Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klíště můžete chytnout i v zimě. Encefalitidy v Česku výrazně přibylo, i kvůli houbám

Autor: Markéta Mikešová - 
19. prosince 2019
06:10

To, že venku příležitostně sněží a blíží se Vánoce, neznamená, že klíšťata si dala pohov. Kousnout vás mohou i během zimního období, záleží na teplotě. Pokud je nad 5 stupňů Celsia, jsou aktivní a riziko hrozí. Do Česka přitom míří vysoké teploty, v pátek má být až 12 stupňů Celsia. Je to jeden z důvodů, proč není radno zanedbávat očkování proti klíšťové encefalitidě, pro které je nyní nejvyšší čas. Že Češi stále nejsou dostatečně proočkováni, ukazují čísla – letos bude počet nakažených podle všeho velmi vysoký.

Nárůst klíšťové encefalitidy pokračuje podle epidemiologa Rastislava Maďara již čtvrtým rokem. „Zatímco za celý rok 2018 bylo diagnostikovaných 712 případů, letos byla tato hranice překročena už v průběhu listopadu. Stávající počet 743 případů se zřejmě ještě o něco navýší případy dohlášenými v prosinci,“ uvedl lékař.

Číslo dokonce atakuje desetiletý rekord, který padl v roce 2011 – tehdy se nakazilo 843 lidí. Už nyní je tedy letošek co do počtu nakažených druhý nejhorší za dlouhou dobu.

Může za to zejména fakt, že letos byl abnormálně teplý a zároveň relativně vlhký podzim. Lidé vyráželi ve velkém do lesů za houbami a domů si odnášeli přeplněné košíky. S hřiby a liškami ale dost často získali nakažené klíště. A jelikož tito lidé nebyli v některých případech očkovaní, skončili s klíšťovou encefalitidou. „Výsledkem jsou stovky nakažených a hospitalizovaných, přičemž nemalému počtu z nich zůstávají trvalé následky snižující kvalitu života,“ podotýká Maďar.

Češi jsou proti „klíšťovce“ málo očkovaní

I proto epidemiolog připomíná, že nejúčinnější obranou je očkování, pro které je nyní nejvhodnější doba. „Zapomínat by se nemělo především na osoby ve středním a starším věku, u kterých je průběh obvykle závažnější než u dětí a adolescentů,“ říká odborník. Například proočkovanou seniorů nad 60 let je podle něj u nás mimořádně nízká, zhruba 16 procent. Nicméně celostátní průměr činí 25 procent, což je rovněž nedostatečné.

Česko se z toho důvodu dlouhodobě ocitá na vrcholu evropských statistik s největším počtem případů klíšťové encefalitidy. Lepší proočkovanost mají i státy, které výskytem nákazy tolik netrpí. „Cesta k zásadnímu zvýšení proočkovanosti vede přes ordinace praktických lékařů. Virus klíšťové encefalitidy poškozuje buňky mozku, nemožnost jejich regenerace pak způsobuje následky, kterým nelze zabránit účinnou léčbou. Úloha vakcinace je proto nezastupitelná,“ zdůrazňuje Maďar.

Na Šumavě má být 16 °C, klíšťatům stačí 5 °C

Imunitu dokážou poskytnout už první dvě dávky v odstupu 1 až 3 měsíců. Aplikovat se mají obvykle do chvíle, kdy klíšťata začínají být aktivní, takže začátek zimy je ideální. Ovšem poslední roky bývá teplo i během zimy, tak je toto určení těžší – klíšťata jsou aktivní již od 5 stupňů Celsia, kompletně je zlikvidují jen mrazy. Maďar proto říká, že k případům nákazy klíšťové encefalitidy dochází i v zimě, byť to není tolik obvyklé.

Při pohledu na předpověď počasí pro následující dny tento fakt nepřekvapí. Do Česka tento týden dorazil tzv. teplotní fén z jihu, kvůli kterému se teploty budou pohybovat na vysokých úrovních. Například ve čtvrtek bude podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) přes den až 8 stupňů Celsia, ojediněle 12 stupňů Celsia. V pátek to bude podobné, jen ještě o jeden stupeň vyšší. Zcela výjimečná situace má být na Šumavě – zde se lidé mohou dočkat až 16 stupňů Celsia.

Po encefalitidě může člověk skončit ochrnutý

Málokteré virové onemocnění je na evropském kontinentu více nebezpečné než klíšťová encefalitida. Přenáší ho nymfy klíšťat (jež přenáší i lymeskou boreliózu), které jsou tak malé, že je lidé často ani nemusí odhalit, což ještě zvyšuje nebezpečnost choroby. Ta se v prvním stádiu obvykle projevuje podobně jako chřipka, ovšem jak zmínil Maďar, hrozí, že se dostane do mozku a míchy, z čehož mohou v konečném důsledku plynout vážná neurologická postižení.

Navíc onemocnění nelze cíleně léčit, standardně se postihují jen jednotlivé symptomy. Ke specializovaným lékům se uchyluje až při velmi komplikovaných případech. Zhruba jedno procento nakažených umírá.

pondcamrest ( 19. prosince 2019 16:07 )

𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

agfor ( 19. prosince 2019 13:33 )

Jen zastrašujte Čechy, abyste měli odbyt na předražené "sérum", které je k ničemu. Kšeft je kšeft, že ?

sorgedoktor ( 19. prosince 2019 10:55 )

mUZETE PROZRADSIT, KTERE HOUBY LZE SBIRATG V PULKCE PROSINCE...

lovcova ( 19. prosince 2019 07:02 )

Klíšťovou encefalitidu jsem prodělala a nikomu ji nepřeji.Bylo to hrozné.Všem doporučuji očkování.Klíště můžete chytnou kdekoliv,nemusí to být jen v lese.

Zobrazit celou diskusi