Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel „vatikánský špion“ Josef Plocek (†94). Komunisté ho vláčeli lágry, od Klause dostal metál

Autor: sova - 
3. ledna 2020
14:55

Ve věku 94 let zemřel politický vězeň komunistického režimu v padesátých letech a celoživotní člen lidové strany Josef Plocek. Byl významnou osobností katolického života v totalitním Československu. V roce 2012 byl oceněn Řádem Tomáše Garrigua Masaryka, nejvyšším státním vyznamenáním. O Plockově úmrtí informoval na sociální síti pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

Plocek pocházel z katolické rodiny, během studia arcibiskupského gymnázia byl ze školy vyloučen nacisty - mimo jiné za členství v katolické sportovní organizaci Orel. Tu v roce 1909 založil římskokatolický kněz a politik Jan Šrámek.

Po válce vystudoval právnickou fakultu a absolvoval sedm semestrů filozofie, v roce 1951 byl zatčen Státní bezpečností. Důvodem byla spolupráce na odeslání dopisu o tehdejším stavu českého náboženského a církevního života do Vatikánu.

Devět let včetně uranových dolů

Ve vykonstruovaném procesu byl označen za „vatikánského špiona“ a odsouzen k třinácti letům odnětí svobody. Trest si odpykával v lágrech na Slavkovsku, Jáchymovsku a Příbramsku. V pracovních táborech, kde se podílel i na práci v uranových dolech, strávil devět let.

V roce 1960 byl na základě amnestie prezidenta republiky propuštěn a poté pracoval v manuálních profesích. Později získal místo pozici právníka na pražském arcibiskupství.

Plocek byl aktivním členem Konfederace politických vězňů a kromě přednášek také publikoval. Podle parte, které Wolf zveřejnil, zemřel Plocek po těžké nemoci. Rodina a blízcí se s ním rozloučí ve středu 8. ledna.