Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pozor na „zázračné“ sérum: Řasy vyrostou, hrozí ale poškození rohovky a zhoršení zraku

Autor: Sabina Dračková - 
25. prosince 2019
16:04

Za sto padesát korun se dá na českém internetu sehnat výrobek, po kterém otečou víčka, kůže začne svědit a může i poškodit rohovku. Prodává se jako sérum na růst řas, ale ve skutečnosti jde o lék na předpis. Růst řas je jenom jeden z účinků. I přesto, že je přípravek nebezpečný i podle ministerstva zdravotnictví, dál se prodává.

Sérum urychluje a podporuje růst a kvalitu řas. Snadno se aplikuje v pohodlí domova,“ tak je výrobek popsaný v internetových obchodech. Prodejci zákaznicím slibují, že zdůrazní jejich pohled a podtrhne krásu očí. Podle ministerstva zdravotnictví ale způsobuje hlavně celou řadu problémů.

Namísto séra na řasy se prodává lék na zelený zákal

V malé lahvičce je obsažený i bimatoprost. Jde o syntetický prostamid, který se používá jako lék pro snížení zvýšeného nitroočního tlaku, který je hlavním rizikovým faktorem pro vznik zeleného zákalu. To, že po něm extrémně rostou řasy je jenom jedním z nejčastějších nežádoucích účinků.

Látka je základem některých registrovaných léčivých přípravků, ty jsou ale schválené jen pro konkrétní onemocnění. „Tyto léčivé přípravky jsou s ohledem na své indikace a nežádoucí účinky vydávány pouze na lékařský předpis,“ vysvětlilo ministerstvo zdravotnictví. Výrobek, který se prodával jako kosmetika tak neprošel evropským nařízením o kosmetických přípravcích.

Ministerstvo zdravotnictví upozornilo na nebezpečný výrobek Ministerstvo zdravotnictví upozornilo na nebezpečný výrobek | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Po séru napuchnou víčka a zhorší se zrak

„Nanášejte podél linie vrchních řas,“ radí prodejce. Podle posudku odborníků ministerstva je ale vysoká pravděpodobnost, že se po aplikaci léčivé látky na řasy objeví nežádoucí účinky v oblasti očních víček. Dá se očekávat zčervenání, svědění a otok očních víček, zánět víček, hyperpigmentace očních víček nebo také zvýraznění oční štěrbiny.

„Výskyt těchto nežádoucích účinků bude častější při aplikaci bimatoprostu na řasy, než při jeho podávání do spojivkového vaku,“ upozornila náměstkyně pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Aby byl prodejce krytý, poradil také, aby uživatelé séra na řasy zamezili přímému styku s očima. To ale bylo k ničemu.

Ministerstvo uznalo, že jde o nesmysl, a že zanesení do oka je v případě aplikace na řasy pravděpodobné. Pro zákazníky to znamená další problémy. Je možné očekávat zakrvení spojivek, svědění, pálení, suchost a bolest očí, oční alergii, poškození rohovky, zánět spojivek, světloplachost, zhoršení zrakové ostrosti a pigmentaci duhovky.

Méně často se podle Gottvaldové vyskytují i závažnější nežádoucí účinky, jakými jsou například krvácení rohovky, onemocnění zadní části oka, nahromadění tekutiny pod centrální krajinou sítnice, zánět duhovky, křečovité zavírání víček a porucha jejich postavení.

Zobrazit celou diskusi