských Alp, kde si naopak užívá krásného počasí. A také čepovaného piva v přepočtu za 375 korun.

Babiš poslal pozdrav z francouzských Alp: Pivo s vysokohorskou přirážkou, půllitr za 15 euro
15:31
9. 2. 2020

Bleskové povodně trápí Brity. Hrozí, že se vylejou z koryt další řeky, voda již zatopila rodinné domy na řadě míst a britská média píší o možných evakuacích. Bouře způsobuje na řadě míst zmatek, hasiči zachraňovali lidi i ze zatopených aut.

Kvůli povětrnostním podmínkám byla zrušena i řada dalších akcí a také třeba Richmond Park v Londýně kvůli obavám z pádu stromů. V pondělí a úterý přitom britští meteorologové očekávají pro změnu jinou změnu v počasí - nový sníh.

Bouře Sabine (Ciara): V anglickém Appleby-in-Westmorland se potýkají s lokálními záplavami (9.2.2020) Bouře Sabine (Ciara): V anglickém Appleby-in-Westmorland se potýkají s lokálními záplavami (9.2.2020)
15:21
9. 2. 2020

Letiště v německém Kolíně prostřednictvím twitteru vyzvalo cestující, aby si u svých leteckých společností zkontrolovali, zda jejich let startuje podle plánu. Některé domácí odpolední lety či spoje do Londýna a Bruselu zrušilo i berlínské letiště Tegel.

Vítr v německém Kolíně (9.2.2020) Molo v německém Dagebuellu na severu země, očekávající příchod orkánu Sabine (9.2.2020)
15:16
9. 2. 2020

Na letišti Václava Havla v Praze byl dnes zrušen jeden zpáteční let z Londýna, není zřejmé, jestli to bylo kvůli počasí, letecká společnost důvod neuvedla. Zrušeny byly i dva zpáteční lety z Amsterdamu, u druhého už letecká společnost uvedla jako důvod počasí, uvedla mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

15:12
9. 2. 2020

Zhruba 10.000 irských domácností a podniků přišlo kvůli bouři o elektrický proud, tamní meteorologická agentura varovala před záplavami v pobřežních oblastech.

15:05
9. 2. 2020

Bouře na deset minut přerušila také vysílání rozhlasové stanice BBC. Stalo se tak zrovna ve chvíli, kdy moderátorka v dopoledním vysílání mluvila o klimatické změně, poznamenal britský deník Metro.

14:31
9. 2. 2020
!

Co doporučují čeští meteorologové z ČHMÚ

"Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Omezit pohyb venku a jízdy autem jen na nejnutnější potřebu. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry. Dodržovat pokyny Horské služby."

Výstraha před extrémně silným větrem platí pro kraje: Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina. 

14:17
9. 2. 2020

Silné poryvy větru zaznamenaly i v britské Cumbrii, vítr dosahuje rychlosti 129 km/h. Město Appleby-in-Westmorland se potýká s lokálními záplavami.

Bouře Sabine (Ciara): V anglickém Appleby-in-Westmorland se potýkají s lokálními záplavami (9.2.2020) Bouře Sabine (Ciara): V anglickém Appleby-in-Westmorland se potýkají s lokálními záplavami (9.2.2020)
14:15
9. 2. 2020
!

Proč je bouře Sabine i Ciara?

Proč je bouře v Německu pojmenovaná Sabine, ale v Británii, Nizozemsku nebo Irsku jí říkají Ciara? Agentura DPA v této souvislosti píše, že od roku 2002 si lidé mohou názvy tlakových níží a výší za poplatek "rezervovat" u Ústavu meteorologie berlínské Svobodné univerzity. Objednat si jméno pro tlakovou výši stojí asi 356 eur (8913 korun), pro níži necelých 237 eur (5934 korun).

Letos nesou níže ženská jména, název současné bouře pochází od jisté Sabine Kaufmannové. Žádné podrobnosti o ní meteorologický institut Svobodné univerzity nezveřejnil. Se jménem Ciara přišel britský meteorologický ústav. Odborníci vybírají pro bouře jednoduchá jména, aby to usnadnilo komunikaci s veřejností.

V Německu s nápadem dávat tlakovým nížím a výším jména přišla v roce 1954 tehdejší studentka a pozdější hlasatelka předpovědi počasí na veřejnoprávní televizi ZDF Karla Wegeová. Navrhla, aby níže nesly ženská jména, výše mužská. Tento zvyk se udržel do roku 1998, kdy narazil na odpor feministek. V reakci na to meteorologové používání mužských a ženských jmen pro označování tlakových výší a níží střídají. V letech se sudým letopočtem, tedy i v roce 2020, se budou níže jmenovat po ženách, výše po mužích. Příští rok to bude zase obráceně.

14:12
9. 2. 2020

"Jsou očekávána rozsáhlá poškození stromů a lesních porostů, vyvracení stromů, škody na majetku a některých budovách. Pravděpodobná přerušení elektrických vedení,"

varují meteorologové z ČHMÚ. "Výrazně ztížená chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnost komunikací, možnost převrácení nákladního automobilu," podotýkají meteorologové.

14:09
9. 2. 2020
!

Pro většinu Česka platí výstraha před velmi silným větrem. Meteorologové z ČHMÚ ji však v neděli ještě upřesnili. Výstraha před extrémním silným větrem ojediněle s nárazy nad 110 km/h platí pro pondělí 10. února od 6:00 do 13:00.

Meteorologové z ČHMÚ vydali výstrahu před extrémně silným vichrem (9.2.2020)
14:04
9. 2. 2020

V Anglii bouře způsobila zatopení některých komunikací, vichr způsobil již i materiální škody.

Bouře Ciara (v německu orkán Sabine) bičuje Anglii (9.2.2020) Sílící vichr v Anglii si již připsal i první škody (9.2.2020)
14:01
9. 2. 2020

"Během nedělního odpoledne začne na území Česka od severu zesilovat jihozápadní vítr, ve večerních hodinách už bude na horách v nárazech dosahovat síly kolem 110 km/h, na severozápadě území v nižších polohách kolem 90 km/h. Další zesílení větru očekáváme během noci na pondělí a během pondělního rána a dopoledne – to se nárazy větru na vrcholcích hor zastaví až na 130 km/h, v nižších polohách dosáhnou rychlosti 95 km/h," hlásí meteoroložka Dagmar Honsová.

13:52
9. 2. 2020

Aerolinky British Airways dnes díky silnému větru orkánu Ciara patrně překonaly rekord v nejkratším letu komerčního podzvukového letadla mezi New Yorkem a Londýnem.

Stroj, který místy letěl rychlostí přes 1300 kilometrů za hodinu, cestující na letiště Heathrow dopravil za 4 hodiny a 56 minut. Informoval o tom dnes server Flightradar24. Průměrný čas letu mezi New Yorkem a Londýnem je 6 hodin a 13 minut, uvádí Flightradar24.

Držitelem předchozího rekordu jsou aerolinky Norwegian Airlines, které v lednu 2018 přiletěly do cílové stanice po 5 hodinách a 13 minutách. K rekordu tehdy rovněž přispělo počasí a silný vítr. Ani rekordní doba běžného letadla se nevyrovná času, za který tuto trasu zvládal nadzvukový letoun Concorde. Let přes Atlantik Concordem trval 3,5 hodiny, lety však byly ukončeny v roce 2003.

europa ( 12. února 2020 05:00 )

Kluci hasičský by měli dostat finanční odměnu, každej alespoň 10 tisíc. Nikdo si to nezaslouží tolik, jako oni. Jejich práce si moc vážím, měli by být líp finančně ohodnoceni - jejich práce je nebezpečná a velmi velmi potřebná. Sebrat peníze pochybným manažerům, kteří si vyplácí statisícové odměny, a dát je hasičům. Díky, chlapci, jste fakt DOBŘÍ!!!!!

hufnagll ( 11. února 2020 22:14 )

Toho naděláme,větříček Sabine.Když jsem žil na Floridě tak tam bylo tropických bouří několik do roka.Vše se odkli­dilo,­pojiš­ťovna zaplatila a postavilo se to znovu.A že to byla mnohem mnohem větší síla.A co teprve hurikány ty jsem zažil tři i s evakuací.Vše bylo podrobně monitorované,lidé měli možnost se před­záso­bit,na­koupit překližku na zabednění oken,nakupovali se elek­trocen­trály,­lidé na to měli slevy a tady u nás ? Nějaké slevy

llllll- ( 11. února 2020 12:56 )

Lyzuje se Sabine

llllll- ( 11. února 2020 12:52 )

Babisovi na dovce fouka Sabine.Aby se mu tak neco stalo.

panda82 ( 11. února 2020 12:28 )

Jak pomáhají poslanci svým regionům, které jim pomohlo do dobře placených křesel, mají aspoň zájem o dění v tom svém regionů

Zobrazit celou diskusi