Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Česko ničila Sabine: Dva mrtví, děti v nemocnici, hromadná otrava a vesnice zkázy

Aktualizováno -
11. února 2020
23:00
Autor: ČTK, simao, blv, trm, for, kal - 
9. února 2020
13:40

Orkán Sabine udeřil v pondělí plnou silou na Česko. Silný vítr lámal stromy a omezil dopravu, bez elektřiny byly statisíce lidí, kalamitní stav v úterý odpoledne platil ale už jen na jihu Čech. V pražských Klánovicích spadl strom na děti (14 a 15), obě skončily v nemocnici. Na Karlovarsku došlo ke smrtelné dopravní nehodě kvůli počasí. Při srážce osobního auta s hasičskou cisternou u Pňovic na Olomoucku pak zemřela řidička (†45) osobního auta. Šest lidí se v pondělí večer v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku otrávilo oxidem uhelnatým, když řešilo výpadek proudu. Dění kolem orkánu Sabina, kterému Britové říkají Ciara, sledovaly Blesk Zprávy online.

  • Vítr zesílil během noci, nad ránem už měl sílu orkánu, na Sněžce naměřili v nárazech rychlost 198 km/h. Situace se uklidnila večer a v noci na úterý.
  • Kalamitní stav platil v pondělí v 10 ze 14 krajů, v úterý odpoledne už jen jihu Čech. Vichr tvrdě zasáhl obec Rohozná na Jihlavsku, kde poškodil zhruba 50 nemovitostí.
  • Ve Velké Británií se bouře, kterou tam nazývají Ciara, vyřádila. Způsobila lokální záplavy, na půl milionu odběratelů bylo bez elektřiny, voda natekla do domů i aut, řadu řidičů uvěznila. V Německu bouři nazvali pro změnu Sabine - a také zde omezila i leteckou a také pozemní dopravu, hlavně vlaky.
  • V Praze spadl na dvě děti strom, skončily v nemocnici. K dvěma umrtím došlo na Sokolovsku a Olomoucku. V Přibyslavi se po výpadku proudu otrávilo šest lidí.

Jak postupují srážky? Sledujte radar Blesku.

Orkán Sabine
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
23:00
11. 2. 2020
!

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství z řádění orkánu Sabine v Česku, likvidaci jeho následků se budeme věnovat na Blesk Zprávách v samostatných článcích. Silný vichr byl tématem i úterního pořadu Epicentrum, můžete se podívat na jeho záznam. Přejeme klidnou noc. A připomínáme, že formou online zpravodajství dále sledujeme dění kolem koronaviru.

Video  
Video se připravuje ...
22:55
11. 2. 2020

„V čerstvém západním až severozápadním proudění bude nadále do střední Evropy pronikat chladný oceánský vzduch,“ uvedl ve své předpovědi k noci na středu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Má být proměnlivá oblačnost, místy sněhové přeháňky, v polohách pod 300 metrů i smíšené a na horách četnější. Nejnižší teploty +2 až -2 °C. Čerstvý západní vítr bude vát rychlostí 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s (55 km/h), na horách až 25 m/s (až 90 km/h). Zároveň se na horách můžou místy tvořit sněhové jazyky.

Ve středu má být pak přes den proměnlivá oblačnost, místy sněhové přeháňky, zejména na horách a pod 400 m i smíšené nebo dešťové. Večer ubývání srážek. Nejvyšší teploty 2 až 6 °C, v 1000 m na horách kolem -3 °C. Čerstvý západní vítr má vát rychlostí 6 až 11 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h). A bude večer slábnout.

22:50
11. 2. 2020

Výstraha před silným větrem platí v Česku až do středeční 18. hodiny – pro všechny kraje, nicméně už jen s nízkou intenzitou. Až do středy může foukat silný západní vítr místy s nárazy nad 65 km/h.

Doporučení ke zmírnění následků jevu: Možná poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před větrem v Česku
21:27
11. 2. 2020

Hasiči Jihomoravského kraje evidovali k dnešní 19. hodině 124 událostí v souvislosti s orkánem Sabine.

Hasiči Jihomoravského kraje likvidují následky orkánu Sabine Hasiči Jihomoravského kraje likvidují následky orkánu Sabine Hasiči Jihomoravského kraje likvidují následky orkánu Sabine Hasiči Jihomoravského kraje likvidují následky orkánu Sabine
21:10
11. 2. 2020

Hasiči Pardubického kraje zasahovali od nedělních 20 hodin do úterní 19. hodiny u 232 technických pomocí v souvislosti s orkánem Sabine. Jen za dnešek evidovali 79 událostí a toto číslo není konečné.

Zásahy hasičů Pardubického kraje Zásahy hasičů Pardubického kraje Zásahy hasičů Pardubického kraje
21:00
11. 2. 2020

Hasiči Středočeského kraje vyjíždděli dnes mezi 15:00 a 19:00 ke 102 událostem, 97 bylo v souvislosti se silným větrem. Celkem od začátku vydané výstrahy evidovali přes 1500 výjezdů.

20:30
11. 2. 2020

Obec Rohozná na Jihlavsku, kterou orkán Sabine zasáhl vydatně, se už v úterý vzpamatovávala z ničivého úderu vichru.

Obecní sklad v Rohozné statik nařídil zbourat. Rohozná - Na opravu nejpostiženějšího domu v obci starostka už sehnala partu klempířů a pokrývačů. Úklid následků díla zkázy v Rohozné na Jihlavsku, škody tu napáchal orkán Sabine (11. 2. 2020) Úklid následků díla zkázy v Rohozné na Jihlavsku, škody tu napáchal orkán Sabine (11. 2. 2020) Úklid následků díla zkázy v Rohozné na Jihlavsku, škody tu napáchal orkán Sabine (11. 2. 2020) Úklid následků díla zkázy v Rohozné na Jihlavsku, škody tu napáchal orkán Sabine (11. 2. 2020)
19:33
11. 2. 2020

Pražští hasiči od včerejší 3. hodiny ranní až do dnešních 19 hodin zatím zasahovali u 373 případů. Vyjížděli hlavně za vyvrácenými stromy. 

Pražští hasiči pomáhali odklízet vyvrácené stromy (11.2.2020) Pražští hasiči pomáhali odklízet vyvrácené stromy (11.2.2020) Pražští hasiči pomáhali odklízet vyvrácené stromy (11.2.2020)
19:15
11. 2. 2020

„Nárazy větru se nyní pohybují do 80 km/h, vítr výrazně zeslábl také v horských oblastech - např. na Lysé hoře dosahuje v nárazech rychlosti 54 km/h, což je méně než v Praze-Karlově, kde nárazy dosahují 64 km/h. Během noci očekáváme další slábnutí větru - v nižších polohách se jeho nárazy vejdou do 60 km/h, na horách do 90 km/h,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. „Během středečního dne bude vítr opět mírně zesilovat - počítat musíme s čerstvým větrem s nárazy na 70 km/h, na horách na 90 km/h. Vítr bude slábnout ve večerních hodinách,“ dodala.

18:49
11. 2. 2020

Energetici dnes večer obnovili dodávky elektrického proudu do domácností ve Zlínském kraji. Kvůli silnému větru byly i dnes přes den stovky domácností bez elektřiny. 

„Na Kroměřížsku jsou nějaké nové poruchy, je to však bez omezení domácností,“ řekla novinářům zástupkyně společnosti E.ON Božena Herodesová.

V souvislosti s větrným počasím zasahovali hasiči na náměstí T. G. Masaryka ve Zlíně, kde vzrostlý strom spadl na zaparkovanou dodávku.

Podle předpovědi meteorologů by ve středu měly být v kraji ojediněle přeháňky, nad 400 metrů nad mořem smíšené nebo sněhové. Nárazy větru by mohly místy dosahovat až 70 kilometrů v hodině, večer by měl vítr slábnout.

V souvislosti s větrným počasí zasahovali hasiči 11. února 2020 na náměstí T. G. Masaryka ve Zlíně, kde vzrostlý strom spadl na zaparkovanou dodávku. U Horního Němčí na Uherskohradišťsku sfoukl 11. února ráno silný vítr přívěs nákladního automobilu. U Horního Němčí na Uherskohradišťsku sfoukl 11. února ráno silný vítr přívěs nákladního automobilu.
18:42
11. 2. 2020
!

V Jihočeském kraji zůstává bez elektřiny 2700 domácností. Kalamitní stav vyhlášený v pondělí společností E.ON tak zůstává pouze na Českokrumlovsku.

Podle odhadů energetiků porucha zůstane pouze v oblasti Pohorská Ves, Malonty, Bělá, což je přibližně 500 odběrných míst. Novinářům to sdělila zástupkyně společnosti E.ON Božena Herodesová.

Kvůli popadaným stromům nejezdí stále vlaky z Českých Budějovic do Českých Velenic nebo mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou.

Dopravu na dálnici D3 u Soběslavi na Táborsku 11. února 2020 v ranních hodinách zhruba na hodinu zastavil spadlý strom. Dopravu na dálnici D3 u Soběslavi na Táborsku 11. února 2020 v ranních hodinách zhruba na hodinu zastavil spadlý strom. Dopravu na dálnici D3 u Soběslavi na Táborsku 11. února 2020 v ranních hodinách zhruba na hodinu zastavil spadlý strom.
18:31
11. 2. 2020

Záchranáři evidují kvůli silnému větru jedno zranění, na ženu v Brně spadla část kovové konstrukce.

Odpoledne v Úzké ulici silný vítr utrhl část kovové konstrukce, která udeřila ženu středního věku stojící na zastávce. „Naši operátoři vyslali na místo posádku, zdravotníci ženu ošetřili a s podezřením na těžké poranění ji transportovali na urgentní příjem Fakultní nemocnice u svaté Anny,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

 

17:52
11. 2. 2020

Silný vítr, který zaměstnává hasiče v Olomouckém kraji od nedělní noci, se dnes odpoledne utišil. V terénu již hasiči zasahují minimálně, i tak mají za dnešní den na kontě přes padesát výjezdů. Šlo hlavně o popadané stromy, oznámil jejich mluvčí Zdeněk Hošák. Přes den hasiči zajišťovali také uvolněné plechy na střechách, vše se dosud obešlo bez zranění. K následkům silného vichru vyjížděli přes den do celého kraje. V pohotovosti zůstávají, silné poryvy větru lze v kraji čekat i ve středu.

17:36
11. 2. 2020
!

V Brně se kvůli větru utrhla část kovové konstrukce. Zranila ženu, jež stála na zastávce. Je v nemocnici, záchranáři mají podezření na těžké zranění.

O dalších informacích vás budeme informovat.

17:22
11. 2. 2020
!

Energetici v Plzeňském kraji v 15:00 odvolali kalamitní stav, ale hasiči se stále vypořádávají s následky silného větru. I dnes v desítkách případů rozřezávali a odklízeli stromy spadlé na silnice a stavby nebo poškozené střechy. Oproti pondělí je ale zásahů několikanásobně méně. Podle průběžně aktualizované svodky dnes hasiči v kraji ukončili přes 75 událostí takzvané technické pomoci, tedy zejména likvidaci následků silného větru.

Také energetikům se daří odstraňovat poruchy na vedení. Většině odběrných míst, která jsou zatím bez proudu, chtějí obnovit dodávku ještě dnes, řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Vítr se pomalu uklidňuje, místy je v nárazech ještě silný. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zesiluje v přeháňkách.

Hasiči likvidují vyvrácené stromy.
16:45
11. 2. 2020

„Vítr přechodně zesiluje v četných, vydatných přeháňkách, které jsou od cca 400 m nad mořem sněhové, přechodné nárazy větru se zastavují kolem 90 km/h,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

16:37
11. 2. 2020
!

Pro Jihočeský kraj dál platí kalamitní stav, který v pondělí vyhlásila distribuční společnost E.ON. V kraji zůstává kvůli silnému větru bez elektřiny stále 4400 domácností. 

Zatímco v pondělí hasiči na jihu Čech zažili velmi rušný den, kdy museli kvůli popadaným stromům zasahovat u více než 1000 případů, dnešek je klidnější. Do 15:00 měli necelých 160 výjezdů.

Kvůli popadaným stromům nejezdí stále vlaky z Českých Budějovic do Českých Velenic nebo mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou.

16:33
11. 2. 2020

Pražští hasiči měli na pilno oba dny bouře, mluvčí HZS Praha Martin Kavka Blesku sdělil, že si na pomoc s vysokým počtem výjezdů přivolali dobrovolné hasiče.

„Hasiči jsou zvyklí pracovat i v noci, pracovat 24 hodin, tzn. nebylo potřeba nějaké speciální střídání. My jsme nenavyšovali počty výjezdových hasičů, zaktivovali jsme dobrovolné hasiče, ti sloužili z neděle na pondělí přímo na svých zbrojnicích, nemuseli tedy přicházet z domovů na ty zbrojnice, nebyl tam opožděný výjezd,“ vyjádřil se.

Na operačním středisku se podle jeho slov „frekvence volání zvýšila až trojnásobně“. Místo obvyklých 900-1000 hovorů, které linky 112 a 150 denně vyřídí, to bylo přes 3 000. Lidé ale prý volají, i přestože to není nezbytně nutné.

„Někdy, bohužel, lidé volají i když, řeknu, někde vidí větev na silnici. Ono opravdu stačí k ní přijít a možná ji odsunout. Někdy lidé řeší nějaký nalomený strom na své soukromé zahradě tím, že tam přijedou hasiči a pokácí ho. Tam bych apeloval na občany, aby přemýšleli, aby tu linku a hasiče využívali opravdu, když je tam bezprostřední ohrožení života a majetku,“ řekl.

16:26
11. 2. 2020

V Praze se situace uklidňuje, Blesku to sdělil mluvčí HZS Praha Martin Kavka.

„My jsme první výjezd zaznamenali v pondělí ve tři hodiny ráno. Od té doby ty výjezdy narůstaly. Kolem šesté, osmé ráno byla ta největší kumulace výjezdů. Pak se situace kolem jedenácté uklidnila, ale druhá vlna přišla kolem 13. hodiny, tam jsme během hodiny zaznamenali 100 výjezdů v Praze, tzn. každou minutu byl výjezd, někdy i dva. Pomáhali nám hodně dobrovolní hasiči, kteří byli připraveni na okrajových částech Prahy,“ řekl. „Kolem 19. hodiny se to trošku uklidnilo a přes noc byla situace klidnější, to jsme měli jenom osm případů.“

„Docela zabrat nám dala střecha ve Washingtonově ulici, tam se na budově uvolnil plech na ploše asi 10 metrů čtverečných, to jsme si zavolali i speciální lezecké družstvo, protože tam jsme museli odřezávat kusy plechu a spouštět je pomocí lan dolů na zem,“ dodal.

Vítr uvolnil střechu ve Washingtonově ulici. Vítr uvolnil střechu ve Washingtonově ulici. Vítr uvolnil střechu ve Washingtonově ulici.
16:15
11. 2. 2020

Vítr ve stotisícovém Hradci Králové dnes především lámal stromy. V městských lesích poškodil asi 300 metrů krychlových dřeva, což odpovídá asi 300 stromům. Zranění ani jiné větší škody na městském majetku vítr od noci z neděle na pondělí nezpůsobil. Na soukromém majetku poničila spadlá větev stromu dvě auta na Smetanově nábřeží. Na několika místech ve městě hasiči zajišťovali uvolněné střešní plechy nebo části střech. 

„Hasiči v Královéhradeckém kraji evidovali do půl páté odpoledne 270 událostí. V Hradci zasahovali u popadaných větví, plechů a na Smetanově nábřeží, kde spadla velmi silná větev na zaparkovaná auta. V Okružní odstranili uvolněný satelit, který visel pouze na kabelech,“ stálo včera na twitteru města.

V energetice platil v okrese Hradec Králové v pondělí od 13:00 do 23:00 kalamitní stav.

Vítr v Hradci králové dnes především lámal stromy. (11.2.2020) Vítr v Hradci králové dnes především lámal stromy. (11.2.2020)
15:51
11. 2. 2020

„Počet oznámených škod se již aktuálně pohybuje okolo 300, odhadované škody přesahují 7 milionů Kč. Nejvíce škod máme hlášeno z Jihočeského a Středočeského kraje, ale zasažena je v podstatě celá ČR, nejméně škod je zatím hlášeno z Jihomoravského a Zlínského kraje,“ oznámila mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková. 

Nejčastěji eviduje pojišťovna škody z majetkového pojištění občanů, klienti hlásí především poškození svých rodinných domů. Nejčastěji se jedná o poškození střech (krytiny, klempířské prvky) rodinných a bytových domů vlivem vichřice, dále pak škody způsobené pádem stromů.

15:50
11. 2. 2020

Meteoroložka Dagmar Honsová v pořadu Epicentrum upozornila, že se situace s vichrem v Česku již bude přece jen zklidňovat.

„Na celém území Česka v průběhu včerejšího, ale i dnešního dne, foukal silný vítr, který v horských oblastech i nížinách dosahoval vichřice. Nejsilnější vítr byl naměřen na Sněžce, kde v nárazech dosáhl intenzity 184 kilometrů v hodině, takže orkán jak vyšitý. Situace už v průběhu noci z pondělí na úterý se malinko zlepšovala, protože nárazy větru se plně zastavovaly zpočátku noci do 90, postupně do 70 kilometrů v hodině. S větrným počasím musíme ještě v průběhu celého dnešního dne počítat, kalkulovat. Výrazněji by vítr měl začít slábnout během noci z úterý na středu. Ve středu to bude ideální vítr na pouštění draků – nárazy do 70 kilometrů v hodině,“ uvedla.

Komentovala však třeba i potíže v letecké dopravě, které orkán Sabine způsobil. Řada letů byla odkloněna, i v Praze řešili piloti problémy během přistávání. „Pokud se ty nárazy větru dostanou pod 100 kilometrů v hodině, tak už by s tím přistáním, i když je daleko obtížnější pro pilota, neměly být v 21. století takové komplikace,“ doplnila.

Meteoroložka Dagmar Honsová byla hostem pořadu Epicentrum dne 11.2.2020. Vpravo moderátor Jaroslav Šimáček.
15:45
11. 2. 2020
!

Jak to vypadá v jednotlivých krajích? Podívejme se na to podrobněji:

  • Bez elektřiny ve Středočeském kraji stále zůstává asi 5000 odběratelů, nejvíce v celé republice. Jde především o poruchy, které vznikly dnes dopoledne, řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Hasičům postupně ubývá výjezdů.
  • Na Havlíčkobrodsku jsou bez proudu už jen desítky odběratelů společnosti ČEZ Distribuce, řekla mluvčí Šárka Lapáčková Beránková. Společnost E.ON, která zásobuje elektřinou zbytek Vysočiny, odvolala kalamitní stav už ke 12:00.
  • V Libereckém kraji bylo bez proudu dnes kolem 15:00 zhruba 1000 odběratelů, v pondělí až 38.000. Poruch na vedení vysokého napětí je aktuálně osm, řekla Holingerová. „Situace se zlepšuje. Řešíme už jen nové situace, kdy třeba padají stromy, co už byly nalomené. Není to ale nic výrazného,“ dodala. 
  • Královéhradecký kraj je již také bez kalamitních stavů. Bez dodávky elektřiny ještě zůstávají stovky domácností. V pondělí byly bez proudu kvůli větrné bouři Sabine desítky tisíc odběratelů. Dnes časně ráno bylo v kraji bez proudu asi 10.000 domácností, kolem 10:00 se jejich počet snížil na asi 5000. Energetici míní, že do dnešního večera v kraji plně obnoví dodávky na hladině vysokého napětí.
  • Kalamitní stav vyhlášený distribuční firmou E.ON trvá už jen v Jihočeském kraji. „Vyhlášený kalamitní stav Jihočeského kraje zůstává v platnosti,“ uvedla mluvčí firmy E.ON Božena Herodesová kolem 14:00. Firma během dneška snížila počet domácností bez elektřiny z 19.000 zatím na 7000.
15:41
11. 2. 2020

Pražští hasiči mají stále spoustu práce s případy souvisejícími s bouří.

12:30
11. 2. 2020

Hasiči v Olomouci odklízeli spadlou střechu stodoly.

 

15:24
11. 2. 2020
!

ČEZ k 15:00 odvolal kalamitní stav v části pěti krajů. Nadále tak zůstává jen kalamitní stav vyhlášený firmou E.ON na jihu Čech.

„Předpokládáme, že většinu odběrných míst připojíme zpět k distribuční soustavě během dnešního odpoledne či večera. A obnovení dodávky elektřiny intenzivně pracuje na pět set pracovníků poruchových čet, dispečerů, pracovníků call centra i subdodavatelských firem,“ řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Situace se uklidnila i podle informací hasičů, hlášeny jsou prý spíše jednotky případů.

15:17
11. 2. 2020

O extrémním počasí na Řeporyjském náměstí dnes na twitteru informoval starosta Pavel Novotný. Bouři komentoval sarkastickou poznámkou „fouká“.

15:01
11. 2. 2020

Silný vítr snižuje výrazně pocitovou teplotu - např. v Jihočeském kraji na stanici Kocelovice při 1 °C a větru o rychlosti 60 km/h je pocitová teplota na -9 °C. Aktuální nárazy větru se tam nyní pohybují až na 97 km/h, takže pocitová teplota je ještě nižší.

14:58
11. 2. 2020

Blesk Zprávy si pro vás připravily díl pořadu Epicentrum, kde se naplno věnujeme orkánu Sabine. 

O práci hasičů promluví tiskový mluvčí Martin Kavka. O tom, jak se vyrovnávají s živly obce, pak bývalý starosta a politik Petr Gazdík (STAN) a na závěr přineseme odborný vhled na orkán jako takový prostřednictvím meteoroložky Dagmar Honsové. Ta nám prozradí i předpověď do budoucna. 

Pusťte si díl živě na našich facebookových stránkách. 

14:54
11. 2. 2020

Počet domácností bez proudu klesl ze 42 tisíc na 24,5 tisíce. Většina poruch vedení už totiž byla opravena a podle ČEZu i E.ON se nyní likvidují poruchy, které vznikly včera večer nebo dnes ráno. 

14:50
11. 2. 2020

Liberecký kraj by mohl ráno zrušit kalamitní stav. Uvedla to mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. „Situace se zlepšuje. Řešíme už jen nové situace, kdy třeba padají stromy, co už byly nalomené. Není to ale nic výrazného,“ dodala.

Hasičům už se povedlo zprůjezdnit většinu silnic, které zatarasily popadané stromy. Varují pak občany před vstupem do lesa a upozorňují na možné vytváření sněhových jazyků.

14:40
11. 2. 2020

Olomoucký kraj hlásí už pět desítek výjezdů hasičů. Ti pomáhali srovnávat vedení, antény, likvidovat popadané stromy a zajišťovat střechy - případně shazovat tašky a nečistoty, aby nespadly na náhodné kolemjdoucí. 

Přes pět desítek výjezdů hlásí v úterý olomoučtí hasiči. Nadále zde pokračují technické zásahy s odstraňováním následků po silném větru Sabine Přes pět desítek výjezdů hlásí v úterý olomoučtí hasiči. Nadále zde pokračují technické zásahy s odstraňováním následků po silném větru Sabine Přes pět desítek výjezdů hlásí v úterý olomoučtí hasiči. Nadále zde pokračují technické zásahy s odstraňováním následků po silném větru Sabine Přes pět desítek výjezdů hlásí v úterý olomoučtí hasiči. Nadále zde pokračují technické zásahy s odstraňováním následků po silném větru Sabine
14:35
11. 2. 2020

Ve Francii se po úderu bouře Sabine prohánějí děti v ulicích. Důvod? Silný orkán jim totiž do ulic Bretaně zavál mořskou pěnu. 

V Bretani ve Francii zažívají nezvyklý dozvuk orkánu Sabiny. Ten jim totiž z pobřeží zavál ulice mořskou pěnou
14:27
11. 2. 2020

Padl rekord! Kromě toho, že Česko zažilo mimořádně větrný den, zažilo také výjiměčně teplý den. Pražské Klementinum včera ráno zaznamenalo teplotu 14,6 stupňů Celsia, což je nejvíce od roku 1775.

„Z 11 meteorologických stanic, které měří více než 100 let, byly rekordy překročeny na čtyřech stanicích a Praha - Klementinum měla 14,6 stupně Celsia,“ uvádí meteorologové.

14:22
11. 2. 2020

Sabine byla v porovnání s orkány za posledních 15 let jednou ze slabších. Podle statistik byly více devastující vichřice Kyrill a Herwart. Obě si vyžádaly po čtyřech mrtvých. 

V Evropě zemřelo během řádění Kyrilla v lednu 2007 48 lidí. Na Sněžce pak foukalo rychlostí 216 kilometrů za hodinu. 

Herwart si pak v roce 2017 vyžádal v Evropě 11 lidských životů. Jen v ČR pak způsobil škody 1,45 miliard korun. 

13:55
11. 2. 2020

I dnes se na Sněžce pohyboval vítr v rychlosti orkánu. V nárazech dosahoval rychlosti 117,7 kilometru v hodině. 

„Dnes to ještě není úplně bezpečné. Nahoru bychom proto měli vyrazit zítra,“ řekl dopoledne správce České poštovny, která sídlí na Sněžce, Dalibor Blaha. Česká poštovna je nejvýše položenou stavbou v ČR. Podle Blahy se v podobných poryvech hýbe ze strany na stranu.

Sníh na vrcholu Sněžky.
13:38
11. 2. 2020

Sabine se na našem území zdrží podle meteorologů až do středečního podvečera. Český hydrometeorologický ústav prodloužil do této doby výstrahu. 

Varování platí pro celou Českou republiku, podle expertů bude silně foukat až do 18 hodin. Vítr by pak měl dosahovat rychlosti až 65 kilometrů za hodinu. 

13:27
11. 2. 2020

Sabine řádila i u našich sousedů na západě. Podobně jako u nás se i v Německu rušily lety. V Mnichově neodletělo 420 z více než tisíce letů. 

Neodstartovalo také nejméně 35 letadel z letiště ve Stuttgartu. Na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem bylo předem zrušeno 190 vzletů a přistání. 

13:15
11. 2. 2020

Desetimilionovou škodu hlásí Úvaly. Hořela zde totiž střecha skladu. Hasičům se ale nedařilo střechu kvůli větru uhasit. Problémy měli i s dopravou vody. Nakonec muselo dorazit 13 jednotek. 

Požár v Úvalech: Střecha skladu chytila a hasiči nemohli oheň kvůli větru dostat pod kontrolu
13:05
11. 2. 2020

Včera jsme informovali o incidentu, kdy redaktorce České televize uletěl deštník. Jinde ale byly následky pro novináře podstatně horší. 

Na twitteru se objevilo video, které je údajně pořízené včera v Irsku. Místní reportérku Sabine tvrdě zasáhla. 

12:59
11. 2. 2020

Pražská ZOO přestála silný orkán beze škody. Lidé pak mohou po včerejší uzavírce opět na návštěvu. ZOO uvedla, že je dnes otevřeno v běžném režimu až do 16 hodin. 

12:51
11. 2. 2020

Rohozná na Jihlavsku, kde žije přes 400 obyvatel, začala v úterý sčítat škody způsobené předchozího dne silným větrem. Poškozené střechy má asi 50 nemovitostí včetně rodinných domů, hospodářských budov nebo hasičské zbrojnice. Na snímku z 10. února jeden z místních obyvatel kontroluje škody na střeše domu.

Rohozná na Jihlavsku, kde žije přes 400 obyvatel, začala 11. února 2020 sčítat škody způsobené předchozího dne silným větrem (11.2.2020)
12:30
11. 2. 2020

Dobrou zprávu přinesla mluvčí Lesů hlavního města Prahy Petra Fišerová. Silný vichr přežily mladé stromky i většina lesů. Fišerová ale nadále varuje, aby lidé do lesa chodili s rozvahou. 

„Přestože jsou pravděpodobně největší poryvy větru již za námi, tak je při vstupu do lesních porostů i parků nutné dbát zvýšené opatrnosti a nezdržovat se pod korunami stromů,“ uvedla. V těch se totiž mohou skrývat i velké kusy ulámaných větví a i jiných pozůstatků vichru z okolí. 

12:15
11. 2. 2020

Našla se i pozitiva k bouři Sabine. Větrné elektrárny hlásí rekordní podíl na dodávkách energie. Běžně pokryjí jedno procento, nyní ale díky povětrnostním podmínkám hlásí čtyřprocentní podíl. 

Větrná elektrárna v Česku.
11:53
11. 2. 2020

Provoz některých vlaků je dočasně přerušen. Podívejte se na seznam spojů, kterými se dnes domů nedostanete. Omezení se týká zhruba dvaceti tratí a úseků. 

  • České Budějovice -> České Velenice a Gmünd v Rakousku
  • Horní Dvořiště -> rakouský Summerau
  • Prachatice -> Volary
  • Slavonice -> Dačice 
  • Chodové Plané -> Mariánské Lázně
  • Dobříš -> Mníšek pod Brdy
  • Jindřichův Hradec -> Kamenný Malíkov
  • Vranné nad Vltavou -> Zbraslav
  • Rybník -> Lipno
  • Vimperk -> Volary
  • Volary -> N. Údolí
  • Telč -> Třešť
  • Polná na Šumavě -> Kájov

Většinou je spoj dočasně přerušen kvůli pádu stromu na trati nebo kvůli obavám z moc silného větru. 

11:31
11. 2. 2020

Za nevhodný označili někteří uživatelé snímek ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). Ta se na svém instagramu zvěčnila s vlajícími vlasy s popiskem „Sabina a Jana“.

Reagují tak sdílením článků, kde jsou popsány škody na majetku a újmy na zdraví. „Škoda, že vás neunesl někam daleko na Sibiř,“ napsal dokonce jeden z naštvaných uživatelů. 

Blesk Zprávám neuniklo, že paradoxně se snímek líbí i uživateli se jménem Sabiiin. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se odfotila během bouře Sabine. Někteří považují její snímek za nevhodný.
11:20
11. 2. 2020

Silný vichr odřízl od elektřiny 42 tisíc domácností. Společnosti ČEZ a E.ON slibují, že dodávky obnoví ještě dnes. Nejvíce lidí je bez šťávy v Libereckém kraji a v jižních Čechách. 

„Během rána a dopoledne přibylo kolem čtyř desítek nových poruch na vedení vysokého napětí, příčinou byl silný vítr i nalomené stromy, které popadaly až dnes do vedení,“ uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Zničené střechy v obci Rohozná na Jihlavsku (10. 2. 2020)
11:05
11. 2. 2020

Orkán Sabine potrápil především hasiče. Ti vyjížděli k více jak 5 tisícům případů, které souvisely se silným vichrem. Právě s tiskovým mluvčím hasičského záchranného sboru Martinem Kavkou bude dnešní Epicentrum Blesk Zpráv.

Z úplně odlišného pohledu bude mluvit poslanec a bývalý starosta obce Suchá Loz Petr Gazdík (STAN). Ten nám v pořadu objasní, jak se řeší škody po živelné katastrofě na komunální úrovni. 

O Sabine bude mluvit také meteoroložka Dagmar Honsová, která nám rovněž prozradí, jestli už máme vyhráno a jaké počasí nás čeká v příštích dnech. 

11:02
11. 2. 2020

Nepříjemný důsledek měl pro šestici lidí v Přibyslavi pondělní orkán Sabine. Skončili v nemocnici kvůli otravě oxidem uhličitým poté, co se při výpadku proudu snažili použít elektrocentrálu.

10:25
11. 2. 2020

Výše škod zatím nechtěla odhadovat. Teprve ji čeká jednání s pojišťovnou. „Jsme bez internetu, protože spojení nám to (vítr) přerušilo, takže nemůžu nahlásit škodu, a pojišťovna mi nebere telefon,“ řekla starostka Rohozné. V pondělí se obec potýkala také s výpadkem elektrického proudu. Dodávky se podařilo obnovit okolo 17:00.

Silný vítr zasáhl vesnici v pondělí dopoledne. Až do večera pak čtyři jednotky hasičů pomáhaly provizorně zakrývat poničené střechy. Někde chybí jen pár tašek, jinde vítr strhl celou střechu. Nejponičenější jsou podle starostky hospodářské budovy. „Všechny obytné budovy jsme zajistili plachtami a dneska budeme pokračovat, naneštěstí nám to tady ještě dneska trochu pokryl sníh,“ uvedla starostka. Obce zasažené vichřicí budou moci žádat o pomoc Kraj Vysočina.

Hasiči zasahovali 10. února 2020 v Rohozné na Jihlavsku, kde silný vítr způsobil rozsáhlé škody na střechách několika domů. Hasiči zasahovali 10. února 2020 v Rohozné na Jihlavsku, kde silný vítr způsobil rozsáhlé škody na střechách několika domů. V Rohozné na Jihlavsku vzal silný vítr řadě domů střechu, bez ní skončila i hasičská zbrojnice.

europa ( 12. února 2020 05:00 )

Kluci hasičský by měli dostat finanční odměnu, každej alespoň 10 tisíc. Nikdo si to nezaslouží tolik, jako oni. Jejich práce si moc vážím, měli by být líp finančně ohodnoceni - jejich práce je nebezpečná a velmi velmi potřebná. Sebrat peníze pochybným manažerům, kteří si vyplácí statisícové odměny, a dát je hasičům. Díky, chlapci, jste fakt DOBŘÍ!!!!!

hufnagll ( 11. února 2020 22:14 )

Toho naděláme,větříček Sabine.Když jsem žil na Floridě tak tam bylo tropických bouří několik do roka.Vše se odkli­dilo,­pojiš­ťovna zaplatila a postavilo se to znovu.A že to byla mnohem mnohem větší síla.A co teprve hurikány ty jsem zažil tři i s evakuací.Vše bylo podrobně monitorované,lidé měli možnost se před­záso­bit,na­koupit překližku na zabednění oken,nakupovali se elek­trocen­trály,­lidé na to měli slevy a tady u nás ? Nějaké slevy

llllll- ( 11. února 2020 12:56 )

Lyzuje se Sabine

llllll- ( 11. února 2020 12:52 )

Babisovi na dovce fouka Sabine.Aby se mu tak neco stalo.

panda82 ( 11. února 2020 12:28 )

Jak pomáhají poslanci svým regionům, které jim pomohlo do dobře placených křesel, mají aspoň zájem o dění v tom svém regionů

Zobrazit celou diskusi