Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vepřové masivně zdraží? Řezníci promluvili o cenách i morové tragédii

Autor: Mii - 
17. září 2019
05:01

Tučnější obnos si budou muset připravit Češi, kteří na Štědrý den zatouží místo kapra po vepřovém řízku. Epidemie afrického moru prasat v Číně se nelepší, což negativně ovlivňuje ceny vepřového masa po celém světě. Zdražení čeká i Česko, potvrdil Blesk Zprávám výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Svět je na čínských prasatech do jisté míry závislý, byť Evropa produkuje více vepřového, než kolik ho zvládne spotřebovat.

Jen mezi srpnem a zářím musela Čína kvůli nákaze usmrtit přes milion prasat, přičemž objevila 129 nových případů. Meziročně se počet prasnic, tedy prasat schopných rodit mladé, snížil o 21 procent. Pro server South China Morning Post (SCMP) to uvedl analytik Wang Ťün-sün, který dodal, že je obeznámen s čísly Čínského ministerstva zemědělství a venkova.

Podle posledních údajů letos v březnu disponovala Čína 375 miliony prasnic. Zdá se to hodně, ale ještě v prosinci jich měla 428 milionů – jde tedy o rapidní skok během krátké doby a lze očekávat, že dnes jich bude ještě méně. Tehdy se zdražení na vepřovém projevilo v dubnu. Proto si Ťün-sün myslí, že další zdražení přijde do konce tohoto roku. „Cena prasat se ve čtvrtém kvartálu tohoto roku dostane na historické maximum,“ uvedl.

To přitom vyvodil analytik z oficiálních čísel, která jsou pravděpodobně lepší, než jaká je realita. SCMP cituje chovatele, kteří se anonymně svěřili, že čínská vláda neuvádí pravdu. Zmíněných 129 případů mělo být jen na malých farmách, ty velké ministerstvo zcela vynechalo. „Situace s africkým morem prasat je velmi vážná a vláda to tají,“ sdělil jeden ze zdrojů s tím, že některým farmám klesl počet prasat až o 40 procent.

Společnost Rabobank, která se specializuje na financování zemědělství, říká, že Čína během krize ztratí až 200 milionů prasat. To je pro porovnání třikrát tolik, než kolik jich žije v celé Americe. V Evropě se podle Eurostatu chová kolem 150 milionů vepřů. „Ani všechna světová prasata by Číně nestačila. Například 20 milionů prasat, které chová Dánsko, uspokojí jen jedno čínské město,“ vysvětluje instituce.

Ceny v Česku porostou

Znamená to, že čínský problém s africkým morem prasat bude s největší pravděpodobností i nadále pociťovat celý svět. Myslí si to rovněž Jan Katina z Českého svazu zpracovatelů masa, který upozornil, že prohlášení Číny je třeba brát s rezervou.

„Letos jsem zachytil prognózy Čínského ministerstva zemědělství a venkova, ve kterých čínští plánovači předvídají zvrat v propadu tamní produkce vepřového masa již během roku 2021, přičemž nejpozději v roce 2024 by mělo podle těchto odhadů dojít k návratu minimálně na úroveň produkce, která byla v Číně dosažena v roce 2018,“ popsal výkonný ředitel pro Blesk Zprávy.

„Myslím si, že se vzhledem k náročnosti zvládnutí nákazy AMP jedná o velmi optimistický odhad. Očekávám spíše, že nedostatek vlastního vepřového masa v Číně bude trvat déle, což bude šroubovat jeho cenu na světových trzích,“ dodal.

Nahradí výpadek vepřového v Číně kuřata?

Podle odborníka chce Čína růst cen vepřového zabrzdit zvýšením produkce drůbežího, což ještě není jisté, jak situaci ovlivní a jestli se vůbec povede. A ještě je tu jedna věc. „Totiž kromě AMP je zde další málo diskutovaný faktor, který čínskou produkci masa asi určitým způsobem přibrzdí. Tím je postupná aplikace nových ustanovení čínského zákona o ochraně životního prostředí, jejichž cílem je zlepšit udržitelnost produkce masa v celé zemi,“ upozorňuje Katina.

Z toho důvodu si myslí, že cena vepřového půjde v Česku ještě nahoru. „Citelnější zdražení by se u nás mělo týkat masných výrobků, které svojí prodejní cenou ještě v plné míře nereagovaly ani na zdražení masa na začátku léta,“ nastínil výkonný ředitel.

Skokové navýšení ceny ale podle něj není reálné, jelikož se do cen vepřového v Česku promítá chov prasat v EU. „Evropa jako celek již dlouhodobě produkuje více vepřového, než sama spotřebovává a spíše zde dochází k mírnému poklesu produkce,“ říká odborník.

Právě EU a otevření trhu podle jeho slov pomohlo ke snížení ceny masa v Česku. „V letech 2001 a 2002 nebylo výjimkou, že se za vepřové půlky chovatelům platila cena okolo 63 Kč/kg, což výrazně převyšuje cenu současnou (45 až 46 Kč),“ zmínil Katina. Vepřové půlky jsou cena, kterou platí provozovatelé jatek chovatelům prasat a v posledních pěti letech se podle něj přiblížila té současné jen krátce v létě 2017.

Nákazu řeší i Slovensko

Státní veterinární správa popisuje africký mor prasat jako vysoce nakažlivé a nebezpečné onemocnění, které postihuje jak domácí, tak divoká prasata. Na člověka se nemoc nepřenáší, pro prasata ovšem znamená téměř stoprocentní jistotu smrti. Virus se projevuje horečkami, malátností, ztrátou chuti, krvácením i zvracením. Úhyn nastává během pěti dnů.

Problémem AMP je, že v současnosti proti němu neexistuje léčba ani účinná vakcína. Pokud se nákaza objeví, obvykle se musí ohnisko vybít. Virus je navíc velmi odolný a dokáže přežít v nízkých teplotách – v mraženém mase dokonce několik let.

Původně nemoc pochází z Afriky, postupně se zabydlela na celém světě. Před dvěma lety dělala problémy i v Česku, kdy se objevila mezi divokými prasaty na Zlínsku. Díky přísným ochranným opatřením se ale dokázalo u nás nákazu vymýtit a Česko se stalo první zemí na světě, která nad AMP zvítězila.

Není ovšem vyloučeno opětovné zavlečení. AMP se od té doby objevilo v sousedním Polsku a Slovensku, kde dokonce zasáhlo chovy masných prasat. Problém řeší také Maďarsko, Belgie, Rumunsko, Srbsko, Belgie nebo Ukrajina.

verka1 ( 17. září 2019 09:05 )

Zase maso, máslo, mléko a další potraviny se pořád dokola zdražují. Nejíst nebo preorientovat člověka na jiné jídlo - na hlínu.

havran2 ( 17. září 2019 08:37 )

Tak to budou obyčejní lidé za chvíli žrát trávu !

Pohybovenadany ( 17. září 2019 08:37 )

Napriklad Terezka v Pákistanu takove starosti nemá , probudí se , žradlo na stole . Nam tady zdraží zemaky, cibuli, vepřové, vezmou nam Koněva, ale jinak to jde .

zdravymozek ( 17. září 2019 08:05 )

Africký mor js ou arabi co vepřové nejí a je ho třeba zrušit.

pelagie ( 17. září 2019 07:46 )

A tak je to se vším, samá drahota

Zobrazit celou diskusi