Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Déšť nahrál hasičům. Požárů přes Vánoce ubylo, řada Čechů ale stejně hasila stromky

Autor: ČTK - 
27. prosince 2019
12:12

Jedny z nejklidnějších Vánoc za poslední čtyři roky měli letos hasiči v Česku. Deštivé počasí minulých dní sice nepřálo vánoční atmosféře, ale ubylo díky němu požárů. Velmi často totiž musí hasiči o Vánocích hasit třeba popelnice a kontejnery na odpad nebo okrasné keře. V pátek to uvedla mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená. Vánoce se ale neobešly bez klasických požárů stromečků nebo adventních věnců.

Na Štědrý den měli hasiči letos 239 výjezdů a na Boží hod a Štěpána shodně 208. Počet výjezdů 24. i 26. prosince byl letos nejnižší za poslední čtyři roky a 25. prosince byl počet výjezdů podobný jako v minulých letech.

Nízký byl oproti předchozím rokům hlavně počet výjezdů k požárům. Třeba v roce 2017 se pohyboval ve všech třech svátečních dnech o Vánocích zhruba mezi 50 a 60. Letos ale vyjížděli hasiči na Štědrý den ke 46 požárům, na Boží hod ke 34, a na Štěpána dokonce jen ke 30 požárům. „Nižší počet požárů způsobilo i deštivé počasí posledních dní,“ uvedla Studená.

Na vině jsou prskavky i svíčky

Déšť sice snížil riziko vzniku požárů venku, ale hasiči museli stejně jako v minulosti hasit hořící vánoční stromky a věnce v bytech a domech. Například v Odoleně Vodě v okrese Praha-východ se letos na Štědrý den kvůli požáru stromečku v rodinném domě jeden člověk popálil a další nadýchal kouře. Škoda na domě činila skoro milion korun. Další stromeček hořel v bytě na sídlišti v Pardubicích, kde byla v tu chvíli žena se dvěma dětmi a šest koček. Nikdo se nezranil a škoda byla jen nízká. Oba požáry způsobily prskavky, stejně jako vzplanutí dalších vánočních stromků.

O dalších dvou vánočních svátcích pak museli hasiči zasahovat třeba při požáru rodinného domu v Nové Roli na Karlovarsku, který způsobila nedbalost při zacházení se zábavní pyrotechnikou. Jeden člověk se při požáru zranil a škoda činila šest milionů korun. Kvůli požáru způsobenému svíčkou na balkoně zase muselo být evakuováno sedm lidí z panelového domu v Lomnici nad Popelkou na Semilsku. Jeden člověk byl zraněn a škoda činila 150 000 korun.

Po 20 vteřinách byl z vánočního stromku táborák. Po 20 vteřinách byl z vánočního stromku táborák. | Youtube.com

Zobrazit celou diskusi