Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Česká armáda shání 26 kvalitních mečů. Resort obrany nakupuje deštníky či kravaty

Autor: blv - 
1. září 2019
16:37

26 chladných zbraní potřebuje Velitelství výcviku ve Vyškově. Vyplývá to z veřejné zakázky, která se ve středu objevila na internetu. Podle požadavků vojáků čepel musí být z kvalitní nerezové oceli a meče mají být připomínkou na španělského  krále a římského císaře Karla V. Habsburského. Ale utrácelo se i na ministerstvu obrany, za tužky a deštníky může úřad zaplatit až dva miliony.

Konkrétně se jedná o 10 mečů velkých, 10 malých a 6 dýk.  „Bude to pro nejúspěšnější absolventy kariérových kurzů, protože my jsme jediní, kteří takové kurzy děláme. Je důstojnický kurz, je praporčický kurz, poddůstojnický, a proto je i různá délka těch mečů,“ řekla Blesk zprávám tisková mluvčí Velitelství výcviku Monika Nováková.

Zájímavá je specifikace objednaného zboží. Má se totiž jednat o repliku meče krále španělského a císaře římského Karla V. I když to byl bezpochyb velký panovník, k českým zemím velký vztah neměl.

„My navazujeme na tradice hranických akademiků (Vojenská akademie Hranice - pozn. red.) a ten meč máme ve znaku, takže je to vlastně meč Karla V. Takže tím posilujeme tradice,“ upřesnila mluvčí.

Vlevo zbraně poptávané vojáky, vpravo znak Velitelství výcviku Vlevo zbraně poptávané vojáky, vpravo znak Velitelství výcviku | ARCHIV BLESKU

Podle fotografií ve specifikaci zakázky si vojáci jako upomínkový předmět zřejmě vybrali repliku zbraně, která sloužila jako filmová rekvizita v seriálu Tudorovci. Blesk Zprávy se pokusili zjistit, kolik to armádu bude stát. Jelikož celý sortiment má v nabídce pouze jedna česká internetová firma, bylo to poměrně jednoduché.

Nákupní seznam:

  • Meč „Karel V.“ 57 cm … 529 korun bez DPH (10ks)
  • Meč „Karel V.“ 100 cm …2413 korun bez DPH (10ks)
  • Dýka „Karel V.“  40 cm … 322 korun bez DPH (6 ks)

Celkem 31 352

Utrácí i ministerstvo

Ve středu oznámilo na internetu své nákupy za upomínkové předměty i Ministerstvo obrany. V kupní smlouvě uzavřené se společností Skala s.r.o. stojí, že celkový finanční limit nepřekročí částku 2 miliony korun. To je limit zakázky malého rozhsahu, na kterou se ještě nemusí vypisovat výběrové řízení.

Za tyto peníze se budou nakupovat tužky, kravaty, spony do kravat, dárkové knížky o Praze, přívěsky na klíče (tvar náboje nebo granátu), USB disky (8 GB), deštníky nebo hrnečky.

Nákupní seznam (ceny za kus bez DPH)

  • Sada kravat pánská+kapesníček a manžetové knoflíčky ... 371,90 korun
  • Kniha „Praha Zlatá kniha“ ...  1022, 73 korun
  • Dámská šála ... 562,50 korun
  • USB flash disk ve tvaru náboje ... 118,25 korun
  • Přívěsek gumový 2D na klíče - granát ... 8,80 korun
  • Deštník skládací ... 55,90 korun

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině