Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidské hyeny odhalila kontrola: Matku nechali se 14 psy, muže týrali kvůli důchodu

Autor: Nikola Forejtová - 
26. května 2019
07:15

Zneužívaný sedmdesátiletý senior nebo žena spící se 14 psy - i to našli kontroloři z Úřadu práce (ÚP ČR) během tzv. sociálního šetření. Příběhy lidských životů chátrající pod rukama lidských hyen objevili úředníci během více jak 70 tisíci kontrol kvůli poskytování dávek v hmotné nouzi. Neohlášené kontroly jsou u žádosti o příspěvky v hmotné nouzi zákonem posvěcené, kontroloři totiž potřebují zjistit skutečný životní stav žadatelů.  I díky tomu našli schovaného využívaného starce, který se léta potýkal s fyzickým i psychickým násilím, a to jen proto, aby si jeho „blízcí“ brali jeho důchod.

„Sedmdesátiletého muže skrývali příjemci dávek pomoci v hmotné nouzi v zadní místnosti zanedbaného bytu, aby získali jeho peníze z důchodu. Právě tam ho, zastlaného pod vrstvou pokrývek a oblečení, našli kontroloři z Plzně,“ vypráví otřesný případ mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková.

Starci byly jednou za měsíc navráceny doklady, aby mohl odejít na poštu pro penzi. Po návratu mu doklady členové rodiny opět odebrali a rovněž tak skoro celý důchod. Peníze jim senior dával z obavy fyzického násilí – ránu mu ale uštědřili občasně i během hádek. Úředníci pomohli zdrcenému starci najít nový domov a dávky žadatelům samozřejmě odebrali.

Lidské hyeny v případě plzeňského starce nebyly jediné, kterým byla dávka zamítnuta nebo odebrána. Během 71 147 sociálních šetření, z nichž bylo 58 584 kontrol provedeno na místě, zjistili kontroloři, že 135 žádostem nesmí vyhovět a 195 žadatelům odejmuli již vyplacené dávky.

Nechali ji spát se 14 psy!

Generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková se svěřila ještě s dalšími případy, na které úřednici od ledna do dubna letošního roku natrefili. „Odhalili jsme otřesné případy, které ukazují, co jsou někteří lidé schopni pro peníze udělat. Včasný zásah našich zaměstnanců vedl k záchraně zdraví nebo života. Činnost úředníků tak dostává ještě další lidský rozměr,“ zdůrazňuje Sadílková.

Kromě ušetřených 12 miliónů, které neskončí v kapsách podvodníků, se tak povedlo úřadům zachránit kromě starce i zdravotně indisponovanou ženu, kterou nechala její dcera ležet v zuboženém stavu v páchnoucí místnosti spolu se čtrnácti psy.

Zachránili také klienta, kterého domácí zavíral na půdě, kde spal na zemi s minimem jídla. S pomocí policie se povedlo muže eskortovat na ubytovnu, kde se snad ze zážitku vzpamatuje.

S týráním se setkávají často senioři a nemohoucí, kteří nemají sílu se bránit (ilustrační foto.) S týráním se setkávají často senioři a nemohoucí, kteří nemají sílu se bránit (ilustrační foto.) | Profimedia

Odebrání samotných dávek ale nebude pro tyrany jediným trestem. Policie může hříšníky stíhat za podvod a samozřejmě také za týrání, bude-li prokázáno. V případě trestního stíhání by jim tak mohlo podle stupně provinění hrozit až 4leté, 8leté nebo i 12leté vězení. 

Neohlášená návštěva je posvěcena zákonem

Sociální šetření se provádí například i v případě, že se žádá o příspěvek na péči. V těchto případech se ale musí úředník ohlásit minimálně dvakrát předem, potřetí již může klepat u dveří v pracovní dobu a ve všední den téměř neomezeně.

 „V případě sociálního šetření o dávku hmotné nouze může být první šetření neohlášené. Jde o to, aby správní orgán zjistil skutečný stav a tímto konáním se přecházelo zneužití dávek. Sociální pracovník koná a jedná a v rámci etického kodexu a práv a povinností upravených zákonem. Pokud pracovník úřadu práce očerňuje žadatelku z podvodu, měl by mít pro svá tvrzení zásadní ověřitelná fakta,“ udává zákon.

Rozlišuje se také sociální šetření a místní šetření – v případě, že se úředník dostaví do domu, pak probíhají obě šetření simultánně. Kromě místa, kde žadatel žije, se totiž řeší i jeho sociální postavení ve společnosti, tedy jestliže stýká s rodinou, s kamarády i zdali má dobře přístupnou občanskou vybavenost a ve škole nebo v práci se cítí pohodlně.

Úředníci ale musí postupovat diskrétně, zákon jim nakazuje, aby udržovali klientovu důstojnost a o informacích se nešířili v  okolí.  Návštěva pracovníka pak většinou trvá přes 45 minut a během ní má kontrolující právo chodit po bytě i s žadatelem hovořit o osobních věcech – ale důstojně.

gigon ( 26. května 2019 16:44 )

pooomeranc,,,, jasně ty tyraš sve rodiče ,,, že ti neni hnba­,,,uch­ylaku­...pr­aseči hlavo­....­....­....­....

gigon ( 26. května 2019 10:49 )

Ucta k rodičum je v haji,,,, zmetci...Rom ma uctu ke staršim,,,

cocumysvole ( 26. května 2019 09:00 )

Plně souhlasím - a nebo zavřít a makat a řezat a řezat­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!

cocumysvole ( 26. května 2019 08:58 )

majojo: Tady snad nejde o pár ušetřených korun ale o lidský hyenismus.

petr12 ( 26. května 2019 08:14 )

zrudy okamžitě ke zdi.

Zobrazit celou diskusi