Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němci skoupili maringotky, zlobí se šéf Humberta. Cirkusáci za ně platí majlant

Autor: red - 
19. července 2020
19:19

Staré cirkusové maringotky jsou vzácnost, ty nejhezčí skončily za hranicemi. Skoro hrozilo, že se na ně budeme dívat jen v seriálu Humberto. „Já jsem se v takové narodil, když naši byli na štaci,“ říká Hynek Navrátil st. a zavzpomínal, jak se cirkusákům žilo za socialismu. A jeho syn nám prozradil, kolik stojí nejluxusnější maringotka - byl by za ni barák v Praze. 

Na dvoře cirkusové rodiny Navrátilů ve Staré Lysé stojí tři maringotky. „Přesně vám to neřeknu, ale jedné bude sto let určitě,“ říká nám ředitel cirkusu Hynek Navrátil st. Ta s loukoťovými koly se mohla klidně potkat s Eduardem Bassem, který o světě pod šapitó napsal román a vymyslel i název Humberto. 

Podle úspěšné knihy vznikl také úspěšný seriál. Dnešnímu řediteli cirkusu tenkrát bylo 29 let. „Ty scény se lvy dělal brácha, já tam byl jako asistent. A ještě na tom dělal Honza Málek,“ zavzpomínal pro Blesk Zprávy. I když před pár dny oslavil 61. narozeniny, stále jezdí v maringotce, za pár dní ho můžete vidět pod šapitó cirkusu Humberto jako drezéra šelem. 

„Vyč*raní“ Němci vykoupili české maringotky 

Pěkná maringotka je dneska vzácnost. Ty nejhezčí skončily v zahraničí.  „Po revoluci Němci vyč*raní 95 procent těch velkých, pěkných skoupili. Něco skončilo v muzeích, další můžete vidět u jejich kolotočů. Tenkrát se to u nás cenilo tak na 30.000 a oni dali klidně padesát,“ říká Navrátil st. s tím, že dneska by ty maringotky všichni rádi dostali zpátky, ale nikdo už je neprodá. 

I ve špatném stavu dneska stojí stará cirkusová maringotka 85.000 a stejně ji neseženete. 

Cirkusová rodina dřív a dnes - otec a syn Navrátilové Cirkusová rodina dřív a dnes - otec a syn Navrátilové | ARCHIV BLESKU

Nejmenší maringotky měřily čtyři metry, ty nejdelší až devět. „Víte, jak se vyráběly? To se nejdřív na zemi udělaly stěny a pak to dělníci poskládali jako krabici," vzpomínal Navrátil st. Nejlepší se podle něj  vyráběly v Kladně a potom v nedalekém Buštěhradě, obě firmy se v konkurenčním boji předháněly, kdo nabídne větší pohodlí.  Jeho syn a kolega v manéži k tomu dodává: „Prý to tenkrát u cirkusu bylo stejné, jako když se dneska lidi hádají, jaké auto je lepší - v tomhle případě jestli Kladno, nebo Buštěhrad. Další výroba byla v Brandýse nad Labem, ale ta už tak kvalitní nebyla. 

Díváme se dovnitř maringotky. Vypadá to strašidelně - trochu jako vyklizená kůlna před zbouráním.  „Sem přijde nábytek, sem dáme fotky svých předků. Postavíme ji před vchod, aby se lidi mohli podívat, jak se žilo u cirkusu,“ živelně nám vysvětluje Navrátil ml., jako kdyby tam to zařízení už skoro bylo. 

Rekonstrukce maringotky přijde přibližně na 100.000. A to je bez zařízení, které bude ještě dražší. Maringotky by měly opravené za pár měsíců, stanou se totiž atrakcí podzimního turné cirkusu Humberto. 

Drsný život cirkusáka

V dobách, kdy se odehrává seriál cirkus Humberto, bydleli všichni „světští“ v maringotkách celý rok - v létě tam bylo horko, v zimě na zmrznutí. Dřevěné vozy pamatuje i Navrátil st. „Vždyť já jsem se v takové narodil, když naši byli na štaci,“ svěřil se Blesk Zprávám. 

A vůbec neplatilo, že každá rodina měla vlastní maringotku - ty totiž byly půlené. „Já s bráchou jsem spal nahoře na palandě, máma s tátou dole. Nějaké automatické pračky? Na to můžete zapomenout. Pralo se na valše a toalety byly venku,“ vzpomínal starší Navrátil na dětství. 

Lidé z maringotek to měli těžké s bydlením vždycky - tedy i za éry socialismu. Podle úřadů půl roku vlastně žádné bydlení nepotřebovali, takže v seznamu bytového úřadu (OPBH) byli stále na konci. Například rodina Navrátilova měla žádost o byt podanou 20 let - marně. 

„Cirkusové rodiny, které neměly byt, žily v Počernicích na místě, kterému jsme říkali ´koncentrák´. Tam bylo asi 60 až 80 rodin. A když se to v zimě sjelo, tak tam všichni bydleli v těch maringotkách. Prostě tam byli koncentrováni,“ vzpomíná Navrátil st. na dětství. 

Luxus na čtyřech kolech

Nejkrásnějším maringotkám se říkalo „saloňáky“. Ten v republice mělo jenom pár lidí a v nejluxusnější bydlel ředitel cirkusu Kludský. “To mělo vevnitř šoupací dveře, nábytek byl prosklený, a dokonce to mělo i koupelnu," říká trochu zasněně Navrátil st. Ta maringotka stále existuje a předminulý rok ji od soukromého majitele koupilo město Jirkov. A ne náhodou - rodina Kludských zde měla zimoviště a zaměstnávala spoustu lidí.  

“Dneska jsou na to největší machři Italové. U těch jejich přívěsů se dají do stran posunout všechny čtyři stěny, ale také si to nechají zaplatit. Ty nejdražší stojí v přepočtu i 25 milionů korun," říká Hynek Navrátil ml. Sám má o poznání obyčejnější, ale na nepohodlí si nestěžuje. Teplo, elektřina, voda, klimatizace, pračka, lednička, vkusné zařízení ... tohle všechno je samozřejmostí. 

 

sp.ring ( 20. července 2020 00:42 )

Oni je ale neprodávali. Naopak. Vzhledem k tomu, že komunisté cirkusy znárodnily, byly maringotky státní. Po revoluci je pak stát rozprodával..

jen123 ( 19. července 2020 19:58 )

Přesně tak a ti co se ulakomili a maringotky prodali vůbec vyčuraní nebyli

fojtikovic ( 19. července 2020 19:54 )

A co jako? Někdo je nutil prodávat?

Zobrazit celou diskusi