Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Česko ničila Sabine: Dva mrtví, děti v nemocnici, hromadná otrava a vesnice zkázy

Aktualizováno -
11. února 2020
23:00
Autor: ČTK, simao, blv, trm, for, kal - 
9. února 2020
13:40

Orkán Sabine udeřil v pondělí plnou silou na Česko. Silný vítr lámal stromy a omezil dopravu, bez elektřiny byly statisíce lidí, kalamitní stav v úterý odpoledne platil ale už jen na jihu Čech. V pražských Klánovicích spadl strom na děti (14 a 15), obě skončily v nemocnici. Na Karlovarsku došlo ke smrtelné dopravní nehodě kvůli počasí. Při srážce osobního auta s hasičskou cisternou u Pňovic na Olomoucku pak zemřela řidička (†45) osobního auta. Šest lidí se v pondělí večer v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku otrávilo oxidem uhelnatým, když řešilo výpadek proudu. Dění kolem orkánu Sabina, kterému Britové říkají Ciara, sledovaly Blesk Zprávy online.

  • Vítr zesílil během noci, nad ránem už měl sílu orkánu, na Sněžce naměřili v nárazech rychlost 198 km/h. Situace se uklidnila večer a v noci na úterý.
  • Kalamitní stav platil v pondělí v 10 ze 14 krajů, v úterý odpoledne už jen jihu Čech. Vichr tvrdě zasáhl obec Rohozná na Jihlavsku, kde poškodil zhruba 50 nemovitostí.
  • Ve Velké Británií se bouře, kterou tam nazývají Ciara, vyřádila. Způsobila lokální záplavy, na půl milionu odběratelů bylo bez elektřiny, voda natekla do domů i aut, řadu řidičů uvěznila. V Německu bouři nazvali pro změnu Sabine - a také zde omezila i leteckou a také pozemní dopravu, hlavně vlaky.
  • V Praze spadl na dvě děti strom, skončily v nemocnici. K dvěma umrtím došlo na Sokolovsku a Olomoucku. V Přibyslavi se po výpadku proudu otrávilo šest lidí.

Jak postupují srážky? Sledujte radar Blesku.

Orkán Sabine
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
10:35
10. 2. 2020

„Stromy padají, tak zbytečně nejezděte. Průběžně se snažíme udržovat všechny silnice průjezdné,“ informují hasiči ze Železné Rudy.

Popadané stromy komplikují dopravu i u Železné Rudy. Popadané stromy komplikují dopravu i u Železné Rudy. Popadané stromy komplikují dopravu i u Železné Rudy.
10:31
10. 2. 2020

Lidé by se neměli vydávat ani do národního parku České Švýcarsko. Správa národního parku České Švýcarsko proto žádá návštěvníky, aby dnes a v úterý nevstupovali do lesa, a to ani po značených turistických cestách. „Škody napáchané vichřicí budeme teprve zjišťovat,“ řekl ČTK mluvčí parku Tomáš Salov.

Pravčická brána v Národním parku České Švýcarsko České Švýcarsko je nádherné v každém ročním období
10:20
10. 2. 2020

Vedení hlavního města zatím nebude kvůli silnému větru svolávat zasedání magistrátního krizového štábu. „Operační středisko je v plné pohotovosti. Situací se zabýváme celou noc, jsme v kontaktu s dalšími složkami integrovaného záchranného systému. Zatím není důvod svolávat krizový štáb. Pokud by se ale situace změnila, jsme připraveni to udělat,“ řekl náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (STAN).

10:13
10. 2. 2020

V okrajových částech Prahy byly ráno bez proudu tisíce lidí, spadl totiž jeden z mála sloupů venkovního vedení, který Pražská energetika má. Většina elektrického vedení je v hlavním městě pod zemí. „Spadl v 05:30 ráno. Zasáhlo to například Dubeč, Kolovraty, Čestlice, Uhříněves nebo Nedvězí. V těchto obcích jsme proud velmi rychle zapojili z druhé strany, takže tam výpadek trval několik málo desítek minut. Nejdéle to trvalo v Kolodějích, kde byly dodávky obnoveny po 08:00,“ řekl mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

10:07
10. 2. 2020

Do venkovních prostor areálu Památníku Terezín se dnes návštěvníci nedostanou. Z bezpečnostních důvodů je kvůli silnému větru zavřena Malá pevnost s přilehlým národním hřbitovem a na druhém konci města je zavřen židovský hřbitov a krematorium. ČTK to dnes řekl mluvčí Památníku Terezín Tomáš Rieger.

Uzavřeny jsou prostory se stromy. „Omezení provozu v části Památníku Terezín jsme provedli z bezpečnostních důvodů a pouze pro dnešek,“ uvedl Rieger. Na národním hřibově je 2386 jednotlivých hrobů a několik pylonů, pod nimiž jsou pochovány další tisíce mužů, žen a dětí. Kolem hřbitova jsou vzrostlé stromy.

"Práce osvobozuje", jeden ze vstupů do Terezína.
10:00
10. 2. 2020

Strážníci aktuálně asistují Správě hřbitovů města Brna při uzavírání pietních areálů. Městská policie se zároveň obrátila na veřejnost s několika doporučeními. „Pokud lidé nemusejí, neměli by se pohybovat pod stromy ani tam parkovat auta. Je vhodné upevnit nebo schovat předměty, které by mohly popadat či uletět a eventuálně i někoho poranit. Týká se to například lehčích předmětů na zahradách nebo květináčů v oknech a na balkonech, které představují nebezpečí pro chodce,“ zdůraznil mluvčí Jakub Ghanem.

09:54
10. 2. 2020

Hasiče v Praze nejvíc zaměstnávají uvolněné plechy a popadané stromy, jeden spadl i na školu v ulici Jana Masaryka.

Na budovu dětského domova se školou v ulici Jana Masaryka na Vinohradech spadl strom, 10. února 2020. Na budovu dětského domova se školou v ulici Jana Masaryka na Vinohradech spadl strom, 10. února 2020.
09:49
10. 2. 2020

Meteoroložka Dagmar Honsová má pro Česko dobrou zprávu. „Vítr od západu slábne - na Karlovarsku a Chebsku se nárazy větru zastavují do 50 km/h,“ řekla Blesk Zprávám.

09:47
10. 2. 2020
!

Kvůli hromadění poruch na vedení vyhlásil ČEZ kalamitní stav v Karlovarském, Plzeňském a Středočeském kraji. V síti ČEZ je 70 tisíc míst bez proudu. Kalamitní stav kvůli poruchám na vedení vyhlásil také E.ON v Jihočeském kraji. Bez proudu je v regionu asi 50 000 odběratelů. 

 

09:33
10. 2. 2020

V Kladně v Doberské ulici nyní hasiči zasahují u střechy, kterou silný vítr posunul. „Ujela celá střecha, je nakloněná na chodník. Jede nám tam speciální kontejner s výdřevou a statik. Je uzavřený chodník,“ řekla ČTK mluvčí hasičů Tereza Fliegerová.

Vichr v Kladně sesunul kus střechy. Vichr v Kladně sesunul kus střechy.
09:28
10. 2. 2020

Hasiči v Česku dnes do rána zasahovali kvůli větru skoro šestkrát častěji než normálně za celý den. Zásahů bylo od půlnoci do 08:00 přes 900, hlavně kvůli popadaným stromům a větvím. Běžně přitom bývá takzvaných technických zásahů, což jsou právě třeba spadlé stromy, pouze 162 za celý den, řekla mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru (HZS) Nicole Studená.

„Nejhorší situace je ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji a také hlavním městě,“ sdělila mluvčí hasičů. Hasiči vyjížděli převážně k popadaným stromům a větvím, nebo i k utrženým plechům, deskám nebo tabulím. Jen od 07:00 do 08:00 zaznamenali podle ní operátoři na tísňových linkách 700 hovorů. „Od včerejšího (nedělního) večera jsou operátoři posíleni zhruba o 30 procent a na operačních střediscích HZS ČR je nyní ve službě více než 150 příslušníků,“ uvedla.

Hasiči od brzkého rána vyjíždí k nejrůznějším problémům, které způsobila bouře Sabina. Na snímku opravují hasiči spadlé osvětlení na Praze 2 v Lipové ulici (10.2.2020)
09:25
10. 2. 2020

Zavřené dnes kvůli větru zůstaly také některé školy. Dnešní výuku zrušilo Gymnázium Jiřího Ortena v Kutné Hoře, zavřená je také Střední odborná škola Čelákovice, vyplývá z informací na jejím webu. Problémy hlásí také základní škola v Rudné u Prahy s kapacitou 731 žáků. „Vzhledem k povětrnostním podmínkám prosíme rodiče, pokud je to možné, nechte dnes děti doma. Ve škole aktuálně nejde elektrický proud, neteče voda a netopí se,“ napsal v 7:00 na webové stránky školy ředitel Pavel Kasal.

09:13
10. 2. 2020

Vichr potrápil i štáb České televize v Přelouči. Redaktorka během živého vstupu téměř ulétla. 

Video  
Video se připravuje ...
09:11
10. 2. 2020

V Bavorsku se kvůli orkánu Sabine na 50 tisíc domácností ocitlo bez elektřiny. Všechny školy v zemi sousedící s Českem dnes zůstanou uzavřené.

Bouře Sabine potrápila také Německo. Bouře Sabine potrápila také Německo.
08:54
10. 2. 2020

Od severozápadu se do Prahy blíží další déšť se silným větrem. „Čelo fronty přešlo přes Prahu kolem 6:45, doprovodily ho silné nárazy větru a déšť. Blesková aktivita se vyskytla na severozápadě Čech, na Rakovnicku a aktuálně také na Klatovsku,“ řekl Blesk.cz Matěj Hrabánek, lovec bouřek z Czech Thunderstorm Research Associtation, který situaci monitoruje na severním okraji Prahy.

08:38
10. 2. 2020

Hasiči v Česku do 07:00 zasahovali kvůli větru čtyřikrát častěji než normálně za celý den. Zásahů bylo přes 600, zatímco běžně jich bývá 162 za den.

Hasiči od brzkého rána vyjíždí k nejrůznějším problémům, které způsobila bouře Sabina. Na snímku opravují hasiči spadlé osvětlení na Praze 2 v Lipové ulici (10.2.2020) V Molákově ulici na Invalidovně spadl kvůli silnému větru strom, 10. února 2020. V Molákově ulici na Invalidovně spadl kvůli silnému větru strom, 10. února 2020.
08:31
10. 2. 2020

Hasiči v Praze řešili do 8:20 už 81 případů souvisejících se silným větrem - hlavně popadané stromy a uvolněné plechy.

 

V Molákově ulici na Invalidovně spadl kvůli silnému větru strom, 10. února 2020. V Molákově ulici na Invalidovně spadl kvůli silnému větru strom, 10. února 2020. V Jankovcově ulici spadl strom před vjezd.
08:31
10. 2. 2020

Veřejná zeleň města Brna kvůli výstraze meteorologů před silným větrem preventivně uzavírá městské parky, zůstanou uzavřené do úterního poledne. ČTK to řekl ředitel příspěvkové organizace Jozef Kasala. Uzavřený zůstane například i zámecký park ve Slavkově.

Organizace se v Brně stará o parky a také o stromořadí. „Parky uzavíráme z důvodu výstrahy hydrometeorologického ústavu, v parcích může hrozit pád větví ze stromů,“ uvedl ředitel.

08:30
10. 2. 2020

Hasiči v Plzeňském kraji v noci na dnešek už vyjížděli v souvislosti se silným větrem od půlnoci do 7:00 ke 124 zásahům. Nejčastěji likvidovali popadané stromy. Podle mluvčího krajských hasičů Petra Poncara se události obešly bez zranění. Bez proudu je v kraji na 12.000 odběrných míst, uvedla mluvčí firmy ČEZ Soňa Holingerová.

První výjezdy k popadaným stromům měli hasiči už v neděli po 20:00. Od půlnoci začali vyjíždět k zásahům kvůli větru častěji. Nejvíce popadaných stromů likvidovali na Klatovsku, Domažlicku a jižním Plzeňsku, v menší míře na Tachovsku a Rokycansku. „Jde o spadané stromy do komunikací a na dráty telefonního či elektrického vedení. Šest menších požárů způsobených výbojem ze spadlých drátů. Také jsme již odstraňovali padlé sloupy telefonního vedení, naháněli po ulici utržený fóliovník či odstraňovali spadlou lampu veřejného osvětlení z komunikace. Jednou narazilo vozidlo do spadlého stromu,“ vyjmenoval mluvčí. Události rychle přibývají.

Hasiči kvůli bouři Sabině zasahují především u popadaných stromů, spadlých vedení a sloupů Hasiči kvůli bouři Sabině zasahují především u popadaných stromů, spadlých vedení a sloupů
08:21
10. 2. 2020

„Nejsilnější nárazy větru v nížinách v 8 hod hlásí Jihočeský kraj - tam vítr dosahuje rychlosti až 105 km/h, např. Temelín, České Budějovice. V Praze vítr slábne na 95 km/h, řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

Po přechodu studené fronty se rychle ochlazuje - v Praze teplota ze 14 °C klesla na 6,4 °C.

08:20
10. 2. 2020

Bouře Sabine zasáhla také Německo. Kvůli silnému větru nevyjely desítky vlaků, ochromena je i letecká doprava.

V Německu ochromila bouře Sabine vlakovou i leteckou dopravu. V Německu ochromila bouře Sabine vlakovou i leteckou dopravu.
08:09
10. 2. 2020

Horská služba Krkonoše nedoporučuje kvůli silnému větru hřebenové túry. Na hřebenech Krkonoš dosahoval vítr v nárazech přes 100 kilometrů v hodině, řekl ráno Štěpán Dunka z krkonošské horské služby. Hrozí i pády větví a vrcholků stromů, varuje také Správa Krkonošského národního parku (KRNAP).

„Vítr různě kolísá, trvá to už celou noc. V současné době to na Luční boudě stoupá ke 30 m/s (108 km/h), na Sněžce to bude více,“ řekl v 7:30 ČTK Dunka. Na Sněžce v noci na dnešek dosahoval vítr rychlosti až 180 kilometrů za hodinu. „Výstraha platí pro celé hřebeny Krkonoš. Při takovém větru hrozí pády větví, vítr může lámat vrcholky stromů,“ řekl ČTK Dunka.

Česká poštovna na Sněžce, která je nejvýše položenou stavbou v České republice, je od neděle prázdná. 

Sníh na vrcholu Sněžky.
07:59
10. 2. 2020

V Olomouckém kraji způsobuje vítr potíže hlavně na Jesenicku, řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Energetici zatím evidují v kraji jen pár poruch.

Podle mluvčího začali hasiči vyrážet do terénu mezi 03:00 a 04:00. „Všechny zásahy se týkají zatím stromů, v jednom případě šlo o zajištění střechy na Jesenicku,“ uvedl Hošák. Kvůli popadaným stromům a větvím byl ráno na Jesenicku zastaven provoz vlaků mezi stanicemi Vápenná - Lipová Lázně a Velká Kraš - Žulová.

Napilno mají kvůli orkánu Sabine i hasiči v Olomouckém kraji. V drtivé většině jde o popadané stromy. Napilno mají kvůli orkánu Sabine i hasiči v Olomouckém kraji. V drtivé většině jde o popadané stromy. Napilno mají kvůli orkánu Sabine i hasiči v Olomouckém kraji. V drtivé většině jde o popadané stromy. Napilno mají kvůli orkánu Sabine i hasiči v Olomouckém kraji. V drtivé většině jde o popadané stromy.
07:44
10. 2. 2020
!

Bez proudu zůstala kvůli silnému větru asi stovka tisíc odběratelů po celém Česku. V síti ČEZ je bez elektřiny 90 tisíc míst a v síti E.ON 6000.

07:41
10. 2. 2020

Vichřici hlásí Jihočeský kraj. „Na stanici Kocelovice vítr v nárazech dosahuje rychlosti 115 km/h (nadmořská výška 519 m nad mořem), řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

Vítr úplně zastavil vlaky v okolí Českých Budějovic.

07:35
10. 2. 2020

Orkán Sabine zastavil provoz už na více než desítce tratí. Web Českých drah se potýká s výpadky, národní dopravce informuje o potížích v dopravě na twitteru.

07:14
10. 2. 2020

Hasiči evidují kvůli vichru stovky výjezdů, většinou k popadaným stromům. Událostí přibývá každou minutou.

Plné ruce práce měli kvůli orkánu Sabine také hasiči v Pardubickém kraji Plné ruce práce měli kvůli orkánu Sabine také hasiči v Pardubickém kraji Plné ruce práce měli kvůli orkánu Sabine také hasiči v Pardubickém kraji
07:02
10. 2. 2020

Letiště Václava Havla hlásí na dnešní dopoledne sedm zrušených letů především z Německa, vyplývá z jeho webu. Nepřiletí spoje z Düsseldorfu, Mnichova, Frankfurtu, zrušeny byly také lety z Curychu, Amsterdamu a let společnosti Easy Jet z Londýna. 

„Na Letišti Václava Havla Praha panuje silný vítr, provoz však stále probíhá bez omezení,“ uvedla jeho mluvčí Kateřina Pavlíková. Dodala, že při odbavení letadel se postupuje podle předepsaných pravidel pro silný vítr. Personál letiště už v neděli večer zajistil stavby, manipulační techniku a upevnil předměty, které by se mohly vlivem větru uvolnit.

06:58
10. 2. 2020

Kvůli silnému větru na území Německa nepojedou dnes celý den některé vlaky na trase Praha - Berlín. Vlaky budou mimořádně končit v Děčíně. Opatření přijal německý dopravce Deutsche Bahn Fernverkehr AG, informoval web Českých drah.

Ve směru Praha - Berlín bude vlak EuroCity (EC) 178 jezdit pouze v úseku Praha hlavní nádraží - Děčín hlavní nádraží, kde jízdu ukončí. Cestující mohou využít spoj EC 176, který pojede bez omezení. Vlak EC 171 ve směru Berlín - Praha pojede v úseku Drážďany hlavní nádraží - Praha hlavní nádraží, v úseku Berlín hlavní nádraží - Drážďny hlavní nádraží vlak nepojede. V úseku Hamburg-Altona - Děčín hlavní nádraží vlak také nepojede. Vyjede až v Děčíně směrem na Prahu a dále na Budapešť.

6:42
10. 2. 2020

Kvůli silnému větru zůstane dnes preventivně zavřená pražská zoo, informoval na Twitteru její ředitel Miroslav Bobek.

 

06:40
10. 2. 2020

V Praze nárazy větru zesilují na 105 km/h, studená fronta se blíží od severozápadu - Prahu zasáhne kolem 7.00 a vítr zesílí na 110 km/h. (nejsilnější nárazy větru od 29. ledna), na studené frontě jsou bleskové výboje - od Krušných hor po Chebsko a Ústecko. 

„Česko zažívá nejsilnější nárazy větru od 29.10.2017 - tenkrát počasí u nás ovlivňoval Herwart - ten v Praze-Karlově v nárazech dosáhl rychlosti až 118 km/h. Orkán Sabine bude zřejmě srovnatelný s orkánem Emma z 1. března 2008 s rychlostí větru na horách 169 km/h, pořádně větrno ale bylo i v nižších nadmořských výškách – například Přibyslav hlásila rychlost větru až 133 km/h, Plzeň-Mikulka, České Budějovice a Košetice 126 km/h,“ řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

V ulici Šikmá na Žižkově spadl strom přes ulici. V ulici Šikmá na Žižkově spadl strom přes ulici.
06:38
10. 2. 2020

Vichr dorazil do Prahy časně ráno, láme stromy a komplikuje dopravu. Pražští hasiči řešili do šesté hodiny 17 případů, jejich počet narůstá.

Nebezpečný orkán decimuje Prahu! Hasiči řeší popadané stromy, vlaky nevyjely včas

06:26
10. 2. 2020

Bouře si na západě Německa vyžádala nejméně pět raněných. Vyplývá to z informací agentury DPA. V nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko jsou ale podle ní škody menší, než se čekalo. Ve Frankfurtu vítr provázející bouři vyvrátil rameno jeřábu tak nešťastně, že poničilo střechu místního dómu. 

Ve městě Mülheim an der Ruhr měli velké štěstí dva lidé v jedoucím automobilu, na jehož zadní část spadl 25 metrů vysoký strom. Vozidlo dostalo smyk a skončilo v příkopu. Dvojice utrpěla lehká zranění. Těžce zraněn byl také šestnáctiletý mladík, na kterého v lese u Paderbornu v Severním Porýní-Vestfálsku spadla větev stromu. 

V Essenu lehce zranila 47letou ženu padající břidlicová taška ze střechy. Ve městě Kleve u hranic s Nizozemskem sjela z vozovky mladá řidička. Protože se bála, že sklouzne do příkopu, neodvážila se sama vystoupit a přivolala hasiče.

06:19
10. 2. 2020

Silný vítr ráno také přerušil dodávky proudu. K 06:00 bylo bez proudu kvůli pádům stromů a větví na vedení 34 tisíc odběratelů elektřiny v síti ČEZ, oznámila mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Nejvíce poruch na vedení bylo podle ní aktuálně v Plzeňském a Středočeském kraji, a to shodně 15. „Dále evidujeme pět poruch v kraji Moravskoslezském a jednotlivé poruchy v krajích Olomoucký, Ústecký a Vysočina,“ sdělila. „Poruchové čety jsou v terénu, pracují na obnovení dodávek elektřiny do postižených lokalit,“ doplnila.

06:17
10. 2. 2020

Silný vítr způsobuje i problémy na dálnicích, hlavně na D3 a D5. „Popadané stromy nebo větve ale dopravu neblokují. Žádné dopravní nehody. Celá dálniční síť je v plynulém provozu," sdělil na twitteru mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

06:15
10. 2. 2020

Na řadě míst, hlavně v Plzeňském a Jihočeském kraji, už brzy ráno vítr zkomplikoval, nebo zcela přerušil železniční dopravu. Na západě Čech vítr přerušil třeba před 04:00 dopravu mezi Klatovy a Plzní nebo na trati Nezvěstice - Rokycany. Před 05:00 zastavil spadlý strom provoz na trati Šluknov - Velký Šenov v Ústeckém kraji a problémy hlásí také například Karlovarský kraj, kde byl preventivně přerušen provoz na trati Mariánské Lázně - Bečov - Karlovy Vary. Už v noci na dnešek byl také kvůli problémům s větrem v Německu zastaven provoz na tratích mezi Českem a Německem.

06:08
10. 2. 2020

Vichr srazil strom na zaparkovaná auta i v Dělnické ulici v Praze.

V Dřevčické ulici spadl strom na zaparkovaná auta. V Dřevčické ulici spadl strom na zaparkovaná auta. V Dřevčické ulici spadl strom na zaparkovaná auta.
06:05
10. 2. 2020
!

Hasiči už od brzkého rána měli po celé republice desítky zásahů, hlavně kvůli popadaným stromům. Například před 05:00 u obce Libínské Sedlo na Prachaticku spadl na osobní auto. „Zde je jedna zraněná osoba,“ oznámili jihočeští hasiči na webu.

Liberecký kraj v neděli večer kvůli orkánu doporučil rodičům, aby v dnes nechali raději děti doma. „Pro děti bude určitě bezpečnější, když zůstanou doma, než když se v tom počasí budou pohybovat po ulicích. Jejich bezpečnost je pro nás na prvním místě,“ řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

05:56
10. 2. 2020

Plné ruce práce mají kvůli silnému větru hasiči. Vichr zaměstnává i ty pražské.

05:46
10. 2. 2020

Orkán provází i mimořádně vysoké teploty. A co od bouře čekat?

„Silný vítr – nejsilnější nárazy (v nižších polohách až 120 km/h) naměříme na studené frontě, která počasí u nás začne ovlivňovat od západu kolem 6. hodiny. Bouřky na přechodu studené fronty. Teplotní rekordy – ve 4 hodiny jsou v Praze-Karlově 14,9 °C, v 5 hodin v Českých Budějovicích 15 °C. Vydatné srážky – ty budou během dne přecházet od 600 m ve sněžení (do středy na horách napadne až 25 cm sněhu). V úterý bude vítr dosahovat rychlosti do 90 km/h, na horách do 110 km/h a ve středu do 70 km/h,“ doplňuje Dagmar Honsová.

05:30
10. 2. 2020
!

Dobré ráno, také dnes budeme sledovat dění kolem orkánu Sabine, kteý už dorazil i do Česka. Vítr postupně zesiloval během noci. 

„V 5 hodin ráno jsou nejsilnější nárazy větru hlášeny ze severu, severozápadu a jihozápadu území a z horských oblastí – např. na Milešovce vítr dosahuje v nárazech rychlosti 115 km/h, na Sněžce, Lysé hoře vítr dosahuje rychlosti 108 km/h, v Praze-Karlově 86 km/h, v Kocelovicích v Jihočeském kraji 90 km/h, v Tušimicích na Chomutovsku 82 km/h,“ řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

00:30
10. 2. 2020

Bouře Sabine se z Německa pomalu pohybuje směrem k Česku, s ohledem na sílící vítr čeká české hasiče v pondělí ráno řada výjezdů. Situaci kolem hrozby orkánu budeme sledovat online od brzkého pondělního rána, prozatím vám děkujeme za pozornost. 

Bouře Sabine, v Anglii nazývaná jako Ciara, se přes Německo sune směrem k Česku (9.2. 2020)
00:15
10. 2. 2020

Podle Deutsche Bahn zůstane dálková doprava pozastavena nejméně do pondělních 10:00 SEČ. "Teprve po evidování škod v rámci průzkumných jízd a nezbytných opravných pracích budou výhledově od deseti hodin tratě pro dálkovou dopravu postupně opět uvolňovány," uvedly dráhy pozdě večer na internetu. "Už teď se dá bohužel předpokládat, že narušení bude v pondělí přetrvávat po celý den," dodala společnost Deutsche Bahn a doporučila cestujícím, aby dálkové cesty plánované do úterý odložili na jiný den.

23:56
9. 2. 2020

Že není bouře Ciara žádným slabým odvarem, dokazují i další záběry ze sociálních sítí, kdy uživatelé označují průchod bouře za "děsivý".

23:45
9. 2. 2020

Na sociálních sítích se orkánu Ciara postavil Michael Cullen alias Speedo Mick. Tedy muž, který na sebe upozorňuje jen velmi sporým oblečením - modrými plavkami, vlněnou žlutou čepicí, šálou anglického fotbalového klubu Everton a párem pohorek.

Jeho cílem je ujít 1000 mil pro dobrou věc - vydělat tak 100 tisíc liber pro komunitní společnost Leave the Light On, kterou založil. Má pomáhat libem, kteří se cítí odloučeně, izolovaně, osaměle. Během své cesty narazil Speedo Mick na nepřízeň počasí - stále silnější vichr ho zastihl v Glastonbury.

23:31
9. 2. 2020

Následky v Paříži jsou obdobné, jako v některých britských městech - i zde popadala řada stromů.

23:26
9. 2. 2020

"Je jasné, že si Ciara nepřišla hrát." Sociální sítě se plní snímky z bouře pro změnu nad Belgií.

23:10
9. 2. 2020

Z Německa byly hlášeny v průběhu celého odpoledne popadané stromy. Ovšem nejen na silnice. V Hamburku spadl strom na rodinný dům, naštěstí se to obešlo bez zranění, ale dům byl výrazně poničen.

Bild píše o orkánu jako o "konečné zastávce" Sabine - kvůli davům lidí, kteří uvízli na nádražích a v odjezdových či odletových halách. A připomněl i varování Federální námořní a hydrografické agentury, která upozornila na hrozbu prudkých bouří nad Severním mořem. Hrozí tak i povodně, mj. v přístavním Hamburku.

Obavy z orkánu: Zrušené lety ve Stuttgartu (9.2.2020) Orkán Sabine: Zablokovaná silnice u německé Frankfurtu (9.2.2020) Obavy z orkánu Sabine: Žena u moře na severu Německa (9.2.2020)
22:48
9. 2. 2020

Živel, který už naplno zasáhl západ a sever Německa, si zatím vyžádal jednoho těžce zraněného. Podle rozhlasové a televizní stanice WDR je jím 16letý mladík, na kterého v lese u Paderbornu v Severním Porýní-Vestfálsku spadla větev stromu. Byl převezen do nemocnice s těžkým poraněním hlavy.

22:39
9. 2. 2020
!

Děti nechte v pondělí doma, doporučil Liberecký kraj

Liberecký kraj kvůli orkánu doporučil dnes večer rodičům, aby v pondělí nechali raději děti doma. Hrozí zastavení dopravy, pády stromů a další komplikace. Provoz škol bude v omezeném režimu zajištěn, absence bude omluvena, řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

"Pro děti bude určitě bezpečnější, když zůstanou doma, než když se v tom počasí budou pohybovat po ulicích. Jejich bezpečnost je pro nás na prvním místě," uvedl hejtman. Kraj podle něj zvažuje i zastavení provozu na regionálních železničních tratích, řada z nich vede horskými oblastmi, kam se bude v případě pádu stromů ve vichřici pomoc dostávat jen obtížně.

europa ( 12. února 2020 05:00 )

Kluci hasičský by měli dostat finanční odměnu, každej alespoň 10 tisíc. Nikdo si to nezaslouží tolik, jako oni. Jejich práce si moc vážím, měli by být líp finančně ohodnoceni - jejich práce je nebezpečná a velmi velmi potřebná. Sebrat peníze pochybným manažerům, kteří si vyplácí statisícové odměny, a dát je hasičům. Díky, chlapci, jste fakt DOBŘÍ!!!!!

hufnagll ( 11. února 2020 22:14 )

Toho naděláme,větříček Sabine.Když jsem žil na Floridě tak tam bylo tropických bouří několik do roka.Vše se odkli­dilo,­pojiš­ťovna zaplatila a postavilo se to znovu.A že to byla mnohem mnohem větší síla.A co teprve hurikány ty jsem zažil tři i s evakuací.Vše bylo podrobně monitorované,lidé měli možnost se před­záso­bit,na­koupit překližku na zabednění oken,nakupovali se elek­trocen­trály,­lidé na to měli slevy a tady u nás ? Nějaké slevy

llllll- ( 11. února 2020 12:56 )

Lyzuje se Sabine

llllll- ( 11. února 2020 12:52 )

Babisovi na dovce fouka Sabine.Aby se mu tak neco stalo.

panda82 ( 11. února 2020 12:28 )

Jak pomáhají poslanci svým regionům, které jim pomohlo do dobře placených křesel, mají aspoň zájem o dění v tom svém regionů

Zobrazit celou diskusi