Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi „frčí“ na nákupech v levných čínských e-shopech: 6 rad, jak se nenapálit

  • Autor: Hana Langrová - 
    19. 5. 2019
    07:00

    Češi si v posledních letech oblíbili levné nákupy na čínských serverech typu AliExpress. Ty začínají konkurovat tuzemským i dalším evropským internetovým obchodům. Lákají je nízké ceny, levné nebo žádné poštovné a dokonce jim nevadí, že musí na zboží čekat několik týdnů. Poradíme vám, jak najít kvalitní zboží, na co si dát pozor, jaké výrobky na takových e-shopech nepořizovat a jak se vyhnout DPH a clu. 

  • 1.Opravdu zboží potřebujeme?

    Před nákupem je důležité si rozmyslet, zda danou drobnost za pár korun opravdu potřebujeme, protože se k nám dopraví přes půlku světa. Objednáváme-li si propisku nebo ponožky, ekologická stopa, kterou tímto nákupem na světě zanecháme, je obrovská.

    Nebylo by snadnější si zakoupit toto drobné zboží v obchodě za rohem, šetřit tak planetu a podpořit tuzemské výrobce?

    Ekologická stopa. Ekologická stopa. | Profimedia

  • 2.Reklamace bude problém

    Nakupujeme-li v zahraničních e-shopech, musíte myslet na to, že v případě nespokojenosti nebo sporů s prodejcem vám nepomůže Česká obchodní inspekce (ČOI).

    „Na zahraniční nákupy se vztahují zákony země, ve které zákazník nakupuje. Na nákupy z Číny jsme krátcí, do takových sporů nemůžeme zasahovat,“ řekl Jiří Fröhlich z České obchodní inspekce a dodává, že se na ně zákazníci s tímto problémem obracejí často.

    „Nedávno podal stížnost zákazník, který si přes AliExpress pořídil mobilní telefon, který mu vůbec nepřišel. Tohle je typ zboží, které nedoporučujeme ze zahraničí objednávat, případná reklamace by vyšla hodně draho,“ dodává Fröhlich.

    Reklamace ze zahraničních e-shopů se prodraží kvůli poštovnému. Reklamace ze zahraničních e-shopů se prodraží kvůli poštovnému. | Blesk

  • 3.Při výběru pomohou zákaznické recenze

    Často se stává, že je zákazník zklamaný kvalitou zboží. Realita ani zdaleka neodpovídá fotografii. Zklamání se můžete vyhnout sledováním zákaznických recenzí.

    Nejjistější jsou ty s fotografií od zákazníků, kteří si zboží objednali před vámi. Snadno tak zjistíte, jestli vybraný kus stojí za objednání, případně, jak dlouho budete na zboží čekat.

    Nezapomeňte se podívat i na celkové hodnocení prodejce nebo obchodu.

    Při nakupování v e-shopech vám nejvíce pomohou zákaznické recenze. Při nakupování v e-shopech vám nejvíce pomohou zákaznické recenze. | Profimedia

  • 4.Jak se vyhnout DPH a clu

    DPH se zákazník vyhne u balíků do v hodnotě do 22 euro (565 Kč). Clo neplatí do výše 150 euro (3851 Kč).

    „Velmi často se setkáváme s případy podhodnocených zásilek. V těchto případech, kdy vzniknou pochybnosti o deklarované celní hodnotě, tj. deklarovaná hodnota zboží je výrazně nižší než hodnota u obdobných dovozů, celní úřad přistupuje k vydání výzvy k odstranění pochybností, tzn. požaduje doložit dodatečný důkaz o ceně skutečně placené,“ uvedla mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Šárka Miškovská.

    Osvobození od daně a cla možná od roku 2021 skončí. Ministerstvo financí chce tuto výjimku zrušit.

    Pokud by zákazník měl zaplatit 21% daň u balíčku za 22 euro, vyšlo by ho to o 4,6 eura (119 Kč) dráže. Je otázka, jestli zůstane zboží atraktivní i za vyšší cenu.

    Od roku 2021 možnou budou zákazníci platit daň i ze zboží pořízeného ze zahraničí v hodnotě do 22 euro. Od roku 2021 možnou budou zákazníci platit daň i ze zboží pořízeného ze zahraničí v hodnotě do 22 euro. | Profimedia

  • 5.V zájmových skupinách dostanete dobré tipy

    Sociální sítě slouží ke sdružování lidí stejných zájmů. Nakupujete retro šaty nebo pelíšek pro kočku? Zkuste se poradit v zájmové skupině na facebooku. Uživatelé tam rádi sdílí svoje zkušenosti.

    „Jsem jednou ze správkyň facebookové skupiny a s ostatními dámami sdílíme tipy, kde nakoupit zajímavé kousky. Jelikož nakupujeme i na Aliexpressu, vyměňujeme si zkušenosti, u kterého prodejce stojí za to nakoupit a kterému se raději vyhnout,“ doporučuje Dáša Sobodobodová a připomíná, že by se vždy zákazník stejně měl orientovat podle recenzí u jednotlivého zboží.

    V zájmových skupinách na facebooku dostanete dobré tipy, kde nakupovat. V zájmových skupinách na facebooku dostanete dobré tipy, kde nakupovat. | Profimedia.cz

  • 6.Pozor na překupníky, kteří jsou dražší

    Na internetu se v poslední době přemnožily e-shopy i fyzické osoby, které se snaží obohatit na levném zboží z Číny. Přeprodávají ho za mnohem vyšší ceny, přitom dodací doba je stejně dlouhá.

    „Snažíme se našim uživatelkám připomínat, že webové obchody jako  wish.com a další jsou vlastně jen přeprodej Aliexpressu, ale často za vyšší ceny a se stejně dlouhou dobou dodání,“ upozorňuje Sobodobodová.

    Online nákupy Online nákupy | Blesk

karlos107 ( 9. června 2019 16:31 )

Nakupoval jsem spousty rybářských věcí přes AliExpress a NIKDY se nestalo že by neposlali zboží. Pošťačka ze mě šílela. Dostal jsem za týden i 20 balíčků Ceny byly o 2/3 nižší jak u nás. Prostě česká zlodějna.To co tady bych koupil za 180,-kč, v AlliExpressu mě to vyšlo na 29,-Kč

faaic ( 19. května 2019 15:25 )

Vyzkoušejte http­s://ww­w.ban­ggood­.com/ maximální spokojenost až na dlouhou dodací dobu, což ovšem mají všechny čínské eshopy.

panda82 ( 19. května 2019 14:54 )

ani se nedivím, pohoda,

miroslav.pelej ( 19. května 2019 11:05 )

Nakupoval jsem na Wish, nefunkční výrobek, do 3 dnů vrátili peníze bez problémů

krtek. ( 19. května 2019 08:41 )

vhodné je u neprověřeného prodejce platit přez Paypal, když selže komunikace, Paypal to umí vytáhnout zpět. Blokuje platbu delší dobu. Wish je prekupník a pomerne drahy, holt vzdy je neco za neco.

Zobrazit celou diskusi